Goodreads Malaysia discussion

153 views
Salam Perkenalan & Pengumuman > Dari Mana dan Kenapa?

Comments Showing 1-50 of 87 (87 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Boleh saya tahu dari mana ahli-ahli GR mendengar tentang GR dan GR Malaysia? Dan kenapa memilih untuk menyertai sebuah kelab buku seperti GR?

Saya sendiri sudah terlupa saya dengar mengenai GR dari siapa, tapi yang pasti tujuannya adalah untuk mencari rakan-rakan buku untuk bertukar pendapat, dan menaikkan semula semangat membaca yang merosot.

GR sangat membantu, terutama apabila sudah penat dan mengantuk membaca, boleh jenguk GR, tenaga terus pulih + boleh sambung baca lagi. Terima kasih semua kerana ada di sini.


message 2: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Pada tahun '06-'07 saya tergerak hendak mencari sebuah website yang membolehkan saya membuat senarai koleksi buku-buku dengar teratur. Saya tak mau pakai Excel sebab kena buat kerja sendiri :) Saya nak site yang ada search function, gambar kulit buku dan yang paling penting...percuma.

Cari sana, cari sini, tak jumpa. Jumpa la satu site yang membolehkan saya senaraikan buku-buku saya tapi hadnya hanya 200 buku. Lebih dari tu, kena bayar yuran. Apalaaa! (Tak ingat nama site tu).

Kebetulan saya suka 'melepak' di sebuah forum mengarut ni. Walaupun mengarut tetapi ramai ahli-ahlinya (majoriti rakyat USA) ulat buku. Ditakdirkan pada suatu hari, ada sebuah thread yang mempromosikan GR ni. Saya pergi jenguk dan terus melekat di GR. Malah lepas senarai 50 buah buku, mintak jadi librarian lagi. Apa yang saya nak, semuanya ada di GR. Gambar kulit buku, boleh memasukkan buku kita dalam database kalau belum wujud lagi dan yang paling penting ia percuma.




message 3: by Juliana Es (new)

Juliana Es (julianaes) | 857 comments Mod
Saya tahu dari blog Tuan Jiwa Rasa. Entri yang sama juga menyebutkan tentang Shelfari. Sejak itu saya memang ketagih dengan 2 portal ni. Mula-mula lebih kemaruk dengan Shelfari, tapi lama-lama keterbatasannya dalam menambah buku Melayu membuatkan saya lebih sukakan GR.

GR Malaysia, rasanya ia dicadangkan kepada saya-kalau tak silaplah. Tak berapa ingat dah.


message 4: by Ulya A.K (new)

Ulya A.K | 263 comments Khairul H. wrote: "Pada tahun '06-'07 saya tergerak hendak mencari sebuah website yang membolehkan saya membuat senarai koleksi buku-buku dengar teratur. Saya tak mau pakai Excel sebab kena buat kerja sendiri :) Saya..."

hehe.. same here.. i wanted a website who can sort out my collection in an interesting way for free rather than me playing around with excel trying to get it right.. plus i wanted to look-see for recommended materials, which otherwise i wouldnt pick on my own..

started with shelfari, coz books displayed on shelf are oh-so-gorgeous plus that cloud tag thing is so interesting.. but doesnt have much Malay books nor active participants from this region..

found GR thru some links/pop-ups etc & got totally hooked.. loved the quotation & widgets function.. GR Malaysia wasnt active at the time, but once we got started.. the rest is history.. heheh...


message 5: by Faizah Roslaini (last edited Feb 23, 2010 06:38PM) (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
Saya bertemu jodoh dengan Goodreads dari Pn Noor Yusof. Kami kawan dari sekolah menengah lagi. And I suppose Noor was introduced to Goodreads by..hmmmm let me see, Tok mudin?

I was using Librarything and kinda like it in the beginning. After signing up to Goodreads however, Librarything seemed so complicated and not as user friendly and took ages to load on my pc. And it is also not as easy to participate in book discussions like we've had here.

So there you go. As of right now I'm just so totally glued to Goodreads.


message 6: by Najmuddin, Tok Mudin (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Faizah Roslaini wrote: "Saya bertemu jodoh dengan Goodreads dari Pn Noor Yusof. Kami kawan dari sekolah menengah lagi. And I suppose Noor was introduced to Goodreads by..hmmmm let me see, Tok mudin?

