Goodreads Malaysia discussion

85 views
Cari/Tukar/Derma Buku > Buku yang Patut Hilman Buru

Comments Showing 1-26 of 26 (26 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Hilman (last edited Jul 25, 2010 03:23AM) (new)

Hilman | 492 comments Senarai buku yang akan di beli. Harap rakan2 di GR dapat beri cadangan. Sekian terima kasiah.

1. Hafalan Solat Delisa (Tere Liye)
2. Moga Bonda Disayangi Allah (Tere Liye)
3. Rembulan Tenggelam di Wajahmu (Tere Liye)
4. Bidadari-Bidadari Syurga (Tere Liye)
5. Bumi Cinta (Habiburrahman el shirazi)
6. Laskar Pelangi (Andrea Hirata)
7. Sang Pemimpi (Andrea Hirata)
8. Edensor (Andrea Hirata)
9. Maryamah Karpov (Andrea Hirata)
10. Kerugian Dunia Karena Kemunduran Umat Islam (Abul Hasan Ali Al Hasany An Nadwy) - tiada di Badan dan MPH-
11.


message 2: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Hilman, nak cari buku Melayu/Inggeris? Minat hikayat? Kalau minat nak cadangkan hikayat-hikayat penting ni. Hehe.


message 3: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Malay boleh.
English boleh.

Hikayat pun boleh juga. Asalkan ada dipasaran. Nanti boleh la saya cr.


message 4: by Aidura (last edited Jul 26, 2010 09:26PM) (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments 4. Bidadari-Bidadari Syurga (tere liye)
5. Bumi Cinta (Habiburrahman el shirazy)
6. Laskar Pelangi
7. Sang Pemimpi
8. Edensor
9. Maryamah Karpov


message 5: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments TQ Aidura... Baru je nak masukkan buku Habiburrahman td...


message 6: by Welma (new)

Welma La'anda | 194 comments Hilman wrote: "Senarai buku yang akan di beli. Harap rakan2 di GR dapat beri cadangan. Sekian terima kasiah.

1. Hafalan Solat Delisa (Tere Liye)
2. Moga Bonda Disayangi Allah (Tere Liye)
3. Rembulan Tenggelam di..."


Hilman
Tere Liye, ada lagi buku baru,ni paling latest (dalam indonesia, belum diterjemah pts lagi, boleh dapatkan di fajarilmu)
- Pukat
-Burlian

lagi satu, suka baca fiksyen atau non fiksyen?


message 7: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Welma wrote: "Tere Liye, ada lagi buku baru,ni paling latest (dalam indonesia, belum diterjemah pts lagi, boleh dapatkan di fajarilmu)
- Pukat
-Burlian

lagi satu, suka baca fiksyen atau non fiksyen? "


TQ. Saya suka baca ikut turutan (tulisan pertama, kemudian kedua dan seterusnya)

saya lagi suka non fiksyen...

saya cuba limitkan fiksyen kepada 20% setahun...

sila sila...malay boleh, english boleh, fiksyen boleh, nonfiksyen boleh, sejarah boleh...electrical engineering je saya taknak...huhuhu


message 8: by Welma (last edited Jul 24, 2010 03:12PM) (new)

Welma La'anda | 194 comments kalau non fiksyen meh..ni dicadangkan :
kerugian dunia karena kemunduran umat islam - abul hasan ali an nadwi
umur umat islam kedatangan imam mahdi & mnculnya dajal - amin muhammad
musuh rahsia - rosli husin
http://wlaanda.blogspot.com/2010/05/m...

zaman kegelapan dan ketibaab era kebangkitan islam - harun yahya

kebangkitan generasi salahudin dan kembalinya jerusalem ke pangkuan islam - dr majid irsan kailani

dilema melayu islam, kurang fikir atau zikir - pahroul joui

cinta di rumah hassan al banna - muhammad lili nur aulia

nanti senaraikan lagi


message 9: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments @Welma

kenapa semua buku buku tu susah nak cari?buku Pahroul je yg senang.

saya search di website Badan Cemerlang dengan MPH.


