Goodreads Malaysia discussion

78 views
Makan Buku, Minum Buku... > Buku jadi filem?

Comments Showing 1-28 of 28 (28 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by [deleted user] (new)

Bila buku jadi filem, saya banyak kali kecewa. Harry Potter dan LOTR misalnya.

Ada orang kata, jangan baca buku sebelum nonton. Malangnya, bagi orang yang gemar membaca, kita suka baca buku walaupun belum difilemkan. Bila difilemkan agak sedikit kecewa dengan adaptasi.

Pendapat?

Oh terfikir sebab filem terakhir HP akan ditonton malam ini! Yay! ;-)


message 2: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Bukan semua adaptasi buku ke filem mengecewakan. Jika pengarah bermutu, versi filem lebih mengujakan. Contoh paling baik: LOTR.

Sudah baca LOTR sampai habis? Syabas. Saya dah dekat 30 tahun baca buku tu tak habis-habis. Tolkien melalut banyak sangat. Tiap bab ada lagu/sajak/puisi (dah le saya ni mmg tak kisah dgn sajak & puisi) dan bab Tom Bombadil amatlah membuang masa dan entah mengapa tidak dikeluarkan oleh penyunting. Pete Jackson, pengarah LOTR kata, LOTR adalah sebuah pengembaraan si hobbit. Mana2 bab di dalam buku yg tidak membawa plot cerita ke depan akan dibuang dan sebab itulah dibuangnya Tom Bombadil. Dan juga segala sajak dan puisi. Itupun buang.


message 3: by [deleted user] (new)

Mungkin sebab tulisan dan gambar banyak beza, perlu kepada banyak potongan. Sebab bila baca kita bina imaginasi sendiri berdasarkan pemahaman. Bila orang lain faham dan imagin lain, jadi tak berapa gemar.

Ya, LOTR memang banyak melalut, mungkin sebab tu suka. haha.


message 4: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Khairul H. menulis: "Sudah baca LOTR sampai habis? Syabas. Saya dah dekat 30 tahun baca b..."

HAHAHA! Ingatkan saya seorang saja yg rasa begitu. 30 tahun? Saya nak termuntah membacanya dalam masa 30 minit pertama je. Then I gave up.

Tapi, adaptasi filem Harry Potter yg pertama dan ke-2, not bad lah. Yang ke-3 dan seterusnya yg saya rasa macam agak mengecewakan. Sikit.


message 5: by [deleted user] (new)

Yang paling kecewa buku ke empat, Goblet of Fire. ermm.


message 6: by Fathiyyah (new)

Fathiyyah | 8 comments saya rasa yang paling mengecewakan saya, adalah buku keenam. (sudah la saya merupakan peminat HP yang tegar)


message 7: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Buku terakhir paling bosan bagi saya. 'Ntah mengapa. Saya main lompat-lompat sampai bab terakhir. Reaksi saya, "Laa, macam tu je ke?"


message 8: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Khairul H. wrote: "Buku terakhir paling bosan bagi saya. 'Ntah mengapa. Saya main lompat-lompat sampai bab terakhir. Reaksi saya, "Laa, macam tu je ke?""

Saya pun. It's so dragging and that's the 1st HP book that I ever skipped pages and simply jumped to the last chapter to find out what the ending would be.

This has nothing to do with the movies adaptation. I believe when we become HP fans, we'll up our expection with every new instalment.


message 9: by Nurul (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments eh? Saya rasa paling bosan buku nombor 3, Prisoner of Azkaban. Adaptasi filem pun tak menjadi. Filem yang paling saya suka ialah Deathly Hallows Part I sebab Daniel Radcliffe tak perlu berlakon untuk adegan di Ministry of Magic. Mamat tu berlakon macam kayu.

