CROATIA / grupa za čitatelje iz Hrvatske i na hrvatskom jeziku discussion

822 views
Što ste zadnje čitali?

Comments Showing 1-50 of 69 (69 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Nives (new)

Nives Kobra Eisenkohl | 8 comments Kao što sam topic kaže....
1. Navedite što ste zadnje čitali
2. Dajte ocjenu od 1 do 5
3. Razlog zašto ste knjigu tako ocijenili


message 2: by Nives (new)

Nives Kobra Eisenkohl | 8 comments CARICA ORHIDEJA

OCIJENA: 4

Toplo ju preporučam svima koji su zainteresirani za povijesne romane koji pružaju neiscrpne i živopisne opise događaja, ljudi, kulture,gradova itd. Roman se temelji na istinitoj priči o posljednjoj kineskoj carici, karizmatičnoj ženi iz osiromašene plemićke obitelji, poznatoj pod imenom Orhideja koja se domogla moći koristeći se zavođenjem, ubojstvom i spletkama. Kada Kinu ugroze neprijatelji ona se jedina čini sposobnom suočiti se s opasnošću.


message 3: by Nives (new)

Nives Kobra Eisenkohl | 8 comments POSLJEDNJA CARICA
(Nastavak "Carice Orhideje")

Ocijena: 5

Autorica je uspjela uspješno spojiti opsežno povijesno istraživanje i dirljivu priču o tradicionalnoj Kini iz ženske perspektive pružajući suosjećajan prikaz života carice Orhideje. Čitajući se osjeća preobrazba mlade carice Orhideje u inst...inktivnu i mudru vladaricu koja nastoji razumno vladati i donositi odluke čak i onda kada se to protivi njezinim životnim stavovima.
Povijest ju inače prikazuje kao ženu zmaj, međutim autorica je uspjela objansiti i zašto se Orhideja morala tako predstavljati javnosti, jer bačena mimo svoje volje u situacije koje su van njezine kontrole morala je ponekad nastupiti protiv svojega srca kako bi očuvala svoju dinastiju tj. dinastiju svojega sina.
Majčinska ljubav je neograničena......što dokazuje i ovaj roman.
Jedinu zamjerku koju imam je kraj romana. Naime, autorica je sve više objašnjavala postojeću političku situaciju Kine iz 18.st. naspram zapadnih zemljama i pritom je u priču počela uvlačiti mnoge nove likove kojima je nemoguće zapamtiti njihova kineska imena, zbog čega se čitatatelj često mora vraćati na par stranica unatrag kako bi se prisjetio o kojem je liku riječ.
Inače, moja ocjena kao čitateljice i povijesničara je da nećete zažaliti ako počnete čitati roman. Saznat ćete mnoge stvari iz povijesti Kine koje nikada nećete pronaći u povijesnim knjigama.


message 4: by Deja (new)

Deja | 4 comments Obzirom da sam pročitala upravo to što si i ti navela (zanimljiva slučajnost), kako se ne bih ponavljala, malo ću varati i navest ću ono što trenutno čitam. Da popravim stvari, pri kraju sam...

Uglavnom, radi se o prvoj knjizi iz ciklusa romana Grička vještica naše legendarne spisateljice Marije Jurić Zagorke, Tajna krvavog mosta. Dosad nisam čitala ništa njezino. Dapače, o njoj sam znala vrlo malo, čega me strašno bilo sram i što me zapravo ponukalo da krenem čitati, iako su mi svi rekli da kad vidim kolike su te knjige da ću odustati.
Moram priznati da sam totalno oduševljena. Ne mogu se nadiviti mašti koju Zagorka ima. Kad čovjek vidi 500 stranica odmah mu na pamet padne ruski realizam i duuugi opisi čajnih šalica, ali ovdje to uopće nije tako. Dapače, sve je puno akcije i radnja je cijelo vrijeme vrlo napeta. Uglavnom, radi se o miksu krimića i ljubića. Obje tematike su vrlo isprepletene, tako da jedno nužno povlači drugo.
Zasad je moja ocjena apsolutna 5!


message 5: by Nives (new)

Nives Kobra Eisenkohl | 8 comments Deja wrote: "Obzirom da sam pročitala upravo to što si i ti navela (zanimljiva slučajnost), kako se ne bih ponavljala, malo ću varati i navest ću ono što trenutno čitam. Da popravim stvari, pri kraju sam...

