Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

60 views
Archief 2020 > Napraten: De Boekhandel van Teheran

Comments Showing 1-32 of 32 (32 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Lees alleen mee in dit topic, als je het boek uit hebt.

In dit topic kan je namelijk zonder spoiler tags praten over De boekhandel van Teheran

Meelezer @Natalie opent met de eerste vraag: Wat vond jij van de sfeer van het boek? En wat vonden jullie de mooiste scene?


message 2: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Yvonne: Ik heb genoten van dit boek! Zonder deze buddy-read had ik hem niet gelezen en ik ben zo blij dat ik hem wel las! Het helpt me echt buiten mijn eigen genre te kiezen en te lezen. Heel leuk!

Sfeer van het boek: Intens, warm en toch rauw. Ontzettend interessant om in een andere cultuur mee te kijken en de cultuurshock van Roya in Amerika!

Mooiste scene: Echt? één? De samen-in-verpleeghuisbed-scene. En dat Roya het nieuwe boekwinkeltje ontdekt die de zoon van Bahman heeft opgezet. Hoe ze het beschrijven ruik ik zelf bijna die boekwinkeltjes.
Ik kan er nog wel veel meer noemen! Ik vond het een heel mooi boek!


message 3: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Sorry Yvonne :) verwijderde per ongeluk je reactie, maar wat een mooie leeservaring! Ik herken de sfeer die je beschrijft helemaal terug.

Even benieuwd: wat is normaal je genre?


message 4: by Lisanne (new)

Lisanne D. | 148 comments Dat stukje van de boekhandel van de zoon van bahman heb ik even gemist. Weet je toevallig waar dat ongeveer was? Dan luister ik het stukje nog een keer. Ik vond de sfeer een beetje melancholisch, maar wel met een soort gelatenheid. Zo van it is what it is. De combinatie met de vurige en intense beleving van de jonge jaren maakt het extra mooi, in mijn beleving.


message 5: by Aileen (new)

Aileen | 135 comments Ik heb van het weekend over een goede vraag nagedacht en ik heb er één gevonden. Tijdens het lezen had ik sterke vermoedens dat Roya haar zus (al dan niet samen met/in opdracht van haar ouders) te maken had met de sabotage van het plan om elkaar op het plein te ontmoeten. Volgens mij zat er een scène in het boek dat haar zus stilletjes op bed lag na die bewuste dag.. of in ieder geval iets in die trant, waardoor ik op het verkeerde ben ben gezet. Wat zijn jullie gedachten hierover? Hadden jullie wel door door wie het plan had(den) bedacht om Roya en Bahman elkaar niet laten ontmoeten op die beslissende dag?


message 6: by Jooke (new)

Jooke | 576 comments Ik vond het een intens verhaal door de verschillende maatschappijbeelden die geschetst werden, de hoeveelheid ups en downs, euforie en verdriet, zoveel onmacht en frustratie, maar ook berusting.

@Yvonne: Toen de beschrijving van het "ouderwetse" boekenwinkeltje begon, begon mijn hoop te groeien. Het was me onmiddellijk duidelijk dat alle herinneringen die het opriep geen toeval was.

@Aileen: Ik heb eigenlijk nooit Roya's zus verdacht. Voor mij was het altijd de moeder, ook omdat meermaals terugkwam dat ze aan calligrafie deed als afleiding. Fahkri zijn betrokkenheid vermoedde ik ook toen hij Roya zocht tijdens de demonstratie, maar de mate van zijn "verraad". Voor mij was hij altijd een "bondgenoot" voor Roya en Bahman


message 7: by Lisanne (new)

Lisanne D. | 148 comments Ik heb ook even haar zus verdacht! Zeker omdat ze samen in Amerika waren.


message 8: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Jooke wrote: "Ik vond het een intens verhaal door de verschillende maatschappijbeelden die geschetst werden, de hoeveelheid ups en downs, euforie en verdriet, zoveel onmacht en frustratie, maar ook berusting.

..."


Ik dacht ook elke keer dat het de moeder was... Ik mocht haar echt niet!!! En indirect was zij het ook natuurlijk. Maar goed, Fahkri zat zo in zijn schuldgevoel dat hij ook geen tegenwicht bood tegen haar (en dat deed hij ook niet toen ze jong waren, tegenwicht bieden tegen haar en tegen z'n vader mbt partnerkeuze). Heel sneu hoe hij verstrikt is geraakt in een web die hij gedeeltelijk zelf in stand gehouden heeft.


message 9: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Aileen wrote: "Ik heb van het weekend over een goede vraag nagedacht en ik heb er één gevonden. Tijdens het lezen had ik sterke vermoedens dat Roya haar zus (al dan niet samen met/in opdracht van haar ouders) te ..."

