Goodreads Malaysia discussion

48 views
Makan Buku, Minum Buku... > Membaca ketika trimester pertama (untuk para pembaca tegar yang hamil, he he)

Comments Showing 1-31 of 31 (31 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Ini kali pertama saya berdepan dengan masalah besar untuk membaca - suatu pengalaman yang tak terjangka dan tak pernah saya terfikir akan saya hadapi.

Tiba-tiba hamil anak kedua ni, trimester pertama saya hampir tak dapat membaca LANGSUNG kerana sebarang tumpuan pada buku akan membuat saya rasa pening & mual. Hasilnya, sudah sebulan saya tak membaca termasuk mengurangkan membaca dalam talian yang membawa masalah sama jika menumpu lebih 30 minit terutamanya :(

Bagaimana dengan rakan-rakan wanita lain, bagaimana menewaskan alahan 'membaca' ini. Harap dapat berkongsi.


message 2: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments mesti anak lelaki ni....


message 3: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Hilman wrote: "mesti anak lelaki ni...."

Senior kat makmal pun cakap yang kalau mengandung anak lelaki ni selalunya mak dia akan malas ataupun tidak menjalankan aktiviti yang disifatkan kebiasaan dan kerajinan.. Pengalaman senior saya yang mengandungkan anak lelaki..


message 4: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Maaf. Saya tak pernah hamil.


message 5: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Nanti saya minta cikyah komen selepas dia balik sekolah. Itu pun kalau takde kes di sekolah, kalau ada mungkin tak sempat malam ni.


message 6: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Khairul H. wrote: "Nanti saya minta cikyah komen selepas dia balik sekolah. Itu pun kalau takde kes di sekolah, kalau ada mungkin tak sempat malam ni."

takut dengar.. "itu pun kalau takde kes di sekolah" hehehe.. maklumlah sekolah ni mcm2 dah berlaku dari kes kecik hingga kes mak budak kejar cikgu dengan kerusi!


message 7: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
Najibah wrote: "Ini kali pertama saya berdepan dengan masalah besar untuk membaca - suatu pengalaman yang tak terjangka dan tak pernah saya terfikir akan saya hadapi.

Tiba-tiba hamil anak kedua ni, trimester pe..."


mungkin baby suruh menulis pula :) menulis melalui voice recorder :)


message 8: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Nazmi wrote: "takut dengar.. "itu pun kalau takde kes di s..."

Selalunya kes melibatkan raba-meraba di antara dua merpati sejoli. Kes peluk-peluk, cium-cium pun ada. Gaduh pasal boyfriend pun ada, lagi kelakar.


message 9: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1548 comments Mod
Setakat saya mengandungkan 4 anak ni, 2 lelaki, 2 perempuan, tak pernah pulak rasa macam tu. Sama aje macam biasa. kalau malas pun sebab memang biasanya malas juga. Bila jumpa buku cerita yang best, ok aje.


message 10: by cikyah75 (new)

cikyah75 | 232 comments untuk pengetahuan semua, harini takde kes.....saja la pak incik KH ni bikin suspense. Biasalah, teenagers and their raging hormones.

menjawab soalan yang diutarakan, the first trimester memang the most horrible time for me, alahan yang sangat teruk tapi time mengajar, membaca, elok la pulak. dengan pak incik la alahan paling teruk, bau pun boleh rasa nak muntah..hehehehehhe..kesiannn pak incik saya kan?

pasal malas sebab mengandung ni, pada saya takde beza anak lelaki dengan perempuan ni sebab saya mengandung dua2 bukan time cuti sekolah, jadi, tak boleh la nak malas2 ni. Still drive to school sampai cukup bulan!


message 11: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments "Still drive to school sampai cukup bulan! "

hehehe...


message 12: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2432 comments Mod
cikyah75 wrote: "untuk pengetahuan semua, harini takde kes.....saja la pak incik KH ni bikin suspense. Biasalah, teenagers and their raging hormones.

menjawab soalan yang diutarakan, the first trimester memang the..."


alahan bau suami, sempatlah terkena kat isteri. aduh! nasib baik sekejap! kalau tak, mcm cicak tertelan kapur! kah kah kah


message 13: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Nazmi wrote: "cikyah75 wrote: "untuk pengetahuan semua, harini takde kes.....saja la pak incik KH ni bikin suspense. Biasalah, teenagers and their raging hormones.

menjawab soalan yang diutarakan, the first tri..."


