Goodreads Malaysia discussion

48 views
Makan Buku, Minum Buku... > Senarai Buku Pilihan Tahun 2010

Comments Showing 1-8 of 8 (8 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Isma (last edited Dec 29, 2010 07:52PM) (new)

Isma | 682 comments Berikut adalah senarai buku pilihan saya(edisi Malaysia) tahun 2010 mengikut kategori,

A.Fiksi(novel)
1.Di bawah Pohon Hawrthorn
2.Beneath a Marble Sky(saya geram dengan buku ni, tapi saya suka)
3. Tenggelamnya kapal di Irian
4. Karipap-Karipap Cinta
5. Black Mamba Boy

B.Fiksi(kumpulan cerpen)
1. Sempadan

C.Bukan Fiksi(Sejarah)
1.Dutch Culture Overseas: Colonial Practice in the Netherlands Indies, 1900-1942
2.Sepotong syurga di Andalusia

D.Bukan Fiksi (sastera)
1. Persuratan Baru

E.Bukan Fiksi( memoir,auto/biografi, catatan ringkas)
1. Ali Syariati;Biografi Politik Intelektual Revolusioner rakaman Ali Rahnema(terjemahan Indonesia)
2.Kolenal Jihad
3.Liku-Liku Pencarian Nur Islam
4. Little Daughter: A Memoir of Survival in Burma and the West

F.Cover Pilihan 2010
1. Black Mamba Boy by Nadifa Mohamed
2. Little Daughter A Memoir of Survival in Burma and the West by Zoya Phan (Kalaulah cover Laskar Cinta seperti dua buah buku ini)


message 2: by Shah (new)

Shah Abdullah | 384 comments Menarik.

Ingin berkongsi dengan apa yang sempat dilunaskan tahun ini :

FIKSI
a)Hari-hari Terakhir Seorang Seniman (Anwar Ridhwan)
b)Karipap-Karipap Cinta (Nazri M.Annuar)
c)Bahlut (Faisal Tehrani)
d)Bumi Cinta (Kang Abik)
e) Negeri 5 Menara (Ahmad Fuadi)

BUKAN FIKSI
a)Misteri Shalat Subuh (Raghib As-Sirjani)
b)Ibadah Sepenuh Hati (Amr Khaled)
c)Ke Luar Jendela (Dr.Hassan Ahmad)
d)Hot, Flat, and Crowded: Why We Need a Green Revolution--and How It Can Renew America (Thomas L. Friedman)
e)Ceritalah 3: Malaysia: A Dream Deferred (Karim Raslan)

Rupa-rupanya setelah membuat senarai ini, baru terperasan bahawa tahun ini saya lebih banyak membaca buku bukan fiksyen rupanya. Hehe.

COVER PILIHAN 2010
1.
TAPAI Travels & Guilty Pleasures of a Fermented Malaysian by Hishamuddin Rais


message 3: by Isma (new)

Isma | 682 comments Shah wrote: "Menarik.

Ingin berkongsi dengan apa yang sempat dilunaskan tahun ini :

FIKSI
a)Hari-hari Terakhir Seorang Seniman (Anwar Ridhwan)
b)Karipap-Karipap Cinta (Nazri M.An..."


saya suka cover buku isham tapi saya tak suka isinya, kurang senang


message 4: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Hanya 3 pilihan saya untuk 2010:

1. Beruk, Azizi Abdullah (Fiksi – Novel)

2. 1 Funny Malaysia, Zunar (Komik)

3. Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, Doris Kearns Goodwin (Bukan Fiksi – Sejarah/Biografi)


message 5: by Shah (last edited Jan 01, 2011 06:53AM) (new)

Shah Abdullah | 384 comments Isma,
Yup..saya pun kurang senang dengan isinya. Sebab itu hanya memilih covernya sahaja sebagai pilihan kerana ia agak kreatif persis abg isham sendiri :)


message 6: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Shah wrote: "Isma,
Yup..saya pun kurang senang dengan isinya. Sebab itu hanya memilih covernya sahaja sebagai pilihan kerana ia agak kreatif persis abg isham sendiri :)"


Sama..Walaupun hanya selak-selak kat kedai buku.. Buku Hisyamudin Rais ni benar-benar membuat saya mengetap bibir geram..

Tajuk berbuih-buih dia tu.. hmm seolah memperlekeh Islam..

Kata-kata yang paling saya geram, "For certain people they eat if it is 'ditanggung Halal' for foodies like me, it is 'ditanggung sendiri'.. (lebih kurang kot)

Chett..


message 7: by Isma (new)

Isma | 682 comments Fariza wrote: "Shah wrote: "Isma,
Yup..saya pun kurang senang dengan isinya. Sebab itu hanya memilih covernya sahaja sebagai pilihan kerana ia agak kreatif persis abg isham sendiri :)"

Sama..Walaupun hanya selak..."


Dulu selepas Isham dibenar pulang ke Malaysia dan beliau diberi kolum dalam akhbar BH(lupa nama kolumnya), masa itu saya pembaca tetap kolumnya dan peminat tulisannya seperti saya minat pada tulisan Astora Jabat(saya budak lagi masa tu)tapi lama-lama ia pudar selepas berlaku reformasi kerana tulisan di pelbagai media semakin membuat dada saya sesak. Saya jadi kurang senang bila ia bercerita tentang air berbuih dengan bangga tanpa rasa berdosa. Ya, saya tak kisah kalau ada orang nak kata saya ini kekang dan tak terbuka.

*Saya juga melempar jauh tulisan Astora Jabat setelah sekian lama meminatinya.


message 8: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Isma wrote: "Fariza wrote: "Shah wrote: "Isma,
Yup..saya pun kurang senang dengan isinya. Sebab itu hanya memilih covernya sahaja sebagai pilihan kerana ia agak kreatif persis abg isham sendiri :)"

Sama..Walau..."


Astora Jabat.. Hmm lagi seorang penulis yang saya geram juga.. Sekiranya orang yang kurang kefahaman membaca tulisan beliau, memang bahaya..


back to top