Goodreads Malaysia discussion

52 views
Acara Buku/Aktiviti Kelab Buku > Goodreads-Malaysia First Ever (Sub) Gathering

Comments Showing 1-50 of 56 (56 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Saja nak enter frame dalam laporan gathering goodreads-malaysia. Sebab tak dapat join pagi tadi, maka saya bergathering dgn ahli baru goodreads-malaysia, hilman dan pemerhati goodreads, nimoiz ty di tapak konvo utm, skudai malam tadi. Err, bahasa pengantar gathering: bahasa klate! keh keh keh

Tapi pusing2 cari gerai buku, rupa2nya hanya satu gerai saja jual buku. Apa daa, tapak konvo ipt takkan tak banyak gerai buku?


message 2: by Nor, dari khutubkhanah USIM (last edited Sep 26, 2010 05:17PM) (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Nazmi wrote:
Tapi pusing2 cari gerai buku, rupa2nya hanya satu gerai saja jual buku. Apa daa, tapak konvo ipt takkan tak banyak gerai buku? "


Emm..sayang saya pun tak dapat hadir.
Saya tak perasan pulak di tapak konvo kami hari tu ada gerai buku atau tidak, biasanya ada, tapi tak pasti kali ni.
Cuma yang saya pasti, kami akan mengadakan Hari Mesra Pelanggan (Perpustakaan USIM di Nilai)pada hari Rabu & Khamis ini, akan diadakan juga beberapa booth jualan buku & penampilan istimewa Pn Nisah Haron pada hari Khamis (30 Sept), jam 10 pagi, jemputlah hadir.


message 3: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Tuan, saya baru teringat, kawan saya salah seorang yang terlibat dalam menjayakan kedai buku tersebut(di tapak pesta konvo).


message 4: by Isma (new)

Isma | 682 comments Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak.


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena wat survey ni. next time kita gathering kat tempat ahli goodreads paling ramai. Buleh?


message 6: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena wat survey ni. next time kita gathering kat..."


Tak acilah macam ni..


message 7: by Isma (new)

Isma | 682 comments Nor Azzah wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena wat survey ni. next t..."


Maksud saya untuk orang kelate saja yang jadi perantauan...hehehe


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Isma wrote: "Nor Azzah wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena w..."


Huh? Asobiah.. hahaha


message 9: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1549 comments Mod
Orang negeri lain pun ada juga yang merantau..kalau nak buat, buat untuk semua negeri, baru adil.


message 10: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Isma, Ambo dok brapo stuju kalu buak time rayo, jale jem. nok jale susoh. lain la klu kito nok buak "mid nite gathering".

hehehe

Erk, di awal perjumpaan semalam, bahasa pengantar adalah bahasa melayu standard. kemudian di tukar ke bahasa Klate...


message 11: by Isma (last edited Sep 26, 2010 10:35PM) (new)

Isma | 682 comments Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Oh, saya tarik balik apa yang saya tulis di atas.Saya lupa konsep 1Malaysia....hahaha


message 12: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Hilman, mu royak ghapo. kawe kelik raya pasir mas, jale jem. :P


message 13: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Why is everyone speaking German?


message 14: by Najmuddin, Tok Mudin (last edited Sep 27, 2010 12:25AM) (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Gapo dio gege-gege ni weh?


message 15: by Hilman (last edited Sep 27, 2010 12:41AM) (new)

Hilman | 492 comments Aidura wrote: "Hilman, mu royak ghapo. kawe kelik raya pasir mas, jale jem. :P"

demo kelik rayo kat pasir mas???demo oghe kelate ko???pasir mas meme sokmo jem kalu rayo gak...

Maaf En. K, terghairah bile jumpa kawan se'kapal'...hehehe


message 16: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Teman orang Perak.. tumpang lalu.. hehe


message 17: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Nor Azzah wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena wat survey ni. next t..."


Oh sorry sorry. Pembetulan: Mungkin kita boleh mulakan aktiviti gathering dengan tempat yg ahli goodreadsnya paling ramai.

---------

Dah buat pun. Selangor & WP lah kot yang paling ramai.


message 18: by Isma (new)

Isma | 682 comments Hilman wrote: "Aidura wrote: "Hilman, mu royak ghapo. kawe kelik raya pasir mas, jale jem. :P"

demo kelik rayo kat pasir mas???demo oghe kelate ko???pasir mas meme sokmo jem kalu rayo gak...

Maaf En. K, terghai..."


