Goodreads Malaysia discussion

61 views
Acara Buku/Aktiviti Kelab Buku > Cerita Pesta Buku KL 2010

Comments Showing 1-31 of 31 (31 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Apa cerita menarik tahun ini, sesiapa yang dah sampai ke PBAKL? (terima kasih kepada Tok Mudin yang beri idea thread ini)


message 2: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Laa, takde siapa dari GR-MY yang dah pergi ke??


message 3: by Saniah (new)

Saniah Mat | 163 comments Saya dah pergi.Ramainya manusia.Masa pergi awal pagi tak perasan,maklumlah nampak buku je dan anak-anak.tak larat nak redah.


message 4: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Woooo...

Macam mana boleh miss thread ni? Tak perasan!

Anyway, dah pergi dah Sabtu lepas. Ramai orang, as expected tapi dah dapat apa yang di cari. Buku-buku kecil (dan comel) dari Sang Freud dengan Stormkitchen kat booth Gerakbudaya. (Peminat Bahasa Melayu tinggi/proper mesti tak suka)

ITNM's leather-bound 'Epic of Hang Tuah' is SOOOOOOO going to be my next buy! That book is HOT!


message 5: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Hrmm... nampak gaya tahun ni tak berkesempatanlah....


message 6: by Faizah Roslaini (last edited Mar 25, 2010 12:32AM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Ahem..ahem.. saya dah pergi semalam. Ambil cuti(ada beberapa hari yang perlu dihabiskan sebelum April) dan walaupun dengan kasut separa hot, saya teruskan juga.

Yang seronok:

Dapat juga jumpa FT. (yep, buku-buku kami ada tandatangan FT yeehaaa dan dapat duduk sebelah FT yeehaaa dan dapat ambil gambar dengan FT yeehaa!)

Dapat beli buku-buku dari Al Ameen Serve, Gerakbudaya dan DAWAMA. Gerai lain saya tak pergi. maaf belanjawan terhad, gaji belum masuk lagi. Kalau pergi juga saya sama ada akan sakit hati atau terlebih belanja.

Dipertemukan dengan penjaga gerai Al-Ameen yang mesra dan sungguh ceria. Sebab dialah saya beli 'Beruk'.

Sewaktu di gerai DAWAMA, wawancara dengan Dato Anwar bakal berlangsung dan peminat boleh tunggu untuk buku mereka ditandatangan. Saya tak tunggu bukannya sebab sombong tapi saya baru hendak membaca bukunya jadi seganlah nak minta minta autograf. (bila masa pula kuat prinsip kan?? ****larii....)

Yang tak berapa seronok: Advencer bersama U-turn dan tumit beberapa inci

Saya bercadang untuk sampai ke sana pada pukul 12 (nak kejar sessi sofa putih dengan ITNM bersama siapa lagi...??) tapi terbabas. Pukul 12.40 baru sampai di pesta buku. Sudahlah lambat kemudian diberitahu kena buat U-turn pula. Mula-mula ingatkan U turn biasa-biasa saja tapi maakkk aiiii...tak sampai sampai..memang POWER betul U-turn pesta buku kali ini.

Pada waktu ini saya cuma mampu menggelakkan diri sendiri. I just could not belief the extra length that I had to go to. Along the way of that ridiculously unnecessary long U turn, my lips was bursting with rainbows of the most colourful words. If it was for crowd control, it was a mean one. Mengalahkan buat saie kat Mekah. If it was for marketing it was a lame one. By the time I got to the hall across the river, I was so pissed I felt like I wanted to burn the whole place down.

Kalau bawa anak-anak kecil sila bersiap sedia dengan stroller. Faris anak saya yang sulung tidak menuntut janji jadi pada hari itu saya children-free. Siap boleh pakai wedged heel beberapa inci. (ya, adakalanya saya jadi mangsa fesyen, ada kalanya saya lebih comot dari anak-anak saya semasa makan).

Itu saja ya, sekian terima kasih.


message 7: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments There is no spoon...


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Johnny wrote: "There is no spoon..."

Johnny, taktik 'there is no spoon' En j saya kena belajar. Lepas ini mungkin saya perlu khatam tengok Matrix sekali lagi


message 9: by Isma (new)

Isma | 682 comments Berita sedih.
Rancangan untuk ke pesta buku terpaksa dibatalkan. Sepatutnya malam ini saya akan bertolak dari Kota Bharu.

Saya kena kerja esok. :(


message 10: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Isma, kita senasib. Saya sudah merancang untuk ke PBAKL pada 27 & 28 ini. Tetiba hari ini dapat work instruction baru. Perlu kerja di Ipoh Sabtu dan Ahad ini. Maka melepaslah.

Maka saya memujuk diri dengan berkata, banyak lagi buku yang tak terbaca di rumah. O yeah!


message 11: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Maka saya memujuk diri dengan berkata, banyak lagi buku yang tak terbaca di rumah. O yeah!

O yeah!