I was using Library..."


Erk... ya ke sekolah menengah? Bukan kat Scotland ke?


message 7: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments salam untuk semua. Saya Zabidah dari Singapura. Tahu tentang GR ini waktu sedang net surfing. saya rasa best juga ada tempat yang boleh letak semua buku-buku yang pernah saya baca dan senang-senang boleh jalan-jalan di memory lane. Later saya jumpa group ini. Terus hooked. Saya harap lain kerakyatan bukan sempadan. (",)


message 8: by Kataklicik (new)

Kataklicik | 714 comments Memang tak jadi hal, Zabidah - the more the merrier, the more varied the better :)

*yg rajin melambai tu saya la..*


message 9: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments O..Terima kasih Kataklicik dan Aidura (",)


message 10: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Zabidah, selamat berkumpul di sini, dialu-alukan sangat :) (emak saya namanya Zabidah juga)


message 11: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Terima kasih Najibah. Seronok dengar ada orang berkongsi nama (",)


message 12: by Faizah Roslaini (new)

Faizah Roslaini | 825 comments Mod
@ Zabidah,

Selamat Datang and make yourself at home. Saya dengar di Singapura aktiviti menggalakkan baca buku Melayu lebih meriah dari Malaysia.

@ Tok Mudin,
Betul lah sekolah menengah. Kami mula jumpa sewaktu program tentang jawab kertas Add Math di Ipoh.


message 13: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Terima kasih Faizah and I am so cozy that its scary because its like an addiction.
I cannot compare because I tak tau pun apa aktiviti yang diadakan di Malaysia. Tapi di Singapura memanglah terpaksa diadakan sebab kalau tidak Bahasa Melayu boleh terkubur di sini. To be honest I pun baru saja belajar suka baca buku fiction Melayu (",)


message 14: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Aidura dear. Check out Feb 24. You had already welcomed me (",) TQ very mucch


message 15: by Najmuddin, Tok Mudin (last edited Feb 28, 2010 09:35PM) (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Zabidah wrote: "Aidura dear. Check out Feb 24. You had already welcomed me (",) TQ very mucch"

Aidura tu memang suka melambai, siap melompat lagi tu! :0


message 16: by Johnny (new)

Johnny B. Rempit (johnnyrempit) | 287 comments Ouch...


message 17: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Najmuddin wrote: "Zabidah wrote: "Aidura dear. Check out Feb 24. You had already welcomed me (",) TQ very mucch"

Aidura tu memang suka melambai, siap melompat lagi tu! :0"


tok mudin,

hang kata la apa pon, asal hang bahagia...


message 18: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Zabidah wrote: "Aidura dear. Check out Feb 24. You had already welcomed me (",) TQ very mucch"

sori le zabidah weyyyy. hilang ingatan sat.

kalau hang tak suka, lenkali aku buat dek jek. :P


message 19: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Aidura love,bukankah seorang kawan tu is someone with whom we are allowed to think aloud.That was just what I was doing. So was Najmuddin.Yep, Johnny too.And so did you. Isn't it great that we are all being honest friendly friends?
What a wonderful world...(",)


message 20: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Zabidah wrote: "Aidura love,bukankah seorang kawan tu is someone with whom we are allowed to think aloud.That was just what I was doing. So was Najmuddin.Yep, Johnny too.And so did you. Isn't it great that we are ..."

aiseymen... terkedu teman bila hang panggey teman "aidura love", cik zabidah weyyyy.

hang ni memang dari puak2 yang berjiwa penyayang dan romantis le gamaknye. ;)


message 21: by Najmuddin, Tok Mudin (last edited Mar 02, 2010 03:15AM) (new)

Najmuddin (mudin001) | 998 comments Mod
Hai... takde ke orang nak panggil 'Tok Mudin love'? Ops...


message 22: by Zabidah (new)

Zabidah Salim | 13 comments Even orang-orang penyayang pun have their moments. In my case many BIG moments! Romantic? tentulah with my one true love..

Untuk Tok Mudin, don't give up hope. Hope paints our future with colour.

(Hint{read request},kalau ada kawan-kawan dalam group yang mengikuti thread ni,janganlah hampakan hati kawan kita ni ye. Kalau kita sampaikan hajat orang, nanti satu hari hajat kita pun dapat terkabul tau. Tapi kawan-kawan lelaki aje ye, yang perempuan, jangan buat cerita.TQ)
(",)


message 23: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Najmuddin wrote: "Hai... takde ke orang nak panggil 'Tok Mudin love'? Ops..."

