Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

59 views
Archief 2020 > Napraten maandboek oktober: De schaduw van de wind

Comments Showing 1-18 of 18 (18 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Evi, Quiz Master (last edited Oct 15, 2020 02:40PM) (new)

Evi | 864 comments Mod
Dit topic is bedoeld voor degene die het boek uit hebben.

Voor wie die geen spoilers wilt lezen kan beter niet verder lezen!

Ik zag dat er al een aantal mensen klaar zijn met het boek De schaduw van de wind, hier kunnen jullie uitgebreid na praten zonder het gebruik van spoiler tags.

Om een beetje een gesprek op gang te laten komen staan hieronder een aantal vragen die misschien kunnen helpen:

1. Julián en Daniel volgen een vergelijkbare levensloop, echter eindigen ze in de meest tegenovergestelde manier mogelijk. Wat heeft het verschil gemaakt dat ervoor gezorgd heeft dat Daniel zo anders terecht komt dan Julián?

2. Nuria's laatste woorden, bedoeld voor Julián, waren "Er zijn ergere gevangenissen dan woorden." Wat bedoeld ze hiermee?

3. Waarom heeft het boek de titel De Schaduw van de Wind gekregen?

4. Is er een verschil te merken in hoe Zafón zijn vrouwelijke en mannelijke personages presenteert? Wat betekenen de vrouwelijke personages in Daniels leven voor hem?

Mocht je zelf vragen hebben over het boek waar je graag over zou willen discussiëren, stel deze dan vooral!


message 2: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1627 comments Mod
1) Ik denk dat Daniel meer vrienden heeft en zijn problemen confronteert vergeleken met Julian (en uiteindelijk niet verbitterd/geobsedeerd raakt) maar het verschil tussen beide is ook weer niet zo groot. Ik raakte best vaak verward tussen de beiden als ik terugdenk aan het verhaal 😄
4) Ik vind dat de vrouwen er nogal bekaaid vanaf komen bij Zafon. Bijna iedereen die overlijdt is vrouw (Nuria, de vriendin van Carax), Nuria is het enige karakter wat liegt tegen Daniel in het boek, en hoe die blinde meid die Daniel in het begin afwijst aan het eind van het boek als oude verbitterde spinster wordt neergezet is ook nogal grof.


message 3: by Jooke (new)

Jooke | 601 comments Het is voor mij te lang geleden om inhoudelijk te reageren.
1) ik herinner mij wel de gelijkenissen, maar niet meer wat het verschil in uitkomst gaf. Was Bea volhardender dan Nuria of Daniel minder koppig/eigenwijs dan Julian?

3) Nagenoeg iedereen in de literaire wereld heeft gehoord van Julian Carax en zijn werk, als het ruisen van de wind. Maar niemand weet waar hij gebleven is. De manier waarop Julian Daniel volgt in een poging zijn boek te vernietigen is als schaduwen. Simpel geredeneerd, maar misschien zijn er nog verklaringen.


message 4: by Maartje (new)

Maartje | 528 comments Ik had het boek al gelezen en heb het nu herlezen. Ik vind het een fijn boek om te lezen hoewel ik ook snap dat anderen het misschien niets vinden. Nu ik deze vragen al stiekem had gelezen keek ik wel anders naar de weergave van de vrouwen, die komen er inderdaad niet erg goed vanaf. Ze worden sowieso nauwelijks inhoudelijk beschreven en worden alleen ondersteunend van de man neergezet.

Ik vind het bij de verschillen tussen Julián en Daniel opvallend dat Daniel ondanks zijn naïviteit toch zo goed terecht komt. Waarschijnlijk door wat Henk zegt, goede vrienden en familie.


message 5: by Jovana (new)

Jovana De | 985 comments 1. Misschien ook wel omdat Daniel uiteindelijk de confrontatie toch aangaat: hij gaat naar het huis van Bea , maar ontmoet daar Tomas, maar verwachte eigenlijk haar vader.
Ook een beslissend moment is denk ik dat Bea kan ontsnappen in tegenstelling tot Penelope, en Bea’s vader bang is haar kwijt te raken en zich neerlegt bij het feit dat ze gaan trouwen.
Persoonlijk denk ik ook dat de situatie in de ‘graftombe’ waarin Daniël wederom niet vlucht maar Julian probeert te helpen en daardoor bijna zijn eigen leven verliest gezien kan worden als het aangaan van de confrontatie met zijn eigen keuzes en de consequenties die daarbij horen, wat maakt dat hij Bea misschien meer verdient.
Los daarvan scheelt het ook dat het zijn zus niet is!


message 6: by Jovana (new)

Jovana De | 985 comments 5. Welke vriendschap sprak jullie het meeste aan in dit boek?


message 7: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1627 comments Mod
Ik vond de relatie tussen Fermin en Daniel wel heel leuk qua dynamiek


message 8: by Laura (new)

Laura | 196 comments Wat een over the top boek zeg! Van de beschrijvingen van de omgeving tot de personages tot de verhaallijn. Dat maakte het mysterieus maar ook spannend en grappig. Ik vond wel dat het daardoor soms wat langdradig was. En minder geloofwaardig omdat het van toevalligheden aan elkaar hing maar dat verwachte ik ook niet van het boek.