Ik had dus echt géén idee wie er achter zat, al vermoedde ik dus die moeder. Maar ik wist het echt niet zeker. Was voor mij een groot vraagteken. En pas aan het einde van het boek had ik door dat Fahkri's aanwezigheid op het plein als oorzaak had dat hij betrokken was in dit bedrog. Ik had dat eerder echt niet door. Kon het allemaal niet plaatsen.
De zus heb ik nooit verdacht! Die was gewoon de "irritante" zus voor mij ;-)


message 10: by Marit S (new)

Marit S (marit91) | 158 comments Ik vond het heel mooi hoe de auteur een beeld kon schetsen van een land in verandering, zonder dat het heel zwaar werd. Het begin was wel een beetje traag, maar er was telkens wel genoeg om door te blijven lezen.
Een van de mooiste momenten in het boek vind ik wanneer Roya de boekwinkel van de zoon van Bahman tegenkomt in Amerika. Door de omschrijving van de winkel en hoe vertrouwd Roya zich daar voelt begrijp je als lezer ook bijna meteen dat het haast wel van iemand moet zijn die ze kent. Ik vond dit echt prachtig omschreven. En wanneer Roya en Bahman achter het bedrog komen, dat vond ik zo verdrietig.


message 11: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Melanie wrote: "Sorry Yvonne :) verwijderde per ongeluk je reactie, maar wat een mooie leeservaring! Ik herken de sfeer die je beschrijft helemaal terug.

Even benieuwd: wat is normaal je genre?"


Goede vraag.... haha. Ik vind dat altijd lastig te omschrijven.
Even denken,
(Historische/Christelijke) Romans, Feelgood romans, (<-- vooral niet te spannend, want daar hou ik niet zo van, ik kies vaak wat veilige boeken denk ik) en soms non-fictie over onderwerpen die me interesseren zoals psychologische, sociale of christelijke non-fictie. Of dingen over koken en eten bijv.


message 12: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Leuk om te lezen allemaal :)

Ik herken heel erg die melancholische sfeer ja @Lisanne. Dat vond ik soms wel prima en op gisteren iets minder fijn. Ik was gisteren gewoon heel vrolijk, maar na een tijdje werd ik door het boek ook helemaal melancholisch xD. Hebben jullie dat ook wel eens? Ik neem altijd heel erg de sfeer over.

@Aileen: o daar had ik nog helemaal niet over nagedacht. Zou best kunnen, maar voor mij tijdens het lezen waren het inderdaad de moeder en Fahkrir.

De mooiste scene.. hm ja bij mij komen ook meteen de scenes in het boekhandeltje en het ziekenhuis bed naar boven. Ik vond de laatste scene met Claire en het koken ook wel heel mooi.


message 13: by Melanie, News Chief (last edited Oct 19, 2020 06:54AM) (new)

Melanie | 3018 comments Mod
O ja en over het boek: het was een boek dat rustig werd opgebouwd. Soms voor mij iets te rustig. Ik merkte dat mijn gedachten regelmatig afdwaalden tijdens het luisteren, maar ik vond het wel echt een mooi verhaal met verrassende twists in het plot.


message 14: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Melanie wrote: "O ja en over het boek: het was een boek dat rustig werd opgebouwd. Soms voor mij iets te rustig. Ik merkte dat mijn gedachten regelmatig afdwaalden tijdens het luisteren, maar ik vond het wel echt ..."

In hoeverre heeft dit misschien ook te maken met het luisteren? Want ik heb dat met luisteren ook vaak. Daarom lees ik altijd, want dan bepaal ik mijn eigen tempo, soms lekker hard doorlezen, of juist nog even stukje terug om iets nogmaals te lezen en door te laten dringen.


message 15: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Ik heb ook nog wel een vraag voor iedereen:

Wat deed de aanwezigheid van kansenongelijkheid en verwachtingspatronen met je? (sociale klassen, sekse, etnische groepen in de verschillende landen etc, vul zelf verder in)


message 16: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Yvonne wrote: "Melanie wrote: "O ja en over het boek: het was een boek dat rustig werd opgebouwd. Soms voor mij iets te rustig. Ik merkte dat mijn gedachten regelmatig afdwaalden tijdens het luisteren, maar ik vo..."

Ja, ik denk dat het daar ook mee te maken heeft. Ik weet nog niet helemaal of ik luisterboeken echt fijn vindt. Je kunt ze wel sneller zetten (heb ik ook wel iets gedaan), maar dat vind ik ook niet heel prettig. En ik was inderdaad ook afgeleid soms omdat ik het bijvoorbeeld onder het schoonmaken luisterde.
Ik denk dat luisterboek/leesboek best een grote invloed heeft op je leeservaring.


message 17: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Yvonne wrote: "Ik heb ook nog wel een vraag voor iedereen:

Wat deed de aanwezigheid van kansenongelijkheid en verwachtingspatronen met je? (sociale klassen, sekse, etnische groepen in de verschillende landen etc..."