Ug..."


Pročitala sam samo njezinu prvu knjigu...i to jaaako davno, ali zato moram priznati da je veoma zanimljiva. Veoma relaistično prikazuje povijesno razdoblje svojih romana. Odustala sam čitati upravo zato jer ih puno ima.....a i bila sam srednjoškolsa u to vrijeme. :D


message 6: by Denis (new)

Denis (crnisokol) | 11 comments Pročitao sam Dragonbone Chair (Zmajokosno prijestolje) od Tada Williamsa. Prva polovica knjige je zapravo jedan vrlo opširan opis okružja u kojem će se dešavati radnja, tj. uvod, smatram da je to ipak malo previše uvoda i postane dosadnjikavo. Međutim kad radnja konačno počne, iz poglavlja u poglavlje je sve zanimljivije.
Preporučujem svima koji vole 'fantasy' i Tolkiena.


message 7: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments 1. Klub Mefisto od Tess Gerritsen
2. OCJENA: 5
3. Knjiga je zakon! Totalno te uvuče u priču nakon par stranica i ne možeš je ispustiti iz ruke. Savršen spoj trilera i ljubavi! Jučer sam je dovršila i moram reći da sam se bojala zaklopiti oči! :)


message 8: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments Deja wrote: "Obzirom da sam pročitala upravo to što si i ti navela (zanimljiva slučajnost), kako se ne bih ponavljala, malo ću varati i navest ću ono što trenutno čitam. Da popravim stvari, pri kraju sam...

Ug..."


Obožavam Zagorku! Obavezno moraš pročitati Vitez slavonske ravni, Plameni inkvizitori i Kamen na cesti!


message 9: by Deja (new)

Deja | 4 comments Ja sam se totalno zaljubila u njezina djela... Hvala na preporuci!!! :)


message 10: by Andrea (new)

Andrea Pleša (plesica) | 27 comments Deja wrote: "Ja sam se totalno zaljubila u njezina djela... Hvala na preporuci!!! :)"

Jesi što počela čitati od nje? :)


message 11: by [deleted user] (new)

1.Hotel Zagorje
2.5
3.dobra tematika i savršena lakoća čitanja, autorica me zadivila svojom sposobnošću pisanja iz perspektive djevojčice, ne služeći se metodom "naknadne pameti"


message 12: by Slavica (new)

Slavica (slvmrtnvc) | 6 comments Trenutno čitam "MOJA NAJDRAŽA SUPRUGA" -TONY PARSONS
Moram priznati da mi se svidila i knjiga "Mama vam je cijelo vrijeme lagala" od Jelene Veljače inače čitam i njene kolumne stvarno mi je cura super ..Jele bravo samo tako nastavi...


message 13: by Angela (new)

Angela (angieangie) Trenutno čitam biografiju B. Štulića od Hrvoja Horvata. Vidjela sam u knjižnici i biografiju Amy Winehouse (Naklada Ljevak 2008).


message 14: by Becca (new)

Becca (becca_h) | 2 comments Prije svega, ja sam nova ovdje na Goodreads. Jako mi je drago što sam našla ovu grupu.. konačno nešto domaće :) Neznam zašto ali ovih dana čitam chick-lit pošto osjećam da mi stvarno treba odmor od svih kompliciranih brain-wrecking knjiga.. Sinoć sam baš završila 'Shopaholic Takes Manhattan' i odma sam počela treću knjigu 'Shopaholic Ties the Knot'. Mogu vam reći da su te knjige super.. Puno smijanja i ponekad i plakanja (to samo za one romantične :D).. Dajem tim serijama 4-5 zvijezdica.. Baš su super za one koji se žele opustiti


message 15: by Denis (new)

Denis (crnisokol) | 11 comments imate ovdje Hrvatski bookclub

http://www.goodreads.com/group/show/5...


message 16: by Becca (new)

Becca (becca_h) | 2 comments Denis wrote: "imate ovdje Hrvatski bookclub

http://www.goodreads.com/group/show/5..."


hvala Denis :)


message 17: by Ivana (new)

Ivana | 2 comments Deja wrote: "Obzirom da sam pročitala upravo to što si i ti navela (zanimljiva slučajnost), kako se ne bih ponavljala, malo ću varati i navest ću ono što trenutno čitam. Da popravim stvari, pri kraju sam...

