Goodreads Malaysia discussion

85 views
Arkib (50 Buku Setahun 2011) > Sasaran Azzah 2011 - 60 buku..

Comments Showing 1-50 of 80 (80 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Saya cuma berani sasarkan 60 saja. Tak berani sahut cabaran 100 judul tahun ini.

Antara yang saya sasarkan untuk dibaca tahun ini adalah hasil-hasil tulisan Sasterawan Negara & HAMKA. Juga saya berhasrat membaca buku-buku dalam Bahasa Inggeris yang sangat payah saya laksanakan sebelum ini.


message 2: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
1. Sekitar Badan Pembina Perpustakaan Masjid Indonesia. Diterbitkan oleh BPPMI. Terbitan tahun 1991.

Buku ini dah lama saya fotostat (tahun lepas) selepas dipinjam dari Perpustakaan USM (mereka dapat hadiah dari BPPMI). Untuk mendapatkan buku ini pastinya sukar, saya fotostat & jilidkan untuk saya dan untuk Perpustakaan kami.

Melalui buku ini, saya menyedari yang kerajaan Indonesia telah mengumumkan mengenai keperluan memperkasakan institusi perpustakaan di masjid-masjid seluruh Indonesia sejak tahun 1991 lagi, oleh presiden Indonesia sendiri.

Seterusnya tindakan dari saranan tersebut disambut oleh Menteri Agama (dan banyak pihak2 lain - saya fikir sebab arahan datang dari bapak Presiden sendiri, maka tindakannya menyeluruh), sehingga tertubuhnya BPPMI.

BPPMI telah membentuk pasukan bertindaknya & dibentuk carta organisasi yang melibatkan banyak pihak. Mereka juga membentuk garis panduan bagi BPPMI bergerak & panduan bagi Perpustakaan2 Masjid untuk beroperasi.


message 3: by Naimisa (new)

Naimisa | 72 comments Oo.. sukar hendak mendapat buku ini?


message 4: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Naimisa wrote: "Oo.. sukar hendak mendapat buku ini?"

Ya, Saya pinjam dari Perpustakaan USM yang mendapatnya sebagai hadiah dari pihak BPPMI dalam tahun 1991.

Saya sedang menjejaki BPPMI untuk mendapatkan perkembangan terkini aktiviti di sana. Ada sesiapa yang ada hubungan baik dengan rakan2 di Indonesia?


message 5: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Nor Azzah wrote: "Ada sesiapa yang ada hubungan baik dengan rakan2 di Indonesia?"

Tanya Najibah.


message 6: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Khairul H. wrote: "Nor Azzah wrote: "Ada sesiapa yang ada hubungan baik dengan rakan2 di Indonesia?"

Tanya Najibah."


Tanya Menteri dotdotdot. Ops...


message 7: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)


message 8: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Nor Azzah wrote: "2. Memaknakan Cinta oleh Salina Ibrahim."

Kak,

Semalam baru belek-belek kat Popular...akak dah baca dulu, jeles ni..


message 9: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Beli masa Pesta Buku Kanak2 hari tu. kebetulan ternampak buku ni masa nak beli buku FT. Ambillah sekali.


message 10: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
3. Interlok (Edisi asal - 1996) oleh Abdullah Hussain.

Saya tak nampak kenapa ada pihak nak bakar buku ini kecuali kerana malu untuk mengakui bahawa mereka asalnya dari kasta p****.


message 11: by Bsplayer (new)

Bsplayer | 121 comments Nor Azzah wrote: "3. Interlok (Edisi asal - 1996) oleh Abdullah Hussain.

Saya tak nampak kenapa ada pihak nak bakar buku ini kecuali kerana malu untuk mengakui bahawa mereka asalnya dari kasta p****."


Mereka sengaja mencari modal politik murahan barangkali.


message 12: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Semalam Chandra Muzaffar beri 5 sebab kenapa perkataan ini perlu digugurkan, dalam NST.


message 13: by Nor, dari khutubkhanah USIM (last edited Feb 22, 2011 09:43PM) (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
4. Kasih Seharum Manisah karya A. Razak Adam.

Terlalu lama tertangguh bacaan buku ini, lantas sebaik ada kesempatan, saya berjaga malam untuk menamatkannya pada jam 2.30 pagi.

Buku ini menarik, saya pelajari tentang pengorbanan dalam bercinta melaluinya. kalau sebelum ini saya selalu membaca & mendengar, cinta tak semestinya bersatu. Dalam buku ini, ada cinta bersatu & ada yang tidak, tetapi disebabkan ada keperluan dakwah yang lebih penting di situ.

5. Beraraklah Awan Pilu karya Abdul Latip Talib.

Benar2 nak menghabiskan segera buku ini kerana mengejar statistik pembacaan & saya habiskannya dalam masa tak sampai sehari.

Nampaknya hanya novel yang boleh dihabiskan dengan segera, yang lain lambat juga.


message 14: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
6. Indahnya Hidup Bersyariatoleh Ismail Kamus.

