Sweden discussion

660 views
Bästa svenska författaren?

Comments Showing 1-50 of 61 (61 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Neminellie (last edited Aug 25, 2016 11:57AM) (new)

Neminellie | 1 comments Så, jag tänkte starta den första diskussionen här, vem är den bästa svenska författaren?


message 2: by Thursday_next (last edited Aug 25, 2016 12:04PM) (new)

Thursday_next | 1 comments Usch, va' svårt!

Den första som dyker upp i huvudet är Anna-Karin Palm. Jag var väldigt förtjust i Faunen och Herrgården, Målarens döttrar var oxå bra. Hon har bra språk och bra historier. Samma gäller Eva-Marie Liffner. Och där blev det 2! Jag kan nog tyvärr inte hålla mig till en...


message 3: by Uffe (last edited Aug 25, 2016 12:06PM) (new)

Uffe | 1 comments Jag vet inte vilka som är bäst men mina favoriter är Gabriella Håkansson och Marie Hermanson.

Dom har lite makabra inslag i deras historier som jag uppskattar.

Jag upptäckte alldeles nyss att Håkansson gett ut en bok det här året (Hjärnmänniskan). Den ska jag läsa härnäst.


message 4: by Magnus (last edited Aug 25, 2016 12:20PM) (new)

Magnus | 3 comments Svårt är väl bara förnamnet.

Själv har jag alltid gillat deckare och då såklart Sjöwall/Wahlöö. Deckare anses ju knappast vara finkultur av eliten, så ta det för vad det är, jag gör inga anspråk på att sitta inne med några sanningar, bara subjektiva åsikter.

Det är troligen de första böckerna jag läst i den genren, men den aktuella John Ajvide Lindqvist kan jag rekommendera. När vi är inne på makabra böcker alltså...

På rak arm kan jag inte komma på några tunga namn att svänga mig med. Jag är ingen expert på ämnet, bara en glad amatör. Kommer ihåg att jag läste "Bödeln" av Pär Lagerkvist när jag läste 1900-talets literatur på högskolan. Den var jävligt bra.


message 5: by Stefan A. (last edited Aug 25, 2016 01:41PM) (new)

Stefan A. | 28 comments En av mina favoritböcker totalt är Fly till vatten och morgon av Thorsten Jonsson. Så kanske jag bör anse honom vara min svenska favoritförfattare. Annars är väl Slas den jag kommer på.


message 6: by Magnus (new)

Magnus | 3 comments "Röde Orm" av Frans G. Bengtsson...?


message 7: by [deleted user] (new)

Jag måste vara lite tråkig och säga August Strindberg (åtminstone om man ser till språket). Hjalmar Söderberg kommer inte långt efter och han är mycket mer tidlös.


message 8: by Stefan A. (new)

Stefan A. | 28 comments O eftersom Frans G Bengtsson nämnts, bör man kanske även nämna hans essäsamlingar. De är fantastiska.


message 9: by Linda (new)

Linda (xenalin) | 1 comments Jag måste säga Vilhelm Moberg. Jag älskar hans epos om utvandrarna. Hur han kan leva sig in i kvinnornas öden etc.


message 10: by Andrew (new)

Andrew Thelander | 3 comments Jag samtycker med Xenalin. Men jag också älskar Torgny Lindgrens romaner.


message 11: by [deleted user] (new)

Carl Johan Vallgren får min röst. Men jag håller med ovanstående två, Moberg är inte att fnysa åt.


message 12: by Martina (new)

Martina Settlin (settlin) Ni har alla glömt Astrid Lindgren!


message 13: by [deleted user] (new)

"Glömt"?


message 14: by Kristina (new)

Kristina (kacechandler) | 1 comments Astrid Lindren eller Steig Larsson.


message 15: by Karin (new)

Karin (lilykarin) Sara Lidman, Torgny Lindgren


message 16: by Robert (new)

Robert Christensson (RobertChristensson) | 6 comments Strindberg!!!!!!
Det var någon i forumet som ansåg sig tråkig med detta val... bara för att stilla en undrande själ; Hur tänkte du då?


message 17: by Isabella (new)

Isabella Järnemark Svensson (iwzah) | 1 comments Själv tycker jag att Emma Hambergs böcker är guldvärda!


message 18: by Lena (new)

Lena | 1 comments Aino Trosell! Hennes "En gränslös kärlekshistoria" är fantastik! Deckarna med Siv Dahiln slår de flesta andra svenska med hästlängder!


message 19: by Mohammed (last edited Nov 30, 2010 12:28PM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Jag har tyvärr inte läst många stora svenska författare än. Jag håller på att prova de stora klassikerna samtidigt som dagens stora. Tråkiga deckare dominerar för mycket för min smak så jag har läst för mycket internationell och för lite svensk litteratur av olika slag.

