Goodreads Malaysia discussion

140 views
Budaya Membaca > Nikmat Membaca:Pengalaman Anda, contohnya Harry Potter

Comments Showing 1-50 of 65 (65 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Isma (new)

Isma | 682 comments Yang saya dengar,sesetengah pembaca buku,adakala sampai terlupa ''dunia'', sedar-sedar sudah pukul tiga pagi atau tahu-tahu sudah terlajak bas(jika membaca dalam bas).

Dulu saya tak percaya ada pembaca seperti itu, tapi bila saya sendiri hanyut dengan sebuah buku, saya tertanya-tanya adakah ini yang dikatakan NIKMAT MEMBACA?Hingga terlupa hu ha di sekeliling.Dan juga saya menyoal, adakah ini budaya yang baik?


message 2: by Abdul Hakim (new)

Abdul Hakim Abdul Basir (mxypltk) | 13 comments Kalau dah bekeluarga tak mungkin begitu lagi rasanya.


message 3: by Isma (new)

Isma | 682 comments Abdul Hakim wrote: "Kalau dah bekeluarga tak mungkin begitu lagi rasanya."

Ya ke.
Alamak, aku tak kawin lagi..:)


message 4: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Isma wrote: "Yang saya dengar,sesetengah pembaca buku,adakala sampai terlupa ''dunia'', sedar-sedar sudah pukul tiga pagi atau tahu-tahu sudah terlajak bas(jika membaca dalam bas).

Dulu saya tak percaya ada ..."


Sama.. Dulu macam tak percaya yang membaca boleh membuat bunyi bising sekeliling hilang dan dunia menjadi senyap.. Sejak aktif membaca dua tiga tahun kebelakangan ni, saya mengalami dunia senyap ini..

Malah, perasaan saya terbawa-bawa dengan buku yang dibaca. Misalnya, selepas baca Tokoh-tokoh Besar Gerakan Islam Dalam Sejarah emosi saya dalam mood sedih kerana buku tersebut di akhiri dengan kisah kematian..

Mungkin betul Isma, ini Nikmat Membaca..


message 5: by Isma (new)

Isma | 682 comments Fariza wrote: "Isma wrote: "Yang saya dengar,sesetengah pembaca buku,adakala sampai terlupa ''dunia'', sedar-sedar sudah pukul tiga pagi atau tahu-tahu sudah terlajak bas(jika membaca dalam bas).

Dulu saya tak p..."


Saya sedang membaca buku tentang Sufi yang ditulis oleh orientalis Annemarie Schimmel, rasanya saya sedang masuk dunia sufi.

Mungkin ini kerana sebelum ini saya terlalu nak tahu mengapa orientalis barat begitu berminat dengan sufi dan mengangum mereka, sedangkan semasa saya belajar agama dulu, orang seperti Hallaj dan gengnya selalu dikecam.Mungkin atas sifat INGIN TAHU saya hanyut dengan buku Schimmel, oh jangan kata saya sokong apa yang ditulisnya, saya hanya ingin tahu.


message 6: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Isma wrote: "Fariza wrote: "Isma wrote: "Yang saya dengar,sesetengah pembaca buku,adakala sampai terlupa ''dunia'', sedar-sedar sudah pukul tiga pagi atau tahu-tahu sudah terlajak bas(jika membaca dalam bas).

..."


Apa tajuk buku? Aku pun mahu hanyut. :)


message 7: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Najmuddin wrote: "Apa tajuk buku? Aku pun mahu hanyut. :) "

Bagi saya, buku Harry Potter, dan karya Hamka - Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck.


message 8: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Bunnybaby wrote: "Najmuddin wrote: "Apa tajuk buku? Aku pun mahu hanyut. :) "

Bagi saya, buku Harry Potter, dan karya Hamka - Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck."


Bunnybaby, Harry Potter walaupun ulang baca saya akan hanyut jugak.. hehe


message 9: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments Been there, done that.. Read til 3, can barely wake up for work.. Hehe..
Been too long though, can't remember any specific book.. Harry potter was one of it, I think..


message 10: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Fariza wrote: "Bunnybaby, Harry Potter walaupun ulang baca saya akan hanyut jugak.. hehe "

Fariza, samalah kita. Bukan hanyut je, tenggelam terus :-D


message 11: by Isma (new)

Isma | 682 comments Najmuddin wrote: "Isma wrote: "Fariza wrote: "Isma wrote: "Yang saya dengar,sesetengah pembaca buku,adakala sampai terlupa ''dunia'', sedar-sedar sudah pukul tiga pagi atau tahu-tahu sudah terlajak bas(jika membaca ..."

Bukunya,The Heritage of Sufism, baru jilid satu..ada beberapa jilid, bukunya tebal.