Buku ini saya letakkan di Bilik Solat supaya mudah dibelek selepas setiap kali solat.


message 15: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
7. Namaku Bukan Maria karya Ibnu Ahmad Al-Kurauwi.

Pada pandangan saya buku ini menarik kerana ia menceritakan kisah Natrah, walaupun faktanya di'lari'kan dari kisah sebenar. Ia boleh dianggap sebagai cuba mengubah sejarah. "kalaulah kisah natrah begini, ia tidak jadi seperti yang ia telah terjadi sebenarnya dalah sejarah". tapi kita tak boleh ber'kalau' kan. Jadi, perlu ambil iktibar dari sejarah.
Natrah dalam novel ini, hampir 'sempurna' sifatnya.


message 16: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
8. Dari Beirut ke Jerusalem tulisan Ang Swee Chai.

Ambil masa yang panjang membaca buku ini. Masa untuk membaca terlalu terhad. Bolehkah saya capai 60?


message 17: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Nor Azzah wrote: "8. Dari Beirut ke Jerusalem tulisan Ang Swee Chai.

Ambil masa yang panjang membaca buku ini. Masa untuk membaca terlalu terhad. Bolehkah saya capai 60?"


Boleh. Insyaallah, teruskan usaha (walaupun saya pun terkedek-kedek macam itik pulang petang)


message 18: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Terima kasih atas semangat yang diberikan.

9. Tiga Kali Seminggu oleh Faisal Tehrani.


message 19: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Haryati wrote: "Nor Azzah wrote: "8. Dari Beirut ke Jerusalem tulisan Ang Swee Chai.

Ambil masa yang panjang membaca buku ini. Masa untuk membaca terlalu terhad. Bolehkah saya capai..."


saya pun terkedek2 juga. sekarang dah mula mengulangkaji pelajaran lagilah lambat nak baca. sebab masa yang selalu guna untuk baca buku digunakan pula untk mentelaah...kena korbankan sikit masa membaca sebab kena lulus gak periksa kali ni.

kena cari buku2 yang betul2 menarik kalau tak nanti tak capai target


message 20: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Masukkan buku teks & buku rujukan pelajaran tu dalam senarai buku yang dibaca 2011, jadi jumlahnya meningkat juga.


message 21: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Nor Azzah wrote: "Masukkan buku teks & buku rujukan pelajaran tu dalam senarai buku yang dibaca 2011, jadi jumlahnya meningkat juga."

saya guna 1 buku teks je. so kalau masukkan pun x nmpk byk pun


message 22: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Siti wrote: "saya guna 1 buku teks je. so kalau masukkan pun x nmpk byk pun"

Yang saya tahu bagi setiap 1 subjek ada 1 buku sampingan & sekurang2nya 5 lagi buku rujukan utama. jadi dah ada 6 buku.

Siti buat MA sekarang?


message 23: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Saya amik proffesional course ( x bleh consider sbg MA kan?). buku semua disediakan. buku rujukan tambahan pula susah nak cari dan amat mahal untuk edisi yang (boleh la di katakan terkini) walaupun diterbitkan 2003.

Jadi, untuk bacaan tambahan saya kena rujuk pada internet dan magazine yang hanya keluar 2 bulan sekali.


message 24: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Ooo..cuma kalau e-book yang dibaca dari internet tu bolehlah masukkan dalam senarai bacaan. Buku dalam bidang-bidang profesional tertentu memang mahal. Kami pun kadang geleng kepala bila nak beli untuk Perpustakaan.


message 25: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments e-book saya memang masukkan. memang betul buku2 proffesional ni mahal. Ada gak cari kat library UM. Tak ada plak buku tu.

Nor Azzah librarian di mana ya? (kalau boleh tolong tengokkan buku yang saya nak tu ada tak kat library).


message 26: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Saya di USIM. Boleh saja. Kami baru lagi berbanding dengan UM. Koleksi masih kecil. Tapi bolehlah cuba tengok dulu.


message 27: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Sawyer's Internal Auditing 5th Ed. Kalau ada saya akan arrange mcm mana nak g sana pinjam. Dapat pinjam seminggu pun jadi la


message 28: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Maaf, tiada di Perpustakaan kami.


message 29: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Aduhhhh...susah betul nak dapat buku ni. Buku ni jelah yang paling relevan sekali untuk course yang saya ambil skrg.

apapun, thanks azzah


message 30: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
10. HIJRAH oleh Abdul Latip Talib.

Lama betul saya ambil masa nak habiskan buku ni. Puas hati bila dah habis baca.