Saya, dia suruh tukar perfume saja. Nasib baik! Kalau suruh tukar suami?


message 14: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Tahniah najibah!

Saya dulu masa mengandung anak lelaki, terlebih rajin. Masak hari-hari, sehingga bawa bekal ke pejabat. Kalau orang kata anak laki, malas...Uh, saya terbalik. Masa mengandung dua2, saya masih berlari untuk naik LRT. dAri awal kandungan sehingga cukup saat untuk melahirkan, nasib baik tak ter'bersalin' di dalam LRT sahaja..hihi

Insya Allah, mungkin trimester pertama sahaja. Kalau nasib tak baik, sepanjang mengandung la. Utamakan kesihatan badan, layan la mood badan untuk bermanja-manja. Masa ni la nak dapat perhatian penuh dari suami :D


message 15: by cikyah75 (new)

cikyah75 | 232 comments hmm....nak tau najibah hamil anak lelaki ke perempuan, kena tengok dia dululah..baru boleh tau! hehe...ni petua orang tua-tua nh.....


message 16: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Tanya la saya, anak dah 5 heheh

I have 4 boys, masa carrying them memang fuuh rajin terlebih. Masak? Kemas rumah? Menjahit? Masa carrying my one and only girl fulamaaak malaassssnya - bangun lambat, golek depan tv (masa tu Astro takde lagi, only MegaTV if you remember), makan, tidur. Tak boleh nak ingat how I survived such laziness!

So memang tak 'leh pakai kalau orang nak kata anak lelaki anak perempuan yg menyebabkan malas. Sebab yang iya nya lain anak lain perangai woiii


message 17: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1548 comments Mod
Macam2 cerita..still drive to school..masih kejar LRT..saya pun drive sendiri ke hospital untuk bersalin..he..he..sebab ingatkan check up biasa aje..

Sabarlah najibah..lain anak lain perangainya, masa dalam perut dan selepas dah lahir sampailah besar.Setiap satu perlu dilayan mengikut kerenah masing2, sebab itulah kita nak kena belajar kemahiran keibubapaan. Bukan senang nak sandang jawatan ibu dan ayah ni..


message 18: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Saya rasa berbulan baru Najibah baca komen-komen di sini. Nak on PC pun dah nak muntah, apatah lagi nak masuk GR-MY.


message 19: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments cikyah75 wrote: "hmm....nak tau najibah hamil anak lelaki ke perempuan, kena tengok dia dululah..baru boleh tau! hehe...ni petua orang tua-tua nh....."

kalau nak tau, anak lelaki ke anak pompuan... mengikut petua org tua2 kat tempat saya (sabah), kena ingat semula semasa anak yg terdahulu mula2 tumbuh gigi, gigi belah mana yg tumbuh dulu. belah atas ke atau belah bawah.

kalau gigi belah atas yg tumbuh dulu, maksudnya akan mendapat anak yg berlainan jantina dari anak sebelumnya.

tapi kalau gigi belah bawah yg tumbuh dulu, maksudnya akan mendapat anak yg sama jantina dengan anak tersebut.

ini hanya petua sahaja tau, bukan fatwa ye... :lol:


message 20: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
zaman skrg pakai scan je :p


message 21: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Incik KH, scanpun belum tentu tepat! :P


message 22: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Saya memang malas bila mengandung tapi bila dah beratlah. Time first trimester OK cuma selalu mengantuk dan penat (tapi petang pegi main netball ha ha ha!). Dr kata hormone.

Kalau baca Quran macam mana, alahan juga ke?