Hittills är den bästa jag har läst Selma Lagerlöf, Kejsaren av Portugallien var djup,vacker bok. Jag är ingen litteratur snobb som ser ner på genre heller vill jag förklara.


message 20: by Robert (new)

Robert Christensson (RobertChristensson) | 6 comments Låter som du är på god väg... Dr Glas,Harry Martinson, Claes Östergren och Peter Englunds essäer för att inte tala om fritiof Nilson piraten samt Titanen Strindberg matchar Selma fint, hon är en härlig men kanske ibland lite svår, tänker då på Gösta Berlings saga som du måste läsa.. Berätta gärna vad du läser! /Robert


message 21: by Mohammed (last edited Dec 04, 2010 06:33AM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Robert wrote: "Låter som du är på god väg... Dr Glas,Harry Martinson, Claes Östergren och Peter Englunds essäer för att inte tala om fritiof Nilson piraten samt Titanen Strindberg matchar Selma fint, hon är en hä..."

Jag har Doktor Glas i nån gammal inbunden men jag ska köpa en ny pocket. Jag har läst Harry Martinson i diktform. Han hade mörka,grymma dikter som Aniara. Jag läser just nu i i högskolan Litteraturvetenskap A och den här månaden läst vi mycket Svensk Lyrik. Hittade många stora gamla författare där.

Jag har Pär Lagerkvist Dvärgen,Onda Sagor jag skaffade nyss. Jag vet vilka klassiker jag ska läsa bara svårt att välja. Ironisk nog så hinner jag inte läsa mycket på egen hand tack vare Litteratur kursen väljer olika momenten.


message 22: by Robert (new)

Robert Christensson (RobertChristensson) | 6 comments Ok du sitter i den sitsen ;-) Som tur är för min del så är det över och jag läser (nästan) vad jag vill... Fast det skulle vara kul att plugga litteratur. Hann inte med det innan CSN sade stopp...


message 23: by Mohammed (last edited Dec 04, 2010 09:02AM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Robert wrote: "Ok du sitter i den sitsen ;-) Som tur är för min del så är det över och jag läser (nästan) vad jag vill... Fast det skulle vara kul att plugga litteratur. Hann inte med det innan CSN sade stopp..."

Jag har läst kanske tio böcker av mina 86 i år tack vare kursen. Jag läser mycket,varje gång jag är inte upptagen hemma. Den här månaden har kursen varit nice, jag har lästa många dikter men de tar ju inte lika lång tid som Epik moment där jag var tvungen att läsa noveller,böcker från Homeros,Dante,Cervantes,Dostejvisky,Bronte,Flaubert,Camus,Joyce,Kafka,Woolf etc

Jag läser litteratur för jag behöver 180 poäng så jag kan plugga till bibliotekarie. Min ökande intresse att läsa de senaste 5,6 åren har valt min yrkes val :)


message 24: by Robert (new)

Robert Christensson (RobertChristensson) | 6 comments Coolt, tycker bibliotekarie är modiga! Viktigt och roligt jobb i en osäker och snål miljö. Själv valde jag juridik och jag kan lugnt säga att det yrket är besvärligt om man gillar att läsa annat än jobbrelaterat. Den biten tar tid och det blir ibland svårt med skönlitteratur eller lyrik... Men en bra bibliotekarie är guld värd, hade en sådan en gång och utan henne hade jag nog inte fått igång vissa delar /R


message 25: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Robert wrote: "Coolt, tycker bibliotekarie är modiga! Viktigt och roligt jobb i en osäker och snål miljö. Själv valde jag juridik och jag kan lugnt säga att det yrket är besvärligt om man gillar att läsa annat än..."