Ug..."


ja osobno smatram kako je Zagorka nepravedno zanemarena i strpana u nekakvu predrasudu o manje vrijednoj žanrovskoj književnosti


message 18: by Dražen (new)

Dražen Nikolić (bosco_adventure) | 2 comments Liv Ullman: Mijenjanje (Changing)
Ocjena: 4

Ova knjiga od svojih 300tinjak stranica sadržava uglavnom autobiografski obojene kratke priče iz života ove poznate norveške glumice dvaput nominirane za Oscara, te muze Ingmara Bergmana (o njihovom odnosu je posvećen dio knjige).

Knjiga je dobra kao lagano štivo za opuštanje, priče su pomalo nostalgične, senzibilne i intimne. Preporučam svakome tko voli autobiografije.


message 19: by Anja (new)

Anja | 2 comments David Trueba: Otvoreno cijelu noć

Ocjena: čista petica!

Nakon dugo lutanja, skakanja s knjige na knjigu, preskakanja stranica i mnogobrojnih razočaranja konačno mi je u ruke dopala knjiga koju nisam ispustila dok nije bila pročitana i zadnja stranica. Prava poslastica- nešto tako originalno i dobro dugo nisam čitala.
Radnja prati život jedne nekonvencionalne španjolske obitelji..

Kao što je rekao Ambrose Bierce, dom je jedino mjesto otvoreno cijelu noć, a u prvom romanu Davida Truebe riječ je o domu brojne i iznimno zanimljive obitelji Belitre. Djed i baka, otac i majka i njihovih šestero sinova tijekom jednog vrelog španjolskog ljeta sele iz malog stana na periferiji u veliku kuću s potkrovljem, vrtom i trešnjom, u središtu Madrida osamdesetih godina.

Djed Abelardo vjerski je fanatik i pjesnik koji često razgovara s Bogom; baka Alma, koja je odlučila ne izlaziti iz kreveta, piše pisma preminuloj prijateljici zanimajući se za život poslije smrti; otac Félix osjeća se isključeno i otuđeno jer mu dvanaestogodišnji sin Matías, koji pati od neobičnog psihičkog poremećaja, zauzme mjesto u obitelji, dok majka svesrdno brani svoje sinove bez obzira na mišljenje vanjskog svijeta..

Toplo preporučujem!


message 20: by Ivana (new)

Ivana Nika (ivananika) | 17 comments i ja želim čitati Zagorku. a trenutno čitam Susan Sontag: O fotografiji.


message 21: by Jelen (new)

Jelen | 7 comments Mende Nazer & Damein Lewis: Robinja (kiosk izdanje za 19,90)

Ocjena: 5

Istinita priča o Mende Nazer iz Sudana koju su sa 12 godina oteli mudžahedini i prodali nekim bogatašima kao robinju. Zanimljivi opisi života u plemenu Nuba, tužna priča o prerano prekinutom djetinjstvu i na kraju ipak sretan završetak knjige. Mislim da ovo nije spoiler, ipak se kuži da je žena sada slobodna, inače ne bi mogla objaviti knjigu o tome :)

Svakako preporučujem!


message 22: by Ana (new)

Ana | 2 comments Evo i ja sam nova ovdje.. Zadnje što sam pročitala je Vrh kostiju od Tess Gerritsen. Ocjena: 4

Do sada sam od nje pročitala Kirurga i Harem mrtvih duša koje su me oduševile!! Preporučam svim koji vole tu tematiku!!


message 23: by Milan (new)

Milan Pajnic | 8 comments Dvije dobre stvari koje trenutno prorađujem su "Electric Universe", Davida Bodanisa i "The Strange Theory of Light and Matter" od Richarda Feymana. To je štivo za sve koji žele steći dublji uvid u svijet koji nas okružuje. U ovom se slučaju radi o mikrosvijetu, dakle proučavanju najmanjih čestica i njihova utjecaja na svijet u nama i oko nas. Fascinantno. Obje stvari...čista petica. U domeni meditacije (u širem smislu) namjeravam uskoro nabaviti "An Investigation of the Law of Thought" od Georga Boolea. Ako je netko čitao nek se javi.
Svima puno zdravlja i sreće pod zvijezdama, Vaš
Milan Pajnić


message 24: by Natalie (new)

Natalie | 9 comments Pročitala sam: ''Privatni spisi Istočnog Dragulja'' -Maureen Lindley. Malo sam čitala dojmove i drugih čitača ove knjige i nisam vjerovala tako niskoj ocjeni, jer mi se činila stvarno zanimljivom i uzela ju na čitanje. Knjiga je zanimljiva ali zbog krutog stila pisanja umanjuje dobar dojam.

