Λέσχη του Βιβλίου discussion

209 views
Ανώνυμοι Βιβλιομανείς

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Lubinka (new)

Lubinka Dimitrova | 25 comments Mod
Ο σημερινός προβληματισμός μου έρχεται ως ένα φυσικό επακόλουθο των προηγούμενων συζητήσεών μας σχετικά με τις βιβλιοθήκες μας, και την προτίμησή μας ή όχι για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Ενόψει της Έκθεσης Βιβλίου που κάθε χρόνο μου δίνει ακόμα ένα λόγο να αγαπώ τόσο πολύ την άνοιξη, έκανα μια μικρή λίστα με τα βιβλία που θα ήθελα να αγοράσω, και ω, του θαύματος! Διαπίστωσα ότι χωρίς να το κάνω σκόπιμα, η πλειοψηφία όσων έχω σημειώσει είναι βιβλία που έχω ήδη διαβάσει, με ελάχιστο χώρο για κάποιους νέους τίτλους (σίγουρα πάντως από συγγραφείς έμπιστους ή με γερές συστάσεις).
Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ευκολία των ηλεκτρονικών βιβλίων, τόσο από άποψη της απόκτησης, όσο και από άποψη της μεταφοράς τους, νομίζω ότι διαβάζω αρκετά περισσότερο από παλιότερα. Αν και δηλωμένη οπαδός τους όμως, δε νιώθω «δικά μου – δικά μου» τα βιβλία που έχω στον υπολογιστή ή στον ηλεκτρονικό αναγνώστη. Και ως μια γνήσια βιβλιομανής, συχνά νιώθω την ακατανίκητη ανάγκη να αποκτήσω σε τυπωμένη έκδοση κάποια βιβλία που μου άρεσαν, με συγκλόνισαν, με προβλημάτισαν, με στοιχείωσαν για καιρό. Οι λόγοι είναι πολλοί και καλοί (επίσης, δε θα απέκλεια και τη διατύπωση «η εκλογίκευση είναι τρομερή… και καλή», γκουχ, γκουχ). Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι απ’ όσους διαβάζουν πολύ μάλλον δεν είναι σε θέση να αγοράζουν όλα όσα χρειάζονται για να καλύψουν τις αναγνωστικές τους ανάγκες, οπότε αναγκαστικά βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις - παλιότερα κυρίως στις δημόσιες βιβλιοθήκες, σήμερα στα παζάρια και στην τεράστια προσφορά δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων ανά το διαδίκτυο, ενίοτε ίσως και στο ‘Αμαζον, που με την πολιτική του να προσφέρει δωρεάν αποσπάσματα από τα βιβλία δίνει ει μη τι άλλο, ένα καλύτερο κριτήριο για να έχουμε έστω μια μικρή «εγγύηση» ότι δε θα αγοράσουμε πατάτες αντί βιβλίων. Μέσα όμως στην πληθώρα όλων αυτών που διαβάζουμε «δανεικά» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συναντάμε και κάποια διαμαντάκια που θέλουμε και στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα βιβλίο με πανέμορφο εξώφυλλο
που θυμίζει έργο τέχνης, ή είναι μια σειρά από την οποία διάβασες το πρώτο ως ηλεκτρονικό και σε ενθουσίασε τόσο ώστε την πήρες ολόκληρη τυπωμένη, αλλά αναγκάστηκες να ξαναπάρεις και το πρώτο για λόγους ψυχαναγκαστικότητας. Ή ίσως βρήκες ένα βιβλίο τόσο συναρπαστικό ή σοφό, που θέλεις να το έχεις πρόχειρο ώστε να το δανείζεις και σε άλλους και να ανοίγεις και τους δικούς τους ορίζοντες. Μπορεί να βρήκες έναν συγγραφέα που μιλάει στην καρδιά σου, και θέλεις να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου για τις απολαυστικές ώρες που σου χάρισε, στηρίζοντάς τον με την αγορά των βιβλίων του. Ή ίσως διάλεξες μερικά από τα αγαπημένα σου βιβλία για να τα χαρίσεις στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς σου, χάρη στην οποία χρόνια ολόκληρα έτρεφες την βιβλιοφαγική σου εξάρτηση… Ή μπορεί απλά να βαρέθηκες να χαραμίζεις τα ωραία σου τα λεφτουδάκια για βιβλία που έμοιαζαν δελεαστικά εκ πρώτης όψεως, αλλά αποδείχτηκαν βαρετά ή και κακογραμμένα (αυτό και αν είναι συχνό φαινόμενο!). Οι λόγοι είναι πολλοί και καλοί, λοιπόν. Εσείς αγοράζετε βιβλία που έχετε διαβάσει;


message 2: by Margaret (new)