Glömde posta tillbaka men jag ville bara säga det är stark att ändå läsa de skönlitteratur du vill läsa trots ditt yrkes val som är svårt att läsa annat.

Aa flera bibliotekarie has inspirerad mitt läsandet också.


message 26: by Robert (new)

Robert Christensson (RobertChristensson) | 6 comments Ja men det var jobbigt att hitta tillbaka till skönlitteraturen, hade ett par år med biografier och historiska verk och essäer eftersom jag blev så skadad att det kändes som slöseri med tid om det s.a.s inte fanns verklig substans bakom. Men nu är jag på spåret igen och faktiskt hjälper det hjärnan att sadla om. Ironiskt nog var det en essä av Göran Hägglund, Tänkta världar" som fick mig att vakna ;) Ha det fint /R


message 27: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Vilken typ historiska verk har du läst ? Jag har alltid gillat historia och när jag började läsa fiktion blev min sug för att läsa historiska fakta,verk jättestor.

Jag håller på leta bra böcker om olika perioder i Sveriges historia. 1100-1200 talet innan Svea Rike blev till, Ofredsår av Englund om 1600-talet de 100 åren som var mest om krig i Europa. Sverige var stormakt vilket känns spännande att läsa om.


message 28: by Daniel (new)

Daniel (amroth-din) | 1 comments Ur en väldigt subjektiv synvinkel: John Ajvide Lindqvist. Läser inte så mycket annan svensk litteratur nuförtiden...


message 29: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Lindqvist är bra men jag tycker han är för like Stephen King i att hans prosa stil är ojömn.

Kerstin Thorvall, Jonas Khemeri är de bästa moderna författare jag har läst. Jag läser mest klassiker.


message 30: by Evelina (new)

Evelina | 2 comments Det finns många bra svenska författare, så svårt att välja en. Inom barn- och ungdomsböcker tycker jag att Astrid Lindgren är i en klass för sig.

Inom deckargenren tycker jag att Camilla Läckbergs böcker är riktigt spännande och bra, men främst tycker jag att hon är bra på så sätt att hon når ut till många!

Sedan finns det ju de här riktigt stora svenska författarna, som Strindberg och Per Anders Fogelström, men har inte riktigt fastnat för någon av dessa, men alla har ju olika smak!

Har precis börjat läsa Jan Wallentins Strindbergs stjärna och tycker att hittills är den riktigt bra!


message 31: by MarieLouise (new)

MarieLouise Falk | 1 comments Evelina wrote: "Det finns många bra svenska författare, så svårt att välja en. Inom barn- och ungdomsböcker tycker jag att Astrid Lindgren är i en klass för sig.

Inom deckargenren tycker jag att Camilla Läckberg..."


Jag började min svenska deckarförfattar genre med Läckbers,alla..Bra! Sedan Mari Ljungbers...alla Bra!Läste ett par av Viveka Steen...ok, fick Strindbergs stjärna i brevlådan, glömt att avboka den och vad glad jag var för det! Den var jättespännande!


message 32: by Lowell (new)

Lowell (lowell418) | 33 comments Stig Claesson - SLAS - Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, och Hjalmar Soderberg!


message 33: by Evelina (new)

Evelina | 2 comments MarieLouise wrote: "Evelina wrote: "Det finns många bra svenska författare, så svårt att välja en. Inom barn- och ungdomsböcker tycker jag att Astrid Lindgren är i en klass för sig.

Inom deckargenren tycker jag at..."


Hur är Mari Ljungbergs böcker? Har inte läst någon av dessa.


message 34: by Lowell (new)

Lowell (lowell418) | 33 comments Du har rätt, Evelina - att sånt litet land skulle ha så många bra författare - det är ju något fantastiskt i sig själv. Och jag är inte svensk!!


message 35: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Jag är ganska stolt av svensk litteratur både klassiskt och modern. Många världsberömda storheter för så litet land och då menar jag inte bara deckare som säljer utomlands utan alla de gamla, vissa nya.