Inspirirana na istinitim životnim događajima Yoshiko Kawashima knjiga je pisana u prvom licu kao memoar. Radnja započinje sa sudbinom male djevojčice Yoshiko od 8 godina koja je kao dijete prognana iz svoje obitelji i zemlje (Kine) i predana na odgoj u Japan kod majčine daljnje obitelji, a sve iz razloga jer je kao dijete iz dosade ''špijunirala'' svog oca kako se ''igra'' u krevetu sa svojom konkubinom.

Uvijek je pokušavala da od drugih dobije ljubav, ali čini se da su ju svi samo iskorištavali, pa se tako i prilagodila da ona počinje druge iskorištavati za svoje ciljeve sa sexom.

Većinom knjige, Yoshiko se seksa sa raznim muškarcima, ženama, generalima, pilotoma, s američkim novinarima i tako dalje. Pada u depresije i u sebe nalijeva puno votke i puši opijum. U zadnjih 50 stranica ona postaje špijunka za Japan. I opet izdana od muškarca završi u zatvoru.

Ocjena: 3


message 25: by Natalie (new)

Natalie | 9 comments čitala sam samo 'vrt kostiju' od Tess i bila mi je ooo-dli-čna! :)


message 26: by Ana (new)

Ana | 2 comments I ja sam nedavno pročitala Privatne spise Istočnog Dragulja :)) Svidjela mi se :)

Ako ti je Vrh kostiju dobar, pročitaj Harem mrtvih duša ili Kirurga, meni su još bolji!! :)


message 27: by Bruna (new)

Bruna | 3 comments Princ magle - Carlos Ruiz Zafon
Ocjena 5
Drži čitatelja konstantno u neizvjesnosti, dobro razrađena radnja bez suvišnih i nepotrebnih detalja, pitko štivo koje nećete ispuštati iz ruku do posljednje stranice! Jako mi se svidjelo!


message 28: by Bruna (new)

Bruna | 3 comments Jelena wrote: "Mende Nazer & Damein Lewis: Robinja (kiosk izdanje za 19,90)

Ocjena: 5

Istinita priča o Mende Nazer iz Sudana koju su sa 12 godina oteli mudžahedini i prodali nekim bogatašima kao robinju. Zaniml..."


Pročitala sam Robinju prije par mjeseci. Šokantna ispovijest za koju bi trebalo znati što više ljudi. Nevjerojatna priča koja jednostavno ne bi trebala biti stvarna, ali na žalost jest.


message 29: by Bruna (new)

Bruna | 3 comments Deja wrote: "Obzirom da sam pročitala upravo to što si i ti navela (zanimljiva slučajnost), kako se ne bih ponavljala, malo ću varati i navest ću ono što trenutno čitam. Da popravim stvari, pri kraju sam...

Ug..."


Za mene definitivno najbolja naša spisateljica svih vremena!


message 30: by Dragutin (new)

Dragutin Vukovic (unbeliever) | 7 comments Fifty Shames of Earl Grey, by Fanny Merkin & Andrew Shaffer

Ocjena: 3

Parodija na razvikanu seriju bestselera, humor zasniva na tjeranju poznatih klišea do apsurda. Na par mjesta stvarno smješno, ostatak tako-tako. Priziva u sjećanje filmove Leslie Nielsena (Goli pištolj i sl.). Stil jednostavan, vuče na fan-fiction, što je danas popularno. Pročita se dosta brzo, trpi povremeno preskakanje odlomaka bez gubljenja niti radnje. Zgodno za odmaranje između dva ozbiljnija čitanja. Vjerojatno nećete čitati ponovo.