Margaret | 22 comments Εγω ειμαι παλαιών αρχών και ολίγον ηλεκτρονικοτεχνολογικοφοβικη οπότε δεν διαβάζω παρά μόνον βιβλία. Και ομως φίλοι μου. Εχω αγοράσει και τεσσερεις φορες το ίδιο βιβλίο ( ΑΜΟΡΓΟ Γκάτσου) το δάνεισα χάθηκε, το ξανά δάνεισα ξαναχαθηκε, το πήρα σε δυο διαφορετικές εκδόσεις γιατι η μια ειχε και διάφορα ερμηνευτικά κλπ. Εχω αγοράσει τρεις φορες για παρόμοιους λόγους, το ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ, ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΚΑ, το WATCHERS του Koontz, τη ΡΕΒΕΚΚΑ ( μια ελληνική δυο αγγλικές , γιατι η μια Αγγλική ειχε κ γαμω τα εξώφυλλα κλπ.


message 3: by Giota (new)

Giota | 4 comments Κατα κανόνα! Είναι πλεον πρακτική μου να μην αγοράζω παρά μόνο βιβλία που έχω διαβάσει και με έχουν ενθουσιάσει. Οι λόγοι είναι πολύ. Ξεκίνησε από το οικονομικό (διαβάζω πάρα πολλά βιβλία, κατα κανόνα ξένα τα οποία δεν τα βρίσκω πάντα εδώ και τα αγοράζω απ' έξω οπότε το κόστος ανεβαίνει), εξελίχθηκε σε θέμα χώρου και κατέληξε στο λογικά συμπέρασμα ότι από την στιγμή που μπορώ να δανειστώ ένα βιβλίο και να κρίνω αν μου αρέσει ή όχι πριν το πληρώσω γιατί να μην το εκμεταλλευτώ. Ούτως ή άλλος θα αγοράσω πάντα ένα βιβλίο που μουάρεσε γιατί όντως θέλω να το έχω δικό μου, νομίζω όλοι οι βιβλιοφάγοι έχουμε αυτό το σύνδρομο.


message 4: by Thomas (new)

Thomas (thomastheoc) | 7 comments Giota συμφωνώ μαζί σου. Εγώ πλέον αγοράζω λίγα βιβλία κι αυτά είτε επειδή τα διάβασα και μου άρεσαν πολύ, ή χωρίς να τα έχω διαβάσει για συλλεκτικούς/αισθητικούς λόγους, όταν αποτελούν κάποια σειρά ή συλλογή που έχει όμορφα και ταιριαστά εξώφυλλα.

Έχω ένα ράφι με αποκλειστικά εκδόσεις Μεταίχμιο (τα περισσότερα κερδισμένα), ένα ράφι με αγγλικά hardbacks, ένα με διάφορες βιβλιογραφίες (Νίκος Θέμελης, Τόλκιν, Νταν Μπράουν κτλ) και ένα τελευταίο (στον πάτο) με διάφορα παλιά όπως παιδικά, λυχναράκια Άγκαθα Κρίστι, βιβλία από εφημερίδες κ.ο.κ.

Αν αγόραζα όσα e-books έχω διαβάσει μέχρι τώρα, θα είχα τουλάχιστον ένα ράφι ακόμα γεμάτο με βιβλία (εκ των οποίων το 25% με έχει απογοητεύσει), θα είχε αρχίσει να επικρατεί το χάος και θα είχα τουλάχιστον 400 ευρώ λιγότερα στην τράπεζα.

E-readers για πάντα, λοιπόν!


message 5: by Giota (new)

Giota | 4 comments Thomas wrote: "Giota συμφωνώ μαζί σου. Εγώ πλέον αγοράζω λίγα βιβλία κι αυτά είτε επειδή τα διάβασα και μου άρεσαν πολύ, ή χωρίς να τα έχω διαβάσει για συλλεκτικούς/αισθητικούς λόγους, όταν αποτελούν κάποια σειρά..."

