Goodreads Malaysia discussion

94 views
Komuniti Peminat > Komuniti Peminat Tariq Ramadan

Comments Showing 1-29 of 29 (29 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Ada peminat buku-buku Tariq Ramadan di sini?

Mohon cadangan, buku Tariq Ramadan yang mana paling penting bagi dunia Islam, atau terbaik dari sudut pandangannya tentang Muslim?


message 2: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Tidak pernah membacanya. Berminat untuk berkenalan. :)


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Maaf. Saya pun tak pernah. Bukunya In the Footsteps of the Prophet: Lessons from the Life of Muhammad sudah lama ada dalam wishlist tapi belum beli-beli. Saya pernah terlihat di laman Pn Ainon, kalau tak silap, yang beliau pun sudah membacanya.

Buku ini sudah diterjemah dalam Bahasa Indonesia. Barangkali Gramedia sudah ada?

Kalaulah ada ahli GR Malaysia yang sudah khatam mana-mana buku beliau, tolonglah kongsi ya. Nak tahu sangat-sangat ni.


message 4: by Johnny (last edited Mar 04, 2010 02:33PM) (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Dari apa yang saya dapat baca online dan di magazine-magazine, buku What I Believe ialah buku Tariq Ramadan yang patut di baca bagi mereka yang baru nak mengenali beliau. Saya sendiri belum pernah membaca buku tersebut tapi sedang berusaha untuk mendapatkannya. Website Dr Ramadan pun ada banyak artikel beliau yang boleh di baca. Boleh dapat sedikit gambaran tentang pendapat beliau mengenai isu-isu semasa. Artikel/Manifesto beliau mengenai 'The New WE' patut di baca.


message 5: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Terima kasih Johnny :) Will go through the links soon!


message 6: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Cool...


message 7: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Saya baru sahaja habis membaca 'What I Believe'. Menakjubkan. Bukunya pendek sahaja dan saya telah membacanya sekali harung sahaja. (Ada stok baru di Kino, KLCC)

Pada dasarnya, buku ini ditulis oleh beliau sebagai penerangan yang pendek mengenai pendirian beliau mengenai isu-isu yang beliau ceburi. Beliau menjelaskan juga beberapa pendirian beliau yang dianggap kontraversial oleh pelbagai pihak. Semuanya di dalam bahasa yang mudah dan ringkas. Jika tidak pernah baca mana-mana karya Prof Tariq Ramadan sebelum ini, cuba baca buku ini dahulu. Ia adalah pengenalan terbaik kepada para pembaca yang mungkin agak keliru tentang buku mana di antara karya-katrya beliau yang patut dibaca terlebih dahulu.


message 8: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Info yang baik, terima kasih Johnny!


Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Hi, just would like to update. Tariq Ramadan was here in Malaysia. At the moment I am writing this he should just finished his talk in UIA, Gombak.

I missed both of his talk. The other one was in ISTAC. It's just did not not occur to me that he'd be here again after his the last visit in December 2009.

On July 12 at 8.00pm, he will give a lecture entitled “Is Liberty an Islamic Value?” at the Jalan Duta campus of International Institute of Islamic Thought and Civilization (ISTAC), while another talk on “Islam and the West: Conversations with History”, will be delivered at the International Islamic University in Gombak the next day at 9.00 am.

See here for full article:

http://www.harakahdaily.net/en/index....


message 10: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Any how, if anyone been to any of his talks, do report to us and let us know what you think.


message 11: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
What! I'm here and I don't even know about it!

:(


message 12: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Alah.. I was just counting on you for a full report.. **sigh**


message 13: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Sangat sedih sekarang :(


message 14: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Najibah wrote: "What! I'm here and I don't even know about it!

:("


Takde publisiti ke di merata kampus?

Disebabkan thread ini dan promosi Johnny, saya baru saja membeli 'What I Believe'. Belum baca lagi, baru belek-belek je. Dia ni bukan Muslim Liberal kan?


message 15: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Khairul H. wrote: "Najibah wrote: "What! I'm here and I don't even know about it!

:("

Takde publisiti ke di merata kampus?

Disebabkan thread ini dan promosi Johnny, saya baru saja membeli 'What I Believe'. Belum b..."


Mungkin ada di web utama - tapi saya tak perasan. Sistem e-mel dalam proses migrasi baru seminggu lepas; e-mel saya belum berfungsi sebab saya belum dapat komputer sendiri :(


message 16: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Define Muslim Liberal, Khairul?

Sebab saya teramat konfius - all my life I have always thought of myself as a liberal moslem (as opposed to being a zealot) BUT bila Tun Mahathir a few years back mentioned that he himself has never been able to define himself as anything but a fundamental moslem, I tend to agree with him jugak. Sebab how can you be anything BUT fundamental in practising Islam? Despite all the negative imagery the West seem to pile on "fundamentalists". 'Kan?


message 17: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Jul 13, 2010 06:52AM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Well, different people have different opinions of the definitions.

For me, liberal Muslims are those kind of people who profess to be Muslim but regard Islam, in fact all religion, as a personal choice to be practised according to one's wishes and everybody else mind your own business. Example, a person who claims to be muslim but sees nothing wrong with drinking alcohol. "Aku punya pasal la. Aku minum tak kacau kau pun."