message 10: by Welma (last edited Jul 25, 2010 03:43AM) (new)

Welma La'anda | 194 comments Kerugian dunia karena kemunduran umat islam - abul hasan ali an nadwi - ni beli di fajarilmu, cuba tanya depa, jangan search kat website dia, memang tak jumpa, hantar email, depa akan respon secepat mungkin

ni emailnya fib_enterprise@yahoo.com


umur umat islam kedatangan imam mahdi & mnculnya dajal - amin muhammad - ni beli kat mph

musuh rahsia - rosli husin - ni beli kat popular, atau cuba tanya direct ngan publisher dia, TINTA publisher
http://wlaanda.blogspot.com/2010/05/musu...

zaman kegelapan dan ketibaab era kebangkitan islam - harun yahya - ni tiba2 terjumpa di kedai buku kulim

kebangkitan generasi salahudin dan kembalinya jerusalem ke pangkuan islam - dr majid irsan kailani - ni beli kat fajarilmu juga rasanya

dilema melayu islam, kurang fikir atau zikir - pahroul joui

cinta di rumah hassan al banna - muhammad lili nur aulia - ni pun beli kat fajarilmu

tadi baca blog shah
http://mesejabdul.wordpress.com/2010/...

wah tetiba teruja dnegan buku pengantin surga, teruja kerana ramadhan buti yang menulisnya...


message 11: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Target buruan terbaru

"Buku buku yang di tulis oleh MARYAM JAMEELAH"


message 12: by Isma (new)

Isma | 682 comments Hilman, mu tak buru tiket bola piala Malaysia ko? Geger doh di kelate, oghe marah, tiket naik jadi 40 riyal.apa laa kafa. barangkali sepuluh riyal tu kafa nak wat bayar denda pulok tahun ni.

*Tadi, orang alas Jeli duk tunggu stadium sejak pukul enam lagi. adoi. Bo bola.


message 13: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Ambo budget nok g jugok...tengok la kalu saing ambo boleh dapat tiket...

nok kelih puok puok kelate maing...GOMO KELATE GOMO...

*ambo bz loni, berito pun dok de nok kelih....buku pun dok de nok buko....duk sibuk dgn programming jah...ni pun duk di lab lagi...huhuhu


message 14: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
GALAS kelate GALAS!


message 15: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Buku analisa ekonomi. Kenapa kadar jenayah mendadak naik? Kenapa drug dealers duduk di rumah parents mereka? Kenapa itu dan ini?
Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Everything

Kalau Muslim family series, saya cadangkan buku ini
The Quest for Love & Mercy: Regulations for Wedding & Marriage in Islam
Buku ni satu set, tapi saya suka buku no 3. Rasanya ada lelaki akan terasa sedas baca buku no 3 dalam siri ini The Fragile Vessels : Rights & Obligations Between the Spouses in Islam


message 16: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Ummu Auni wrote: "Buku analisa ekonomi. Kenapa kadar jenayah mendadak naik? Kenapa drug dealers duduk di rumah parents mereka? Kenapa itu dan ini?
[book:Freakonomics: A Rogue Economist Explores the Hidden Side of Ev..."


Mane nak cari buku The Quest for Love & Mercy: Regulations for Wedding & Marriage in Islam dan The Fragile Vessels : Rights & Obligations Between the Spouses in Islam?


message 17: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Dakwah Corner Bookstore http://www.dakwahbookstore.com.my/
Mereka ada Facebook. Order di sana kalau mahu.
Saya dah dua kali ke DCB, wah asyik 'hilang duit' di sana :D


message 18: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Ummu Auni wrote: "Dakwah Corner Bookstore http://www.dakwahbookstore.com.my/
Mereka ada Facebook. Order di sana kalau mahu.
Saya dah dua kali ke DCB, wah asyik 'hilang duit' di sana :D"


Ya, ada sorang lagi tukang promote DCB kat sini. Yay!


message 19: by Ummu Auni (last edited Nov 25, 2010 11:48PM) (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Ya, saya sudah jadi tukang kipas untuk DCB dah ni, hihihi.