Είναι απλά μαθηματικά! Φέτος συμμετέχω για πρώτη φορά στο "Reading Challenge" και μέχρι στιγμής έχω διαβάσει 31 βιβλία εκ των οποίων έδωσα πάνω από 3 αστέρια στο 29,03% (9 βιβλία). Αυτά είναι τα βιβλία που θα ήθελα να έχω και ίσως μερικά από τα βιβλία στα οποία έδωσε 3 αστέρια, γιατί κάποια βιβλία μας αρέσουν ακόμα και αν λογικά ξέρουμε ότι έχουν προβλήματα. Πολλές φορές έχω ενθουσιαστεί με κριτικές κάποιου βιβλίου ή το πρώτο βιβλίο σε σειρά και έχω σπεύσει να τα αγοράσω και τώρα είναι θαμμένα πίσω-πίσω στα ράφια της βιβλιοθήκης, για να στριμώξω μπροστά βιβλία που όντως μου αρέσουν, και μετανιώνω τα λεφτά που έδωσα με τα οποία θα μπορούσα να είχα πάρει τόσα άλλα βιβλία.


Olga therebelreader | 2 comments Kalimera! Ego ta teleftaia 2 xronia kyrios diavazo 90% ebooks. Yparxoyn arketoi logoi poy me othisan se afto kai exo ginei megali fan pleon. O vasikos kai kyrios logos fysika einai o oikonomikos. De boro na katalavo me ta simerina oikonomika dedomena tis Elladas pos poleitai vivlio ellina/ellinidas siggrafea/os monternas logotexnias kai mythistorimaton 20 e to vivlio. Diladi ego poy eimai vivliofili tha prepei mono gia 5 vivlia na dino 100e to mina, mono gia ta 5 vivlia!! To theoro paralogo, atopo, "eglimatiko" gia to xoro toy vivlioy, kai distixos i katastasi den exei allaxei edo kai xronia. Ola ta xronia diavaza entypis morfis vivlia ki exo gemisei rafia kai ntoylapia oso den paei. Alla o xoros den itan to thema toso oso to oikonomiko. Telos yparxoyn pleonektimata ton ebooks opos oti diavazo kyrios vivlia sta agglika (exasko ti glossa), vrisko vivlia poy den exoyn erthei kai metafrastei stin Ellada, ta diavazo stin prototipi morfi toys, kai episis mathaino kai diavazo vivlia syggrafeon poy pleon aftoekdidontai electronika. H tasi afti ginetai olo kai pio dimofilis pleon. Exo vivlia hardcopies sto spiti fysika alla giati na doso tosa lefta otan boro na vro pamfthina ebooks? Afto poy thelo stin timi poy to thelo. Distixos i idia i politiki ton ellinikon ekdotikon oikon me othise na anazitiso kati allo, k afto einai ta ebooks.


message 7: by Giota (new)

Giota | 4 comments Olga wrote: "Kalimera! Ego ta teleftaia 2 xronia kyrios diavazo 90% ebooks. Yparxoyn arketoi logoi poy me othisan se afto kai exo ginei megali fan pleon. O vasikos kai kyrios logos fysika einai o oikonomikos. D..."
Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο είναι ότι ενώ το βιβλίο ενός Έλληνα συγγραφέα πωλείται κοντά στα 20€ βιβλία ξένης και μεταφρασμένης λογοτεχνίας σπάνια ξεπερνάνε τα 12€, και αυτό δεν είναι τώρα συνέβαινε πάντα. Κατανοώ ότι ένας συγγραφέας που η μητρική του γλώσσα είναι η Αγγλική (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Βρετανία) έχει σαν κοινό όλη την υφήλιο, ενώ ένας Έλληνας στοχεύει σε ένα κοινό δέκα εκατομμυρίων, αλλά όταν υπάρχει μια δοαφορά της τάξης των 10€...εγώ το σκέφτομαι να το αγοράσω. Βέβαια, σε αυτό συμβάλει και η ξενολαγνεία στην Ελλάδα...