Ja, dat zat er inderdaad echt wel veel in. Echt wel een thema eigenlijk. Het deed meestal niet heel veel bij me. Ik heb het wel vaker gelezen in verhalen uit een andere tijd of cultuur. Een keer deed het wel wat met me: toen ze geen baan kon krijgen als vrouw in Amerika. Dat vond ik wel frustrerend om te lezen.
Ik vroeg me ook af of ze misschien in Iran, in die tijd, makkelijker een baan had kunnen krijgen als vrouw (en het verschil tussen sekse misschien in bepaalde zin kleiner was in Iran in die tijd), maar daar heb ik geen idee van.


message 18: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Hoe het voelt als migrant en ook de rol die je accent er bij speelt, de taal, vond ik trouwens ook wel interessant om te lezen.


message 19: by Manda (new)

Manda | 445 comments Hoewel ik al wel positieve verwachtingen had van het boek, vond ik het nog mooier/leuker dan verwacht! Er zaten (gelukkig) ook meer wendingen in dan ik had gedacht.
De samenleving en sfeer van Iran vond ik interessant en leuk om te lezen. Ook de tweestrijd waar de zussen in zaten. Aan de ene kant geen zin hebben om al die politieke standpunten te moeten aanhoren en er wat van te moeten vinden, maar tegelijk er niet omheen kunnen omdat er zoveel speelt en het invloed op ze heeft.

Ik vond het ook mooi omschreven toen Roya in Amerika was en niet goed wist wat ze moest zeggen. Dat ze in Iran vaste reacties hebben, terwijl in Amerika die etiquette allemaal weg is. Kan me nu beter voorstellen hoe lastig dat moet zijn. Hoe ga je met anderen om? Wat is gepast?

En wat Melanie zei, dat herken ik. Vond het ook zo frustrerend dat ze geen baan kon vinden. Ze had zo hard gestudeerd, diploma’s gehaald. En dan moest ze maar dankbaar zijn dat ze er mocht wonen. Ugh!


message 20: by Manda (new)

Manda | 445 comments Oh, en die scène in het bed in het verzorgingstehuis. Zo mooi, maar hartverscheurend ook. Elkaar toch weer gezien en nog altijd de liefde, maar hoe anders hadden hun levens ook kunnen zijn.


message 21: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
@Manda: ja, dat van de etiquette vond ik ook interessant inderdaad!


message 22: by Melanie, News Chief (last edited Oct 22, 2020 11:24PM) (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Ik zat nog bij wat 'book group' vragen te kijken online. En daar stond dat Roya in Iran ervaart dat ze soms moet doen alsof, beleefd moet blijven, voldoen aan bepaalde verwachtingen als vrouw. Dat speelt o.a. in de scene dat de moeder van Bahman er maar op blijft hameren dat hij met Shayla zal trouwen en Roya beleefd moet blijven. Er staat en Engelse quote bij die ik niet zo goed kan vertalen:

This was the societal web of niceties and formalities and expected good female behavior that often suffocated her. But she had no choice but to bear it, to try to navigate within it. That much she knew.”

De vraag is: bestaat dit in Nederland ook? ervaar jij dit ook wel eens? En hoe dan? Of is er een cultuurverschil hier?

Bron: https://www.readinggroupguides.com/re...


message 23: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Manda wrote: "Ik vond het ook mooi omschreven toen Roya in Amerika was en niet goed wist wat ze moest zeggen. Dat ze in Iran vaste reacties hebben, terwijl in Amerika die etiquette allemaal weg is. Kan me nu beter voorstellen hoe lastig dat moet zijn. Hoe ga je met anderen om? Wat is gepast?..."

Ja dat vond ik ook heel erg interessant om te lezen. We hebben wel eens een gesprek met onze Afghaanse buren gehad over dit soort zaken. Dat vond ik toen ook al zo 'cultuurshock' en tegelijk heel interessant om te horen. Als je daar weg wilt gaan als je op visite bent, zeg je: ik ga. En dan gaat de gastvrouw je dus overhalen om te blijven, gaat je nog drinken inschenken enz. En dat "spel" gaat dan nog een aantal keren zo door... Dat is ook net zoiets. (wel zeer vermoeiend lijkt me. Je weet ook nooit precies hoe laat je dus weg gaat, want het is net hoe het "spel" van weggaan loopt)