Semalam saya terbeli Harry Potter kerana terpengaruh(belum pernah membacanya sebelum ini--saya tak minat cerita jenis itu--saya minat cerita yang perang yang benar seperti konflik pemisahan) nak tahu hanyut atau tidak bila bacanya...tapi saya banyak kerja, baru baca tiga bab atas jejantas pagi tadi.


message 12: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Isma, buku 1 hingga 3 je best. Lepas tu bila Potter masuk alam remaja (buku 4) tak berapa hebat sangat. Saya rasa Rowling tidak cekap menulis karakter remaja.


message 13: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments I agree with Khairul. Buku no 4 - 7 tu baca pun sebab in the first place, the first 3 books were good enough. Tapi buku no 7 tu OKlah kiranya. For such an ending, it was satisfying enough.


message 14: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Ummu Auni wrote: "I agree with Khairul. Buku no 4 - 7 tu baca pun sebab in the first place, the first 3 books were good enough. Tapi buku no 7 tu OKlah kiranya. For such an ending, it was satisfying enough."

Ending dia kalau selamatkan kedua-dua kembar Weasley mungkin saya lebih suka.. walaubagaimanapun sebagai sebuah siri.. Harry Potter memang wajar mendapat pujian saya.. hehe


message 15: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Well, akak siap beli hard cover edition masa Buku 4 keluar. Masa tu HP baru nak famous, and I was still in university. tapi rasa tak teruja dengan no 4. no 5 onwards tak beli dah..pinjam dengan orang. Buku no 5 kawan akak bagi hadiah US edition (hard cover juga). Buku 6-7 pinjam je..bila nak keluar je, akak cepat2 booking nak baca. nak repeat balik, nak kena godek rak buku my parents' home. wah lamanya saya baca harry potter, dari tahun 1999 lagi!


message 16: by Ummu Auni (last edited Nov 20, 2010 06:10AM) (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments eh tajuk ni nikmat membaca kan? hehe

Saya pernah terlepas stesen LRT sebab tengah baca buku dalam train..huhu


message 17: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Apa tajuk?


message 18: by Isma (new)

Isma | 682 comments Khairul H. wrote: "Isma, buku 1 hingga 3 je best. Lepas tu bila Potter masuk alam remaja (buku 4) tak berapa hebat sangat. Saya rasa Rowling tidak cekap menulis karakter remaja."

Rasanya mahu beli yang ke4, nak tahu sendiri, betul ia tak bagus.


message 19: by Ummu Auni (last edited Nov 21, 2010 03:01AM) (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Oh En Khairul, baru saya teringat the time I missed my station adalah kerana berangan. Berangan sebab buku kut?

Bab baca buku dalam LRT dulu memang selalu buat, saya pernah nangis lepas habis baca buku '5 people you meet in heaven' dalam LRT..haha! Mesti orang ingat saya gila

Isma, baca dulu no 1-3. Nanti dah rasa boleh teruskan, then proceed with no 4


message 20: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Hmm cakap pasal nangis ni, masa saya baca buku My Sister's Keeper saya menangis kat dalam library UM.. huhu rasa macam ada orang perasan, saya pun baca belakang rak-rak buku.

Paling kelakar saya menangis teresak-esak kat dalam bilik sorang-sorang lepas baca ending buku tu.. hoho roomate saya pelik sangat bila tengok saya.. Sedih sangat!!

p/s: saya ni bukan mudah nak menangis ek..


message 21: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Isma wrote: "Rasanya mahu be..."

Jangan. Harus dibaca dari buku pertama. Kalau lompat terus ke buku no. 4, memang le tak paham.


message 22: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Fariza, mujur akak baca My Sister's Keeper masa nak tidur. Jadi nangis sebelum tidur. Hehehe


message 23: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Khairul H. wrote: "Isma wrote: "Rasanya mahu be..."

Jangan. Harus dibaca dari buku pertama. Kalau lompat terus ke buku no. 4, memang le tak paham."


Setuju 100%.. Ianya memang ditulis supaya dibaca secara bersiri kalau tak, memang tertinggal maklumat berguna siri sebelumnya.


message 24: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Hiaaaapppp! Sape yang tak suka Harry Potter tu...?! I love ALL of 'em, except maybe the ending (altho it did give me a sigh of contentment - which I think is apt, this being a YA offering!)

Isma, baca in chronological order, buku dalam siri ni tak 'leh standalone. I know it's overwhelming, tapi believe me, the books are better than the movies heheh


message 25: by Isma (new)

Isma | 682 comments Dah berangan nak baca yang ke4, buku pertama baru nak belajar terbang....letih kerja dua tiga hari ni, tak ada masa nak fokus.

