Goodreads Malaysia discussion

47 views
Arkib (50 Buku Setahun 2011) > Harapnya xara dapat 50 buku tahun ni

Comments Showing 1-34 of 34 (34 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 1. Malaysia-lah; Himpunan Analisis Terpilih Kaki Lepak disusun oleh Haris Zuan

Buku sebenar menjadi pembukaan adalah sebuah komik. Awalannya hendak dimasukkan, tetapi rasanya lebih baik kekalkan polisi tahun lepas.

Buku Malaysia-lah ini menyentuh banyak perkara dan dibahagikan kepada segmen-segmen tertentu. Ada kisah berkenaan kelesuan mahasiswa, budaya, politik dan beberapa perkara lain. Namun begitu, saya kurang menggemari segmen agamanya.


message 2: by Naimisa (new)

Naimisa | 72 comments segmen yang kurang digemari; kenapa? dia bukan AHLI?


message 3: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Err.. apakah yang dimaksudkan dengan AHLI?

Lupa nak dimaklumka, buku ini merupakan himpunan penulisan beberapa penulis berlainan bangsa dan agama.

Artikel agamanya bercampur antara penulisan penulis muslim dan bukan muslim. Saya tiada masalah dengan artikel penulis bukan muslim, kerana ia adalah kepercayaan mereka. Namun begitu, penulisan penulis muslimnya lebih mirip kepada Islam Liberal.Meski disertakan dengan ayat-ayat al-quran, ianya cukup untuk saya yang kurang ilmu ini mengerutkan dahi. Segmen ini saya tidak baca sepenuhnya apabila ayatnya semakin mengelirukan. Ini mungkin pendapat saya sahaja. Boleh dicuba baca dan beri pendapat berkenaan artikel yang ditulis.

2. Cinta Di Langit Gaza oleh Riduan Mohamad Nor

Buku ini patut ditukar tajuk kepada tajuk yang lebih luas. Tidak terhad kepada Gaza sahaja, kerana penulis mencatatkan pengalaman beliau ke banyak tempat misi kemanusiaan merangkumi Indonesia, Pakistan, Bangladesh dan juga Kemboja.


message 4: by Naimisa (new)

Naimisa | 72 comments AHLI bi ma'na mempunyai autoriti dalam bidang berkenaan kerana kepakaran/keilmuannya.


message 5: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments oo.. rasanya mereka (penulis dalam buku ini) lebih kepada pengkritik sosial. Sebab itu saya boleh membaca tulisan dalam segmen lain.

Tapi, mungkin juga pandangan saya salah. Boleh cuba membacanya untuk pandangan lain.


message 6: by Lyla (new)

Lyla Ibrahim (lylaibrahim) mencari buku Malaysia-lah...
huu...


message 7: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments lyla wrote: "mencari buku Malaysia-lah...
huu..."


Kat Gerakbudaya hari tu tak beli?


message 8: by Lyla (new)

Lyla Ibrahim (lylaibrahim) Fariza wrote: "lyla wrote: "mencari buku Malaysia-lah...
huu..."

Kat Gerakbudaya hari tu tak beli?"


xsempat pg...
#nanges


message 9: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments xsempat pg...kihkihkih...tunggu tahun depan ye...


message 10: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments saya beli buku Malaysia-lah ni di MPH Alamanda. Buku-buku begini banyak ditemui di MPH.

3. Potret Perjuangan Mahasiswa dalam cerminan dekad oleh Riduan Mohamad Nor

Buku yang telah dibeli lama, tetapi terlupa kewujudannya.

Seperti tajuknya, buku ini dibahagikan kepada segmen 1960-an, 1970-an, 1980-an, 1990-an dan milenium. Ia mencatatkan perihal perjuangan mahasiswa, kesan terhadap suasana politik, perlaksanaan AUKU, demonstrasi sehingga ke dekad kelesuan mahasiswa.


message 11: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
again, hope is not a strategy. haha!


message 12: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Letak 'Hope' tu sebagai strategi untuk tidak stress mengejar sasaran. Bila stres, nanti cenderung tak buat. Hehe


message 13: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Najmuddin wrote: "again, hope is not a strategy. haha!"