Olga therebelreader | 2 comments Giota συμφωνώ και υπάρχουν αξιόλογοι Έλληνες συγγραφείς αλλά δε μπορώ να επιβαρύνω το οικογενειακό καλάθι με 100 ε μόνο για τα 5 βιβλία. Θέλω να διαβάζω περισσότερο αλλά αυτή η πολιτική είναι παράλογη. Θα ήθελα να στηρίξω το ελληνικό βιβλίο αλλά πώς? Μια πρόταση είναι φυσικά να στηρίξει και η ελληνική αγορά το ελληνικό βιβλίο σε ηλ. μορφή ώστε να πωλείται φθηνότερα. Η δικιά μου προτίμηση για ξενόγλωσσο βιβλιο δεν ειναι η ξενολαγνεία αλλά η ώθηση του οικονομικού να στραφώ αλλού για να καλύψω την ανάγκη μου και δυστυχώς βρίσκω ΜΟΝΟ ξενόγλωσσα βιβλία. Ας καταλάβουν και οι εκδ οίκοι στην Ελλάδα ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές. Εγώ περίμενα πως κ πως τις 2 μεγάλες εκθέσεις βιβλίου στην Αθήνα και για χρόνια δεν τις έχανα. Και προτιμούσα κυρίως Ελληνες συγγραφείς. Δυστυχώς όμως έπρεπε να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Και με λυπεί φυσικά.


message 9: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 11 comments Σωστά και απόλυτα κατανοητά όσα έχετε αναφέρει ως τώρα και απλά να δηλώσω ότι συμπάσχω και το έχω σχολιάσει πολλές φορές.


message 10: by Thomas (new)

Thomas (thomastheoc) | 7 comments Καλά το 20 ευρώ δεν ισχύει παντού, μπορείς να βρεις πλέον ελληνικά βιβλία με 10-15 ευρώ, αν είναι μικρά τότε ακόμη φθηνότερα.

Για μένα το χειρότερο είναι ότι η φορολογία των ελληνικών e-books είναι υψηλή και έτσι δε συμφέρει να στραφείς προς αυτά, εφόσον γλιτώνεις μόνο 2-3 ευρώ. Άσε που όλοι οι εκδοτικοί πλην Καστανιώτη, τα έχουν προστατευμένα με DRM. Ξεφτίλα.


message 11: by Michael (new)

Michael Kotsarinis (exlibrismichael) | 11 comments Βέβαια ευχάριστη έκπληξη είναι οι Αιρετικοί του Παδούρα που σε ebook τιμάται στα 12 ευρώ έναντι 18-22 ανάλογα το βιβλιοπωλείο.


message 12: by Kostas 78 (new)

Kostas 78 | 3 comments ...βέβαια υπαρχουν και βιβλία που δεν θα μου αρκούσε η ηλεκτρονική μορφή με τίποτα: για παράδειγμα η βιβλιογραφία του Θανάση Βαλτινού που κοντεύω να σημπληρώσω, είναι όλη σε πραγματικά πανέμορφες εκδόσεις από την Εστία... εκπληκτική δουλειά στα εξώφυλλα, στο χαρτί, στις γραμματοσειρές, στα πάντα. Όταν τα πιάνω και τα ξαναπιάνω στα χέρια μου νιώθω ευφορία... φυσικά αυτό ισχύει για τους περισσότερους εδώ, αφού και οι φανς του ηλεκτρονικού βιβλίου παραδέχονται ότι τα αγαπημένα τους τα θέλουν και σε χαρτί, που είναι πολύ ευχάριστο!


message 13: by Margaret (new)

Margaret | 22 comments Παιδιά ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΩ οτι τα βιβλία ειναι φθηνά, αλλα εγω βρίσκω αριστουργήματα με 3-5 ευρώ , σε διάφορα παζάρια και πάγκους, και εχω πολλές φορες συναντήσει ανθρώπους που δίνουν 35 ευρώ για ενα ζευγάρι σαγιονάρες Donna Karan η τρώνε με 75 ευρώ το άτομο στη Σπονδή (κουνέλι αλά προβενσιαλ με Καμαμπερ ντέ τρουακαρ) και παραπονιούνται για τα ακριβά βιβλία. Το βιβλίο ( αποτέλεσμα ταλέντου έμπνευσης και κόπου) που μπορεί κανεις και να το δανειστεί, και να το ανταλλάξει, δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο απο ενα κιλό φάβα Σαντορίνης . (22 ευρώ το κιλό)


message 14: by Konstantina (new)