Hilman, mu kelik pasir mas lalu rhetok mana?retok Berahim Ali ko? ko retok sultan yahya?


message 19: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
LOL!


message 20: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Isma wrote: "Hilman, mu kelik pasir mas lalu rhetok mana?retok Berahim Ali ko? ko retok sultan yahya?
"


Ambo kelik klate dr Joho lalu kok Tanoh Meroh (rhetok kotsia kok oghe sebuk)

kalu g wokaf che yeh, ambo te kok rhetok Brehim Ali la....klu te kok rhetok sulte Yahyo tu jem la time2 oghe cuti...

jasa pok Brehim pada Pasir Mas...tapi pete rayo ke 3 ari tu jem jugok...


message 21: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Hilman wrote: "Tuan, saya baru teringat, kawan saya salah seorang yang terlibat dalam menjayakan kedai buku tersebut(di tapak pesta konvo)."

Patut kena banyak gerai buku time konvo. Malu, konvo ni nak meraikan manusia berilmu tapi yg banyak, jual baju kurung


message 22: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Insya-Allah bulih buak. Tapi kito toksir had ko anak klate sajo. Oghang Kedaih boleh mai. Orang Johor pun datang juga, ek. Orang Minang pun singgoh.


message 23: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Isma wrote: "Abg. Nazmi, ni boleh dibuat di Kelate bila raya tahun depan, ramai juga orang kelate di GR..eh, bunyi kenegerian pulak."

Sunggoh ko? Kena wat survey ni. next time kita gathering kat..."


aih, faizah pun orang Kelantan juga. buat kat mana-mana pun, kita ajak tak kira asal dan bangsa.


message 24: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Hilman wrote: "Aidura wrote: "Hilman, mu royak ghapo. kawe kelik raya pasir mas, jale jem. :P"

demo kelik rayo kat pasir mas???demo oghe kelate ko???pasir mas meme sokmo jem kalu rayo gak...

Maaf En. K, terghai..."


@Hilman,

chek sabahan, hubby org kelate (pasir mas), anak-anak org penang. :P


message 25: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Aidura wrote: "@Hilman,

chek sabahan, hubby org kelate (pasir mas), anak-anak org penang. :P
"


ooo...oghe pasir mas alik beloh mano tuh?(Pasir Mas area mana?)mane tau rupanya jiran, tak pun jiran dengan Isma. Isma pun orrg Pasir Mas jugak tu...


message 26: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Hilman wrote: "Aidura wrote: "@Hilman,

chek sabahan, hubby org kelate (pasir mas), anak-anak org penang. :P
"

ooo...oghe pasir mas alik beloh mano tuh?(Pasir Mas area mana?)mane tau rupanya jiran, tak pun jiran..."


@Hilman, pasir mas alik Tal 7.


message 27: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang.


message 28: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Nazmi wrote: "dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang."


doh namo Kelate tu gok, tok leh lari doh!


message 29: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang."

doh namo Kelate tu gok, tok leh lari doh!"


hem.. nak kena tulis buku I'm Klatey, Too.. harap zaid ibrahim tak marah, inovasikan judul buku dia.. hehehe


message 30: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Movie Budak Kalantan ada doh...Tuan Nazmi tulis buku pulok.....bru lengkap...


message 31: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Nazmi wrote: "Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang."

doh namo Kelate tu gok, tok leh l..."


Saloh tu. Sepatut bunyi lagu ni "Kawe Kelate Jugok!".

Kheh.


message 32: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang."

doh namo Kelate tu ..."


@Najmuddin:-

1. Kawe Klate Jugok
2. Ambo Pung Klate
3. Ambo Klate Ghetek
4. Natey Mung, Oghe Klate Jugok

keh keh keh

Hilman wrote: "Movie Budak Kalantan ada doh...Tuan Nazmi tulis buku pulok.....bru lengkap..."

@hilman, tak sempat tengok movie tu. reviewnya jadikan tak suka tengok.


message 33: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Nazmi wrote: "Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "Najmuddin wrote: "Nazmi wrote: "dari asalnya posting ttg sub gath, jadi posting berkenal2an sama2 oghe Klatey... hehehe

tak apa, kita kenal2 dengan semua orang."

d..."


LOL!


message 34: by Isma (new)

Isma | 682 comments 4. Natey Mung, Oghe Klate Jugok---Binatang!Mu Orang Kelantan Juga.

