Neoplatonism - Νεοπλατωνισμός discussion

2 views
Πλωτίνος και μαγικο-θρησκευτική σκέψη

Comments Showing 1-3 of 3 (3 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Ammonios (new)

Ammonios | 1 comments Mod
Χαίρε φίλε Κατελή,
διάβασα το άρθρο σου με τίτλο "Πλωτίνος και μαγικο-θρησκευτική σκέψη" και το βρήκα ενδιαφέρον.
Συμφωνώ ότι η μαγικο-θρησκευτική σκέψη των πρωτόγονων ανθρώπων και η Νεοπλατωνική σκέψη είναι σε πλήρη αντιστοιχία. Οι άνθρωποι στην πορεία της ιστορίας τους αναμόρφωναν αυτά που πίστευαν, τα συστηματικοποιούσαν, όμως τα ζητούμενά τους παρέμεναν τα ίδια. Υπήρχαν αυτοί και ο κόσμος τους από την μία και η ανώτερη πραγματικότητα από την άλλη (δυισμός). Έπρεπε να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με αυτήν (επέκεινα), έτσι αυτοί οι δύο κόσμοι ενώθηκαν με τις ενδιάμεσες υποστάσεις (Νεοπλατωνική φιλοσοφία), είτε με συγκεκριμένες τελετουργίες (τελετουργικές πρακτικές των πρωτόγονων ανθρώπων αλλά και Νεοπλατωνική θεουργία).
Με την επικοινωνία λοιπόν των δύο κόσμων ο δυισμός γίνεται ενισμός.

Επίσης ξαναδιάβασα μερικά από τα θέματα που είχαμε συζητήσει πριν από μερικά χρόνια στην ομάδα neoplatonism.

Άντε καλή συνέχεια...

Έρρωσο


message 2: by Katelis (last edited Apr 24, 2011 03:40PM) (new)

Katelis Viglas (proclus) | 21 comments Mod
Γεια σου φίλε Αμμώνιε,

Χρόνια Πολλά. Σε ευχαριστώ για την θετική κριτική στο άρθρο μου και τις παρατηρήσεις σου. Πέρασα δύο μήνες και μισό διορθώνοντας τυπογραφικά δοκίμια. Είχα αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια διάφορες έρευνες ακολουθώντας τα νήματά τους παράλληλα. Ο Νεοπλατωνισμός είναι μία μεγάλη δεξαμενή σκέψης, ίσως θα τολμούσα να πω, ατελείωτη.
Δυστυχώς όμως αν γράψω κάποια εργασία για εξειδικευμένο θέμα στα ελληνικά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να βρω κατάλληλο περιοδικό. Έτσι αναγκάζομαι να γράφω πολύ συχνά στα αγγλικά, είτε σπανιότερα στα γαλλικά.
Όμως δεν γράφω μόνο κείμενα για το Νεοπλατωνισμό, αν και η επιρροή που ασκεί σε όσους τον μελετούν είναι καθοριστική για τον τρόπο σκέψης τους. Τα όρια μελέτης του Νεοπλατωνισμού, διαπίστωσα με τα χρόνια, ότι συνορεύουν, και συναντώνται με πάρα πολλά πεδία γνώσης, αλλά και Τέχνης. Για παράδειγμα, διάβασα πρόσφατα ένα διήγημα φαντασίας του M.R. James, με τίτλο Lost Hearts, στη συλλογή Ghost Stories of an Antiquary. Για να γίνει πιστευτή η απίστευτη ιστορία του αναμιγνύει τους Νεοπλατωνικούς και τους Ερμητιστές. Άρα δεν έχει μόνο καλή φήμη η ενασχόληση με παρόμοια θέματα. Υπάρχουν και άλλες αναφορές σε συγγραφείς του φανταστικού, ιδίως Άγγλους, που προκειμένου να ντύσουν και να καταστήσουν αληθοφανή την ιστορία τους αναφέρονται συχνά στον Ελληνικό Παγανισμό. Εδώ φυσικά έπαιξε τον ρόλο του ο Χριστιανισμός.
Για να μην πολυλογώ, μπράβο που και εσύ ασχολείσαι συστηματικά με το δύσκολο αυτό θέμα και εμβαθύνεις συνεχώς περισσότερο.

Φιλικά
Κατελής


message 3: by Katelis (last edited Jul 03, 2011 02:42PM) (new)

Katelis Viglas (proclus) | 21 comments Mod
Γεια σου Αμμώνιε,

Δεν ξέρω αν μελετάς το βιβλίο του Algis Uzdavinys. Το άρχισα εδώ και καιρό. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι φανερή, αν διαβάσει κανείς ένα μεγάλο μέρος του έργου. Συγκρίνει τις διδασκαλίες του Νεοπλατωνισμού εναλλάξ προς τα δόγματα της Αιγυπτιακής Θεολογίας. Ο τρόπος αυτός είναι εν πρώτοις λίγο κουραστικός, αλλά έτσι έχει κανείς τη δυνατότητα αντιπαραβάλλοντας τους δύο τρόπους σκέψης άμεσα να διαπιστώσει αν πράγματι πρόκειται για αληθινές ομοιότητες και όχι για συμπτώσεις, επακόλουθα μίας πολιτιστικής πολυγένεσης. Η βιβλιογραφία επίσης του Λιθουανού μελετητή είναι μεγάλη, επαρκής και εστιάζει σε μελέτες ιστορικές, φιλολογικές και αρχαιολογικές, αλλά και σε αυτές που προσπαθούν να αποδώσουν το πνεύμα της Αρχαίας Αιγύπτου. Η πνευματική και ευρύτερη προσέγγιση δεν ξεφεύγει λοιπόν ώστε να μην στηρίζεται σε θετικά δεδομένα. Μόνο που δεδομένου του υλικού, θα χρειαζόταν μεγαλύτερη τεκμηρίωση στην παράθεσή τους. Π.χ. αν ομιλούμε για κάποιες επιγραφές, θα έπρεπε να δώσει την έκδοσή τους, και άλλα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί η αντιστοιχία με την ελληνική πραγματικότητα. Εντυπωσιάζει όχι μόνο η πολυγνωσία, αλλά η επιτυχημένη συχνά επιλογή των θεμάτων που συγκρίνονται. Αξίζει να διαβαστεί και από Αιγυπτιολόγους και φιλοσόφους, και ιστορικούς κ.α.

Έρρωσο
Κατελής


back to top