Filem yang bagus dan menarik lebih dari buku, saya namkan satu - How To Train Your Dragon.


message 10: by [deleted user] (new)

Ada sesiapa pernah baca The Lovely Bones? Filem atau buku, kedua-dua saya belum teliti. Menarik kah?


message 11: by Clerk Can (new)

Clerk Can | 146 comments saya setuju dengan nurul. how to train your dragon memang lebih menarik filemnya. malah, jalan ceritanya jauh berbeza dengan buku.

bagi saya, SEMUA movie harry potter adalah teruk.

the lovely bones? sila baca buku. movienya teruk. jackson obsessed sangat nak merealisasikan syurga. (neverland lebih seronok berbanding syurga ciptaan jackson, btw)

movie-movie alex cross lebih baik berbanding bukunya. bukan apa, kerana petterson mempunyai idea yang bagus. malangnys penulisan dia sangatlah teruk. tidak jauh bezanya dengan pengarang-pengarang alaf21.

pernah tengok the mist? novelnya mempunyai ending yang tergantung hinggakan pengarah filemnya terpaksa menambah babak terakhir yang sungguh memberi kesan.


message 12: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
encik_kerani wrote: " kerana petterson mempunyai idea yang bagus. malangnys penulisan dia sangatlah teruk."

Tersangatlah setuju. Macam mana buku2 dia boleh jadi best seller pun saya tak tau.


message 13: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Adaptasi Charlie and The Chocolate Factory ke filem, yg Johnny Depp berlakon tu, pun okay juga. Sama hebat dgn bukunya.


message 14: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Oh, novel The Lovely Bones lebih baik drpd filem ya? Saya belum baca bukunya, tapi masa tengok movie saya rasa macam best, dan saya bandingkan plotnya pun, saya lebih suka versi movie kerana tak ada dimasukkan bab infidelity.

Untuk cerita Inkheart, Ulya kata filem lebih bagus drpd buku.


message 15: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Having read all present 8 (and breathlessly awaiting the next instalment!) of How to Train Your Dragon, I can tell you that the film is nothing like the books. Tapi the books are HILARIOUS :D

I read LOTR a long, long time ago, and seriously think that the films are okay. I mean, the books formed such an impression that I don't think any representation is going to go along with the world created in my mind. This too, applies to Harry Potter. Yesterday HBO showed animasi Dragonlance : Dragons of Twilight, and although I could get pass the oh so kayu animation and the oh so kayu voice-overs, the jalan cerita was lost.

The root of the matter methinks, is that when we read, we perceive the plot and the characters to be a certain way, and when the movie adaptation cames along, our perception usually does not tally with that of the movie producer's. In that same breath I suppose, we can equate that reasoning with the notion that having read the same thing, we might understand it differently walaupun benda yg dibaca tu sama.

Forrest Gump the book wasn't all that for me, but the movie was really good, I thought. ;p


message 16: by Afa (new)

Afa (afanil) | 17 comments Saya mengulas mengenai aliran adaptasi komik ke filem. Ada yang menjadi seperti Iron Man, Man in Black, Blade, Road to Perdition, 300, Watchmen, X-Men, Predator, Robocop dan lain-lain. Ada juga yang menjadi batu nisan yang mahal seperti Man-Thing, Ghost Rider dan The Spirit. Ada bahagian lebih baik imaginasi kita selesaikan sendiri.

Saya kira perbezaan diantara adaptasi dan naskah asal adakalanya dialu-alukan kerana, kita ke panggung untuk berhibur? Penonton ada dalam 2 jam atau kurang untuk dihuraikan semua sekali. Berbeza dengan bahan baca kita boleh ambil masa, sehingga er.. 30 tahun?

Penulis bernama Philip K Dick ada sesiapa membaca karya beliau? Saya tertarik kerana adaptasi ceritanya yang unik, seperti Minority Report, Blade Runner, Adjustment Bureau, A Scanner Darkly dan lain-lain. Belum ketemu lagi.


message 17: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Predator dan Robocop diadaptasi dari filem ke komik dan bukan sebaliknya. Adaptasi komik ke filem yg juga 'menjadi' ialah A History of Violence, Ghost World dan Sin City. Komik amat digemari oleh H'wood untuk diadaptasikan ke filem sebab ia sudah ada 'storyboard'. Senang kerja.