Konstantina (konstantinakoraki) | 10 comments Πρόσφατα αγόρασα την πολυαγαπημένη μου "Ιστορία Χωρίς Τέλος" του Μίχαελ Έντε, όταν συνειδητοποίησα ότι δεν έβρισκα το αντίτυπο που είχα διαβάσει στα 14 μου, το οποίο με επηρέασε βαθύτατα, ως αναγνώστρια, αλλά και στο γράψιμο . Μάλιστα, το τοποθέτησα όλο χαρά σε ένα σημείο στο δωμάτιό μου, όπου έχω άμεση οπτική επαφή και πραγματικά νιώθω πολύ ευχαριστημένη.

https://www.goodreads.com/book/show/2...
ory

Τυχαίνει να έχω διπλά βιβλία της Άγκαθα Κρίστι, μερικά τα αγόρασα για συλλεκτικούς λόγους και αν εκείνη την περίοδο είχα περισσότερα χρήματα, θα είχα γεμίσει το σπίτι (ευτυχώς, έχω ξεπεράσει αυτή τη φάση).

Από εκεί και πέρα, τα βιβλία είναι ακριβά και φτηνά, για μένα μπορεί όμως να είναι και ασύγκριτα. Έχω διαβάσει βιβλία που δεν άξιζαν τα λεφτά τους, άλλα όμως ήταν παρέα, φίλοι, ταξίδια, συναισθήματα, συντροφιά. Όλα αυτά δεν πληρώνονται με τίποτα, και πλέον καταλαβαίνω πόσες απίστευτες ώρες έχει αφιερώσει ένας συγγραφέας για να βγάλει κάτι που αξιολογείται βάσει της τιμής του. Είναι το γενικότερο πνεύμα, όπως ανέφερε και η Μαργαρίτα. Προσωπικά, αγοράζω, δανείζομαι, χαρίζω, γράφω, κάνω ό,τι μπορώ. Καταλαβαίνω ότι 20-25 ευρώ είναι πάρα πολλά για όποιον διαβάζει αρκετά, αλλά αν ψάξει μπορεί να βρει πολύ καλές προσφορές. Πρόσφατα πλήρωσα ένα ποσό για δύο ποτήρια κρασί που θα προτιμούσα να τα είχα δώσει σε ένα καλό βιβλίο, όταν είδα τον λογαριασμό. Η τιμή ήταν όσα έδωσα για να πάρω τον "Μαιτρ και τη Μαργαρίτα" σε προσφορά...


message 15: by Konstantina (new)

Konstantina (konstantinakoraki) | 10 comments Olga wrote: "Kalimera! Ego ta teleftaia 2 xronia kyrios diavazo 90% ebooks. Yparxoyn arketoi logoi poy me othisan se afto kai exo ginei megali fan pleon. O vasikos kai kyrios logos fysika einai o oikonomikos. D..."

"...kai episis mathaino kai diavazo vivlia syggrafeon poy pleon aftoekdidontai electronika."

Πολύ ευχάριστο αυτό!


message 16: by Thomas (new)

Thomas (thomastheoc) | 7 comments Αχ Κωνσταντίνα αυτό το παθαίνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Όταν δίνω λεφτά σε χαζομάρες (π.χ. κοκτέιλ, σουβλάκια κτλ) πάντα σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να τα είχα επενδύσει σε ένα καλό βιβλίο...


message 17: by Apostolos (new)

Apostolos (tolisbk) | 4 comments Για λόγους οικονομίας χώρου, προτιμώ τα ηλεκτρονικά πλέον είτε στα Ελληνικά είτε ξενόγλωσσα. Έχω ήδη στείλει ουκ ολίγα σε αποθηκή συγγενικού προσώπου και πάλι γέμισα τις βιβλιοθήκες. Όσο γίνεται αποφεύγω τα έντυπα. Τα ηλεκτρονικά τα πληρώνω κανονικά. Προσωπικά βιβλίο=περιεχόμενο, το αν είναι τυπωμένο ή όχι είναι αδιάφορο.

