Goodreads Malaysia discussion

335 views
Perpustakaan > Perpustakaan Peribadi di Rumah

Comments Showing 1-50 of 69 (69 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Mesti ramai di GRMY ini ada perpustakaan peribadi di rumah, tak kiralah sebesar mana, tapi tentu ada, kan?

Jom kita kongsikan pengalaman masing-masing:

1) Biasanya rakan-rakan integrasikan koleksi buku ke dalam pelbagai ruang rumah / ada bilik khas sebagai perpustakaan?

2) Kalau integrasikan ke dalam pelbagai ruang rumah, ruangan mana paling popular sebagai tempat meletakkan buku; di ruang tamu, ruang rehat, dapur, bilik tidur?

3) Kalau ada bilik khas, apa ciri istimewa telah ada dalam bilik perpustakaan tu, misalnya built-in shelf, lazy chair, armchair, koleksi glob/map, etc, dan kalau belum ada, apa yang diidam-idamkan sangat untuk ditambah?

4) Model perpustakaan mana yang dicontohi semasa membina perpustakaan di rumah?

Dan hal-hal lain yang berkaitan dengan topik....

Teruja benar mahu tahu rasanya :)


message 2: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments 1) Perpustakaan peribadi tuh takde la.. tapi rak2 buku memang all over the place la.. haha..

2) My main bookshelf is in the living room, plus a diy shelf for my magazines.. Lagi satu rak, mainly buku2 agama di bilik tidur & rak tbr di ruang rehat atas..

3) Ciri khas yang patut ada dlm perpustakaan itu - a comfy chair with a standing lamp at the side, right beside a large window.. with a view preferably.. haha..

4) Tak ada specific models in mind.. but you can check out http://yourshelves.com/ to peek at other people's library..


message 3: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Feb 25, 2010 07:04AM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
1) Ya ada bilik khas untuk buku-buku (sejak rumah keluarga diubah suai 4 tahun lalu). Tapi buku-buku sudah pun melimpah ke bilik-bilik lain, khasnya bilik tidur dan bilik computer.

2) Bilik tidur sebab saya suka baca atas katil. Perpustakaan peribadi tu untuk simpan je. Baca di bilik tidur.

3) Bilik tu tak le besar mana tapi semua sudut diatur dgn built in shelves. Tu pun sekarang kena beli shelves dari tauke perabot Ah Chong sebab dah takde ruang dalam built in shelves tu. Ada lazy chair + footrest, ada step ladder kayu yg kecil untuk memudahkan saya mencapai rak-rak yg belah atas. Ada juga meja bulat di tengah bilik tapi tu jarang pakai.

4) Tak ikut contoh mana-mana. Saya bagitau interior designer tu, "Ini library. Letak shelves dlm bilik ni." Habih cerita.


message 4: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments I used to have a separate room for my books. Kira macam study lah.

Tapi masa tu anak tak ramai. Laaaa ni, sorry, books ntah ke mana sebab priority is given to the kids. Even the pc has lived on the landing for the past 8 years.

We need more space :(


message 5: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Kataklicik wrote: "We need more space"

That's what Hitler said!


message 6: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments HAHAHAHAHAHAHA!!!!

Malangnya Hitler failed in his endeavour - adakah saya juga akan gagal mencari more space...? Arrggghhhh tidakkkkkkkk...!


message 7: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Or maybe I'll havta wait for the empty nest that all mothers are fearful about (unless by that time rumah dipenuhi cucu pulak...)


message 8: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Interesting, interesting!

Saya mahu jawab soalan sendiri:

1 & 2) Setakat ni kami masih menunggu rumah sendiri, jadi di rumah orang ni, ada satu mainshelf dalam satu bilik, tapi masih melimpah ke tempat lain terutamanya bilik tidur dan ruang tamu. Kat tepi katil terutamanya, sudah bertambun buku TBR. Di shelf, sudah double parking (pinjam term Kataklicik), nak beli shelf baru ruang rumah dah penuh... mungkin simpan dalam kotak dulu?

3) Impian untuk pustaka sendiri dah tentu built-in shelf sampai ke siling, lazychair empuk, dan ada worldmap di dinding.