Sorry saya tak ada alahan sangat time pregnant. Syukur alhamdulillah.


message 23: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Ummu Auni wrote: "Tahniah najibah!

Saya dulu masa mengandung anak lelaki, terlebih rajin. Masak hari-hari, sehingga bawa bekal ke pejabat. Kalau orang kata anak laki, malas...Uh, saya terbalik. Masa mengandung dua2..."


Fariza wrote: "Hilman wrote: "mesti anak lelaki ni...."

Senior kat makmal pun cakap yang kalau mengandung anak lelaki ni selalunya mak dia akan malas ataupun tidak menjalankan aktiviti yang disifatkan kebiasaan ..."


Terima kasih semua :) (orang bujang pulak terlebih bersemangat bagi idea >> Hilman)

Jadi sesi meneka jantina pulak - tapi rasanya anak lelaki/perempuan tak menentukan rajin/malas. Cuma kalau sebelum ni mengandung anak perempuan cukup rajin baca buku, kalau mengandung anak lelaki boleh jadi sebaliknya.

Yang istimewa, pilihan buku yang dibaca pun berubah - sudah jadi peminat kartun, akhbar politik dan tidak minat novel lagi sejak trimester 2 ni. Ada kemungkinan jugalah anak lelaki. Sebulan setengah lagi sebelum scan jantina.


message 24: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Kataklicik wrote: "Tanya la saya, anak dah 5 heheh

I have 4 boys, masa carrying them memang fuuh rajin terlebih. Masak? Kemas rumah? Menjahit? Masa carrying my one and only girl fulamaaak malaassssnya - bangun lam..."


Sokong Kataklicik, saya rasa bab-bab mengemas, memasak dan guna tenaga tu memang masa mengandung ni rajin sikit, tapi bab membaca jadi malas. Masa anak pertama dulu perempuan, asyik mau tidur saja, yang ni tak dapat nak tidur pula sebab rhinitis :(

cikyah75 wrote: "hmm....nak tau najibah hamil anak lelaki ke perempuan, kena tengok dia dululah..baru boleh tau! hehe...ni petua orang tua-tua nh....."

Kalau nak dapat ramalan Cikyah, nampaknya kena ada gathering lagilah... :)


message 25: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Aidura wrote: "cikyah75 wrote: "hmm....nak tau najibah hamil anak lelaki ke perempuan, kena tengok dia dululah..baru boleh tau! hehe...ni petua orang tua-tua nh....."

kalau nak tau, anak lelaki ke anak pompuan..."


Banyak betul petua Aidura - boleh tulis buku ni :)

Nor Azzah wrote: "Macam2 cerita..still drive to school..masih kejar LRT..saya pun drive sendiri ke hospital untuk bersalin..he..he..sebab ingatkan check up biasa aje..

Sabarlah najibah..lain anak lain perangainya, ..."


Puan Azzah, insyaAllah, itulah di sebalik setiap kesusahan ada kemudahan menanti. Sedang melatih diri di sekolah kesabaran :)


message 26: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Saya memang malas bila mengandung tapi bila dah beratlah. Time first trimester OK cuma selalu mengantuk dan penat (tapi petang pegi main netball ha ha ha!). Dr kata hormone.

Kalau baca Quran mac..."


Siap main netball tu :)

Baca Qur'an pun dah banyak lari jadual ni, kena kejar semula.


message 27: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments wahhhh najibah dah boleh surf net dah skang? yeayyyy!

welcome back, dear. :)


message 28: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments patutpun tersedak...


message 29: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @hilman, tersedak ape? ayaq liuq? ;P


message 30: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments nasi brani...


message 31: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Oct 21, 2010 05:53AM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Aidura wrote: "wahhhh najibah dah boleh surf net dah skang? yeayyyy!

welcome back, dear. :)"


Yeayyyyyy Aidura!! *peluk-peluk ukhuwah*

Betul kata Ummu Auni, masuk trimester 2 sudah lebih bertenaga, Alhamdulillah.

Buku hikayat pun dah boleh belek-belek macam biasa. Tihihi.


back to top