Goodreads Malaysia discussion

60 views
Makan Buku, Minum Buku... > Baca buku bina kendiri di tempat awam, memalukan?

Comments Showing 1-19 of 19 (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Zaman remaja dulu saya pernah kenal orang yang tidak baca langsung buku bina kendiri (self-help) kerana baginya itu menunjukkan kita terlalu lemah.

Ada juga yang malu membaca buku bina kendiri di tempat awam, sebab itu sama juga membuka pekung di dada atau sangkut pakaian kotor di tempat lalu-lalang.

Boleh kongsikan pendapat di sini... :)


message 2: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited May 18, 2010 07:07PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Saya tidak minat baca buku 'self-help' sebab saya berpendapat seseorang itu harus merasakan rendah sangat harga dirinya dan langsung tidak yakin pada diri sendiri sehingga terpaksa membina semangat melalui buku.

Erm, serupa ke pendapat saya macam kenalan Najibah tu?

Saya pernah baca (dan minat) buku-buku Andrew Matthews seperti Being Happy!, Follow Your Heart dan Making Friends sebab beliau menulis secara berseloroh; seperti abang atau cikgu memberi nasihat.

Adakah itu juga buku-buku 'self-help'? Kalau ya, maknanya saya pernah le baca buku macam tu! :)


message 3: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Buku-buku Andrew Mathews adalah self-help Khairul.. Tapi memang buku-buku dia santai dengan semangat positif..

Saya tahu kenapa khairul nak baca buku Andrew Matthews.. Sebab ada kartun yang penulis sendiri lukis dan memang kelakar pun..

Saya pun pernah baca Being Happy dan Follow Your Heart. Follow your heart is the best! Rasa macam boleh buat semua benda dan tak kisahlah kita kerja apa pun yang penting bersungguh-sungguh.

Menjawab soalan K.Ji.
Kenapa nak malu baca buku self-help? Ok lagi kalau baca buku tu kan?

Saya pulak malu sangat kalau orang nampak saya baca novel cinta Melayu dan baca Komik...hehe..

Tetapi sekarang, saya dah tak peduli pandangan orang lain, cuma pilih buku yang ingin dibaca di tempat yang sesuai.. ceh!


message 4: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Saya baca. Tapi bukan kerana rendah diri. Saya ingin menilai/mengkaji apa yang ditulis. Kalau ada benarnya, apa salah diaplikasi. Jika tidak setuju. Biarlah.

Tapi sebenarnya dah lama tak baca buku sebegitu...


message 5: by Johnny (last edited May 19, 2010 02:34AM) (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Tak pernah minat. I just don't get it.


message 6: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments Najmuddin wrote: "Saya baca. Tapi bukan kerana rendah diri. Saya ingin menilai/mengkaji apa yang ditulis. Kalau ada benarnya, apa salah diaplikasi. Jika tidak setuju. Biarlah..."

I agree.. Saya pun baca lebih kepada untuk menilai apa yang ditulis.. tapi kalau dilihatkan, kebanyakan buku self-help talks about things that you already know(in a fancy way of course), only difference is whether you have applied it in your life..


message 7: by Norain (new)

Norain | 687 comments Buku bina kendiri yang saya suka cuma Chicken Soup for the Souls. Saya ada juga cuba buku lain macam Who Moved My Cheese, One Minute Manager dan buku-buku tulisan Dr Tuah tapi memang tak boleh diterima akal saya langsung. Macam rasa "What on earth are you mumbling about?!" Saya dan buku bina kendiri adalah kombinasi masuk telinga kanan keluar telinga kiri.

Tapi saya suka motivasi islamik macam karya Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam al-Ghazali atau Langit Ilahi oleh Hilal Asyraf. Itu dikira bina kendiri juga ke?


message 8: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Norain MT wrote: "Tapi saya suka motivasi islamik macam karya Dr Aidh Abdullah Al-Qarni, Imam al-Ghazali atau Langit Ilahi oleh Hilal Asyraf. Itu dikira bina kendiri juga ke?"

Saya pun lupa nak tanya soalan tu dalam post saya. Ada juga baca buku Islamik seperti kitab al-Ghazali, diari hidup Rasulullah dan buku-buku yg mempunyai tajuk seperti, "Hikmat solat berjemaah" etc etc etc. Itu pun kira self-help ke?

Tapi belum pernah baca buku "Jangan Bersedih". Sebab saya belum lagi rasa sedih.


message 9: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments apa salahnya membaca buku2 motivasi sepertinya jika dipersembahkan dalam cara, teknik dan pendekatan yg cukup kreatif dan inovatif.

kekadang kita tahu jalannya tapi dgn method yg panjang dan berliku-liku. mereka menunjukkannya dgn cara shortcut yg lebih mudah, ringkas, praktikal, selamat dan cepat utk diaplikasikan. ;)


message 10: by Norain (new)

Norain | 687 comments Khairul H. wrote: Tapi belum pernah baca buku "Jangan Bersedih". Sebab saya belum lagi rasa sedih.

La Tahzan bukan untuk orang sedih sahaja la. The title can be misleading. Buku tu lebih kepada Jangan Gundah, Jangan Risau macam tu.

