Netherlands & Flanders group discussion

185 views
Dutch/Flemish authors > Harry Mulisch died : Your favourite books by this author?

Comments Showing 1-14 of 14 (14 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by J10 (new)

J10 (jantien) Well-known Dutch writer Harry Mulisch died this weekend. He was 83 years old.

Mulisch was considered one of the "Great Three": the three best, most well known, Dutch writers of the 20th century.

Several of his works have been made into movies, e.g. The Discovery of Heaven.

For more background information:
In Dutch: http://www.nrcnext.nl/blog/2010/10/31...
In English: http://www.guardian.co.uk/books/2010/...

Which work of Mulisch do you like best?


message 2: by Chris (new)

Chris | 1 comments Very sad - thank you for sharing this.


message 3: by BookLovingLady (last edited Jan 15, 2012 02:59AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments I have three books by Harry Mulisch, Het stenen bruidsbed, Twee Vrouwen and Het Theater, De Brief En De Waarheid: Een Tegenspraak but I must admit that so far I haven't read any of them. Well, not completely anyway.

I started in Het Stenen Bruidsbed a number of times over the years but never managed to get through it, so it is back on my ‘to-read’ list as I definitely want to give it another try.

The other two books I mentioned have been recommended to me since I got them, one by a friend of mine and the other by a member of this group. So these last two titles have crept up a bit higher on my ‘to-read’ list by now, as I’d like to know why the two books appeal to the two persons who recommended them to me. But I also honestly admit that my ‘to-read’ list is huge... :-)


message 4: by BookLovingLady (last edited Jan 15, 2012 03:11AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments @Jantien
I'm curious to know which Harry Mulisch titles are your favourites as you started this topic and would like to know which titles other readers like best. So, feel free to share...


message 5: by BookLovingLady (last edited Jan 20, 2012 12:36AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments Yesterday I've read Het Theater, De Brief En De Waarheid: Een Tegenspraak and I have to admit I liked it a lot better than I did Het Stenen Bruidsbed at the time :-)


message 6: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3052 comments I just noticed there are ten different Harry Mulisch titles present on the group's bookshelf... So there are definitely Mulisch readers present here.


message 7: by Eva (new)

Eva | 12 comments 'The Discovery of Heaven' is my absolute favorite. But Honestly, somehow i have a hard time reading his books. I never thought Mulisch to be a very sympathetic man. Normally, the personality of the author doesn't bother me much when reading a book, but it does with him. Can't really explain it. The only other writer i know i have the same trouble with is Giphart. Can't read his books properly...


message 8: by BookLovingLady (last edited Mar 12, 2013 07:43AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments Als het goed is heeft iedereen het al gezien, maar toch, voor de zekerheid: Het onderwerp van de huidige group read (#10) is De ontdekking van de hemel.

Een interessante video over Harry Mulisch is te vinden op de homepage van de groep (of door te kijken bij 'videos' in het menu aan de rechterkant). In de video komt ook kort De ontdekking van de hemel ter sprake.


message 9: by Timmy (new)

Timmy Geleyn (timmygeleyn) | 2 comments Ik moet toegeven dat ik vroeger niet echt een liefhebber van Mulisch was. Maar sinds ik 'Twee vrouwen' gelezen heb, ben ik een echte fan. Mijn persoonlijke favoriet is tot nu toe 'Siegfried'. Meesterlijk werk!


message 10: by C. (new)

C. Hampton Jones (CHamptonJones) Harry Mulish was een must op de boekenlijst van de... ja, ja, zo oud al, HBS. Ik begreep weinig van hem, indertijd maar ik heb hem later leren waarderen toen wij, dames uit de straat, ons eigen boekenclubje begonnen. Ik moet tegenwoordig vaak terugdenken aan 'Hersenschimmen.'


message 11: by BookLovingLady (last edited Jul 29, 2014 09:56AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments @Constance
Ik weet precies wat je bedoelt als je zegt dat Mulisch tijdens de middelbareschooltijd moeilijk te waarderen was, ook al was hij inderdaad een 'must' destijds :-) Ik heb ooit Het stenen bruidsbed geprobeerd, maar kwam er gewoon niet doorheen en heb het opgegeven. Toen ik het boek een aantal jaren later in de winkel zag liggen voor een koopje heb ik het nog eens geprobeerd, maar helaas met hetzelfde resultaat...

