Goodreads Malaysia discussion

84 views
Arkib (50 Buku Setahun 2010) > 50 Buku Setahun (2010) - Hilman

Comments Showing 1-42 of 42 (42 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Berikut adalah 50 senarai buku yang telah berjaya habis di baca pada 2010.

1. Minda Muslim Super

2. Ke Mana Wang Anda?

3. Kisah Wali Wali Allah (Jilid 2)

4. Masjid itu Hidupku

5. 7 Formula Individu Cemerlang

6. Wasiat-wasiat Rasulullah saw (Jilid 1)

7. Panduan Bercinta dan Memendam Rindu

8. Dilema Melayu

9. Agenda Yahudi Menakluk Dunia

10. Pahlawan Islam Kontemporari: Para Peminang Bidadari

11. Himpunan Kisah-kisah Teladan (Siri1)

12. Hamas: Pejuang Kota Suci Baitulmuqaddis

13. Offline dengan Syaitan

14. Perubatan Islam dan Bukti Sains Moden

15. Dalam Mihrab Cinta

16. Ranggau

17. Biografi Rasulullah saw - Paparan & Analisis Peristiwa-peristiwa (Jilid 1)

18. Islam & Demokrasi

19. Sekuntum Bunga, Sekeping Kad, Seraut Cinta

20. Hikayat Cindarella

21. Pilot Cafe

22. Tanggungjawap Pendidikan Seks Menurut Islam

23. Denyut Kasih Medik

24. Secangkir Kopi Panas di Pilot Cafe


Setakat ini baru 24 buah
12 dalam proses
lebih 20 buah masih belum disentuh.
banyak lagi yang menunggu giliran untuk di beli.


message 2: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Hilman, yang no. 9 Agenda Yahudi Menakluk Dunia, mungkin boleh review sikit?

Ada topik tengah dibincangkan tentang Protokol Yahudi di thread ini: http://www.goodreads.com/topic/show/3...

Mungkin ada masukan (input) yang menarik boleh dikongsi.


message 3: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Hilman,

Welcome to GR-MY 50 Books Challenge.


message 4: by Welma (new)

Welma La'anda | 194 comments wah!baru masuk sudah 24....aduh!!!


message 5: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Najibah wrote: "Hilman, yang no. 9 Agenda Yahudi Menakluk Dunia, mungkin boleh review sikit?

Ada topik tengah dibincangkan tentang Protokol Yahudi di thread ini: http://www.goodreads.com/topic/show/3......"


InsyaAllah... Nanti saya cuba bagi review.


message 6: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Aidura,

TQVM

Welma,

Tidak sebanyak orang lain. Masih kurang 3 buah buku dari yang sepatutnya.


message 7: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 25. Natrah

Buku ini di beli rabu minggu lepas dan mula di baca sehari kemudian iaitu hari Khamis. Hari ini (15 July 2010) selesai membacanya.

Di akhir cerita ada dipaparkan "Kad Jemputan Pengebumian Natrah" dah di lihat dari situ tarikh Natrah menghembuskan nafas terakhirnya ialah pada 8 July 2009.

Rabu 07072010
Khamis 08072010. Rupanya saya mula membaca buku Natrah ini setelah genap setahun kepermegiannya.

Kebetulan yang mengejutkan.


message 8: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 26. Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung

27. Hidup Tenang Walaupun Berhutang

28. Kembara Seorang Hamba

Hari ni dalam minggu ke 29. Sebelum Jumaat ni perlu sampai target buku yang ke 29.


message 9: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Hilman wrote: "26. Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung

27. Hidup Tenang Walaupun Berhutang

28. Kembara Seorang Hamba

Hari ni dalam minggu ke 29. Sebelum Jumaat ni perlu sampai target buku yang ke 29."


@hilman,

subhanallah, saya kagum pada komitmen dan misi anda. ;)


message 10: by Norain (new)

Norain | 687 comments Hilman wrote: "27. Hidup Tenang Walaupun Berhutang
"


Boleh review sikit?


message 11: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Aidura wrote: " @hilman,

subhanallah, saya kagum pada komitmen dan misi anda. ;) "


@Aidura

saya lagi kagum dengan komitmen anda(200)...


message 12: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Norain MT wrote: "Hilman wrote: "27. Hidup Tenang Walaupun Berhutang
"

Boleh review sikit?"


Buku ini banyak memberi penekanan terhadap masalah berhutang menggunakan kad kredit dan skim ansuran mudah kerana kadar faedah yang tinggi dikenakan setiap bulan sekitar 1.5%sebulan(sekitar 18% setahun)

Buku ini banyak memberi nasihat berdasarkan angka kepada sesiapa yang belum terjebak dalam masalah kad hutang ini. Buku ini berjaya menguatkan semangat saya untuk tidak mempunyai kad hutang dan mengutamakan menabung serta membuat sampul budget.