Det är som Irland liten land men många klassiska, stora namn.


message 36: by Amelie (new)

Amelie (derlan) | 3 comments Just nu är det John Ajvide Lindqvist som dominerar här också. Jag diggar också Lars Keplers böcker. Johan Theorin. Linda Olsson.


message 37: by Rere (new)

Rere (squishsquash) | 1 comments Jens Lapidus, förstås. Ibland man blir trött på alla deckare böcker som kommer ut, varenda dag ny bok och ny författare :(


message 38: by Mohammed (last edited Oct 09, 2011 01:18PM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments En deckare författare måste vara special för att vara stor svensk författare. Populär betyder inte att han är grymt på skriva. Mankell är en stor författare deckare genre eller inte.

Lindqvist tycker jag är en Stephen King bra berättare men det finns många bättre i hans genre.


message 39: by Lucy (new)

Lucy (lucychens) | 3 comments Jag läser inte särskilt mycket litteratur som i grund och botten är svensk, så det är lite svårt att säga... Får skriva här när jag hittat någon favorit. ;)


message 40: by Bookbringer (new)

Bookbringer (melaniebookbringer) Jag är inte särskilt mycket för svenska författare, men en svensk författarinna vars skrivande jag avgudar är Simona Ahrnstedt som bland annat har skrivit Betvingade. =)


message 41: by Niklas (new)

Niklas Pivic (pivic) | 96 comments Bodil Malmsten
Bodil Malmsten.

Hands down, alla kategorier.


message 42: by [deleted user] (new)

Svår fråga, men jag skulle nog säga att Jonas Gardells och Ninni Schulmans böcker har varit underbara att läsa hittills!


message 43: by Christer (new)

Christer Andersson (crippa) | 2 comments Omöjlig fråga. Men några favoriter: Tomas Tranströmer, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman, Bengt Mårtensson. Måste också medge att Snabba cash av Jens Lapidus var en positiv överraskning, har dock inte läst uppföljarna.


message 44: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Har ni läst Edith Södergran? Jag avgudar hennes dikter.


message 45: by Mohammed (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Christer wrote: "Omöjlig fråga. Men några favoriter: Tomas Tranströmer, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman, Bengt Mårtensson. Måste också medge att Snabba cash av Jens Lapidus var en positiv överraskning, har dock int..."

Grym smak i poeter som Transströmer och Fröding:)

Har du läst Ekelöf? Han är modern mästere som Tranströmer.


message 46: by Pixelina (new)

Pixelina Jag gillar Slas med :-D Ska det vara svenskt så är han nåt av det svenskaste vi har. Sen gillar jag Kerstin Ekman och faktiskt en del av Ulf Lundell med :-D


message 47: by Mohammed (last edited Mar 10, 2013 12:33PM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Jeanette (jema) wrote: "Jag gillar Slas med :-D Ska det vara svenskt så är han nåt av det svenskaste vi har. Sen gillar jag Kerstin Ekman och faktiskt en del av Ulf Lundell med :-D"

Slas? I planerar att prova Kerstin Ekman, hon har varit viktig i litteratur studentförening här i min hemstad i Uppsala. Vet du hennes stora verk? Hon har många kända romaner.


message 48: by Pixelina (new)

Pixelina Blackwater Händelser vid vatten på svenska.
The Forest Of Hours Rövarna i Skuleskogen.

Slas heter egentligen Stig Claeson Stig Claesson


message 49: by Mohammed (last edited Mar 10, 2013 12:45PM) (new)

Mohammed Burhan Abdi Osman (mohammedaosman) | 31 comments Jeanette (jema) wrote: "Blackwater Händelser vid vatten på svenska.
The Forest Of Hours Rövarna i Skuleskogen.

Slas heter egentligen Stig Claeson Stig Claesson"


Aha han är ny namn för mig. Jag har hört mycket om Händelser vid Vatten och ser fram emot att prova Ekman.

Jag har bra rekord med svenska kvinnliga författare. Mina favoriter hittills är förutom Södergran,Lagerlöf moderna författare som Kerstin Thorvall, Sara Lidman.


message 50: by [deleted user] (new)

Själv är mina favoriter Ivar Lo-Johansson, Hjalmar Söderberg och Inger Alfvén.

Hade en period när jag var yngre (tretton-fjorton, kanske?) då jag var fullkomligt besatt av Strindberg, men egentligen tror jag inte att jag hade någon aning om hälften av vad han ville ha sagt.


« previous 1
back to top