4) Tengah cari model yang sesuai untuk idea-idea menarik.


message 9: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Nope. Tak ada bilik khas. Rumah I ikut konsep ala IKEA. So the living room is like the nucleus. Cluttered.General books and magazines are located in bookcases here. More books on the coffee table.Two more bookcases dalam bilik solat. Here is mainly where we put our buku agama of course. The boys have their own bookcases in their room. In my bedroom I only have my personal Quran and bring in just the book I am currently reading.

My world map is in the kitchen! Actually practical juga tau. While eating, we can just point out a place.

No lazychair for me. I am a teak person.
Tentang cari model yang sesuai, I believe whatever works for you and your family, works.
(",)


message 10: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments 1) rak buku kat living room je, kiranya part of the decor lah. tapi teringin juga nak ada private study, macam dalam cerita2 hollywood tu. so that takde orang boleh kacau.

2) i guess, the living room or the lounge kot?

3) my study shall have these features: shelves mesti wall-to-wall, floor-to-ceiling. sliding-shelves macam kat bookxcess. lepas tu ada leather recliner, ada air-cond, lighted by soft incandescent lamps. ada hifi system. wah berangan.... alang2 berangan, i'm gonna have the room temperature & humidity controlled. takde la buku2 jadi moldy n takde la silverfish. nice...

4) tak boleh nak bina lagi, tapi... kira macam cerita2 hollywood punya lah

check this out, awesome! kalau dapat macam ni pun, can't complain http://i88.photobucket.com/albums/k19...

@ulya: menarik betul link u kasi tu. sangat teruja. and i envy them.


message 11: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments miaomiao wrote: "check this out, awesome! kalau dapat macam ni pun, can't complain......"

Wow.. that is one gorgeous room..loved the ceiling.. jealous nye..

Has anyone seen Neil Gaiman's library? Now that's what a library should look like, where even the chair is stacked with books..... hehe..
http://boingboing.net/2009/09/03/neil...


message 12: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
1. Ada satu bilik khas. Bilik untuk saya, komputer dan buku-buku. Ada satu rak buku besar dan beberapa rak buku murah (alah, yang 3 tingkat tu...), yang buku-bukunya melimpah-limpah. Atas meja komputer juga penuh. Ada satu rak majalah di ruang tamu. Dan ada sebuah lagi rak buku (yang baru beli) juga diruang tamu, dikongsi bersama buku-buku isteri dan anak-anak.


message 13: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments ulya: amazing! sangat jealous! if only owning a big home in KL is affordable.


message 14: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Kot la ada rezeki dapat floor-to-ceiling library nanti, saya rasa Neil Gaiman's lowest rung tu is a brilliant idea - tilt sikit the shelf angle supaya nampak buku di bawah tu. Unless you have kids yg don't mind the bottom shelf sebab they can't see any higher up :)

Tapi kan, inasmuch as i lurrrrve books all in a row, standing at attention, I am convinced that the dust they attract is terrible. So mine (kot la ada rezeki, insya'allah) will probably have frosted screens/doors.

Berangan.... :D


message 15: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments wahhh! seronok baca angan-angan hangpa ni. :D

Tingat kat buku andrea hirata --> ...jangan berhenti bermimpi!


message 16: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Rak buku memanglah penting untuk ulat-ulat buku seperti kita ni, tapi saya juga rasa selesa di dalam bilik yg bersepah buku. Orang lain tengok bersepah, tidak teratur, sakit mata memandang. Tapi saya suka bilik macam tu. Bukannya buku tu dicampak saja di atas lantai atau meja. Maksud saya diletak sampai bertingkat-tingkat atas lantai, meja, kerusi.

Sebab tu saya suka masuk the old-fashioned 2nd hand bookshop. Memang takde system, suka hati tauke tu je mana dia nak letak buku tu. Tapi saya tak kisah. Rasa macam treasure hunt.


message 17: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments @Khairul: saya paling suka masuk bilik/kedai penuh buku lama, pasal bau buku... nothing else smells like it. especially kedai buku 2nd hand.

@Kataklicik: yeap, saya pun ada pikir pasal pintu utk rak buku. especially kalau ada bela kucing, lagi penuh habuk. maybe kalau ada dedicated room utk personal library, boleh tutup dan elak habuk.


message 18: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Uploaded some photos of my library at my blog:

http://themalaysianreader.com/2010/03...

Those of you with blogs, when are you gonna upload photos of your library? Tak kisah le, kalau pakai shelf yg dibeli dari kedai perabot Ah Chong pun.


message 19: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Mar 11, 2010 02:25PM) (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Khairul, I think your library looks so masculine and formal - why not send the photos to http://yourshelves.com, there's only 1 Malaysian shelf there so far.