Buku ini mudah untuk difahami dan segala penerangan nya kebanyakan telah kita ketahui CUMA sejauh mana perlaksanaan kita.

sebenarnya saya nak review kat blog, tapi rasanya sampai raya tahun depan pun tak review jugak...huhuhu


message 13: by Aina (new)

Aina Dayana | 985 comments Kagum dengan pilihan buku yang anda baca :D


message 14: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 29. Meraih Kecemerlangan Dunia & Akhirat

30. Secangkir Teh Pengubat Letih


message 15: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Aina Dayana wrote: "Kagum dengan pilihan buku yang anda baca :D"

TQ

Rakan rakan yang lain lagi hebat. Saya ni masih baru sebab itulah banyak pilihan buku yang boleh saya baca.


message 16: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 31. Himpunan Kisah-kisah Teladan (Siri 2)

32. Dilema Melayu-Islam

33. The Choice: Dialog Islam & Kristian

34. Rahsia & Keistimewaan Solat Berjemaah


message 17: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 35. Imam Syafie: Pejuang Kebenaran


message 18: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 36. Bumi Cinta

Sepatutnya lepas Raya baru baca buku ni, tapi sebab mood study tak ada, dari buang masa, baik baca buku.

Secara ringkasnya banyak fakta fakta sejarah nya perlu di buat sedikit kajian untuk mengenalpasti kebenaran kandungannya. Begitu juga kebenaran tokoh tokoh yang disebutkan.

Ending tergantung ala drama bersiri korea(winter sonata) boleh membuatkan jiwa kacau.


message 19: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments mungkin akan ada Bumi Cinta 2...


message 20: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 37. Lelaki Berkasut Merah


message 21: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 38. Dr. Burhanuddin Al-Helmi: Pejuang Melayu Sejati

Bacaan sempena menyambut kemerdekaan ke 53...


message 22: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 39. Isabella


message 23: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 40. Lagenda Budak Setan


message 24: by Hilman (last edited Sep 23, 2010 03:35AM) (new)

Hilman | 492 comments 41. Khusyuk Dalam Solat
description

42. Lasykar Pelangi
description


message 25: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1547 comments Mod
Tahniah..dah mendekati target..saya nak kena lebihkan kelajuan.


message 26: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments baca novel laju la...kalau baca ilmiah punya mesti lambat...hehehe


message 27: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 43. Cubaan dan Cabaran

Buku tahun 1978.


message 28: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 44. Sang Pemimpi

description

dalam kesibukan buat research, masih sempat habiskan sebuah lagi novel...

membaca buku ini membuatkan diri ini rasa bersalah menolak tawaran sambung pengajian oleh 5 orang pensyarah...Adakah...


message 29: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 45. Edensor

46. Jom Mantop

47. Akhlak Bermuamalat

48. Surat-surat Maududi - Maryam Jameelah


message 30: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 49. Motivasi & Kaedah Membaca


message 31: by W (new)

W Nor Haslina (wnorhaslina) | 203 comments one more.. :)


message 32: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments 50. Maryamah Karpov

51. Hebatnya Bulan Islam

52. Jenayah

53. Negeri 5 Menara


message 33: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Hilman, congrats! :)


message 34: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments tq...nasi brani jangan lupa.....ada brani???


message 35: by Norain (new)

Norain | 687 comments Brother Hilman, omedetto! Omedetto!


message 36: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Hilman,

bak mai e-mail address hang.

insya-Allah, nanti chek hantaq nasi brani tu thru e-mail ek. XD


message 37: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments November 2010...
* 4 buah buku
* 1473 pages
* 49 pages/day (sangat sedikit)

54. Laskar Cinta

55. Laluan Ke-2 Ke Puncak

56. Bila Lagi Mentari Melimpah Sinar…

57. Ahmadinejad Singa Baru Dunia Islam


message 38: by Aina (new)

Aina Dayana | 985 comments Tahniah! :D


message 39: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Norain MT, Aidura and Aina...TQVM...


message 40: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments December 2010...
* 9 buah buku
* 2004 pages
* 65 pages/day (sangat sedikit)

58. Gadis Gadis Kota Riyard

59. Ma Yan

60. Impian Tsu-Ryi

61. Sikap Saya - Rebah, Bangkit Dan Terus Bangkit

62. Karbala

63. Keberanian Luar Biasa Ulama Zaman Lampau

64. Asmaul Husna Dengan NamaMu Aku Hidup

65. Aku, Buku dan Cinta

66. Revolusi yang Ditangguhkan


message 41: by Aina (new)

Aina Dayana | 985 comments Pilihan buku yang menarik :) Ada reviu tak?


message 42: by Hilman (new)

Hilman | 492 comments Alamak...saya tak suka reviu buku (sebenarnya tak reti nak reviu)...

saya cuma gunaan fakta dan pendapat dari buku untuk jadikan references... itu pun bila rajin nak menulis...biasanya saya tulis dalam 'otak' sahaja...hehehe


back to top