Goodreads Malaysia discussion

84 views
Perpustakaan > Library books delivered at your doorstep (The Star)

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (last edited Feb 18, 2010 06:05PM) (new)

Najibah Bakar (najabakar) | 2817 comments Mod
ULL - akhirnya! Tahniah perpustakaan2 Malaysia. Tak sabar menunggu pelancaran. Harap semuanya berjalan lancar.

-----------------------------------------------------

KUALA LUMPUR: With a new system in place, the National Library can now deliver books straight to the borrower’s doorstep upon request.

The new system called the Ubiquitous Library or simply known as U-Library is very suitable for students who are taking the distance learning programme (PJJ).

National Library director-general Datuk Raslin Abu Bakar said this can also help the low-income group as they don’t have to buy books.

All they have to do is register as a member at the library’s website and check the title and location of the books through its database.

“For example, if a person in Kuala Lumpur wants to borrow a book which is located at the library in Sarawak, he can request for the book to be delivered from Sarawak,” he said.

This system, however, is now going through a pilot programme with seven libraries taking part — the National Library, Pustaka Sarawak, Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) Library, Selangor Public Library, Kuala Lumpur Public Library, Pahang Public Library and Negeri Sembilan Public Library.

“We expect the national library’s membership to reach one million after the official launch of U-library in July,” he said at a press conference after attending the launching and handing over of the Information Strategic Plan (ISP) by MAMPU at National Library yesterday.

MAMPU director-general Datuk Normah Md Yusof said the scope of this new system covers the usage and implementation of ICT in the National Library and other rural libraries.

“This system creates an interlink between libraries in Malaysia and allows them to communicate and provide better service to the community,” she said.


message 2: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Berita menarik yang sentiasa dinanti-nantikan selama ini! ;)


message 3: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 855 comments Mod
Projek inilah yang saya minta Najibah test semasa peringkat percubaan dulu. Dijangkakan akan beroperasi pada penghujung bulan Jun, insya Allah.


message 4: by Azimah (new)

Azimah  Othman | 113 comments Macam mana nak pulangkan buku? Mail? Any charge?


message 5: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 855 comments Mod
Hamizao,

Cara-cara nak pinjam buku boleh melalui pos atau datang sendiri ke consortium library (i.e. participating libraries of this pilot project), dan begitu juga semasa pulangkan buku. Dan ya, jika memilih secara pos, peminjam perlulah membayar kos penghantaran/pemulangan buku.

Projek ni masih lagi dalam development, terkini sedang di peringkat testing. Dianggarkan lancar bulan Julai, tapi oleh kerana banyak kesulitan yang disebabkan oleh peraturan-peraturan kerajaan, maka beberapa aspek tertangguh kerana menunggu kelulusan. Target kami Ubiquitous Library ini akan beroperasi sekitar Oktober, insya Allah.


message 6: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1451 comments Mod
Bunnybaby bertugas di Perpustakaan mana?


message 7: by Azimah (new)

Azimah  Othman | 113 comments Terima kasih, Bunny.


message 8: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 855 comments Mod
Saya bertugas di Perpustakaan Awam Selangor, yang di Shah Alam tu (tapi bukan sebagai pustakawan macam Najibah).

Selain peminjaman dan pemulangan buku melalui library tertentu, portal U-Library nanti akan menampilkan beberapa features ala Goodreads ni. Saya telah cuba sedaya upaya mencadangkan features menarik yang sama supaya kita orang Malaysia boleh berbangga dengan portal pencinta buku sendiri, tapi ada juga idea macam ni yang belum diterima oleh para pustakawan Malaysia. Takpelah, nantikan saja kemunculan portal itu nanti. Semoga ahli-ahli Goodreads Malaysia akan memeriahkannya sebagai pioneers kelak.


message 9: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1451 comments Mod
Oh ye..saya pernah bertugas di sana 13 tahun lalu..3 bulan saja..secara sambilan. Pengarah PPAS ada melawat library kami beberapa bulan lepas, sebagai persediaan ke perpustakaan Shah Alam yang baru..yang ada sekarang dah cantik.