Aih, Tok Mudin... :)


message 24: by Aidura (new)

Aidura (sofira) | 1472 comments Najmuddin wrote: "Hai... takde ke orang nak panggil 'Tok Mudin love'? Ops..."

aikkkk tingin gak ke ghupa nye, tok mudin? :lol:

minta orang umah hang jek la panggey hang 'tok mudin love'!!! kui,kui,kui


message 25: by Azimah (last edited Mar 08, 2010 02:12AM) (new)

Azimah  Othman | 113 comments Hi all. I came to know GR from my hubby. You see, he does a lot more surfing and obviously it is good to share the same sites to hang out in.


message 26: by miaomiao (new)

miaomiao (ajeep) | 155 comments welcome Hamizao


message 27: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Hamizao, kind a miss your presence here @ GRMY. Read at another thread that you're busy @ FB, glad that you're back now, we have sooo many new members :)


message 28: by Izzati (new)

Izzati Masri | 71 comments salam =)
me? tgah boring browsing the internet, tgok rumate msuk stu website...tgok die selalu msuk website tu. design yg very cool. I mean it just simple. so,one day, i went through the page, and it was totally about book-craze all over the world.

my roomate was unconsciously introduce this page to me.. hehe, berkat mengintai ape website yg die selalu masuk, dpt jgk la saye selalu search latest books on market, kallau tidak, penat jgk la nak bukak satu2 page mcm mph,kino, borders and so on..

at least, i had increased the number of pages i used to surf. so, xde la asyik2 bukak facebook, blog sdri, facebook,blog sdri...dah ade GD on the list!! =D


message 29: by Norain (new)

Norain | 687 comments Salam alayk.
Saya tahu GR masa cari maklumat fasal novel untuk subjek bahasa Inggeris. Awal tahun lepas. Terus sign up tapi tak aktif. Sebab sendirian agaknya.

Lama lepas tu Hilal Asyraf invite pemabaca blog dia jadi ahli GR. Saya sign up sekali lagi. Yang dahulu tu dah lupa password. Kalau ada terjumpa insan dengan user name macam saya dan buku ada 5, 6 saja, sayalah tu.

Sebelum ni tak aktif tapi bila sertai GR Malaysia ni, ada semangat pula nak aktif. Insya-Allah.


message 30: by Nurul (last edited Jun 22, 2010 06:47AM) (new)

Nurul (nurulhidayahyahya) | 242 comments Saya tak ingat bagaima saya boleh jumpa GoodReads. Saya rasa dari Kak Najibah yang datang melawat blog saya, saya buka pautan blog dia, dan ada link ke GoodReads. Rasa-rasanya begitulah..


message 31: by Ummu Auni (new)

Ummu Auni (ummuauni) | 538 comments Assalamu`alaikum

Kalaulah tanya saya, saya pun kurang pasti macam mana saya boleh mendaftar GR. Seingat saya, saya tak guna bookthingy, shelfari, sebab nampak macam cantik, tapi mungkin ada limitation. Nak kata orang cadangkan pun, saya rasa tak. Rasanya saya stumbled upon it myself. Saya macam budak mentah, tahun 2008 baru register GR. Lepas tu lama, baru minta librarian status. Cuma bila dah jadi librarian, asyik je tambah buku di sini


message 32: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments For me, it all started with radiohead. I really like the band and was reading this page on colin greenwood, a member of the band, who happens to be a bookworm, and there is a link on that page to goodreads, or maybe that link directed me to another website with a goodreads link.. and so here i am today :)


message 33: by GD (new)

GD (corianderpunch) | 10 comments Hi all,

I found out about GR from another gathering portal. A member - or rather, one of the admins - mentioned it, I checked the link out and got hooked until now.


message 34: by lucie (new)

lucie parenkyuma (riddikyullus) | 1 comments Well, it all started when I've no longer can keep tracks of what I'm reading. Literally, it may reach hundreds by now. And this GD website sounds too good to be true. So, here I am now, trying to figure out of how exactly this site goes around. After a quick tour, this seems a right place for me, eh. c: I'm developing a huge crush on GD. ♥


message 35: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (last edited Jul 04, 2010 04:47PM) (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Great, Monster! Now join the 'Read 50 books a year' challenge. All the cool kids are doing it. And then there's me.


message 36: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Adyda wrote: "For me, it all started with radiohead. I really like the band and was reading this page on colin greenwood, a member of the band, who happens to be a bookworm, and there is a link on that page to g..."