Saya peminat Philip Dick. Karyanya semua tentang identiti dan persepsi kita terhadap realiti. Aku ni robot ke manusia, soalan yg ditanya di dalam Do Androids Dream of Electric Sheep? (diadaptasi ke wayang sebagai Blade Runner) atau pun Clans of the Alphane Moon sebuah cerita yg melucukan hati saya tapi tak pasti samada ia memang lucu atau saya yg silap.

Apa-apa pun buku-buku P. K. Dick belum lagi out of print. Masih dicetak kembali setiap 4-5 tahun.


message 18: by Afa (new)

Afa (afanil) | 17 comments Terima kasih kerana pembetulan :). Saya cuba cari lagi karya P.K Dick.


message 19: by Clerk Can (new)

Clerk Can | 146 comments Saya ada DVD Blade Runner. 2-3 kali tengok masih tak habis-habis lagi. Bosan!


message 20: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Baca bukunya dulu. Wayang2 yg diadaptasi dari novel Philip K Dick selalunya tak ikut sangat sumbernya. Banyak ditukar.


message 21: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Tramizi wrote: "Bila buku jadi filem, saya banyak kali kecewa. Harry Potter dan LOTR misalnya.

Ada orang kata, jangan baca buku sebelum nonton. Malangnya, bagi orang yang gemar membaca, kita suka baca buku wal..."


Ya, saya pernah jumpa dengan orang yang tak akan baca bukunya dulu sebelum menonton untuk mengelak kecewa. Saya sendiri, selalunya tak kisah, ada yang saya tonton dulu, baru baca, atau baca dulu, baru tonton. Bagi saya ia terpisah - jangan harapkan kepuasan serupa daripada kedua-duanya, kerana ia sudah berada dalam dua genre berbeza.


message 22: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Contohnya, novel Shogun yg pernah diadaptasi ke TV. Dua-dua versi bagus tapi siri TVnya beza sikit.

Perbezaan di antara sumber asal dan adaptasi memang tidak boleh dielakkan sebab buku mempunyai ruang yg luas untuk ceritanya berkembang. Wayang dan TV mempunyai masa yg terhad, tak boleh melalut lama lama sangat.


message 23: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments baru habis baca khalid hosseini a thousan splendid suns. sangat best! rasanya sekarang dalam proses nak difilemkan. planning 2015 siap. tak sabar nak tengok. i bet it's going to be a real tear-jerker.


message 24: by Lyla (new)

Lyla Ibrahim (lylaibrahim) Movie Inkheart is indeed better than the book. The Lovely Bones book is better than the movie. Charlie and The Chocolate Factory is the one that I enjoyed both the book and the movie.

Teringin nak tengok The Kite Runner dan A Thousand Splendid Suns.


message 25: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Feb 09, 2012 10:43PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
lyla wrote: "Charlie and The Chocolate Factory is the one that I enjoyed both the book and the movie."

Which movie? The first one with Gene Wilder or the remake with Johnny Depp? The first one was enjoyable. I never saw the remake.


message 26: by Lyla (new)

Lyla Ibrahim (lylaibrahim) Both was enjoyable to me. But really, I like the remake one better..hehe.


message 27: by Syahira (new)

Syahira  | 752 comments lately, out of boredom, I've watched and read both Do Android Dream of Electric Sheep and Blade Runner.... ada banyak "pro and cons"-nya, DADoES is original work that spans to every scifi android movie/literature (like Terminator, AI, Surrogate etc) and movie dia ada Harrison Ford dan Chani. hehe.. but I like Fringe better portrayals for the android/shapeshifters psychology than the subsequent scifi movies/tv.

A Clockwork Orange... ah... that two movie/book combo are like bread and butter.

Gene Wilder's Willy Wonka are too broadway and hedious orange oglops.... err... Oompa-Loompas. I like Johnny's better because he provide a lot of backstory to Willy Wonka and Christopher Lee!! Willy Wonka was out during Lord of the Ring season so its not that obvious that I want to watch Saruman.


message 28: by Deviki (new)

Deviki | 182 comments HUnger Games is coming out, i've read the book and enjoyed every page of it, hopefully the hollywood people don't ruin it by changing the plot to make "sale"


back to top