Eyes wide open discussion

26 views
Discutii generale > Tematica primei sesiuni a clubului de lectura

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Claudiu (last edited Aug 23, 2010 03:34AM) (new)

Claudiu (cyber) Bun copii, hai sa folosim clubul asta si pentru ce e destinat.
Dupa cum am descris pe forum inainte sa incep acest club, ideea e simpla: se voteaza initial 3 teme (primele 3 propuse de useri), apoi pe tema aleasa se voteaza 3 carti (din nou propuse de useri).

Voi incepe eu cu propunerea ca pe luna septembrie sa citim SF.
Urmatorii doi dupa mine sunt rugati sa faca propunere de tema/gen/va dati voi seama...cand vor fi 3 propuneri de toate, voi face poll si rezolvam.

Bun, hai sa incepem de acum. Va astept.


message 2: by Andreea (new)

Andreea Irina (andreeairina) Sugestia mea pe luna asta e fantasy...desi e cam aproape de SF, stiu, dar cartea pe care o am in minte nu intra in niciun caz in categoria de SF. Cartea este Neil Gaiman - M is for magic.


message 3: by Magdalena (new)

Magdalena Revlis | 6 comments Desi e foarte tentanta sugestia Dizului, eu propun tema Mister.

Vine toamna plina de mistere si de ....umezeala, asadar consider ca misterul e in forma


message 4: by Niyar (new)

Niyar | 32 comments Acum ca avem 3 teme: SF, fantasy si mister, banuiesc ca trebuie sa aleg una din teme...cred ca vreau ceva SF.
NU sunt o fana a genului,dar nu am mai citit de mult asa ceva,si poate...ajunge sa imi placa mai mult acum decat inainte.
so...SF


message 5: by Claudiu (new)

Claudiu (cyber) Nu uita sa votezi la poll Niyar. Am lasat o perioada de doua saptamani pentru care sa se voteze.
Puteti continua discutiile si aici...va urma mai apoi sa votam cartea de citit.


message 6: by Claudiu (new)

Claudiu (cyber) Ah, pentru cine n-a vazut...poll-ul e in partea inferioara a paginii principale a clubului.


message 7: by Carroline (new)

Carroline | 4 comments Nu prea m-am omorat eu cu cartile apartinand acestor genuri,insa imi este de ajuns ceea ce am citit ca sa imi dau sema ca imi plac.Eu sunt pentru SF.


message 8: by Niyar (new)

Niyar | 32 comments claudiu,multumesc ca ai zis unde este poll-ul.eu chiar nu il vazusem:D


message 9: by Cristiana (new)

Cristiana (cetisca) | 4 comments Okay, eu am votat. Oscilam intre mister si fantasy, dar cum nu am citit prea multe carti fantasy, am decis sa aleg genul asta. Mie niciodata nu mi-au placut cartile/filmele/anime-urile/orice tine de SF. Asta nu inseamna ca nu am citit/vazut; cu toate astea nu ma atrag.


message 10: by Claudiu (new)

Claudiu (cyber) Dupa cum stii, rostul acestui club de lectura este sa ne largim cu totii un pic orizonturile literare.

Doar de curiozitate intreb asta: Ce ai citit ca SF? Poate ti-as putea recomanda ceva ce sa-ti schimbe impresia asupra genului.

Vad ca fantasy s-a tras in fata cu un vot. Mai avem 6 membri care sa voteze, vedem ce iese in final. Chiar si pentru fantasy, eu as avea o recomandare.


message 11: by Cristiana (new)

Cristiana (cetisca) | 4 comments Am citit fragmente din carti si nu mi-au placut. ("Dune", putin Arthur C. Clarke, Philip K. Dick, "Omul ilustrat" de Bradbury si multe altele. Si Horia Arama - "Planeta celor doi sori")

Ceea ce am enumerat nu cred ca e tot - pentru mine nu conteaza stilul autorului pe cat conteaza tema. Prefer sa citesc povesti din trecut decat din viitor iar tehnologia avansata (dusa la extreme) nu ma pasioneaza, cat si povestile despre lumi existente in spatiu, fiinte extraterestre, nave spatiale etc.

Accept, bineinteles, recomandari, intrucat sunt constienta ca, poate, un anumit autor ma va face sa privesc acest gen dintr-o alta perspectiva.


message 12: by Claudiu (new)

Claudiu (cyber) Ma uimeste de ce nu ti-a placut Dune. Tehnologia din seria 'Dune' e una rudimentara, ceva mai mult decat navele spatiale (care au un rol infirm totusi) fiind totusi interzise. Ca pui 'Dune' cu 10 000 de ani inainte in istorie, sau ca o intorci 10 000 de ani in trecut, cam la fel functioneaza cartea.
Arthur C. Clarke din nou ma uimeste din ce zici tu acolo. 'Rendez vous with Rama' e o carte aproape contemporana, unde tema cartii este descoperirea unei lumi extraterestre, a unui artefact unic in istoria omenirii. Nu e atat despre tehnologie si extraterestri, e despre explorare si reactia in fata neprevazutului. Lumea extraterestra e asa doar deoarece e spatiala, cu nimic diferita de adancurile unei jungle de exemplu.
Philip K. Dick nu mi-a placut nici mie din ce am citit, dar ii mai dau curand o sansa.

Eu ti-as recomanda cu caldura lucrarile lui Frederik Pohl, seria 'Heechee' mai exact. Da, e cu nave spatiale si tehnologie, dar accentul e pe starea psihica a personajului principal (in nuvela 'Poarta', foarte bine pusa in evidenta de faptul ca naratiunea e pe doua planuri).

De asemenea, recomand cu placere 'Exploratorul' de Jack McDevitt, o nuvele SF de mister. Si cum foarte rar se intampla, e o carte care chiar merita citita pana la final, descoperirile fiind intr-adevar momente grandioase. Desi nu totul merge cum trebuie mereu hehe.

Si de asemenea, povestile scurte de George R.R. Martin merita toata atentia. 'A song for Lya', 'Override command', 'Nightflyers', 'Sand kings'...ma rog, cam tot ce gasesti in antologia 'Zburatorii noptii'.

Eu te invit sa privesti genul si din alta perspectiva, si anume a factorilor umani, mai presus de factorii tehnologici. Foarte putini autori se complica cu factorii tehnici, si poate e bine sa vezi aceste lucruri mai degraba ca un fel de impinge povestea, decat centrul ei.


back to top