11. Di Bawah Lindungan Kaabah oleh Hamka.

Dapat juga mencapai hajat nak baca buku ini akhirnya.


message 31: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments kak,

Membaca buku Di bawah Lindungan Kaabah menyebabkan saya tak tidur sepanjang malam. Ni antara novel pertama Hamka yang saya baca walaupun saya pernah membaca tasawuf cinta sebelum tu. Kemudian terus jatuh cinta dan sekarang mancari buku-bukunya untuk buat koleksi.


message 32: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Haryati wrote: "kak,

Membaca buku Di bawah Lindungan Kaabah menyebabkan saya tak tidur sepanjang malam. Ni antara novel pertama Hamka yang saya baca walaupun saya pernah membaca tasawuf cinta sebelum tu. Kemu..."


pergi ke pesta buku cari juga buku2 Hamka..tapi tak jumpa pun. buku dibawah lindungan kaabah dan tenggelamnya kapal van der wijck saya dah baca. mahu cari buku2 lain


message 33: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Siti,

Buku Hamka boleh didapati di Kinokuniya. Opps, Siti tinggal di mana?


message 34: by Siti (new)

Siti Rahmah | 174 comments Haryati wrote: "Siti,

Buku Hamka boleh didapati di Kinokuniya. Opps, Siti tinggal di mana?"


saya tggl di kl ni je...disebabkan saya nak g ke indo bulan depan jadi saya akan beli di sana ajalah...mungkin boleh dapat harga lagi murah agaknya :D


message 35: by Norain (new)

Norain | 687 comments Sis Azzah, bolehkah nak minta bantuan? Saya tengah buat research tentang pendidikan di Malaysia. USIM ada akses ke jurnal di dalam negara tak?


message 36: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Siti wrote: "Haryati wrote: "kak,

Membaca buku Di bawah Lindungan Kaabah menyebabkan saya tak tidur sepanjang malam. Ni antara novel pertama Hamka yang saya baca walaupun saya pernah membaca tasawuf cinta seb..."


Saya borong buku2 HAMKA di booth Crescent News, dapat banyak juga, tak mampu nak beli semua, itu pun dah lebih RM100, lepas diskaun 20% tinggal RM80++. Boleh beli online kat Ujana Ilmu. Saya order hari tu, 2 hari dah dapat.


message 37: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Norain MT wrote: "Sis Azzah, bolehkah nak minta bantuan? Saya tengah buat research tentang pendidikan di Malaysia. USIM ada akses ke jurnal di dalam negara tak?"

Boleh masuk sini, untuk bahan2 dalam laman web kami - http://lib.usim.edu.my/

Atau ke sini - Malaysian Abstracting and Indexing System (MyAIS) http://myais.fsktm.um.edu.my/


message 38: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
12. Impian Tsu-Ryi oleh Nisah Haji Haron.

Kenapa makin lambat bacaan saya sekarang?


message 39: by Norain (new)

Norain | 687 comments Terima kasih!


message 40: by Norain (new)

Norain | 687 comments Sebab semakin sibuk mungkin. Makin tengah tahun kalau pelajar makin banyak tugasan, kalau pekeja makin banyak kerja.


message 41: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Norain MT wrote: "Sebab semakin sibuk mungkin. Makin tengah tahun kalau pelajar makin banyak tugasan, kalau pekeja makin banyak kerja."

Mungkin juga, saya baru berpindah Bahagian awal April lepas, banyak yang nak dirancang & laksanakan..alasan..alasan..cipta alasan..hi..hi..


message 42: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
13. Keadilan Ilahi karya Hamka.

Buku kedua Pak Hamka yang berjaya ditamatkan.


message 43: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
14. Sebongkah Batu Di Kuala Berang karya Faisal Tehrani.

Aduh..lambatnya nak bergerak nombor ni..


message 44: by Aina (new)

Aina Dayana | 995 comments Nor Azzah wrote: "12. Impian Tsu-Ryi oleh Nisah Haji Haron.

Kenapa makin lambat bacaan saya sekarang?"


Kak, boleh reviu sikit buku ini? Dah lama ada dalam wishlist cuma belum beli lagi :)


message 45: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Aina Dayana wrote: "
Kak, boleh reviu sikit buku ini? Dah lama ada dalam wish..."


Buku ni kumpulan cerpen Pn Nisah, saya rasa cerpen2 awal Pn Nisah, sebab bila saya lihat tarikh2 cerpen dihasilkan, ada yang ditulis pada zaman2 Pn Nisah masih di alam persekolahan.

Tapi saya kagum dengan kebolehan Pn Nisah mengolah cerita & berfantasi. Anak saya pun minat dengan cerita2 dalam buku ni.


message 46: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)


message 47: by Bsplayer (new)

Bsplayer | 121 comments Lama saya tak baca Ramlee Awang Mursyid. Masihkah tulisannya sebisa 'TOmbiruo' atau 'Semangat Hutan'?


message 48: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Bsplayer wrote: "Lama saya tak baca Ramlee Awang Mursyid. Masihkah tulisannya sebisa 'TOmbiruo' atau 'Semangat Hutan'?"

Pada pandangan saya, ada part yang saya suka dalam buku2 RAM, terutama untuk buku2 siri Laksamana Sunan, aspek ketuhanannya baik, dakwah secara tidak langsung.
Untuk yang cerita2 hantu & fantasi ni, dalam Rayyan Fantasi, saya fikir masih bagus dan ada yang kita tak jangka. tapi ada juga yang terlalu dibuat2.


message 49: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
16. Pengurusan dan Penawaran Sumber Maklumat Elektronik oleh Mazmin Mat Akhir dan Foyziah Ahmad Nasuruddin.


message 50: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)


« previous 1
back to top