Goodreads Malaysia discussion

note: This topic has been closed to new comments.
54 views
Arkib (50 Buku Setahun 2010) > New challenges for 2011?

Comments Showing 1-30 of 30 (30 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
For 2011, I figured maybe we should up the ante and make a 100-book challenge. Aidura can probably reach the target in a few weeks but for others it'll be a real and very satisfying accomplishment.

Any objections?

Also, I want to suggest a separate genre-specific challenge. I got this idea from Darlyn & Books (thanks, Darlyn...curi idea tapi saya bagi kredit, jadi kira ok lah hehe).

For example, "read a Malay novel a month" challenge or "read a biography a month" challenge or "read an Agatha Christie a month" challenge or whatever.

I'm just throwing out suggestions here. Raise to 100 books or maintain at 50? Create a new genre-specific challenge or is that too much for us? Give me your feedback.


message 2: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Wow, 100! It sends shiver down my spine. Don't know about others, but I don't think I'd be able to reach that number, especially with a baby coming next year, if God willing.

But the one on genre-specific reading is interesting, I'll vote for it :)


message 3: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1548 comments Mod
Raise it to 60, is still ok, for amateur & newcomers like me. (Increase 20%). For Aidura, En. Khairul may be no problem.

Agree for the genre specific challenge.


message 4: by Hilman (last edited Dec 24, 2010 07:19AM) (new)

Hilman | 492 comments 50 malay
50 english

15% novel
30% ilmiah(agama)
25% sejarah
10% politik
10% ekonomi
10% sastera(buku2 sasterawan negara)
5% engineering(kenapa sikit je?)


message 5: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Boleh jugak kalau sebuah buku agama sebulan?


message 6: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Tiada bantahan... :D


message 7: by Mu'az (new)

Mu'az | 75 comments wow....its a large amount for me....
new reader...
nonetheless i'll try though i could not finish this year 50 books challenge..haha


message 8: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Buat kategori khas untuk pembaca 'profesional'. Mereka yang dapat capai 100 buku setahun boleh masuk kategori khas ini.

Tujuan asal 'reading challenge' ini pun untuk menggalakkan ahli GRMY untuk membaca dan tak patut sekiranya 'challenge' ini dilihat sebagai satu beban.


message 9: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Khairul! Read-a-classic-text-a-month! I dare you **lariiiiiiiiiii!**


message 10: by iramahati (new)

iramahati melody | 75 comments 100? 50 buku untuk target tahun 2010 pun saya tak berjaya capai (menyedihkan sungguh), tapi saya akan cuba!! :)


message 11: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Kataklicik wrote: "Khairul! Read-a-classic-text-a-month! I dare you **lariiiiiiiiiii!**"

And have my brain turn to mush? NEVER!


message 12: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Dec 25, 2010 06:13PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Okay, looks like we should maintain the 50 books a year challenge but we can each add a genre specific challenge we would like to take on, for example 'read a chic-lit a month' :)


message 13: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Khairul H. wrote: "Okay, looks like we should maintain the 50 books a year challenge but we can each add a genre specific challenge we would like to take on, for example 'read a chic-lit a month' :)"

Hello, hello.. Betul ke ini En. Khairul? Jika tidak sila munculkan diri anda.. hehe


message 14: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Itu example je :) Nak baca buku agama satu sebulan pun boleh. Tarak kisah.


message 15: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
buat dua kategorilah, satu middleweight utk 50 buku, satu heavyweight utk 100 buku.

tapi semua heavyweight, confirm masuk middleweight.


message 16: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
saya nak masuk lightweight! :D


message 17: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Najmuddin wrote: "saya nak masuk lightweight! :D"

lightweight berapa, 25?


message 18: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Najmuddin wrote: "saya nak masuk lightweight! :D"

Tok mudin.. Cakap nak lebih dari Aidura.. hehe.. ni dah lain kategori ni..


message 19: by Aradweb (new)

Aradweb Aradweb Adil | 64 comments Pendapat Orang Cemburu!
Cemburu kerana ramai yang berjaya 'meet the target, 50 books a year' tetapi orang yang cemburu ini cuma berjaya menghabiskan 10 buah buku.
So to add more spices to the existing challenge of 50 books a year, how about every book read should be followed by a review. Review itu pula mestilah ditulis tidak kurang dari 50 patah perkataan. Sekurang-kurangnya book review itu nanti akan menjadi sumber rujukan pada bakal pembaca seterusnya. Macam-mana, OKAY tak.


message 20: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Aradweb wrote: "Pendapat Orang Cemburu!
Cemburu kerana ramai yang berjaya 'meet the target, 50 books a year' tetapi orang yang cemburu ini cuma berjaya menghabiskan 10 buah buku.
So to add more spices to the exist..."


wah.. menarik2.. Kalau macam ni cabarannya.. hujung tahun mesti ada hadiah!!


message 21: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Dec 27, 2010 05:42PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Nazmi wrote: "buat dua kategorilah, satu middleweight utk 50 buku, satu heavyweight utk 100 buku.

tapi semua heavyweight, confirm masuk middleweight."