Sayang bila Perpustakaan nantinya terus tidak dikunjungi kerana semuanya boleh didapati secara atas talian.


message 10: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 855 comments Mod
Puan Azzah,

Sayang bila Perpustakaan nantinya terus tidak dikunjungi kerana semuanya boleh didapati secara atas talian.

Maaf saya terpaksa terus terang katakan yang pustakawan di Malaysia masih ramai yang belum bersedia dalam banyak perkara baru, termasuk konsep digital library. Ubiquitous Library (UL) ni bukannya 100% digital library pun, cuma perkhidmatannya saja yang dilakukan secara online.

Perpustakaan Shah Alam yang sekarang ni memang dah strategik sangat lokasinya, tapi masa pentadbiran MB Selangor yang terdahululah yang beria-ia nak memindahkan library ke Seksyen 13 Shah Alam. Maka bagi kami, perkhidmatan UL nanti bakal menampal kekurangan library baru dari segi kedudukannya yang terpencil (baca: di kawasan elit yang tiada pengangkutan awam).

Perkhidmatan yang ditawarkan oleh UL ni bukan satu konsep yang baru. Ia sudah lama diamalkan di negara-negara maju, malah Singapore pun dah lama buat. Kita jangan sekadar takut dengan kurangnya orang datang ke library, tapi patut takut yang fungsi library semakin lama semakin terhakis atau kurang relevan kerana tidak seiring dengan perkembangan semasa.

Bagi yang tinggal jauh dari library, UL adalah satu alternatif yang amat menyenangkan, apatah lagi bagi researcher yang sibuk dan ketat jadualnya.


message 11: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1451 comments Mod
Untuk tujuan perkongsian. Saya baru terima pagi ini.

Check this out. Where are we??? What should we do??? The future of the library and librarianship is in your hand........

Mari kita fikirkan bersama

Do libraries have a future? === http://www.bbc.co.uk/blogs/haveyoursa...

England's library visitors continue to drop === http://www.bbc.co.uk/news/entertainme...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
24 August 2010Last updated at 09:38 GMT

England's library visitors continue to drop

Thenumber of adults visiting libraries in England has fallen steadily overthe last five years, a government report has revealed.

In2005, 16.4% of adults people attended their local library once a month.New research indicates that the figure had dropped to 12.8% last year.

However, children's visits remained steady during the five-year period.

The figures were published in a report commissioned by the Department for Culture, Media and Sports (DCMS).

Overall,39.4% of adults surveyed said they had visited a public library atleast once in the last year, compared with 48.2% in 2005.

Thenumber of weekly library goers in England has gone down by 32% in 5years. More than 60% have not stepped foot inside a library in the lastyear.

Visits by children aged 11-15 remained static over the five-year period, with 71.6% using their local service.

Records for children aged 5-11 only began in 2008, and showed an insignificant decline, from 75.3% to 74.9%.

Thisyear's survey questioned fewer people than in previous years, but theresults are still representative of the general population.

Meanwhile,Culture Minister Ed Vaizey has announced plans to help the libraryservice take a more central role within local communities.

Ten submissions have been chosen from proposals put forward by local authorities.

"Astrong library service, based around the needs of local people, canplay a key role in our ambitions to build the Big Society by providingsafe and inclusive spaces for people to read, learn and access a rangeof community services," Mr Vaizey said.

He said hewants people to think "imaginatively about where libraries could be" asthere are a number of closures being threatened across the UK.

Apub in the Yorkshire Dales is currently being used as a library afterthe villagers of Hudswell bought it to save it from closing.

The books are from North Yorkshire County Council but the lending is run by the volunteers.

Othersuggestions that are about to be trialled in parts of the country areto have library services in supermarkets, shops or run by volunteers.

In Doncaster three libraries have been earmarked for closure and five are under threat in Lewisham.

TimCoates, who is a library campaigner and consultant, said: "I believe wewill lose between 600 to a 1,000 libraries in the next 12-18 months andthat may be only the beginning, we are seeing the destruction of thepublic library service."


back to top