Wah! Kalaulah ada seorang artis Malaysia macam ini pun dah cukup :) - yang ikon-ikon lantikan tu, kesannya kurang nampaklah.


message 37: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
@Gladys & Monster,

We here are all hooked and have huge crush on GR! :)


message 38: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Najibah wrote: "Wah! Kalaulah ada seorang artis Malaysia macam ini pun dah cukup :) - yang ikon-ikon lantikan tu, kesannya kurang nampaklah."

Ada blogger mengeluh (tak ingat siapa) kerana tiada selebriti yg datang mengunjung Pesta Buku Antarabangsa KL yg lepas, atau pun mana-mana pesta buku di M'sia. Mawi? Siti Nurhaliza? Ahmad Nawab? Haram takdak!


message 39: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Khairul H. wrote: "Najibah wrote: "Wah! Kalaulah ada seorang artis Malaysia macam ini pun dah cukup :) - yang ikon-ikon lantikan tu, kesannya kurang nampaklah."

Ada blogger mengeluh (tak ingat siapa) kerana tiada se..."


Itulah. Agaknya kena bagi duit, jadi duta buku, baru nak ke sana sini.

PS: Khairul, sebut nama-nama tak apa ke? Jadi defamation lagi nanti.


message 40: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Ini kira defamation ke? I don't know. You're the one with the law degree, you tell me.


message 41: by Hajar Y, (new)

Hajar Y, (quillandkindle) | 105 comments Hi everyone!

Another newbie on this board and I'm totally glad to find a place where I can meet more Malaysians, with whom I can share my passion. Really looking forward to get to know all of you and your literacy diets a lot better =)

Until later, wishing you all a good day.
Cheers.


message 42: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Hi Shy! How did you come to know about Goodreads? (since that's the point of this particular thread)


message 43: by Hajar Y, (new)

Hajar Y, (quillandkindle) | 105 comments Khairul H. wrote: "Hi Shy! How did you come to know about Goodreads? (since that's the point of this particular thread)"

I was browsing on some book blogs actually and saw that all of them joined either Goodreads, Librarything or Shelfari. I ended up here because I think this is the most comprehensive site and pretty easy to navigate. I think Goodreads has become my second home ever since ;)


message 44: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Shy wrote: "Hi everyone!

Another newbie on this board and I'm totally glad to find a place where I can meet more Malaysians, with whom I can share my passion. Really looking forward to get to know all of you ..."


Salam perkenalan juga Shy :) - saya pun akhirnya memilih Goodreads walaupun ada akaun LT dan Shelfari. Percuma, senang mahu menambah buku dan ada peluang mengenali rakan-rakan satu kepala.


message 45: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments Najibah wrote: "Adyda wrote: "For me, it all started with radiohead. I really like the band and was reading this page on colin greenwood, a member of the band, who happens to be a bookworm, and there is a link on ..."

tak perlu tunggu artis lantikan.. kite sendiri cuba jadi artis? akademi fantasia ada lagi ke? kot2 la.... :D


message 46: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Cet! Nak tengok budak melayu melompat-lompat macam kera dan nak tengok 'makcik-makcik tupperware' menangis teresak-esak, pi le tengok akademi fantasia.

Saya lagi sanggup baca novel cinta Melayu dari buang masa tengok AF tu.


message 47: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments it can be like an experiment? nyehehe... i can do book discussion session while in there.... a way to promote better reading among Malaysians. klu buat camtu jadi org pertama kene buang dari af :)


message 48: by Mea (new)

Mea | 8 comments Bismillah... :):D
Kali pertama atas recommendation my good and close friend, Adyda while we were chatting about books via YM this morning :):D


message 49: by Adyda (new)

Adyda (dida) | 15 comments welcome to goodreads mea :)


message 50: by Khairul Hezry, I hate people but not you. You, I like. (new)

Khairul Hezry | 2357 comments Mod
Hello Mea. Kena bagi komisyen pada Adyda ni. Bawak sorang masuk GR, dapat...erm...dapat...dapat buku free. Heh.


« previous 1
back to top