Tihana Knjigožderonja | 1 comments Gladovanje, gozba, Anita Desai

Ocjena:2

Priča o bratu i sestri iz Indije, njen život s roditeljima i manjak slobode i njegov studij u Americi, gdje bi trebao biti slobodan, a on se tako ne osjeća. Lijepo je vidjeti tu kulturološku razliku između kontinenata, ali knjiga doista nema neku posebnu radnju niti vrhunca niti raspleta.


message 32: by Jozo (new)

Jozo Mandić | 3 comments Trenutno citam "A Grief Observed" C.S. Lewisa. Ovo je valjda neka vrsta ispovijesti I razmisljanja autora o tuzi, njezinu smislu, i Bozjem mjestu u njoj. Na to ga je ponukala smrt zene. Za sad je OK.


message 33: by Jozo (new)

Jozo Mandić | 3 comments Oprostite, odgovarao sam na krivo pitanje. XD
Zadnje sto sam procitao je Blind side Michaela Lewisa.
Ocjena 2
Knjiga je ispicetka bila jako dobra i bilo mi je zao sto je prije nisam uzeo citati. Onda je doslo jedno poglavlje koje je skrenulo s teme i po meni nepotrebno pocelo govorit o rastu cijena igraca americkog nogometa. Razocaranje! Radnja nije, po meni, dobro razradjena I nema nekog konkretnog zapleta. Toliko je zanimljiva da vam sad ne bih znao reci kako je zavrsila.


message 34: by Jelly (new)

Jelly | 3 comments pokušala čitati neznanje od kundere. odustala sam. poklopila se 2 faktora - nedovoljna koncentracija i dosadno štivo...


message 35: by Jasna (new)

Jasna Stipanovic Durdevic | 1 comments "Posljednji čaj" , Vinka Sazdova
Ocjena: 5
Jedna od najboljih knjiga koju sam pročitala u posljednjih nekoliko godina. Lako za čitanje,a opet poetski i lirično napisano. Priča je o sasvim običnoj ženi za koju bi se moglo reći da posjeduje mnogo – obitelj, karijeru, društveni status. Ima sve, a ipak nema ništa jer više ne zna tko je. Odvažno kreće na put tisuće kilometara dug kako bi se ponovno pronašla i vratila nadu u svoj život. Ja sam plakala cijelo vrijeme dok sam ju čitala.


message 36: by Valentina (new)

Valentina (tinanickelback) | 3 comments - "Krvava žrtva" (6. knjiga serijala "Bratstvo Crnog Bodeža"), J. R. Ward
-Ocjena: 5

Od svih knjiga iz ovog serijala, ova mi je definitivno vrh! Neki neočekivani događaji i zapravo cijela radnja koja se u ovom dijelu vrti oko mog omiljenog lika je bila jako dobra. :)Inače nemam prevelika očekivanja od tako velikih serijala, pa sam se ugodno iznenadila. Uglavnom, bolja od prethodnih pet :)


message 37: by Ivana (new)

Ivana Vrag plavih očiju - Lisa Kleypas
ocijena.5
Obožavam kako ova žena piše, svaka njezina knjiga me oduševi. Opuštajuće štivo za ljubitelje romantike :P


message 38: by Tomislav (new)

Tomislav Maslač | 1 comments Pozdrav svima, novi sam ovdje :)
Zadnje što sam pročitao je Kafkin Proces.
Dosta čudna knjiga, vjerojatno bez ultimativnog značenja tako da je svaki čitatelj može interpretirati na svoj način (a još nije ni dovršena). Vjerojatno je većina pročitala ovaj klasik, ali tko nije svakako treba.
Moja ocjena: 4/5


message 39: by J.D. (new)

J.D. | 6 comments Valentina wrote: "- "Krvava žrtva" (6. knjiga serijala "Bratstvo Crnog Bodeža"), J. R. Ward
-Ocjena: 5

Od svih knjiga iz ovog serijala, ova mi je definitivno vrh! Neki neočekivani događaji i zapravo cijela radnja ..."