1. Ik denk ook dat het verschil in uitkomst zit in dat daniel niet jaren tevergeefs heeft hoeven wachten op zijn geliefde.

5. Ik zou ook zeggen daniel en fermin maar vooral omdat fermin het enige karakter is wat ik echt aardig vond. Echt mijn favoriete personage in het boek.


message 9: by Suus (new)

Suus | 34 comments De vriendschap tussen Fermín en Daniel vond ik ook heel leuk! Fermín vond ik sowieso het leukste karakter uit het boek.


message 10: by Maartje (new)

Maartje | 528 comments jaaaa Fermin is heel leuk, een van de andere boeken in de serie gaat ook dieper op hem in!


message 11: by Maartje (new)

Maartje | 528 comments mij sprak de vriendschap tussen Julian en Miquel ook aan trouwens.


message 12: by Mel (new)

Mel | 235 comments 1) Ik denk dat doordat Daniel een bredere vriendin/familiekring heeft dan Julian, hij niet alleen obsessief met zijn liefde bezig is. Daarnaast geeft dit hem een beter vangnet wanneer alles misloopt, wat hem een breder perspectief geeft, en waardoor hij niet verbitterd raakt.

4) Ik vond sowieso dat de karakters in het boek allemaal erg sterk uitvergrote karaktertrekken hadden, maar bij de vrouwen beperkte zich dit met name tot de liefde/sex. Vooral in combinatie met hoe de mannen (en dan vooral Fermin) óver vrouwen praten, vond ik dit wel een beperkt beeld geven.

5) Mee eens met de voorgaande comments dat de vriendschap tussen Fermin en Daniel erg mooi omschreven is! Vooral op het eind wanneer Fermin Daniel probeert te beschermen wanneer hij zelf de klappen vangt. De vriendschap tussen Daniel en Tomas vond ik vooral mooi zoals die tot aan de start van het verhaal geweest was, maar Daniel laat op dit punt Tomas vrijwel volledig links liggen.


message 13: by Jovana (new)

Jovana De | 985 comments 4. Wat ik een beetje mis is waarom eigenlijk die mannen zo helemaal voor de vrouwen gaan. Het is een mooi beeld dat zowel Julian als Daniel bereid zijn hun hele leven om te gooien voor de liefde van een vrouw. Het is wel het hoogste doel in het leven voor hun.
Maar misschien een extra vraag, wat maakte die liefdes zo bijzonder? Of hoort dat gewoon bij de sprookjessfeer die neergezet wordt?


message 14: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1627 comments Mod
Ik denk dat je daar wel aan een punt raakt Jovana, het is misschien een goede weergave van kalverliefde maar eigenlijk krijg je als lezer weinig diepte mee van de relaties die zowel Julian als Daniel hebben met hun love interests. Hun uiterlijk wordt misschien wel beschreven door Zafon, maar of ze nu echt als aparte mensen tot hun recht komen en we wat meer van ze weten dan dat ze heel mooi zijn?


message 15: by Laura (new)

Laura | 196 comments Helemaal eens. De vrouwen lijken een soort trofee en de mannen kunnen alleen nog gelukkig zijn met de trofee.
Ik ben ook heel benieuwd hoe de themas van mannen en vrouwen etc terug komen in de andere boeken!
Zijn jullie van plan die ook tegaan lezen?


message 16: by Suus (new)

Suus | 34 comments Ja daar ben ik het wel mee eens. De mannelijke personages vond ik goed uitgewerkt, bij de vrouwelijke karakters zat daarentegen weinig ontwikkeling imo. Dat was wel jammer.
Ik ben in ieder geval van plan om De gevangene van de hemel te lezen, waar Fermín meer op de voorgrond staat. Die heb ik nog ergens in de kast liggen.


message 17: by Carola (new)

Carola (m00s) | 601 comments Goed punt over de vrouwen in het boek. Dit was me jaren geleden niet eens opgevallen, of ik was het alweer vergeten (wat in mijn geval zeer goed mogelijk is want ik vergeet heel snel de details van een boek). Het stoorde me een beetje, kreeg het idee dat bij elke vrouw die geïntroduceerd werd, direct werd beschreven waarom ze wel/niet aantrekkelijk was en wat voor gevoel ze opriep bij de mannen. En dat was het, veel verder ging het soms niet. Wel jammer.


message 18: by Carola (new)

Carola (m00s) | 601 comments 1. Beide mannen hebben een heel andere achtergrond/basis. Bij Julian was er veel geweld, weinig liefde, bij Daniel was er wel liefde, en niet alleen van zijn vader. Dat heeft beide personages flink gevormd denk ik, waardoor ze zo anders eindigen.

2. Ik denk dat Nuria doelde op haar gevangenis in de liefde, met Julian als grote liefde maar ze zat 'vast' aan Miquel die ze niet de liefde kon geven die hij verdiende.

En 5. Dat vind ik ook meteen de mooiste vriendschap, die tussen Julian en Miquel. Interessant ook dat Miquel heel veel doet/over heeft voor Julian, maar andersom kan Julian weinig terug doen, als ik het me goed herinner.


back to top