I want to put my library on the blog, but.. but, the only shelf I have has already dilapidated; and I don't want to dishearten anyone :D.

But of course anyone with library photos can share here or in the blog! Really want to peek into your physical libraries :)


message 20: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Don't want to send my photos there. My shelves are nothing special. Maybe someday but not in the near future.

Masculine?? Apa bezanya shelf masculine, feminine?


message 21: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Saya hanya memiliki dua buah rak buku kecil (3 tingkat) di dalam bilik dan buku-buku saya tak pernah penuh, kerana :

1- Saya berikan kepada kakak saya
2- Saya letak di atas meja office. Cuma rasanya kebelakangan ini susunan buku di atas meja office semakin berkurangan. Ada 2-3 buah buku yang tiada. Hmm..
3- Saya berikan kepada anak-anak rakan yang bersekolah di sekolah rendah, terutamanya buku kanak-kanak. Tempohari, sebuah buku saya berikan kepada anak cleaner office.


message 22: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Xara_fatima wrote: "
2- Saya letak di atas meja office. Cuma rasanya kebelakangan ini susunan buku di atas meja office semakin berkurangan. Ada 2-3 buah buku yang tiada. Hmm.."


Ada le tikus dua kaki yg dah pi cekup tu.


message 23: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Khairul H. wrote: "Don't want to send my photos there. My shelves are nothing special. Maybe someday but not in the near future.

Masculine?? Apa bezanya shelf masculine, feminine?"


Maskulin... saya tak dapat terangkan bagaimana, cuma secara 'feeling'.

Rak buku perempuan biasanya ada terselit collectibles? Berbeza dari cara susunan rak? Tak pasti juga, tapi rasanya berlainan.


message 24: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Saya berikan kepada anak-anak rakan yang bersekolah di sekolah rendah, terutamanya buku kanak-kanak. Tempohari, sebuah buku saya berikan kepada anak cleaner office.

Bagus idea Xara ni. Saya pernah bagi buku, tapi pada penjual yang berjaja dari rumah ke rumah. Bergantung pada orangnya jugalah bagaimana - yang baru-baru ini pelajar lepasan SPM yang cari duit tambahan untuk sambung belajar.


message 25: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Heh, collectibles tu sebenarnya dah overflow dari bilik sebelah. Bilik sebelah tu le tempat Darth Vader, Luke Skywalker, Batman, Superman, Spider-Man dan lain-lain bertarung nyawa demi keselamatan negara, dunia dan galaksi.

Eh, perempuan pun ada juga simpan collectibles di rak buku. Tapi Hello Kitty dan benda-benda yg sejenis dengannya.


message 26: by Xara_fatima (new)

Xara_fatima | 255 comments Kak Najibah, ada sesetengah orang yang saya lebih rela beri buku daripada beri duit kerana pengurusan kewangan yang sangat teruk. Contohnya apabila seseorang mengadu tidak punya wang yang cukup untuk belanja sekolah anak, tetapi boleh menggunakan wang untuk rebonding rambut anak? (kisah benar ni).


message 27: by miaomiao (last edited Mar 12, 2010 03:53AM) (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments khairul, u kumpul action figures macam tu ke? malam ni saya nak pergi jalan ke rumah kawan. rak buku penuh dengan buku2 sejarah, politik, true crime stories especially demented killers. dan... figurines dibuat sendiri. hebat gak dia. last time dia buat tree of the dead dari cerita sleepy hollow

ni i punya rak buku, buat malu je tunjuk, sikit je buku. rak yang belah kanan tu sebenarnya terdiri daripada dua rak kecil. harap2 tak tumbang.

http://i88.photobucket.com/albums/k19...


message 28: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Miao, sebenarnya bukan action figures yg dikumpul. Kebanyakannya high-end models of ships from Star Wars movies. Sini tak jual, kena impot. Dah le harga kapal mahal, shipping lagi. Sebab tu le dah tak kumpul dah. Bankrap pakcik!

