Goodreads Malaysia discussion

45 views
Arkib (50 Buku Setahun 2010) > Quest for 50 books 2010; ilham

Comments Showing 1-19 of 19 (19 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Sy bermula lmbt. Harap2 sempat lah catch up korang. Actually buku pertama je yang dah habis baca, selebihnya baru separuh.

1. High Fidelity
2. Princess: A True Story of Life Behind the Veil in Saudi Arabia
3. A Short History of Nearly Everything
4. The Zahir

...


message 2: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Mar 02, 2010 04:34PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Saya tak pasti samada buku "Princess" tu atau pun buku lain tetapi sewaktu dengannya....pernah kecoh dulu, sebab ada professor mana entah bongkarkan bahawa buku tu fiksyen tetapi dihebohkan sebagai bukan fiksyen. Matlamat penulis tu adalah untuk memburuk-burukkan Pak-pak Arab dan juga Islam.

Tapi seperti saya kata, tak pasti samada buku tu "Princess" atau pun buku lain. Hmmm...


message 3: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Boleh jadi juga. Sbb the source is among thousands of directly related sultanate's family. So, no absolute certainty.

Half way through the book, it really looks like Arab Saudi is a very bad place for woman, alas several balancing statements that Quran never calls for such treatment.

Mungkin saya perlu baca juga counter-book dari region Arab sendiri. Ada cadangan?


message 4: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Saya tak tau samada ada buku dari benua Arab yg mempertahankan cara hidup mereka. Buku-buku Arab yg saya nampak lebih cenderung kpd politik dan Islam. Mungkin ada tapi dlm bahasa Aran dan tidak diterjemahkan ke BI atau BM.


message 5: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments welcome 2 the '50 books per year' club, ilham :)


message 6: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Hehe sbb nk habiskan Bill Bryson book tu sy membaca di dalam bot en route ke platform. Biasanya kalau tak tido pening. Tp hari ni cuaca ok and somehow boleh membaca lagi...


message 7: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments kamu ni geng orang minyak ke? hebat betul boleh baca dalam supply boat.


message 8: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments orang minyak ke, orang gas sama jer.

5. Like the Flowing River


message 9: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Mar 22, 2010 07:35AM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Ilham, nanti boleh buku cawangan Baca@LRT dan Baca@Komuter, jadi Baca@SupplyTug pula :)


message 10: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Wah tug boat kecik sgt boleh muntah kalau baca dalam tu nnti..

6. Beat the Reaper Easily the book I read in 2010, hope the movie by Leo Caprio will be even better.
7. Moving Forward: Malays for the 21st Century
8. Dilbert and the Way of the Weasel

Come on come on. Saya motivasikan diri sendiri untuk kejar org lain...


message 11: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
ilham.mukhtar wrote: "Saya motivasikan diri sendiri untuk kejar org lain...

Jangan salah paham. 50 Buku setahun ni bukannya satu perlumbaan antara satu sama lain. Hanya satu bahan motivasi untuk mendorong kita membaca lebih banyak lagi. Kalau tak sampai 50 setahun pun takpe. Tu ideal target je. Bukannya undang-undang. :)


message 12: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments ilham.mukhtar wrote: "Wah tug boat kecik sgt boleh muntah kalau baca dalam tu nnti..

6. Beat the Reaper Easily the book I read in 2010, hope the movie by Leo Caprio will be even better.
7. [book:Moving F..."


ilham,

cabaran 50 buku setahun ini adalah motivasi untuk membaca 1 buku dalam seminggu.

jadi, takde le masuk dalam statistik org yg hanya membaca 2 buku dalam setahun! :P


message 13: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments baiklah! thanks.
nasib baik, ingt kan kalau tak cukup 50 buku kena denda!


message 14: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
ilham.mukhtar wrote: "baiklah! thanks.
nasib baik, ingt kan kalau tak cukup 50 buku kena denda!"


DENDA LAH BARU BEST. Siapa tak cukup 50 kena berenang 20 laps takyah berenti, boleh? Atau makan buku yang tak habis cicah budu.

Hehe.. look who's talking. **lariii**


message 15: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Apr 19, 2010 03:55PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Denda paling best adalah denda duit. Renang, makan buku...apa kelas.


message 16: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Khairul H. wrote: "Denda paling best adalah denda duit. Renang, makan buku...apa kelas."

sungguh menakutkan.


message 17: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments ilham.mukhtar wrote: "Khairul H. wrote: "Denda paling best adalah denda duit. Renang, makan buku...apa kelas."

sungguh menakutkan."


ilham,

harap2 hang takde sakit jantung. kui,kui,kui.


message 18: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments Aidura wrote: "ilham.mukhtar wrote: "Khairul H. wrote: "Denda paling best adalah denda duit. Renang, makan buku...apa kelas."

sungguh menakutkan."

ilham,

harap2 hang takde sakit jantung. kui,kui,kui."


tak sakit jantung, senak perut je..

9. Love in Luxor third book about middle east.


message 19: by ilham.mukhtar (new)

ilham.mukhtar (ilhammukhtar) | 22 comments 10. From Beirut to Jerusalem excerpts from diary of a singaporean chinese of palestinian struggle. an eye opener to the sufferings of palestine. The writer, though reflects a very humanitarian effort by going through the heart of war during 1982 massacre at Shabra-Shatila, seemed naive and sometime I kept thinking she always had overly-optimist views.


back to top