Ik moest wel erg lachen om die "cola"-scene in het boek. Waarbij Roya vraagt of haar gast wat wil drinken, en hij gewoon zegt: Ja lekker, doe maar cola... En hoe van slag ze daarvan was, dat hij gewoon ja zei. Direct zijn en gewoon zeggen wat je wilt heeft ook voordelen, dacht ik zo. Want dat heen-en-weer gepraat lijkt me nou helemaal niks. ;-)

Cultuurverschil in NL: Ik kom uit de randstad en de mensen met wie ik omga zijn veelal direct en duidelijk. Ik vind dat zelf ook heel prettig. Geen indirect gedoe, gewoon zeggen wat je denkt (dat kan ook met respect! ik bedoel dus vooral: niet om de hete brij heen draaien). Maar ik weet van vrienden uit het oosten dat zij daar dus tegenaan lopen dat de mensen daar niet echt zeggen wat ze vinden. "jaaa is goed". En dan een week later is er niks gebeurd en als je er dan naar vraagt komt het hoge woord eruit. "ja het is toch niet zo'n goed idee eigenlijk....." ZUCHT. Zeg dat dan gewoon, dan praten we erover.
En in het Babyhuis waar ik vrijwilliger ben heb je wel vaker te maken met verschillende subculturen en de verschillen die daarin zijn. Dat geeft soms echt botsingen, maar ook hele mooie gesprekken!


message 24: by Susy (new)

Susy (susysstories) | 1234 comments Bij ons in Portugal gaat het ook zo: de eerste keer sla je af en vervolgens wordt het nog 100x aangeboden en word je overgehaald toch iets te nemen. Heb wel het idee dat dat met de jongste generaties wat aan het veranderen is...


message 25: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Oh wat grappig om te horen dit.

Ik had dat wat Yvonne zegt dus andersom. Ik kom van de Veluwe en ging in Utrecht naar het HBO. En die cultuur was ineens zo direct en veel harder. Ik moest daar echt aan wennen. In het oosten zijn mensen denk ik meer conflict vermijdend 😅


message 26: by Laura (new)

Laura | 189 comments Op de valreep het boek gelezen. Dacht eigenlijk dat ik er niet aan toe zou komen. Mooi kadootje, want het was een prachtig boek! zoals iemand anders ook schreef: melancholisch en sommige scenes hartverscheurend. zoals de samen in het verpleeghuis scene (allemaal!) maar ook het overlijden van Marigold.
Je weet aan het begin van het boek dat het mis gaat, maar je hoopt toch tegen beter weten in dat het niet gebeurt.


message 27: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Leuk dat het je toch nog gelukt is Laura!

O ja, het overlijden van Marigold. Die is nog niet eens genoemd volgensmij. Was ook een hele tragische scene inderdaad ;'(


message 28: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) Tof dat je hem toch nog gelezen hebt Laura en dat hij zo goed beviel! Ik herken het helemaal!

En ja... oh dat kleine meisje...
Wat heeft Roya een hoop meegemaakt in haar leven he...


message 29: by Laura (new)

Laura | 189 comments Ja echt wel. En daarin vond ik het boek ook realistisch. Het loopt niet altijd goed af. En dit gebeurt allemaal.
Maar wel fijn dat de auteur op het 3inde nog wat feel good momenten regelde haha.


message 30: by Linda (new)

Linda | 241 comments Ik heb hem in een dag uitgelezen. Vond het mooi hoe het op het eind allemaal samengeweven was.
bijzonder dat deze zussen juist gestimuleerd werden door hun ouders om te studeren. De meeste van de boeken die ik heb gelezen over die cultuur, gaan over een soort onderdrukking van de vrouw, waarin zij worden gereduceerd tot enkel echtgenote en moeder.

Maar ik had wel veel meer diepgang willen lezen over de politieke situatie daar. Ook over hoe die boekhandel werd gebruikt om brieven te smokkelen. Dat vond ik interessanter dan de romance.

Over cultuurverschil of verschil tussen man en vrouw hier: mijn broers mochten echt veel meer dan ik vroeger. Ik mocht niet alleen fietsen in het donker, moest na het uitgaan thuis gebracht worden, en als dat niet kon haalden ze mij midden in de nacht op.


message 31: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Heel herkenbaar wat je zegt allemaal :) van mij mocht dat politieke er ook wel meer in.

Ik mocht wel altijd om 2u s nachts naar huis fietsen en ehm😇 had dat ophalen misschien wel lekker gevonden. Extra hard fietsen langs donkere bosjes was het altijd.


Theemuts.anja.leest | 82 comments Ik vond hem wat tegen vallen. Had verwacht dat de boekhandel een grotere rol zou spelen in het verhaal. Ik miste naar afloop ook het gedeelte waarom de man ook naar amerika is verhuisd


back to top