Yg patung kecik2 tu saja je beli. Tak minat sangat.


message 29: by Haryati (new)

Haryati Abd. Halim | 754 comments miaomiao wrote: "khairul, u kumpul action figures macam tu ke? malam ni saya nak pergi jalan ke rumah kawan. rak buku penuh dengan buku2 sejarah, politik, true crime stories especially demented killers. dan... figu..."

miaomiao,
Masih ada banyak ruang kosong untuk dipenuhkan dengan buku,buku,buku dan buku. ha..ha..ha..


message 30: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Alahai.. saya suka betul rak buku Neil Gaiman tu. Sebelum ini saya pernah lihat di website Bibliobuli.
Saya suka lightingnya, susun aturnya, the fact that the shelves are wooden and not too tall. It does not seem not so perfectly organise (there are books on that chair) and that makes it even more inviting.

As for mine - there are one main shelves yang tersusun dengan segala buku dan dokumen tapi tak tersusun. Bila start susun dan kemas rak ni saya rasa macam menipu diri sendiri sebab lepas habis susun dan kemas, tak sampai sehari akan selekeh balik jadi saya tak ingat dah bila saya ada mengemas kat rak buku kami yang ini.

Saya ada buku bersusun di dapur. Dalam bilik budak2. Dekat meja komputer dah jadi dua baris sampai nak guna pc pun jadi satu kerja pulak nak kena mengalihkan buku-buku. Dalam bilik tidur saya ada buku atas bedside table. Yang ini saya susun selalu sebab buku kat sini selalunya lima enam buah sahaja.


message 31: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments Haryati: memang... tunggu nak habiskan TBR books, lepas tu masa utk tambah lagi buku.


message 32: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments I know this thread is supposed to be about our own personal bookshelves/mini library but you have to take a look at this. (Thanks to Sharon Bakar for the link.)

Wooooooooo...


message 33: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments wow tengok pun mata boleh stim


message 34: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
As for mine - there are one main shelves yang tersusun dengan segala buku dan dokumen tapi tak tersusun. Bila start susun dan kemas rak ni saya rasa macam menipu diri sendiri sebab lepas habis susun dan kemas, tak sampai sehari akan selekeh balik jadi saya tak ingat dah bila saya ada mengemas kat rak buku kami yang ini.

Saya ada buku bersusun di dapur. Dalam bilik budak2. Dekat meja komputer dah jadi dua baris sampai nak guna pc pun jadi satu kerja pulak nak kena mengalihkan buku-buku. Dalam bilik tidur saya ada buku atas bedside table. Yang ini saya susun selalu sebab buku kat sini selalunya lima enam buah sahaja.


Faizah, banyak persamaan dengan keadaan rak di sini. Tapi di dapur saya belum ada buku :D. Rak macam mana Faizah pilih; tak terpercik bahan-bahan memasak?

Johnny,

Saya memang sanggup duduk di rumah kecil tu kalau ada buku penuh di dinding macam ditunjukkan.

PS: Akan fikir habis-habisan bagaimana mahu melobi suami untuk rak buku lantai-ke-siling bila dah masuk rumah sendiri nanti.


message 35: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments That house is waaaaay cool! Not sure if they're children friendly though. But then again you can designate the lower shelves for their use and not disturb Mom's and Dad's prized harbound first editions.


message 36: by Kataklicik (last edited Mar 16, 2010 08:18AM) (new)

Kataklicik | 714 comments Last year, whilst researching for places to go, places to stay (actually dreaming of a vacation hahaha) I came across The Library at Koh Samui. [Click on the Why, Inside and Gallery (on the left column) to see what I mean:].

Lemme tell you, I drooled. It's exactly the place to be if I wanted to run away from the world. Jom, sape nak pegi angkat tangan?


message 37: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments Kataklicik wrote: "Lemme tell you, I drooled. It's exactly the place to be if I wanted to run away from the world. Jom, sape nak pegi angkat tangan..."

*raising hands* i want to go!!

that would be an absolutely perfect holiday.. hehe..


message 38: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Faizah, banyak persamaan dengan keadaan rak di sini. Tapi di dapur saya belum ada buku :D. Rak macam mana Faizah pilih; tak terpercik bahan-bahan memasak?
"


Tempat buku tu macam dekat divider antara dining dengan dapur. dapur stove jauh dari tempat buku tu jadi tak terpercik.


message 39: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Kataklicik wrote: "Last year, whilst researching for places to go, places to stay (actually dreaming of a vacation hahaha) I came across The Library at Koh Samui. [Click on the Why, Inside and Gallery (on the left co..."