message 20: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Aini wrote: "Ya, saya sudah jadi tukang kipas untuk DCB dah ni, hihihi."

dapat komisyen tak utk promosi depa? :)


message 21: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Yillek. Mereka tak tau pun kami promote DCB kat sini.


message 22: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 539 comments Haha! Baru 2 kali singgah DCB :P. Setakat ber'e-mail-e-mail' dengan sales representative. Lepas tu masa pick up buku, ada lagi cashier tu suggest buku lain. Manalah duit tak terkorban.. :P


message 23: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments DCB....memang bagus...makin cepat la kering duit dan makin lambat la aku *a*i*...hahaha


message 24: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Hilman, kesian kat tunang hang naaa...


message 25: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments tunang pun xde.....so, no need to worry.....hahaha


message 26: by Hilman (last edited Dec 17, 2010 12:22AM) (new)

Hilman | 492 comments a. Kitab-Kitab Tafsir

1. Tafsir Ibn Jarir al-Thabari
2. Tafsir Ibn Katsir
3. Mukhtasarat Tafsir Ibn Katsir
4. Tafsir al-Qurtubi
5. Tafsir al-Kasysyaf Karya al-Zamakhsyari
6. Tafsir al-Razi
7. Fath al-Qadir karya al-Syaukani
8. Tafsir Adhwa al-Bayan

b. Di Hadapan Hadrat Nabi s.a.w

1. Shahih al-Bukhari
2. Shahih Muslim
3. Jami' al-Tirmidzi
4. Sunan Abu Dawud
5. Sunan al-Nasa'i
6. Sunan Ibn Majah
7. Musnad Imam Ahmad
8. Al-Muwatha' Imam Malik
9. Sunan al-Baihaqi
10. Jami' al-Ushul
11. Majma' al-Zawaid
12. Sahih al-Jami' al-Shagir
13. Al-Mushtalah
14. Al-Ahadis al-Musytarah wa al-Maudhu'at

c. Kitab-Kitab Fiqh

1. Al-Mughni Karya Ibn Qudamah
2. Al-Majmu' Karya al-Nawawi
3. Al-Muhalla Karya Ibn Hazm
4. Subul al-Salam: Syarah Bulugh al-Maram
5. Nail al-Awthar
6. Fatawa Ibn Taimiyah
7. Zad al-Ma'ad
8. Zad al-Mustanqa'
9. AlRaudh al-Murabba': Syarh Zad al-Mustanqa'
10. Al-'Uddah:Syarh al-'Umdah

d. Kitab Biografi Para Perawi Hadis

1. Tadzkirat al-Huffaz karya al-Dzahabi
2. Siyar A'lam al-Nubala'

e. Biografi Para Dhua'fa dan Para Tsiqat

1. al-Dhu'afa karya Ibn Hibban
2. Mizan al-i'tidal karya al-Dzahabi
3. Lisan al-Mizan karya Ibn Hajar
4. al-Tsiqat karya Ibn Hibban

f. Kitab Sejarah

1. Tarikh Ibn Jarir
2. al-Bidayah wa al-Nihayah karya Ibn Katsir
3. al-Kamil karya Ibn al-Atsir

g. Kitab Sirah

1. Sirah Ibn Hisyam
2. Al-Raudh al-Unf
3. Sirah Ibn Katsir
4. Dala'il al-Nubuwah karya al-Baihaqi.
5. Zad al-Ma'ad karya Ibn al-Qayim

h. Kitab Akidah

1. al-Tauhid karya Syeikh Muhammad bin Abdul Wahhab.
2. Ma'arij al-Qabul
3. Al-aqidah al-Thahawiah

J. Lain-lain

1. Muqaddimah Ibn Khaldun
2. Riyadh al-Shalihin
3. Bulugh al-Maram ------------>ada di Badan Cemerlang(Bulughul Maram)
4. Fath al-Bari
5. Al-Tamhid karya Ibn Abdul Barr

"senarai di atas diambil dari blog Fariza..."


back to top