Na kojem jeziku si čitala knjige, ja sam ih čitala i na hrvatskom i na engleskom, i moram reći da sam bila jako razočarana prijevodom, imala sam osjećaj kao da osoba koja je prevodila uopće nije shvatila knjigu...


message 40: by Emilija (new)

Emilija | 1 comments "Zabilješke starog pokvarenjaka", Charles Bukowski
Knjiga mi je postepeno mijenjela mišljenje. Bukowskijevi likovi su pesimistični, razvratni, moralno truli i ženomrsci, što je pomalo odbojno na početku, ali tijekom čitanja izlaže neke interesantne stavove (npr. političke) i služi se tim vulgarnim, ali tako zabavnim humorom što me stalno vuklo da čitam dalje. Pred kraj se shvati pozadina svih tih nastranih priča/zabilježaka. Preporučujem.
Moja ocjena: 4


message 41: by Dragutin (new)

Dragutin Vukovic (unbeliever) | 7 comments "The Little World of Don Camillo", Giovannino Guareschi, ocjena: 5+

Zbirka nadasve toplih i zabavnih pripovjedaka o ljudskim vrednotama, prikazanima kroz totalno otkačena zbivanja u malom selu u dolini rijeke Po, najčešće izazvanim sukobima između seoskog svećenika Don Camilla i njegovog 'arhiprotivnika' gradonačelnika Pepponea koji je, budibogsnama, komunist. Oprezno pri čitanju knjige u javnosti, ljudi su skloni sumnjičavo vas gledati kad se iznenada počenete naglas smijati. Međutim, ovo je i jedna od rijetkih knjiga koja je meni istjerala suzu na oko ...


message 42: by Antonio (new)

Antonio Grkovic | 2 comments "Inheritance", Christopher Paolini, ocjena 4.
Jedna od boljih saga koje sam pročitao, davam ocjenu 4 zbog cinjenjenice jer s njom zavrsio sagu. Ne volim kada zavrsim neku sagu. osjećam se isprazno nakon toga.


message 43: by Valentina (new)

Valentina (tinanickelback) | 3 comments J.D. wrote: "Na kojem jeziku si čitala knjige, ja sam ih čitala i na hrvatskom i na engleskom, i moram reći da sam bila jako razočarana prijevodom, imala sam osjećaj kao da osoba koja je prevodila uopće nije shvatila knjigu... "


Na hrvatskom...vjerujem da nije ni približno kao original, ali sam nastavila kupovati sve dijelove na hrv, budući da sam prvu dobila takvu.
Uglavnom, ima razlike, jel da? Šteta.. ima dijelova koji čudno zvuče, al' eto..


message 44: by Nives (new)

Nives Kobra Eisenkohl | 8 comments The Pillars of the Earth
World Without End

OCIJENA: 5

Započela sam ovu temu prije 2 godine. Od tada sam pročitala dosta odličnih knjiga, međutim nikako uhvatiti vremena za njihovu analizu i ocijenu.
Za početak bih počela sa svojim omiljenim autorom Kenom Follettom koji je zbog gore navedenih romana prvenstveno i došao među moje favorite.

Romani su uistinu dugačaki (cca 1000 stranica), opširni i detaljani, ali ih je iz istog razloga bilo gušt čitati, pogotovo zato jer radnja obuhvaća nekoliko generacija i stoljeća. Njihovoj kvaliteti pridonosi i samo autorovo povijesno istraživanje o životu u srednjem vijeku kako maloga čovjeka, tako plemića i svećenstva.

Kao povijesničar mogu stručno reći da se iz tih romana može veoma slikovito saznati kako je to izgledalo živjeti u to brutalno vrijeme. Ono što me najviše fasciniralo, ali istina Bog stvaralo i dosadu, su autorovi opisi arhitekture. Čovjek bi pomislio da knjiga, koja govori o gradnji katedrale, ne da je samo dosadno štivo, već štivo koje bi se trebalo zaobilaziti u širokom luku. Svatko bi se prevario pri toj pomisli, jer naravno, ne treba suditi knjigu po njezinim koricama.....iako su korice ovih romana bile veoma šarene. :D

Radnja, smještena u Engleskoj tijekom 12.st., puna je tenzija, konflikata i borbe između dobra i zla. Priča započinje trima obitelji čiji se životi počinju isprepletati unutar grada Kingsbridge kojeg vode redovnici.
Glavni lik, graditelj Tom, dolazi u grad tražeći posao te ga pronalazi kod redovnika čija je želja izgraditi katedralu uz svoj samostan. Nakon njegove smrti njegovu ulogu preuzima njegov posinak, a stoljećima kasnije njhovi potomci.