Boleh buat trip beramai-ramai ni :D - tak pun minta kerja terus. Agak-agak kalau konsep macam ni buat di Malaysia, boleh laku tak?

Faizah, dapat bayangkan. Cantik. Sambil-sambil tunggu makanan masak, boleh ambil buku dan baca.


message 40: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Actually guys, kat KL pun dah ada 'The Library'. Dekat the Curve.

But it's a bar.

Hehehe...


message 41: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Bawak kids tengok Avatar at Cineleisure last year, came down the escalator to a horribly muted (but still very loud) thumping noise from 'The Library', and had to explain to the kids pulak that no, this wasn't a reading library... isy.


message 42: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Jumpa satu lagi Hotel Perpustakaan, yang ini di N. York (patut buka satu thread lain untuk pelancongan buku kot?)

http://www.libraryhotel.com/dewey-dec...


message 43: by Fariza (new)

Fariza | 736 comments Saya nak library macam dekat Hogwarts! Semua buku boleh tersusun sendiri.. Rak buku tingi2.. Beratus-ratus buku boleh isi.. Ada tangga bergerak.. hehe..

itulah Library impian saya..sebagai peminat Harry Potter..


message 44: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Najibah wrote: "Jumpa satu lagi Hotel Perpustakaan, yang ini di N. York (patut buka satu thread lain untuk pelancongan buku kot?)

http://www.libraryhotel.com/dewey-dec..."


Saya rasa hotel ni pernah diprofilkan dalam Travel & Living bersama Samantha Brown. Bilik yg paling popular ialah bilik Erotica. ;)


message 45: by Lilys (new)

Lilys (gdiz) | 207 comments Najibah wrote: "Interesting, interesting!

Saya mahu jawab soalan sendiri:

1 & 2) Setakat ni kami masih menunggu rumah sendiri, jadi di rumah orang ni, ada satu mainshelf dalam satu bilik, tapi masih melimpah ke ..."


sy sama dgn najibah..hehe. tgh tunggu masuk rumah baru maybe next month..mmg dh plan nk adakan satu tempat bacaan + kat situ juga letak komputer di tingkat atas living hall.

Skrg cuma ada shelf kayu & kotak2 je utk sy simpan koleksi buku2 + majalah.


message 46: by Izzati (new)

Izzati Masri | 71 comments hmmm...mini library?

ade stu special rack for books, tpi sume penuh dgan bku2 dari tdika--------> spm..hehe

any encyclopedia,books and other genre of novels, smpan sdri kat rack masing2 kat bilik.. =D


message 47: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments saw this in facebook.. couldnt resist to share it: http://www.desiretoinspire.net/blog/2...


message 48: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2842 comments Mod
Ulya, thanks for sharing with us here. I hold my breath while gorging those photos :D


message 49: by Faa (new)

Faa | 22 comments i just move to a new house by the end of last april. hence, still in the process of finding world map for my small library- or atleast a world globe for it..

juga, (buku yg banyak memaksa saya menyenaraikan list buku, senang kalau mahu membeli buku di kemudian hari. tidaklah terbeli buku yg sama)

selesai small library itu nanti, akan saya upload di blog untuk kawan2 tengok hasil yg xseberapa indah itu..


message 50: by Shah (new)

Shah Abdullah | 384 comments Sekarang masih tinggal menyewa. Maka, buku-buku disimpan secara berselerak. Ada di kepala katil. Atas meja di ruang tamu. Ada juga disusun di rak-rak buku yang tidak sama bentuknya.

Walau bagaimanapun, sudah memasang niat dan impian apabila sudah memiliki rumah sendiri nanti. Ada satu bilik khas untuk dijadikan perpustakaan mini. Dalamnya buku-buku disusun dengan kemas di rak buku yang bersandar pada dinding. Terdapat satu tingkap besar. Di luarnya kelihatan pokok-pokok menghijau dan segar diiringi deruan air kolam buatan. Anak-anak menjadikan bilik itu tempat berhibur dan berfantasi bersama bahan bacaan. Sesekali bilik itu dijadikan tempat untuk bercerita dan berkongsi pandangan bersama anak-anak. Buku-bukunya terdiri daripada pelbagai genre dan dikategorikan berdasarkan rak-rak bukunya. Apabila kesunyian, bilik ini menjadi pengubat dan penghibur.

Aduhai..semoga termakbul impianku ini :)


« previous 1
back to top