Goodreads Malaysia discussion

77 views
Arkib (50 Buku Setahun 2011) > Setahun 50 buku_Rozy

Comments Showing 1-50 of 99 (99 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments OK. Setakat 23 Jan 2011 dah baca 2 buku:

1. Maryamah Karpov - Andrea Hirata
2. Indahnya Hidup tanpa derita - Noor laila Aniza Zakaria


message 2: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 3. The Alchemist - Paulo Coelho


message 3: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 4. Tuhan Manusia - Faisal Therani


message 4: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 5. Murabbi cinta - Hasrizal Abdul Jamil


message 5: by Aina (new)

Aina Dayana | 1003 comments assalamualaikum rozy,
selamat menyahut cabaran :) buku no 1 tu saya belum baca lagi. Asyik tangguh-tangguh. Tak tahu kenapa. Dengarnya menarik juga ya. Terutama part mencari gadis cina dahulu :)


message 6: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments ialah penangan cinta pertama sanggup mencari ke mana sahaja meredah lautan api hingga ke hujung dunia tapi akhirnya keredhaan ibu bapa juga yang amat di perlukan. hem....


message 7: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 6. A Thousand Splendid Suns - Khalid Hoseini


message 8: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Aina Dayana wrote: "assalamualaikum rozy,
selamat menyahut cabaran :) buku no 1 tu saya belum baca lagi. Asyik tangguh-tangguh. Tak tahu kenapa. Dengarnya menarik juga ya. Terutama part mencari gadis cina dahulu :)"


Rozy, setahu saya, undang2 di GRMY ni, kalau buku belum dibaca tak boleh dimasukkan dalam senarai.
(ada bunyi macam ayat cemburu tak..?)


message 9: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Memanglah tak acilah kalau buku yang belum baca di masukkan tapi sefaham saya apa yang di maksudkan adalah no 1 dari list saya. moga-moga norAzah dapat mencapai target pada tahun ini...


message 10: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Rozy wrote: "...tapi sefaham saya apa yang di maksudkan adalah no 1 dari list saya."

What?


message 11: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Aina Dayana wrote: "assalamualaikum rozy,
selamat menyahut cabaran :) buku no 1 tu saya belum baca lagi. Asyik tangguh-tangguh. Tak tahu kenapa. Dengarnya menarik juga ya. Terutama part mencari gadis cina dahulu :)"


oh..ok..Aina Dayana rujuk kepada no. 1 dalam senarai Rozy. Maaf ya.


message 12: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Oh, saya pun baru paham, heh.


message 13: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Khairul H. wrote: "Oh, saya pun baru paham, heh."

Heh..takut saya bila En Khairul dah marah..


message 14: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Bukan marah, tak paham ;)


message 15: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 7. Cukup wang Hati Tenang - Hajah Rohani Datuk Hj Mohd Shahir


message 16: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 8. Hari-hari terakhir seorang seniman - Anwar Ridhwan


message 17: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 9. Signs of the Last Day - Harun Yahya


message 18: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 10. Cinta di rumah Hassan Al Banna - Muhammad Lili Nur Alia


message 19: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 11. Persembahan cinta dari isteri Hassan Al Banna - Muhammad Lili Nur Alia


message 20: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 12. Siddhartha- Hermann Hesse


message 21: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 13. The God of Small Things - Arundhati Roy


message 22: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments And what did you think of book no. 13 tu? I hated it, and cannot see ANY valid reason why it won awards (was it the ManBooker prize?) Ecchh.


message 23: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
The Booker 'curse' struck again, huh?


message 24: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Yelah. Buku tu macam tak de mesej nak disampaikan je. masa baca tu pun terfikir juga macam mana le boleh dapat award. Citernya cuma berkisar tentang si Velutha dan keluarga si kembar tu dan juga pasal perbezaan kasta touchable & untouchable. lagi teruk dari novel interlok agaknya (tak baca lagi pun).....


message 25: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 14. Adik Datang - A. Samad Said


message 26: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 15. Allah is known through reason - Harun Yahya


message 27: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments sudah masuk 2 minggu nak habiskan 1 buku pun susah. sibuk betul. Harap-harap minggu depan boleh habiskan 2 buku sekali. InsyaAllah.


message 28: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 16. Beruk - Azizi Abdullah


message 29: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments dah sebulan tak menjenguk ke sini. many things happen in 1 month, some are happy and some are the things you want to forget forever. Hopefully everything will be Ok from now on. And the important thing is I can continue my reading after satu bulan yang memenatkan.


message 30: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Buku yang di baca seterusnya:


17. Untukmu wanita - Zaharuddin Abd Rahman

18. Rawa tragedi Pulau batu Puteh - Isa Kamari


message 31: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Dah sebulan tak menjenguk ke sini. A lot of things happened within 1 month. Some you want to remember and some you want to forget it forever. Hopefully, InsyaAllah things will be much better from now on. The important this is I can continue my reading the one that I love most.


message 32: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 19. Memeluk Gerhana - Isa kamari


message 33: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 20. Secangkir teh pengubat letih - Hasrizal Abdul Jamil


message 34: by Norain (new)

Norain | 687 comments Rozy wrote: "20. Secangkir teh pengubat letih - Hasrizal Abdul Jamil"

Saya sangat suka buku ni. Memeberi perspektif baharu tentang Turki yang berbeza daripada massa.


message 35: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Norain MT wrote: "Rozy wrote: "20. Secangkir teh pengubat letih - Hasrizal Abdul Jamil"

Saya sangat suka buku ni. Memeberi perspektif baharu tentang Turki yang berbeza daripada massa."


Mbuku ni memang menarik hati saya terutama tentang perlunya mengembangkan horizon pemikiran kita dengan mengembara dan mengenal sesama umat islam itu yang tiada sempadan walaupun terbatas dari segi komunikasinya.


message 36: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 21. Lentera Mustika - Nisah Haron

Buku yang menarik cuba mengabungkan nilai tradisi pantun dan sistem perundangan.

Congratulation Nisah, keep up a good work.


message 37: by Nisah (new)

Nisah Haron | 145 comments Rozy wrote: "21. Lentera Mustika - Nisah Haron

Buku yang menarik cuba mengabungkan nilai tradisi pantun dan sistem perundangan.

Congratulation Nisah, keep up a good work."


Terima kasih!


message 38: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 22. Nota Fikir Untuk Zikir - Pharol Mohd Juoi


message 39: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 23.Mencari Jalan Pulang - Daripada Sosialisme Kepada Islam - Kassim Ahmad


message 40: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 24. Bahlut - Faisal Tehrani


message 41: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 25. The Memory Keeper's Daughter - Kim Edwards


message 42: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 26. Setangkai gandum & sebutir bom - Dr.'Aid Abdullah Al-Qarni


message 43: by Norain (new)

Norain | 687 comments Rozy wrote: "26. Setangkai gandum & sebutir bom - Dr.'Aid Abdullah Al-Qarni"

Ceritakan sedikit tentang buku ni, boleh? Saya sangat suka karya Dr 'Aidh.


message 44: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments buku ini berkisar tentang aspek kehidupan muslim pada masa kini. Cabaran yang di hadapi dan penyelesaian yang boleh di ambil menurut perspektif islam berdasarkan al-quran dan hadis.Dr Aid byk bercerita masalah muslim dari perspektif masyarakat Arab khususnya. Dimulai dengan bab islam agama perdamaian, keadilan, penuh dengan tolenrasi tanpa wujud kezaliman dan permusuhan. Masalah umat islam yang tidak mahu memajukan diri sendiri tapi sering menuding kepada orang lain. Oleh itu kesimpulanya perlulah kembali yakin dan percaya kepada agama islam yang dapat menyelesaikah semua masalah di dunia.


message 45: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments Antara isu yang di ketengahkan
- Bangsa Arab yang tidak gemar membaca
- Sentiasa memaafkan dan berterima kasih w/pun org menganiaya kita
- masalah Fanatisme perkauman
- fatwa diberi oleh mereka yang tidak arif
- Masyarakat arab dengan bomoh, sihir dan khurafatnya
- Bahasa arab yang dalam bahaya
- orang arab yg semakin ramai bercakap bahasa asing

Rozy wrote: "buku ini berkisar tentang aspek kehidupan muslim pada masa kini. Cabaran yang di hadapi dan penyelesaian yang boleh di ambil menurut perspektif islam berdasarkan al-quran dan hadis.Dr Aid byk berce..."


message 46: by Norain (new)

Norain | 687 comments Kalau dilihat sekali imbas isu yang diketengahkan tu, banyak persamaan dengan Malaysia dan Melayu Islam.


message 47: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 27. Nama Beta Sultan Alauddin - Faisal Tehrani


message 48: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Norain MT wrote: "Kalau dilihat sekali imbas isu yang diketengahkan tu, banyak persamaan dengan Malaysia dan Melayu Islam."

Saya pun befikir begitu.


message 49: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 28. Pendidikan Rabbani Mengenal Allah Melalui Ilmu Dunia - Prof Dr Sidek Baba


message 50: by Rozy (new)

Rozy Latip | 234 comments 29. Impuls / Roh - Sri Rahayu Mohd Yusop


« previous 1
back to top