9 Nyawa 9 Nyawa discussion


33 views
My 1st RAM Book

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

Aburazeen Pra: Ini mungkin novel tercepat saya habiskan.. 1 minggu! mula beli pada 21/1 habis baca 26/1. (saya bukan punya masa untuk membaca sekaligus). Fikir perjalanan dari Taiping ke Shah Alam pastinya amat membosankan. Sebelum 3.15 petang saya gagahkan juga mencari kedai buku popular di pekan Taiping.. akhirnya dapat juga.

1. Ramli Awang Murshid, tidak perlu dibahaskan lagi, punya peminat tegar yang tidak mampu digugat penulis-penulis lain. Saya kira kalau di terjemahkan ke Inggeris dan diadaptasikan ke filem mampu jadi macam John Carpenter.. horror master.

2. Bagusnya RAM punya resepi-resepi penulisan yang tidak dipunyai oleh orang lain, rahsianya boleh diperolehi dalam kelab RAM, kalau sesiapa yang berniat nak menulis, boleh mengambil langkah-langkah seperti beliau.... beliau mengambil berat tentang hubungan rohani menjadikan penulisannya berisi dan lebih dari sebuah karya kontemporari.

3. Terus ke 9 Nyawa, ceritanya menggunakan teknik penceritaan dua watak utama yang asing digabungkan pada bahagian ke75% cerita. Jangan ditanya apa teknik itu, kerana saya tidak punya kelulusan akademik tentangnya. Tapi ia biasa digunakan untuk mewujudkan variasi dan tarikan dari muka ke muka menyebabkan pembaca tidak mampu melepaskan buku kecuali untuk benda-benda wajib sahaja.

4. Teori 9 Nyawa, adalah datangnya dari barat, saya suka ia digunakan dalam novel ini, dan saya harapkan selepas ini RAM akan datang lagi dengan pantang dan taboo orang melayu seperti kucing melangkah mayat, nanti mayatnya bangkit... dsb. Tapi tidak perlu seperti cerita Tamar Jalis kerana tiada siapa mampu menggugat penulis tersohor dan bagi saya pencetus revolusi cerita seram Malaya.

5. Cerita Hakim di Singapura benar-benar hidup, dan setiap lokasi yang diperikan seolah-olah si penulis benar-benar menulis dari lokasi cerita. Itulah kunci realistik bagi sesuatu penceritaan. Pembaca suka seolah-olah mereka berada disitu. Meskipun pemisahan roh dan jasad Intan telahpun di disclaimerkan oleh RAM dihujung buku namun ia tetap mengujakan pembaca.
6. penulis bijak membawakan watak Khairil yang memerangkap keluarga Intan, .. saya mengharapkan penataan klimaks yang lebih hebat iaitu semasa, si khairil melarikan diri dari penjara dan sewaktu beliau ditembak oleh azizah. (orang jahat matinya mesti dahsyat kan!)

7. Penulis juga banyak buat homework, which is good! untuk para pembaca yang malas nak telan maklumat-maklumat ilmiah secara mentah., jadi disinilah datangnya tanggungjawab penulis, dan bagi saya RAM telah menjalankan amanahnya dengan penuh disiplin dan hikmah.

8. Beberapa perkara dibiarkan tergantung oleh penulis (sebab itu namanya novel misteri!) mana datangnya kucing masa kemalangan, kenapa intan yang dipilih, kenapa intan mukanya tidak sama bapanya sampai nyaris kena bunuh dengan bapa sendiri .... apapun sebab buku ni genre horror, maka penulis tidak bertanggungan untuk menjawab semua persolan, sepertimana kita tengok cerita hantu .. the mystery remains, atau nak keluar sequal lain?.
9. Saya menilai buku 9 Nyawa sebab ia hits kedai buku kebelakangan ini, tidak dinafikan sebelum buat satu penulisan kita kena kaji market, dan bagi saya RAM berjaya kerana beliau berhak mendapatnya.



Ummu Auni Aburazeen, patut mencuba trilogi Bagaikan Puteri tulisan RAM. Saya merasakan ini bukanlah antara novel RAM yang terbaik.


Aburazeen mungkin saya tak baca lagi yang lain, untuk baca trilogi... mungkin patut kena baca, terimakasih ummu


Mi_kan sama sepertiku! the first RAM book read by me


Aburazeen abu razeen : Mi_kan, sayang sekali saya masih tak sempat nak baca walau satu karya RAM yang lain, so far peminatnya kebanyakan kaum hawa... salah satu sebab saya tak sempat baca bukunya yang lain adalah, kerana kawan saya peminat tegar RAM akan sentiasa mengulas tanpa perlu diminta.


Mi_kan ha3..benarkah begitu? sayang sekali tapi jangan terlepas peluang membaca buku ADAM sebabnya, jika anda rakyat Malaysia, pasti berasa bangga menjadi darah anak Malaysia!


cikyah75 Ummu Auni wrote: "Aburazeen, patut mencuba trilogi Bagaikan Puteri tulisan RAM. Saya merasakan ini bukanlah antara novel RAM yang terbaik."

betul, betul, betul. Trilogi Bagaikan Puteri lebih menarik daripada 9 Nyawa.


Hunny Setuju dengan Cikyah, baca trilogi Bagaikan Puteri dari RAM. Pasti nak baca kesemua karya beliau. Menarik!! One of my favorite author


Aburazeen ok.. ok saya akan baca trilogi bagaikan puteri, tapi sebelum tu dah terbaca hatiku di Harajuku (HDH), suka one off punya cerita.. HDH punya teknik penceritaan terbaik, sekira-kira RAM maintain dengan penjiwaan setempat. kukuh dan meyakinkan disulami cinta ala ala dua benua.


back to top