Kalau saya, banyak lagi buku yang tak terbaca di rumah, termasuk yang beli di tempat sama tahun lepas!


message 12: by Isma (new)

Isma | 682 comments Masalahnya,saya sudah kehabisan buku baru terutama buku Indonesia...tapi saya juga memujuk diri,''Jangan bersedih,kita pergi Bangkok International Book Fair 2010 (BIBF), 26 Mac-6April ini.''


message 13: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Hmm its ok kalo tak pergi pun..
kalo pergi tiap-tiap tahun macam saya sejak dari 1st year.. rasa macam sikit sangat publication buku baru.. asyik nampak buku sama.. hehe emm walaupun tak pernah baca lagi..

kalau banyak publication baru pun, buku-buku novel cinta dan kanak-kanak jer kot..

Kalo orang yang selalu pegi bookshop pun mesti setuju dengan saya..


message 14: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments walau camne pun saya tetap pergi.. hehe

Best buy- book from GerakBudaya..


message 15: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Fariza wrote: "Kalo orang yang selalu pegi bookshop pun mesti setuju dengan saya..

Damn straight!


message 16: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Hehe.. LOL


message 17: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Ahem..ahem.. saya dah pergi semalam. Ambil cuti(ada beberapa hari yang perlu dihabiskan sebelum April) dan walaupun dengan kasut separa hot, saya teruskan juga.

Yang seronok:

Dapat juga jumpa..."


Faizah, itu maknanya IJN saya ada signature jugak ke? :D


message 18: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Mar 25, 2010 11:35AM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Saya pun hampir pasti tak dapat ke sana, suami kerja Sabtu/Ahad ni. Tak berani mahu bawa anak seorang diri hari minggu - sudah merasa tahun sudah. Ayat memujuk diri sendiri: tak apa, boleh baca buku kat rumah dan Ahad jumpa Faizah ;D


message 19: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Najibah wrote: "Faizah Roslaini wrote: "Ahem..ahem.. saya dah pergi semalam. Ambil cuti(ada beberapa hari yang perlu dihabiskan sebelum April) dan walaupun dengan kasut separa hot, saya teruskan juga.

Yang serono..."


Najibah,

Mestilah ada!


message 20: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Isma wrote: "Masalahnya,saya sudah kehabisan buku baru terutama buku Indonesia...tapi saya juga memujuk diri,''Jangan bersedih,kita pergi Bangkok International Book Fair 2010 (BIBF), 26 Mac-6April ini.''"

Wah..nanti bila pergi jangan lupa tulis report nya di GRMY. Hendak tahu juga tentang industri buku Thai.


message 21: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Setakat ni masih tidak dapat menjejakkan kaki ke Pesta Buku. Minggu pertama pesta buku bertembung dengan tarikh melancong yang telah dirancang lama semenjak tahun lalu. jadi, menyimpan niat untuk ke pesta buku pada hujung minggu ni.

Kemudian, terpaksa meneman member ke Kedah. Bertolak hari Jumaat dan kembali pada malam Sabtu.

Takpe, masih boleh dikumpulkan sisa-sisa tenaga untuk ke pesta pada hari AHad.

Kemudian, kakak, abang dan adik menelefon memberitahu bahawa nenek saudara membuat kenduri kahwin di kampung.ARGHHH... dalam banyak-banyak waktu, kenapa nak juga buat kenduri kahwin semasa pesta buku?


message 22: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Cuti sekolah ke sekarang? Tak kan? Cuti baru je habis. Sebab saya pun banyak menerima jemputan kenduri kahwin, tunang dan majlis-majlis yg sejenis dengannya.


message 23: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Di kampung saya biasanya kalau orang tak dapat giliran membuat kenduri pada cuti sekolah, mereka akan buat kenduri seminggu sebelum atau selepas cuti sekolah. Minggu ini adalah minggu selepas cuti sekolah.


message 24: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Isma wrote: "Masalahnya,saya sudah kehabisan buku baru terutama buku Indonesia...tapi saya juga memujuk diri,''Jangan bersedih,kita pergi Bangkok International Book Fair 2010 (BIBF), 26 Mac-6April ini.''"

Isma, signifikan sekali ya Charles Darwin di Bangkok sana? Sampai ada proses natural selection manusia di laman web utamanya. http://thailandbookfair.pubat.or.th/b...

Nanti kongsilah cerita BIBF di sini. Ada buku bahasa Inggeris, selain Thai?


message 25: by Syamil (new)

Syamil A Samad | 174 comments saya pun sudah berkunjung ke PBAKL2010 semalam(sabtu). ramainya orang memang tidak boleh diungkapkan dengan kata-kata.saya kempunan untuk membeli Cinta Sufi-RAM, stok hari tersebut telah habis walaupun jam baru menunjukkan 11 pagi. mungkin bukan rezeki. dewan untuk kumpulan Karangkraf sangatlah sesak sehingga bila masuk, jangan mimpilah ingin dapat keluar dengan mudah.

alhamdulillah, di kawasan lain lebih tenang, sempat menangkap tiga buah novel di Jemari Seni, dua buah ni NB Kara, sebuah di Must Read dan sebuah di Ameen. tangkap punya tangkap rupanya telah terlebih bajet. nampaknya kena berpuasa sunat isnin khamis la mulai minggu depan. apapun saya amat berpuas hati kerana semua buku yang saya inginkan dapat saya jumpai kecuali buku tulisan RAM itu.