Zoals eerder gezegd was mijn volgende, voorzichtige, poging een heel dunnetje van Mulisch; Het theater, de brief en de waarheid: een tegenspraak. En dat beviel me prima, dus in een opwelling, en omdat iedereen om mij heen zo enthousiast was over de boeken van Mulisch, heb ik voor weinig geld zowel Twee Vrouwen als De ontdekking van de hemel als gebruikte boeken aangeschaft, maar ik heb nog niet de moed op kunnen brengen om in een van beide te beginnen, wat geen probleem is overigens als je de enorme hoeveelheid ongelezen boeken hier ziet...

Hersenschimmen is een fantastisch boek, dus ik kan me levendig voorstellien dat je daar aan terug denkt. Maar voor zover ik weet is er nooit door Mulisch een boek uitgegeven onder deze titel, wel door J. Bernlef, en ik neem dan ook aan dat je het boek van Bernlef bedoelt aangezien je het hebt over een boekenclubje, waar ongetwijfeld meer gelezen zal zijn dan alleen Mulisch :-)


message 12: by C. (new)

C. Hampton Jones (CHamptonJones) Booklovinglady wrote: "@Constance
Ik weet precies wat je bedoelt als je zegt dat Mulisch tijdens de middelbareschooltijd moeilijk te waarderen was, ook al was hij inderdaad een 'must' destijds :-) Ik heb ooit [book:Het s..."
Oh wauw, je hebt gelijk, verkeerde schrijver. We lazen het in ons clubje. Sorry. In dat geval kan ik me niets van Mulish herinneren, maar ik heb in mijn leven zo ontzettend veel boeken gelezen, het kan best zijn dat er eentje tussen zat van Mulish. Het is een beetje net als hier op Goodreads zijn: ik moet mijn mening over boeken geven die ik me nauwelijks nog kan herinneren. Dus uiteindelijk 'rate' ik alleen nog maar boeken die ik me wel goed kan herinneren en die ratings vallen dan eigenlijk hoog uit, omdat ik de slechte gewoonweg uit mijn geheugen heb geschrapt.

Ik was ook nooit zo'n goede Nederlandse boeken lezer. Ik woonde in een piepklein Brabants dorp in mijn tienerjaren en de eerste bibliotheek was 30 kilometer- met de bus 1,5 uur en dan nog een half uur lopen, dus ik begon uit pure 'armoe' mijn vaders boeken te lezen. Hij moest in de tijd van de koude oorlog vaak voor zaken in Moskou zijn, waar hij een appartement had in een internationaal hotel, maar waar verder helemaal niets te doen was, dus kocht hij altijd Amerikaanse en Engelse bestseller pockets. Toen ik 17 was had ik al een indrukwekkende lijst boeken gelezen in de Engelse taal, waardoor ik uiteindelijk een 10 voor mijn mondelinge Engels scoorde op mijn Engels eindexamen. Het boek dat ik me het best herinnerde was The Adventurers van Harold Robbins, en ik heb mijn oudste zoon 14 jaar later geboren naar DAX vernoemd, de hoofdrolspeler. Het is dus niet vreemd dat ik uiteindelijk Engelse romans ben gaan schrijven, die ik later weer in het Nederlands vertaalde. (Nog maar 2 hoor, ben bezig met de derde.)
Probeer ik ook eens een goede indruk te maken door mijn commentaar op Harry Mulish!
In ieder geval ben ik tussen mijn 35 en 45 lid geweest van een buurvrouwen boekenclubje en we vonden het leuk om zoveel mogelijk Nederlandse debuut romans te lezen. Vooral omdat de Nederlandse literatuur destijds zo vast zat aan bijna alleen maar 'grote namen.'
Afijn, de volgende keer zal ik mijn commentaar netjes voorbereiden. Nogmaals sorry!


message 13: by BookLovingLady (last edited Jul 30, 2014 08:03AM) (new)

BookLovingLady | 3052 comments Constance wrote: "Booklovinglady wrote: "@Constance
Ik weet precies wat je bedoelt als je zegt dat Mulisch tijdens de middelbareschooltijd moeilijk te waarderen was, ook al was hij inderdaad een 'must' destijds :-) ..."


'Sorry' is niet nodig hoor. Ik lees zelf overigens ook voornamelijk Engels en heb dat in het verleden eigenlijk ook altijd gedaan, maar door GR ben ik me meer gaan verdiepen in Nederlandse en Vlaamse literatuur en ook in literatuur van niet-Engelstalige landen. Zo zie je maar weer hoe nuttig GR kan zijn :-)


message 14: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) Ik heb De aanslag en Twee vrouwen gelezen. Beide vond ik wel leuk. Op de middelbare school heb ik nooit iets van hem gelezen. Toen sprak het me gewoon niet aan. Nu ik wat ouder (36) ben, vind ik bepaalde boeken die tot de Nederlandse en Vlaamse literatuur behoren wel interssant.


back to top