Aidura wrote: apa salahnya membaca buku2 motivasi sepertinya jika dipersembahkan dalam cara, teknik dan pendekatan yg cukup kreatif dan inovatif.

kekadang kita tahu jalannya tapi dgn method yg panjang dan berliku-liku. mereka menunjukkannya dgn cara shortcut yg lebih mudah, ringkas, praktikal, selamat dan cepat utk diaplikasikan. ;)


Saya memang tak boleh masuk la...


message 11: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Tak gundah, tak risau. Sebab tu tak baca.


message 12: by Fariza (last edited May 20, 2010 05:14AM) (new)

Fariza | 736 comments Baca buku motivasi atau self help sebenarnya membantu untuk mengenali psikologi manusia. Bagi seorang yang terlibat dengan perkhidmatan dan politik perlu juga membaca buku seperti ini.

learning the human behavior is the best way to control people and politician need that. Not exactly politician but leaders.. So, we normal people/citizen read those self-help books to avoid us from being manipulate. hehe..


message 13: by Faizah Roslaini (last edited May 20, 2010 10:53PM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Heh. Pada saya kalau seseorang itu membuat penilaian (buruk) terhadap saya berdasarkan pada buku apa yang dia nampak saya pegang, huh, kalau saya, saya tak akan pedulikan dia.

Hasty generalisation, tak boleh terima. Sorry.

Kalau saya, saya akan baca aja kat tempat awam tapi tengoklah self help apa kan. Ada juga topik-topik yang tak boleh dibaca di tempat umum. Bukan hipokrit tapi tidak mahu mengkesamping nilai Timur dan mendedahkan kelemahan sendiri.

Ya lah, kalau saya nak baca buku-buku macam Kamasutra popped-up (ini self help kan?) atau bagaimana hendak mendidik anak yang degil(tajuk imaginasi) misalnya, tak sesuaikan untuk dibaca sambil menunggu nama dipanggil oleh kaunter-kaunter Tabung Haji.


message 14: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Ya lah, kalau saya nak baca buku-buku macam Kamasutra popped-up..."

buku ini amatlah kelakar! Kami laki bini ketawa 'membaca' buku ni. Nak experiment, tak berani. Ada teknik yg turun dari siling(!), ada teknik yg kena naik gajah (mana nak cari gajah kat PJ?)

Kalau buku "...For Dummies" tu self-help ke?


message 15: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Khairul H. wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Ya lah, kalau saya nak baca buku-buku macam Kamasutra popped-up..."

buku ini amatlah kelakar! Kami laki bini ketawa 'membaca' buku ni. Nak experiment, tak berani. Ada tekni..."


bagi saya, secara tak langsung ia termasuk dalam kategori self-help gak.


message 16: by Nurul (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments Ahh.. terkena batang hidung sendiri. Saya baru aje beli 2 buku - 1) Start Where you Are - christopher gardner 2) How to talk with anyone. buku no 1 tu ok lagi nak baca dalam LRT, buku no 2 tu..hahahaha malu rasanya nak bubuh dalam beg.

Saya baca aje buku-buku bina kendiri, tengok isi kandungan dan penulis. Tengok penulis yang tulis buku dia dengan tujuan untuk berkongsi pengalaman. Satu lagi sebab saya baca buku bina kendiri, sebab nak dapat tips untuk membaca orang..


message 17: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Nurul sebut tentang tip, saya lebih kepada itu bila baca buku bina kendiri.

Saya anggap saya bertemu dengan orang-orang yang lebih berpengalaman dan berada di depan dalam bidang masing-masing, kemudian bertukar fikiran dengan mereka mengenai tip-tip asli yang mereka terap dalam hidup masing-masing dan berjaya dengan mengamalnya. Memang banyak yang kita biasa dengar, sudah amal dan tahu, tapi akan ada dua tiga mutiara terselit (mungkin lebih) bergantung setara mana asingnya bidang tu dengan kita.

Dan saya suka buku bina kendiri, terutama yang berbentuk amali dan bukan teori semata-mata. Ini termasuk buku teknik menulis. Saya pernah cuba format penulisan yang tertentu dari buku panduan menulis, dan alhamdulillah disiarkan. Maksudnya kita meminjam pengalaman orang yang sudah berjaya, terap dalam perbuatan kita secara sedar.


message 18: by Mea (new)

Mea | 8 comments Teringin nak komen sesuatu di sini, walaupun topik ini sudah agak lama...
Bagi saya, terpulang pada org untuk menilai... Selagi kita tahu apa yg kita baca, i.e, untuk apa kita baca, dan yg paling penting kita tak aniaya sesiapa dgn membaca buku kendiri itu...
Ya... mungkin cuma mereka yg betul2 dlm kesedihan, pernah jatuh sakit, hilang arah hidup, yg akan baca buku2 sebegitu...
Dan saya tidak sesekali malu mengaku saya suka membaca buku2 sebegitu...
Semakin sakit perjalanan hidup, semakin kita akur yg kita tidak punya apa2...
Semakin tidak kisah apa org nak kata pada kita dengan usaha kita mencari semula arah hidup sebelum terlambat, sementara masih ada peluang... :)


message 19: by Robin (new)

Robin | 47 comments Mea wrote: "Semakin sakit perjalanan hidup, semakin kita akur yg kita tidak punya apa2...
Semakin tidak kisah apa org nak kata pada kita dengan usaha kita mencari semula arah hidup sebelum terlambat, sementara masih ada peluang... :)"
"


Betul tu Mea,
buku motivasi ni boleh naikkan semangat kita pada masa-masa kritikal, saya tak boleh sungguh la baca buku-buku heavy dan depressing time tengah bersedih, makin depressed lah jadinya! Tapi ada jugak buku motivasi yang buat saya lagi tension, ingat semua orang boleh jadi macam dia (si penulis) tu ke?

Sebenarnya kalau malu nak baca dlm LRT ke, nak cover, senang je, balutlah buku tu, siapa tahu tajuknya! Tapi sekarang saya dah malas nak peduli, baca saja, bukannya orang kenal pun :)

Oh, yang lagi pandai, letakla cover buku lain, heh


back to top