sempat juga singgah di bahagian teks rujukan di tingkat atas. terlalu ingin mendapatkan buku teks penting yang selalu digunakan dalam pengajian. tetapi memandangkan harganya yang AMAT MAHAL dan boleh didapati di perpustakaan universiti, maka saya letakkan balik di atas rak dengan hati yang separuh rela. mungkin saya akan beli juga suatu hari nanti apabila betul2 sudah memegang duit sendiri..

itulah serbab sedikit cerita saya di Pesta Buku..


message 26: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Alhamdulillah, dapat juga saya sampai ke Pesta Buku pada hari Ahad tu. Hampir semua misi tercapai. Berjaya mengutip dua buku percuma yang dimenangi di Jemari Seni. Membeli sebuah buku Ust Hasrizal di Galeri Ilmu. Kemudian beli sikit di sana-sini, buku latihan darjah satu dan tiga, novel, komik, artbook... Akhirnya buku yang dibawa pulang berjumlah 20 buah (termasuk 5 buah buku latihan) serta gift berupa diari muslim, surah yasin, mathurat dan buku nota.

Tahun ini terlalu ramai penjual Lianguaphone berbanding tahun lepas kan?

Hari ini sakit-sakit badan, kerana selain membawa buku sendiri, turut membantu housemate membawa bukunya.

Satu sahaja misi yang tidak tercapai - iaitu mendengar forum anjuran Pekomik di dewan Kedah. Hanya mampu menunjukkan muka kerana ahli rombongan yang lain (housemate dan adik) dah tak larat nak berjalan. Pengajarannya, lain kali kalo mahu mendengar forum, lebih baik pergi berseorangan.


message 27: by Syamil (new)

Syamil A Samad | 174 comments Xara_fatima wrote: "Alhamdulillah, dapat juga saya sampai ke Pesta Buku pada hari Ahad tu. Hampir semua misi tercapai. Berjaya mengutip dua buku percuma yang dimenangi di Jemari Seni. Membeli sebuah buku Ust Hasrizal ..."

memang ramai sangat penjual linguaphone..sampai jadi annoying.saya anti betul dengan mereka semua tu. ada suatu ketika bila saya menolak untuk mendengar, dia kata masa depan akan saya jadi gelap.huhu..mulai hari itu, bila berjumpa dengan penjual Linguaphone hati saya akan jadi baran dan panas..


message 28: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments dua tahun lalu di pesta buku, saya dihampiri oleh seorang penjual Linguaphone. Orang itu bertanyakan pekerjaan saya, apabila saya memberitahu bahawa saya tidak memerlukan Linguaphone. Saya menjawab pekerjaan saya adalah programmer dan penjual itu berkata, "Oh, kerja programmerlah patut tahu bahasa inggeris!"

Saya fikir penjual itu maksudkan programmer itu adalah pengurus program atau pengacara majlis dan bukannya pengaturcara sistem komputer. Pengaturcara / programmer memang memerlukan pengetahuan dalam bidang language - java, c, php dan seumpamanya.


message 29: by Syamil (new)

Syamil A Samad | 174 comments owh, saya amat mengharapkan penjual Linguaphone ini tidak lagi bersikap seperti ini di pesta buku yang akan datang. menghilangkan mood untuk berpesta buku. bukan menggunakan linguaphone sahaja kita boleh belaja bahasa inggeris. banyak lagi cara lain


message 30: by Hussaini (new)

Hussaini Khairudin (profhussaini) | 52 comments Salam

Tahun ini, pesta buku seakan sama dengan tahun sebelumnya. Berkenaan jurujual Linguaphone, saya juga turut diganggu mereka. Bahkan di semua dewan, mereka ada hq mereka.

Suatu perkara yang paling seronok berkenaan pesta buku kali ini ialah adanya penjualan beberapa buku yang saya cari, dengan harga yang sangat murah (baca: berbanding hari-hari biasa).

Tafsir Fi zilalil quran: RM485::: harga pasaran 1400

dan kawan saya juga dapat beli tafsir ibn katsir rm400 juga, harganya sepatutnya hampir rm1000.

Dan buku-buku murah tersebut, hanya boleh dijumpai, jika pergi di awal-awal perlancaran pesta buku.

Itu sahaja, yang lain-lain, saya tengok biasa-biasa sahaja harganya.

Penerbit-penerbit ada yang sengaja melancarkan buku barunya pada KLIBF, jadi buku baru tidaklah diberikan diskaun yang tinggi. Orang duk nak beli kerana buku itu adalah buku yang baru dan ditunggu.


message 31: by Lilys (new)

Lilys (gdiz) | 207 comments PBAKL tahun ni sy ke sana 2 kali. Curi masa kesana masa Waktu rehat hari Jumaat & lepas waktu habis bekerja.

Memang dpt berlenggang2 sbb tak ramai orang mcm sabtu & ahad.

Pada sy PBAKL tahun ni kurang menarik berbanding 2 tahun lepas :)


back to top