Autor ne uzmiče od teške istine o 12. stoljeću koje je bilo veoma brutalno te ispunjeno užasnim i uznemirujućim činjenicama o nasilju koje se ne odnosi samo na bitke već i na društvo, ali upravo to neukrašavanje romana dopušta čitaocu da dosegne u dubinu bića svakog lika kojeg autor spomene.

Seksualne scene su bez zadrške opisane onakve kakve su doista bile u ono vrijeme te vjerujem da su šokirale neke čitaoce. Međutim kao što sam rekla upravo ta gruba istina o tom povijesnom razdoblju održava budnost pri čitanju, pri čemu čitaoc okretanjem svakoga lista teži sve većem saznanju o tom vremenskom razdoblju.


message 45: by Lucija (new)

Lucija Jakuš (leps) Ayaan Hirsi Ali: Nevjernica

ocjena: 5

Fantastična knjiga! Način na koji te uspije uvući u svoj život i svoj lik (na kraju krajeva, to su memoari Somalkinje gdje je islam zakon države, i to onaj radikalni) da jednostavno nemožeš stat dok je ne progutaš cijelu... Preporučam svakome!


message 46: by Natalie (last edited Aug 19, 2013 04:33AM) (new)

Natalie | 9 comments Krava koja je plakala - Ajahn Brahm Krava koja je plakala I druge budističke priče o sreći by Ajahn Brahm Toliko su duhovite i zanimljive da se brzo čita i uživa u njima. Ponekad sam se iznenadila kako budistički redovnici sve si jednostavno objašnjavaju i bez uvijanja u rukavicama...kad se malo razmisli ---pa u pravu su!! Preporuka! ocjena: 5


message 47: by Ivana (new)

Ivana | 1 comments Tahereh Mafi: Shatter me

Ocjena: 3

Počela sam čitati knjigu jer mi se svidjela naslovnica (slaba sam na naslovnice i zato često završim čitajući lošu knjigu). Knjiga je ok iako ima malo akcije ali zanimljivo mi je stanje u kojem se nalazi svijet u ovoj knjizi i inače bi dobila ocjenu 4 ali mi se glavni lik nimalo ne sviđa(a to mi je jako bitno u knjizi) i ima još nekih manjkavih stvari pa sam joj zato dala 3


message 48: by Natalie (last edited Aug 26, 2013 10:49AM) (new)

Natalie | 9 comments Pročitala sam od Ruta Sepeyts:Pomrčina srca Between Shades of Gray by Ruta Sepetys
Ova priča ima istinit kostur/temelj kako je bilo Litvanskom narodu koji je za vrijeme Staljina deportiran u Sibirske logore. Priča započinje godine 1941. kada se četrnaestogodišnja Lina priprema za umjetničku školu, za svoje prve izlaske s dečkima i za sve što ljeto može ponuditi. Ali jedne noći sovjetska tajna policija nasilno upada u njezin dom odvodeći je skupa s njezinom majkom i mlađim bratom u Sibir. I kad se čini da je sve izgubljeno, Lina se neustrašivo bori za život i u svojim umjetničkim djelima dokumentira sve što proživljavaju. Sviđala mi se priča, koliko su ti ljudi propatili i imali snage iz dana u dan preživljavati...stvarno iznad ljudskih granica. Preporuka :)


message 49: by Dragutin (new)

Dragutin Vukovic (unbeliever) | 7 comments Frank McCourt, Angela's Ashes
Ocjena: 5+

Autobiografski roman o teškom djetinjstvu i odrastanju. Kako kaže sam autor: "Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood." Pročitajte ovo i više nikad nećete pomisliti kako vam je teško u životu. Nemojte počiniti grešku poput mene i početi to čitati na ljetovanju; definitivno nije lagano ljetno štivo. Ulazi u kategoriju knjiga koje treba ponovo čitati svakih nekoliko godina.


message 50: by Ivana (new)

Ivana Nika (ivananika) | 17 comments Elie Wiesel: Noć
Ocjena: 4

Napisano ogoljelim rečenicama, svedenim na puko fizičko (z)bivanje, užas i teror progovaraju između redaka. što misliti (o Holokaustu) kad se ne može ni izreći ni objasniti.


« previous 1
back to top