Boleh diterjemah begitu? Cikgu saya kata, 'Natey' mempunyai makna, pertama untuk menyumpah atau memarahi. Kedua, teguran mesra.


message 35: by Bsplayer (new)

Bsplayer | 121 comments wong joho iso reti ngomong jowo??

ahaks..


message 36: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
wes turu mangann...


message 37: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments amboi dah start cakap jawa
ni kira payback time untuk orang kelantan kut, hihihi

waduh, kawe pun pehe jugok kecek kelate, tapi bila baca guna skrin ni, kekade rasa merosakkan bahasa je..lariii


message 38: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Ummu Auni wrote: "amboi dah start cakap jawa
ni kira payback time untuk orang kelantan kut, hihihi

waduh, kawe pun pehe jugok kecek kelate, tapi bila baca guna skrin ni, kekade rasa merosakkan bahasa je..lariii"


kalau tulis, mungkin pehe, kalu dengar oghe klate kecek, bulih pehe ko?


message 39: by Ummu Auni (last edited Sep 29, 2010 04:05PM) (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments walaupun kawe ni kelate celup (bukan ore kelate ori), kawe gheti la kecek kelate. mungkin lah tak sampai tahap 100%, tapi adalah hok kawe gheti - bekwah, gohek, seghoti. kawe kecek kelate dengan tok.

mok pok kawe meme orang sana..saudara mara, tuk nenek. schooling pun kat kelate yerk..selalu ore luar tak skor kawe boleh kecek kelate sebab kalau dengar kawe kecek, memang tak ada slang kelate. kawe dah lama duduk KL. sekali bila maghi gu tu, bolehlah kecek.

area kelate tu, rasonya hok tak berapa familiar, jeli/gua musang..hok lain2 bolehlah...


message 40: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Ummu Auni wrote: "area kelate tu, rasonya hok tak berapa familiar, jeli/gua musang..hok lain2 bolehlah... "

Bagus Ummu Auni lagi la daripado ambo...ambo kalu oghe tanyo tempat di Pasir Mas pun ambo dok tau....hok soho soho jah ambo tau.....huhuhu


message 41: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Aduhai... saya membayangkan anak2 saya akan jadi seperti Ummu Auni suatu hari nanti. Terpaksa membuktikan keKelantanan.

Heh!


message 42: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Hai pening nak comprehend tulisan Kelantan dalam ni.

Kalau kecek, laju jah. Dengan Mudin pun, kawe tok kecek kelate. Hoh tu la, ore sokmo confuse tu. Jumpa gu sendiri pun, tok kecek kelate..Hihihi..

Mudin, adik akak faham orang cakap kelantan, tapi tak ada gaya untuk bercakap balik. Akak siap boleh tawar menawar dengan seller kat Kelantan nuh. Kesian kan kat akak, kena buktikan ada darah Kelantan mengalir dalam diri. kuikuikui


message 43: by Bsplayer (new)

Bsplayer | 121 comments kalau tak percaya lagi, boleh toreh ibu jari, kita tengok sama-sama..


message 44: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Takde siapa ke yg berbangsa Itali macam saya ni di GR-MY ni?

Italian! *Cewah*


message 45: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Khairul H,

Hang Italian ke? Chek Spanish naaa... :D


message 46: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Bsplayer wrote: "kalau tak percaya lagi, boleh toreh ibu jari, kita tengok sama-sama.."

Nanti toreh darah, keluar perkataan KELANTAN..hahaha


message 47: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Hilman wrote: "Ummu Auni wrote: "area kelate tu, rasonya hok tak berapa familiar, jeli/gua musang..hok lain2 bolehlah... "

Bagus Ummu Auni lagi la daripado ambo...ambo kalu oghe tanyo tempat di Pasir Mas pun amb..."


demo duk mana Hilman? kampung tok kawe di Rantau Panjang! Sedara mara kawe ramai gak duk area Pasir Mas tu


message 48: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Aidura wrote: "@Khairul H,

Hang Italian ke? Chek Spanish naaa... :D"


Ola! Que tal?


message 49: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Ummu Auni wrote: "demo duk mana Hilman? kampung tok kawe di Rantau Panjang! Sedara mara kawe ramai gak duk area Pasir Mas tu"

Pasir Mas alik meranti...dekat jah dengan Rantau Panje tuh...beso lalu kok jale Rantau Panje lama...kok Siram, jeram perdoh...tau ko dok???

macam ni la bila Kelantan jumpa guu...


message 50: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Najmuddin wrote: "Aduhai... saya membayangkan anak2 saya akan jadi seperti Ummu Auni suatu hari nanti. Terpaksa membuktikan keKelantanan.

Heh!"


@tokmudin, anak kawe dulu2 tanya oghe klate ko, dia jawab "Bukan orang mana-mana!" lo ni lepas kena psiko dgn mok cik pok cik dia, dah ngaku orang Kelantan, tapi kecek luar.

Ummu Auni wrote: "walaupun kawe ni kelate celup (bukan ore kelate ori), kawe gheti la kecek kelate. mungkin lah tak sampai tahap 100%, tapi adalah hok kawe gheti - bekwah, gohek, seghoti. kawe kecek kelate dengan to..."

@ummu auni, kalu doh gitu asal-silohnya, memey ummu auni ni oghe klate senghoti. tak dok dolak-dalik lagi. sbb daghi beghanak sapa jadi anak skolah, besa denga nasi belauk denga budu!


« previous 1
back to top