Ada sesiapa tahu mengapa perlu penyapu untuk terbang?Ada siapa tahu sejarahnya? Saya nak tahu sangat asal mula terbang dengan penyapu. Bila pegang penyapu tadi, rasa nak terbang pula.


message 26: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Memang mitologi Barat, nenek kebayan naik penyapu untuk terbang. Jawapan lebih teliti di sini: Why do witches have brooms


message 27: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Isma wrote: "Dah berangan nak baca yang ke4, buku pertama baru nak belajar terbang....letih kerja dua tiga hari ni, tak ada masa nak fokus.

Ada sesiapa tahu mengapa perlu penyapu untuk terbang?Ada siapa tahu s..."


Wakaka!


message 28: by Isma (new)

Isma | 682 comments Aku tergelak besar baca Harry Potter...memang seronok mengembara.

nenek kebayan melayu tetap kekal dengan tongkat buruk..


message 29: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Dalam dunia sihir Harry Potter, semua yang tidak baik dan sial adalah baik bagi mereka. Contohnya penyapu kalau bagi hadiah kat Malaysia ni maksudnya jabatan kerajaan tu tak buat kerja.. wakaka.. hehe..

Tapi Harry Potter dapat hadiah penyapu.. Semua orang jeles.. Harga penyapu pun mahal.. ber'galleon-galleon'..
hehe


message 30: by Isma (new)

Isma | 682 comments Kalau bagi tikar untuk terbang lagi masuk akal...ini penyapu..haha.


message 31: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Lihat link yg saya sertakan di atas (message 26). Witch naik penyapu ada kaitan dgn mitologi barat, perasaan khayal dan juga seks.


message 32: by Isma (new)

Isma | 682 comments Ooo begitu rupanya.
Untuk mereka yang malas klik...baca terus di bawah.

As epitomized by the Wicked Witch of the West in "The Wizard of Oz," popular imagery depicts witches flying through the air by riding on broomsticks. This idea has centuries of history, including the infamous witch hunts of Europe, but little actual relation to real-life witchcraft.

Early References
European literature such as the "Compendium Maleficarum" (1608) described witches flying to Sabbats on brooms, staves, shovels or other objects greased with an unguent made from murdered children or generally unholy ingredients. This and similar ideas have persisted in Europe since the 1300s, sometimes incorporated in witch hunts.

Possible Origins
Shamanism scholar Michael J. Harner argues that the stories may stem from fact; typical 'magic' unguents made from such ingredients as belladonna or mandrake could have caused hallucinations of flight. 'Witches' may have ridden brooms and staves to apply the unguent sexually and augment the illusion of riding a steed.

Symbolism
According to the historian Christine Worobec, the sexual undertones of stories about broomstick-riding reinforced ideas about the dangers of female sexuality and the perceived threat that women posed to a patriarchal world.

Possible Misinformation
It is unclear exactly how the concept of broomstick flight developed, but according to the influential witch, Gerald Gardner, the image was subtly spread by real-life witches in order to make witchcraft appear harmless and fictional, distracting the Church's murderous witch hunters.

Folkloric Opposition
Some folkloric traditions indicate antagonism between brooms and witches, as in European and North American stories that describe brooms and broom straws being used to block evil witches or their magic.

Wiccan Use
Real-life witches such as Wiccans do not ride brooms. However, according to the website Wiccan Essentials, brooms (usually of the round style called "besoms") carry elemental and magical significance, and practitioners may use them to sweep out negative energy.


message 33: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Kataklicik wrote: "Hiaaaapppp! Sape yang tak suka Harry Potter tu...?! I love ALL of 'em, except maybe the ending (altho it did give me a sigh of contentment - which I think is apt, this being a YA offering!)"

Amboi Kataklicik, jadi Harry Potter defender nampaknya :-D


message 34: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Kasi can la, Bunnybaby; Harry Potter did a lot to elevate the reading of books (and THICK books at that)...

As for brooms - re the folkloric opposition stance: orang Melayu kita pun percaya that penyapu boleh tolak kuasa-kuasa ajaib ni. My Opah dedulu selalu sendal penyapu kat pintu depan rumah sebelum masuk tidur!


message 35: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Kataklicik wrote: "Kasi can la, Bunnybaby; Harry Potter did a lot to elevate the reading of books (and THICK books at that)...

As for brooms - re the folkloric opposition stance: orang Melayu kita pun percaya that..."


Betul betul betul! But the first 3 Harry Potter books aren't that thick though.

As for broom and leaning it against the door to cast off black magic in our culture, nowadays some people (mostly Malays, I believe) still practice that you know.


message 36: by Najwa (new)

Najwa Masri | 18 comments Fariza wrote: "Hmm cakap pasal nangis ni, masa saya baca buku My Sister's Keeper saya menangis kat dalam library UM.. huhu rasa macam ada orang perasan, saya pun baca belakang rak-rak buku.

