Goodreads Malaysia discussion

47 views
Komuniti Peminat > Syed Naquib Al-Attas ??

Comments Showing 1-7 of 7 (7 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Sebenarnya saya pernah cuba membaca buku Syed Naquib tetapi agak sukar memahami maksud beliau dan memang sukar nak dihabiskan walaupun satu bab.. Ada tak sesiapa di sini yang biasa baca buku berkenaan Syed Naquib Al-attas dan biasa baca penulisan beliau?

Mungkin sesiapa yang biasa baca boleh menerangkan kepada saya beberapa maksud yang saya tak faham terutamanya konsep syed Naquib terhadap metafizik alam, hierarki kehidupan dan ta'dib berbanding tarbiah?


message 2: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Fariza,

Bagi saya, membaca buku-buku karangan Syed Naquib perlukan guru. Satu NGO ~ HAKIM (Himpunan Keilmuan Muda)kelolaan Dr. Farid Shahran giat membincangkan intipati karangan ulama tersohor ini.

Secara jujurnya, membaca buku-buku karangan Dr. Farid, Dr. Khalif Muammar memerlukan tiga atau empat kali pengulangan. Inikan lagi buku 'tok gurunya'.

web- rausyanfikir.com banyak membincangkan idea-idea hebat ini.


message 3: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Haryati bekas pelajar ISTAC ke?


message 4: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Nor Azzah wrote: "Haryati bekas pelajar ISTAC ke?"


Tak. Tapi pernah berguru dengan Dr. Farid Shahran. Sesekali bila ada rezeki, saya turut serta dalam program anjuran HAKIM.


message 5: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Itula.. saya tengah mencari guru la sekarang ni.

Sebenarnya saya tengah membedah buku Falsafah dan amalan Pendidikan Islam Syed M.Naquib Al-attas satu huraian konsep asli Islamisasi tulisan Dr Wan Mohd Nor Wan Daud.

Mungkin saya boleh bertanya kepada Dr. Farid dan Haryati sendiri melalui email peribadi? tolong PM saya email saudari dan Dr Farid boleh?


message 6: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1546 comments Mod
Haryati wrote: "Nor Azzah wrote: "Haryati bekas pelajar ISTAC ke?"


Tak. Tapi pernah berguru dengan Dr. Farid Shahran. Sesekali bila ada rezeki, saya turut serta dalam program anjuran HAKIM."


Kami pernah juga diajak untuk turut serta dalam program HAKIM oleh Dr Farid, tapi tak join lagi. baru berkunjung ke laman webnya semalam.


message 7: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 765 comments Fariza wrote: "Itula.. saya tengah mencari guru la sekarang ni.

Sebenarnya saya tengah membedah buku Falsafah dan amalan Pendidikan Islam Syed M.Naquib Al-attas satu huraian konsep asli Islamisasi tulisan Dr Wan..."Fariza,

Secara peribadi, saya tak ada e-mail Dr. Farid. Mungkin Fariza boleh dapatkan di laman web Hakim.


back to top