Famous 'liberal Muslims' in M'sia: Farish Noor, Sisters In Islam (SIS)

Those who claim that Islam needs to be reformed have been labelled as 'Liberal Muslims' as well. Or 'Moderate Muslims' by the west (which shows how much they know about Islam because Islam by definition is moderate)

That's why I asked whether Tariq Ramadan is like this. I am biased against these so-called 'liberal Muslims'. You are either liberal or Muslim. Can't be both. Because from what I've seen, those who claim to be liberal Muslims propose changes to Islam that goes against the Quran and Sunnah (introducing women judges in Syariah Courts for example. Lantak kau lah, Sharizat!)

I also don't agree with the term Fundamental Muslim...but that's a whole 'nother story.


message 18: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments @Khairul, in this case i totally agree with you.

Islam bermaksud penyerahan diri (jiwa dan raga) secara total kepada Allah Taala.

Bukan secara separuh jiwa mahupun suku hati spt muslim liberal. mana yg suka jek amik, mana yg tak disukai tu semuanya depa main lempar buang ikut suka hati depa jek.

Ganjaran buat mereka di akhirat telahpun termaktub di dalam Al-Quran sama ada balasan syurga ataupun neraka.

Syurga buat mereka yg beriman dan bertaqwa, manakala neraka buat mereka yang engkar, naudzubillah min dzalikh.


message 19: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Terima kasih Nazifah atas info tersebut.

Saya rasa apa yang Prof Tariq cakap semalam sedikit sebanyak sudah disebut dalam 'What I believe'.

Pendapat saya beliau kritikal tetapi amat menggalakkan discourse.

Orang-orang seperti Tariq membuatkan saya agar tidak menerima bulat-bulat segala ajaran dan amalan yang sedia ada (kerana faktor sejarah dan budaya, misalnya). So, it is not wrong to question everything.


message 20: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Jul 13, 2010 10:57PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Alhamdulillah. Ada juga yang sempat pergi. Terima kasih Nazifah.

Lain kali saya berjanji dengan diri sendiri akan lebih alert!

Tapi aneh juga sebab tak ada poster besar-besaran mengenai kedatangannya. Mungkin di kalangan intektual Islam, dia masih dianggap biasa2 saja? Atau mungkin sebab acara yang dihadiri di UIA Gombak hanya sampingan, dan yang utama adalah siri syarahan di ISTAC sana?


message 21: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Taf, peminat Tariq juga rupanya :)


message 22: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Some people do think that Tariq Ramadan is not only a liberal but a heretic as well. Hehehe...

In any case, I believe that in order to make an informed decision about any issue, one must not only read from those whose views one generally agrees with, but one must also read from those whose views we don't. The ability to get out of our comfort-zones and read up on the writers, groups, organizations that run against the grain of one's accepted mores is, in my opinion, a nescessity so that one can make an informed decision. In this case, reading widely is critical.


message 23: by Norain (new)

Norain | 687 comments Tariq Ramadan is the grandson of Hasan al-Banna, the founder of Ikhwanul Muslimin. The West hates Muslim Brotherhood so there are many misunderstandings regarding the man himself.


message 24: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Norain MT wrote: "Tariq Ramadan is the grandson of Hasan al-Banna, the founder of Ikhwanul Muslimin. The West hates Muslim Brotherhood so there are many misunderstandings regarding the man himself."

Doesn't mean anything. Having a pious and radical grandfather doesn't mean the grandchild would be pious and/or radical. Doesn't mean he won'tbe, but doesn't me he would.

The book is still in the 'to-read' pile.


message 25: by Norain (new)

Norain | 687 comments Khairul H. wrote: "Doesn't mean anything. Having a pious and radical grandfather doesn't mean the grandchild would be pious and/or radical. Doesn't mean he won'tbe, but doesn't me he would.
"


Doesn't mean anything to you but others don't necessarily think so. Ikhwanophobic is quite a phenomenon here, they make it sounds like Hassan al-Banna himself is a brute.

Oh,dunia!


message 26: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Ikhwanaphobic? Islamo-phobia is much easier to pronounce.

(seriously, Aussies are getting their knickers in a twist over him?)


message 27: by Norain (last edited Jul 21, 2010 03:18AM) (new)

Norain | 687 comments Khairul H. wrote: "Ikhwanaphobic? Islamo-phobia is much easier to pronounce.

(seriously, Aussies are getting their knickers in a twist over him?)"


Islamophobic is one thing. Ikhwanophobic is quite another thing. It is a fear for the members of Muslims Brotherhood. They are seen as Islamists, fundamentalists and terrorists.

Not only in Australia, but also the rest of the world. But yeah, it can be quite terrifying here. Got yelled at by a man. "Terrorist, take it off!" Just because I cover my head.

Dunia!


message 28: by Hussaini (new)

Hussaini Khairudin (profhussaini) | 52 comments Oh~ Saya dan rakan-rakan juga merancang mahu pergi...

Tapi ceramah ini terjadi sehari selepas finale World Cup tempoh hari, ramai yang terkorban...


message 29: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Norain MT wrote: "Khairul H. wrote: "Ikhwanaphobic? Islamo-phobia is much easier to pronounce.

(seriously, Aussies are getting their knickers in a twist over him?)"

Islamophobic is one thing. Ikhwanophobic is quit..."


uuh itu mmg sudah dijangka. Saya pernah duduk di tempat yang tak ramai Muslim langsung, tapi aman damai saja. Tak pernah kena apa-apa.

Tapi bila pindah ke tempat yang 'maju' sikit, adalah kena jerit suruh cabut tudung. Kesian kat depa ni sebenarnya. Mungkin tak cukup kasih sayang sampai terasa perlu melepaskan perasaan dengan menyakitkan hati orang lain.


back to top