Goodreads Malaysia discussion

86 views
Salam Perkenalan & Pengumuman > Buku Tiada Di Dalam Record Goodsread

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments Saya perasan ada sebilangan kecil buku-buku di Malaysia yang tidak beberapa terkenal tiada dalam record Goodsread.

Ia agak mengecewakan saya kerana buku tersebut tidak boleh masuk ke dalam selves saya.

T_T

Ada cara tak supaya buku-buku tersebut boleh dimasukkan ke dalam record?

Ataupun hanya pihak pentadbir Goodsread saja boleh berbuat demikian?

Harap sesiapa dapat membantu.
Terima kasih.
^_^


message 2: by Adrianz (new)

Adrianz (adrianzliverpool) | 4 comments manually add..


message 3: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments @Adrianz

Thank you!


message 4: by Syukri (new)

Syukri Mohtar (syuk606) | 4 comments siapa2 yang jadi Goodread Librarian boleh add buku yang tak ada dalam sistem.


message 5: by Fara (new)

Fara (faradee) | 11 comments Buku apa? Saya boleh bantu ^_^

* Tapi kalau tak silap, siapa-siapa saja boleh add buku kan?


message 6: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments @Dee

Thank you!

Kalau boleh sendiri masukkan, saya nak buat sendirilah. Ada banyak buku saya nak masukkan.

Thank you!

^_^


message 7: by Fara (new)

Fara (faradee) | 11 comments Rasanya macam itulah. Bukan librarian boleh add, cuma tak boleh edit semula :)

*Betulkan kalau saya salah ya para pustakawan.


message 8: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments @Dee

Ok. Thank you!
Nanti saya belek-belekkan.

^_^


message 9: by Shaharuddin (new)

Shaharuddin | 19 comments Nak masukkan kena guna web, apps tak boleh. Search buku, kemudian keluar not found, akan keluar option untuk add.


message 10: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments Again thank you kepada semua yang sudi memberitahu pada saya penyelesaiannya.

Saya sangat berterima kasih.

^_^


message 11: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Terasa mahu ajarkan semua penerbit merekodkan terbitan mereka dalam Goodreads.
Boleh jadi satu kaedah pemasaran juga bagi merwka kan?


message 12: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments @Nur Azzah

Setuju. Buku-buku PTS kebanyakkannya tiada padahal pasarannya agak bagus.


message 13: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2415 comments Mod
Nor Azzah wrote: "Terasa mahu ajarkan semua penerbit merekodkan terbitan mereka dalam Goodreads.
Boleh jadi satu kaedah pemasaran juga bagi merwka kan?"


juga kaedah pemasaran pada goodreads ... hehehe


message 14: by Najibah, Penterjemah yang mencintai kata-kata (new)

Najibah Abu Bakar (najabakar) | 2843 comments Mod
Nor Azzah wrote: "Terasa mahu ajarkan semua penerbit merekodkan terbitan mereka dalam Goodreads.
Boleh jadi satu kaedah pemasaran juga bagi merwka kan?"


Sokong Kak Azzah. Yang selalu saya nampak cepat naik di sini, buku2 ITBM.


message 15: by Nazmi, Editor Sastera Berita Harian (BH), cerpenis dan novelis (new)

Nazmi Yaakub | 2415 comments Mod
buku2 itbm pun baru saja cepat masuk rekod. sebelum ni bila dapat buku drpd mereka, tolonglah serba sedikit. tapi nampaknya editor nya dah rajin key in.


message 16: by Shahrul (new)

Shahrul AhLami (duniabookku) | 13 comments Buku BEDUK DIKETUK LAGI karya Ustaz Pahrol Mohd Juoi tiada dalam goodreads...


message 17: by Haira (new)

Haira | 86 comments Saya pun boleh bantu add buku dalam Goodreads. Tapi banyak info yang boleh diberikan oleh orang yang memegang buku, atau memiliki buku itu secara fizikal @ e-book :)


message 18: by Azbaqiyah (new)

Azbaqiyah | 1 comments Ada cuba nak addkan buku, tapi boleh pula buka tak ada dalam tangan.

Terbantut niat...


message 19: by Nor, dari khutubkhanah USIM (new)

Nor (norazzahmomin) | 1540 comments Mod
Baru saja ajarkan anak saya tambahkan buku dalam Goodreads. Tapi saya pesankan supaya beri saya semak dulu sebelum Create Book, untuk pengesahan ketepatan maklumat bahan.

Banyak buku kanak-kanak terbitan Malaysia juga tiada dalam Goodreads ni.


message 20: by Mohamed (new)

Mohamed Yosri (yosri) | 36 comments Saya sedang berusaha menambah buku-buku yang diterbitkan di Malaysia. Sedang menumpu pada keluaran Penerbit Universiti Malaya. Baru selesai semua buku Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia. Harap ramai yang lain akan turut membantu penerbitan yang lain juga.


back to top