Paling ..."


Cerita tu memang sedih kak. Teringat masa saya baca buku Terusir. Masa tu dalam bus, nak pulang ke kampung. Memang teresak-esak menangis. berjurai-jurai air mata ni. Mujur, masa tu tengah hujan dan saya duduk sendiri di tepi tingkap. Sampai di rumah, mata bengkak. =D


message 37: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Kataklicik wrote: "As for brooms - re the folkloric opposition stance: orang Melayu kita pun percaya that..."

Keluar topik sikit...y'know, this made me think, is that syirik??? I mean putting trust on an inanimate object to ward off ghosties and ghoulies? I need a ruling here. Anynone? Nazmi? Nazmi? Bueller?


message 38: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Orang Melayu, Cik Khairul weh, masih manyak percaya karut marut walau zaman sains dan teknologi ni wo...


message 39: by Bsplayer (new)

Bsplayer | 121 comments Najwa wrote: "Fariza wrote: "Hmm cakap pasal nangis ni, masa saya baca buku My Sister's Keeper saya menangis kat dalam library UM.. huhu rasa macam ada orang perasan, saya pun baca belakang rak-rak ..."

saya pernah jatuh longkang sebab baca komik tony wong- Alam Perwira sambil berjalan. Tapi taklah menagis. Cuma menahan sakit je. Menahan malu pun ada. He he he..


message 40: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Jatuh longkang ni tahap bahaya ni.. hehe


message 41: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Saya pernah baca buku di kedai buku hingga tak dengar ada orang mintak lalu. Org OKU, duduk atas wheelchair. Entah buku apa saya baca, tak ingat, tapi memang best le kut hingga orang tu kena ulang 3-4 kali baru saya sedar.


message 42: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Pagi tadi, masuk pejabat, lepak di surau dahulu. Tengah baca Dari Beirut ke Jerusalem. Menangis bila baca Dr Chris yang dah tinggal tulang dan kulit sahaja dan masih bertahan di kem pelarian.


message 43: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Siapalah yang edit topik thread ni? Mesti si Khairul ni.


message 44: by Isma (new)

Isma | 682 comments Bunnybaby wrote: "Siapalah yang edit topik thread ni? Mesti si Khairul ni."

yang edit topik di atas bukan K.H si Maderator Gila Kuasa:) tapi saya sendiri yang buat, Isma yang sedang merancang mahu melaku kudeta di GR ni.

(Tak sah, kalau jadi orang Thai, jika tak ada perasaan mahu merampas kuasa)


message 45: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
HAHAHA!


message 46: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments hahaha. :lol:

hang pandai buat lawak nooo, isma.


message 47: by Isma (new)

Isma | 682 comments Saya sedang menilai semula komen-komen saya di GR...:)


message 48: by Najwa (new)

Najwa Masri | 18 comments Aini wrote: "eh tajuk ni nikmat membaca kan? hehe

Saya pernah terlepas stesen LRT sebab tengah baca buku dalam train..huhu"


Baru je reply kat sini, perkara yang berlaku kat B. Isma terjadi kat saya. Malam kelmarin, ralit membaca
Punya Cinta Ramadan dalam dingin malam dan hujan, saya tidak perasan tempat yang sepatutnya saya turun, dah terlepas. Mujur akak yang duduk di sebelah menekan loceng, baru saya tersedar. XD


message 49: by Afiq (new)

Afiq Asyran (afiqasyran) | 69 comments Schweeett!

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban adelah buku inggeris tebal pertama saye bace hbs, pnjam dr kwn msa duk mrsm form4. dh 3/4 dari total pages kita akn struggle jgk hbskn, fhm ke tak kdg2 blkg kira. haha

lps tu tak bace2 smpai la tahun lps smbung hobi bace buku. tapi beli sdiri. buku pertama beli, To Kill a Mockingbird time tu tak reti browse buku yg best, ikut award winning je.

kawan suggest Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything. ni buku pop economic non fction antara plg bes. start dari time tu gila dgn non fction, Malcom Gladwell's saga, thomas friedman, nassim nicholas talleb, jared diamond, michael pollen.

ape yg bestnye non fction ni kita tak perlu pnguasaan inggeris yg terer pun. biase2 rakyat marhein mcm saye pn blh bace, cmpare dgn klasik novel laen. nonfction jgk buat kita jd "mind spark", "eureka!", "woww!", lbh krg gtu...


message 50: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Afiq, i enjoy reading pop economic non fiction. i've read freakonomics, outliers. baru dua :P

Any other recommendation tak?


« previous 1
back to top