Πάντως τα έντυπα στην Ελλάδα είναι σαφώς ακριβά μιας και σπανίζουν οι φτηνές εκδόσεις (που στα δυο χρόνια το χαρτί τους έχει υποβαθμιστεί πολύ και είναι για πέταμα). Νομίζω πως μόνο ένας εκδοτικός οίκος παράγει και φτηνά, δεν θυμάμαι το όνομα όμως.


message 18: by Kostas 78 (new)

Kostas 78 | 3 comments Apotolos wrote: "Για λόγους οικονομίας χώρου, προτιμώ τα ηλεκτρονικά πλέον είτε στα Ελληνικά είτε ξενόγλωσσα. Έχω ήδη στείλει ουκ ολίγα σε αποθηκή συγγενικού προσώπου και πάλι γέμισα τις βιβλιοθήκες. Όσο γίνεται απ..."


..όντως Απόστολε, πληρώνουμε λίγο παραπάνω από τους ξένους αλλά τουλάχιστο οι εκδόσεις μας είναι ποιοτικές. Κι εγώ προτιμώ να πληρώνω λίγο παραπάνω και να έχω στα χέρια μου μια καλή έκδοση!

...πάντως ακριβή και η φάβα Σαντορίνης! :)


message 19: by Konstantina (new)

Konstantina (konstantinakoraki) | 10 comments Thomas wrote: "Αχ Κωνσταντίνα αυτό το παθαίνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Όταν δίνω λεφτά σε χαζομάρες (π.χ. κοκτέιλ, σουβλάκια κτλ) πάντα σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να τα είχα επενδύσει σε ένα καλό βιβλίο..."

Φαντάσου να έφτανες στο σημείο να αγοράζεις μόνο βιβλία και να αποφεύγεις τα υπόλοιπα...


message 20: by Christiana (new)

Christiana Hadji | 3 comments Παιδιά, πραγματικά απορώ με αυτά που διαβάζω: εκεί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δημοτικές βιβλιοθήκες? Εγω προσωπικά (στην Κύπρο) διαβάζω γύρω στα 70 βιβλία τον χρόνο, εκ των οποίων τα 2 - 3 αγοράζω καινούρια, άλλα 3 - 4 τα αγοράζω μεταχειρισμένα από φιλανθρωπικά παζαράκια, και τα υπόλοιπα 60 - 65 τα δανείζομαι από τις διάφορες βιβλιοθήκες, οι οποίες είναι εντελώς δωρέαν ή με συνδρομή πέντε ευρώ τον χρόνο. Έχοντας τιγκάρει επικύνδυνα όλα τα ράφια του σπιτιού μου με βιβλία, πλέον αγοράζω μόνο επιλεγμένα κομμάτια, κυρίως για να υποστηρίξω οικονομικά τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Επιπλέον γλιτώνω και 800 - 900 ευρώ τον χρόνο χάρην στις δημοτικές βιβλιοθήκες (είμαι μέλος σε τέσσερις.) Από τα λίγα πράγματα για τα οποία ευγνωμονώ τις τοπικές αρχές!!!


message 21: by Lubinka (new)

Lubinka Dimitrova | 25 comments Mod
Φυσικά και υπάρχουν βιβλιοθήκες, αλλά στη δική μου γειτονιά τουλάχιστον ο κατάλογός τους είναι απελπιστικά παλιός. Εννοείται ότι όποιος θέλει να διαβάσει, πάντα θα βρει κάτι, αλλά μερικές φορές θέλεις να διαβάζεις και κάτι από τη σύγχρονη λογοτεχνία που συζητιέται, γυρίζεται σε ταινίες και παθιάζει τον κόσμο (και αυτό το λέω ως άτομο που λατρεύει την κλασική λογοτεχνία). Απλά με την τωρινή χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών - ας μιλήσω έστω για την περίπτωση της δικής μου γειτονιάς όπου πηγαίνω σχεδόν κάθε βδομάδα - η μόνη πηγή νεότερων τίτλων είναι οι δωρεές από τους αναγνώστες. Αυτό καθ' εαυτό είναι πολύ ωραίο φαινόμενο, αλλά άκρως ανεπαρκές για να διατηρείται ενημερωμένη μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.
Για τα παιδιά πάντως είναι ανεκτίμητος θησαυρός, και είναι τυχερά όσα τον ανακαλύψουν από νωρίς, ξέρω εξ ιδίας πείρας.


back to top