Sokong Nazmi. Kita boleh wujudkan beberapa kategori, supaya boleh disesuaikan dengan kesempatan membaca masing-masing.

1. Lightweight* (25 buah)
2. Middleweight* (50 buah)
3. Heavyweight* (100 buah)

*Tapi ada tak istilah Melayu yang lebih sesuai, ganti istilah-istilah tinju ni. Tak terlalu maskulinlah di telinga para kaum ibu & gadis?

Aradweb wrote: "Pendapat Orang Cemburu!
Cemburu kerana ramai yang berjaya 'meet the target, 50 books a year' tetapi orang yang cemburu ini cuma berjaya menghabiskan 10 buah buku.
So to add more spices to the exist..."


Idea menarik, sebab tahun ini kita berjaya menggapai misi kita (accomplished our mission) untuk baca 2010 buku bagi 2010, tahun depan kita mesti lebih serius & mencabar diri, setiap buku yang dibaca mesti diulas, barulah dapat masuk senarai baca masing-masing. Minimum 50 patah pun sudah OK.


message 22: by Hajar Y, (new)

Hajar Y, (quillandkindle) | 105 comments Najibah wrote: "Idea menarik, sebab tahun ini kita berjaya menggapai misi kita (accomplished our mission) untuk baca 2010 buku bagi 2010, tahun depan kita mesti lebih serius & mencabar diri, setiap buku yang dibaca mesti diulas, barulah dapat masuk senarai baca masing-masing. Minimum 50 patah pun sudah OK. "

Saya setuju dengan idea Kak Najibah.


message 23: by `Aqilah (new)

`Aqilah (aqilahazahari) | 48 comments saya setuju yang review tu...tapi kalau ada kategori,saya tentu pilih yang 50 setahun..(yg 2010 x sampai 50 pun hehe)


message 24: by Fariza (last edited Dec 28, 2010 09:31PM) (new)

Fariza | 736 comments Silakan.. pilihlah ketegori anda sesuka hati anda..

Mana tahu ada yang nak OVERWEIGHT macam kak Aidura.. 200 buku setahun.. hehe


message 25: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Fariza wrote: "Silakan.. pilihlah ketegori anda sesuka hati anda..

Mana tahu ada yang nak OVERWEIGHT macam kak Aidura.. 200 buku setahun.. hehe"


OVERWEIGHT? wakaka. I like!!!


message 26: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments boleh tak nak LIKE kata-kata Fariza.. ekeke

aa... berkenaan cadangan untuk specific-genre tu.. perlu ada ke? saya tak kisah kalau kena baca buku sejarah, biografi, politik, sastera klasik(sigh), novel kanak-kanak, ekonomi, buku teks dan sebagainya. Bagaimana kalau terkena genre yang langsung tidak boleh dihadam? novel cinta yang hero hensem gila dan heroin bak bidadari turun dari langit sebagai contohnya? ...aa.. tak boleh.. jangan paksa saya baca novel begini! aa... lari...

Setuju juga dengan cadangan ada review novel tu :)


message 27: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments oh ye.. baru buka laman web yang encik khairul h curi ideanya tu.. menarik juga idea yang dicadangkan di situ :)


message 28: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Xara, yg genre specific tu bukannya untuk semua. Kalau nak masuk, boleh, tak nak pun takpe. Saya nak challenge diri sendiri dgn mengadakan "read a fantasy/sci-fi book a month" tapi belum pasti lagi. Takut sendiri buat challenge, sendiri tak larat haha.


message 29: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
dah masuk 2011 ni. bila nak bukak 2011 punya. nak masukkan buku pertama. ma'thurat! hehehe

seloroh saja!


message 30: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Nazmi wrote: "dah masuk 2011 ni. bila nak bukak 2011 punya. nak masukkan buku pertama. ma'thurat! hehehe

seloroh saja!"


Ini terpengaruh dengan Isma nih..


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.