LIKE!!!


message 14: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments tak kira.. nak letak hope juga.

4. Hacker (Novel grafik) by Zint


message 15: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments go xara, go. :)


message 16: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Bulan Februari langsung tidak dapat habis membaca.huh.

5. Manhaj Daurah Tadribiyyah

Ok, masih ada beberapa buah buku yang 'payah' nak dihabiskan.


message 17: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 6. Harta Harun oleh MF Kencana & Afiq


message 18: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 7. Tuesdays with Morrie: An Old Man, a Young Man, and Life's Greatest Lesson (versi terjemahan) by Mitch Albom.

Terasa hendak mencari versi asalnya.


message 20: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Tahun ini bermula dengan lancar, tetapi bergerak lebih lambat daripada siput.

9.Rahsia Sebuah Manuskrip by Naimisa.


message 21: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 10. Travelog Iran: Menyingkap Misteri Bumi Ahmadinejad by Dina Sulaiman

11. ...Namanya Solstis


message 22: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 12. Sebongkah Batu Di Kuala Berang by Faisal Tehrani


message 23: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 13. Di Bawah Pohon Hawthorn by Marita Conlon McKenna


message 24: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 14. Ghaib ke Kemboja by MF Kencana


message 25: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 15. Menemui Mantarissa by Noraini Osman


message 26: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 16. Alice's Adventures in Wonderland by Lewis Carroll


message 27: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 17. Through the Looking Glass by Lewis Carroll.

Kedua-dua buku Alice ini sangat meletihkan untuk dibaca kerana Lewis Carroll sangat gemar bermain dengan perkataan. Watak-wataknya pula terlalu aneh dan pelik.


message 28: by Norain (new)

Norain | 687 comments Belum pernah membaca Alice sebelum ini?


message 29: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
I'm pretty sure Carroll was stoned out of his head when he wrote those books. That was good hashish!


message 30: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Noraini MT; Segan pula :*) Saya belum pernah membaca kedua-dua buku ini. Kalau pernah baca pun yang versi Disney dengan ilustrasi berwarna-warni. Ini kali pertama baca versi asalnya.

Terjumpa kedua-dua buku ini di MPH dengan harga RM14.50 untuk dua buah buku (diletakkan dengan set yang berbeza. Terpaksa beli dua set)

Khairul H; ya, saya pun rasa Carroll tengah stoned waktu tulis buku ni.


message 31: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Bulan ni agak laju sedikit (jika dibanding bulan lalu). Mungkin faktor pesta buku yang lalu dan juga kunjungan terbaru ke kedai buku.

18. The Wonderful Wizard of Oz by L. Frank Baum.

Buku ini dibeli combo dengan buku Alice yang lalu dan membacanya lebih mudah berbanding membaca Alice.


message 32: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 19. Even Madder About Malaysia by Dean Johns

Koleksi tulisan dan pandangan berkenaan situasi semasa di Malaysia oleh seorang warga Australia di Malaysiakini.


message 33: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments 20. Sisa-sisa planet by Zailiani Taslim


message 34: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Sukarnya hendak mencapai separuh daripada sasaran. Sudah Julai dan masih merangkak-rangkak lagi.

21. Takdir : Cahaya Yang Tidak Terpadam oleh Hilal Asyraf.

Buku ini adalah buku pertama daripada triloginya. BUku yang sangat menarik, plot yang tersusun dengan baik, wataknya dimanusiakan (berbakat - masih belum sempurna ilmunya - ditemukan dengan pelbagai guru - menjadi lebih hebat) serta penulisan suasana pertempuran yang teliti. Buku ini wajar dibaca!


back to top