Goodreads Malaysia discussion

34 views
Arkib II > The Last Pharaoh

Comments Showing 1-13 of 13 (13 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Leyla (last edited Feb 11, 2011 06:17PM) (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments The Last Pharaoh: Mubarak and the Uncertain Future of Egypt in the Volatile Mid East

Latest incident in Egypt might create more awareness on the situation there and how it has becomes as it is today.
Mubarak stashed about US$3-5 billion (not million) in his Swiss bank account for the past 30 years. He bought a huge holiday sea resort for his family and cronies. Using his son's name he bought luxurious London home. Today (just to put the date here), after his resignation, the Swiss bank will freeze his account and he might go on trial under Egypt court for stealing the country's money.
This book is just a suggestion.


message 2: by Isma (last edited Feb 12, 2011 08:09PM) (new)

Isma | 682 comments Kalau kita teliti sejarah Mesir, akan muncul Firaun yang lain pula selepas ni.... Saya ragu dengan perubahan yang berlaku itu.


message 3: by Isma (new)

Isma | 682 comments Sebut pasal duit berbilion-bilion ni, hari Jumaat lepas saya berada di sebuah program kerajaan pusat, seorang Menteri dari Kelantan berucap, ''Tengok Husni Mubarak, semua duit rakyat dia kebas masuk bank di Swiss tapi kita kerajaan tidak buat begitu, duit rakyat untuk rakyat.'' Gemuruh tepuk tangan. Saya, kih,kih,kih..ketawa kecil.


message 4: by Leyla (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments isma,
saya rasa orang2 yang banyak membaca memang tidak mudah makan lawak "murah" seperti itu. (dan saya mengaku orang2 dalam goodreads adalah orang2 yang banyak membaca).
:]


message 5: by Leyla (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments Isma wrote: "Kalau kita teliti sejarah Mesir, akan muncul Firaun yang lain pula selepas ni.... Saya ragu dengan perubahan yang berlaku itu."

Isma,
take one step at a time. Sekarang satu Firaun sudah "bites the dust" selepas ini biarlah sejarah yang menentukan. Jangan risau2 :]


message 6: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
bila ada pemimpin BN hanya mampu membandingkan mereka dengan Hosni Mubarak utk membuktikan mereka baik, apa tandanya?


message 7: by Leyla (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments Saya tak tahu jawapan ini. Sebenarnya saya tak berani bercakap tentang politik sini, takut nanti kena kata ini bukan tempat orang berpolitik...(alasan orang tak tahu jawap hehe).


message 8: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Najmuddin wrote: "bila ada pemimpin BN hanya mampu membandingkan mereka dengan Hosni Mubarak utk membuktikan mereka baik, apa tandanya?"

Sepatutnya kita ambil "yang baik, jadikan teladan, yang tak baik jadikan sempadan". Bukan pilih2 ikut yang mana kita rasa nak saja.


message 9: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Najmuddin wrote: "bila ada pemimpin BN hanya mampu membandingkan mereka dengan Hosni Mubarak utk membuktikan mereka baik, apa tandanya?"

Apa yg saya paham dari perbandingan mereka ini ialah, "Seteruk-teruk kami pun, taklah seteruk si Mubarak tu".

Patutnya banding dgn yg lebih baik bukannya dgn yg lebih buruk.


message 10: by Leyla (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments "LIKE"
(wonder why Goodreads don't have LIKE button like Facebook).


message 11: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Khairul H. wrote: "Najmuddin wrote: "bila ada pemimpin BN hanya mampu membandingkan mereka dengan Hosni Mubarak utk membuktikan mereka baik, apa tandanya?"

Apa yg saya paham dari perbandingan mereka ini ialah, "Sete..."


Bandingkan dengan yang lebih baik, barulah namanya 'Benchmarking'.


message 12: by Leyla (new)

Leyla Shuri (leyla-shuri) | 46 comments benchmark=evaluating performance but this equivalent in BM is not in Kamus Dewan yet. So disappointing!
Or maybe I have not found yet :[


message 13: by Emily Iliani (new)

Emily Iliani (emilyiliani) Leyla wrote: ""LIKE"
(wonder why Goodreads don't have LIKE button like Facebook)."


Sokong
nak LIKE button juga


back to top