Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

De schaduw van de wind (Het Kerkhof der Vergeten Boeken, #1)
This topic is about De schaduw van de wind
113 views
Archief 2020 > Maandboek Oktober 2020 - Een boek over een Boekhandelaar: De Schaduw van de Wind

Comments Showing 1-50 of 89 (89 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Henk, Bookshelf Manager (new) - rated it 2 stars

Henk | 1579 comments Mod
Hoi allemaal,

Zoals sommigen van jullie misschien al gezien hadden is het maandboek van oktober De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón geworden. Zafon is afgelopen juni overleden op 55 jarige leeftijd.
SIn het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar de geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen.
Vanaf dat moment neem Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven voor een zekere Juliá¡n Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver . En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat diegene zelf zo ver is in het verhaal.

Wie leest er allemaal mee in oktober met een boek over een boekhandelaar?


Irene vH | 343 comments Ik lees deze keer niet mee, ik heb het boek een jaar of 2 gelezen, en al vind ik het een prachtig boek, is hetme wat veel om nu opnieuw te lezen.
Maar ik hoop dat iedereen die mee doet er net zo enthusiast over is als ik was toen ik het las.


message 3: by Zwaantina (new) - added it

Zwaantina van Duren - de Graven | 333 comments Het boek staat volgens mij in de online bieb. Nu heb ik wel al een vrij grote TBR en een drukke tijd voor de boeg, dus ik moet even kijken of ik ook toekom aan dit boek. Lijkt me wel leuk om mee te lezen in ieder geval.


message 4: by Floor, Buddy Read Queen (new) - added it

Floor Flawless  (floorflawless) | 913 comments Mod
Ik lees zeker mee!


message 5: by Susy (new) - added it

Susy (susysstories) | 1234 comments Ik ga het met alle boeken die al gepland staan helaas niet redden om mee te lezen.


Luisa (monaluisa) | 131 comments Ik heb hem vorig jaar gelezen, ook al vond ik het een prachtig boek, vind ik het nog te vroeg om hem nu al te herlezen. Maar iederen die meeleest: veel plezier!


message 7: by Elke (new) - added it

Elke (elkeeea) | 1304 comments Ik lees niet mee. Ben er ooit in begonnen, maar ik kon er niet door komen. En aangezien er nog heeeeel veel andere ongelezen boeken in mijn kast staan sla ik deze over.

Voor de mensen in Emmen en omstreken: mijn mini bieb heeft twee exemplaren. Vanaf maandag weer open dus mocht je een boek willen halen. Stuur me gerust een berichtje voor het adres..


message 8: by Maartje (new) - added it

Maartje | 475 comments Echt een van mijn favoriete boeken(serie), ik ga kijken of het gaat lukken om hem opnieuw mee te lezen en of ik andere dingen zien dan de vorige keer!


Carola (m00s) | 565 comments Ook één van mijn favorieten! Het zal de derde of de vierde keer worden dat ik het lees, maar heb heel veel zin om mee te doen!


message 10: by Evi, Quiz Master (new) - rated it 4 stars

Evi | 840 comments Mod
Ik doe ook mee (of eigenlijk ben ik al bezig)! Heb het boek ooit iets van 10 jaar geleden gelezen, een van mijn eerste "volwassen" boeken waar ik verliefd op werd. Geen idee meer waar het precies over ging, maar heel benieuwd of ik nog steeds zo dol erop ga zijn!


Hannie (hannieblokzijl) | 1737 comments Dit boek stond al op mijn TBR, maar ik heb op moment veel boeken van de bibliotheek geleend, dus ik weet niet of ik eraan toekom.


message 12: by Mel (new) - rated it 3 stars

Mel | 218 comments heb deze ooit uitgeleend en nooit meer terug gekregen :( ik kijk nog even of ik hem ergens kan krijgen, dan lees ik mee


message 13: by Michelle (new)

Michelle | 549 comments Ik ga meelezen. Het boek staat hier al een paar jaar ongelezen in de kast. Dit is een goede motivator om het eindelijk te lezen.


Marjolein (markalkman) | 291 comments Ik heb deze vorig jaar al gelezen, en ik vind het net als Luisa te vroeg om hem al te herlezen! Dus ik doe niet mee, maar wens iedereen veel plezier want het is een prachtig boek :)


message 15: by Fiona (new) - added it

Fiona | 147 comments Is de rest van de serie ook leuk? Ik zie over dit boek inderdaad voornamelijk mooie recensies. Vroeg me af of dit voor de vervolgdelen ook geldt?


message 16: by Melanie, News Chief (new) - rated it 4 stars

Melanie | 3018 comments Mod
@Evi grappig, dat heb ik ook. Ten minste. Het eerste 'volwassen' boek waar ik verliefd op werd was de Vliegeraar, maar deze hoort zeker bij één van die boeken in die categorie. En het duurde best lang voor ik volwassen boeken vond die ik leuk vond.

@Fiona. De meningen verschillen :) Ik vind zelf het eerste deel het beste, en de delen daarna heel verschillend qua hoe goed ik ze vind. (en ik weet verschillende mensen die ze hebben gelezen, en daartussen verschillende meningen ook weer enorm over de aparte delen). Moet je echt zelf ervaren denk ik!

Ik ga zelf denk ik niet mee lezen (heb hem ook ooit al een keer herlezen), maar misschien verander ik nog van gedachte :) twijfel nog een beetje.


Agnetta | 39 comments Fiona wrote: "Is de rest van de serie ook leuk? Ik zie over dit boek inderdaad voornamelijk mooie recensies. Vroeg me af of dit voor de vervolgdelen ook geldt?"

jawel !!!

vooral deel 2 (engel) en 3 (gevangene) vond ik erg verrassend. Het is ook niet echt een vervolg, het zijn andere verhalen. Als je 2 leest zou ik vooral aanraden ook 3 niet te missen, want het geeft perspectief aan 2 !
De 4e vond ik ook de moeite, maar minder verrassend. Enjoy!


Agnetta | 39 comments Melanie wrote: "@Evi grappig, dat heb ik ook. Ten minste. Het eerste 'volwassen' boek waar ik verliefd op werd was de Vliegeraar, maar deze hoort zeker bij één van die boeken in die categorie. En het duurde best l..."

Ik ben het met Melanie eens ! Ze zijn "anders" dus het kan ook tegenvallen.... maar toch zeker de moeite om te proberen.


message 19: by Fiona (new) - added it

Fiona | 147 comments Dan ga ik wellicht meelezen. Bedankt voor de antwoorden:)
Staat nogal veel op de planning, dus ik weet niet of het lukt... Ik heb ook altijd de neiging om als ik begin aan een serie, het ook altijd uit te lezen.


Manda | 445 comments Was ooit op een kwart gekomen van deel 3, toen ik erachter kwam dat het een serie was. Toen gestopt met het idee bij deel 1 te beginnen, maar dat is nooit gebeurd.
Goede reden om het nu maar eens te gaan lezen!


Laura | 189 comments ik heb ooit deel 2 gelezen en daarna deel 1, maar dat is alweer een jaar of 6 geleden. deel 3 weet ik niet. ik zag laatst dat er een vierde deel is dus had net bedacht de eerste drie delen daarvoor te gaan lezen. dus perfecte planning voor mij!


Agnetta | 39 comments Volgens Zafon zelf kunnen de boeken buiten de volgorde gelezen worden.
Ikzelf vond wel dat de volgorde hoe hij ze schreef toch de beste leeservaring zal geven.


Sanne Vorig jaar heb ik het gelezen. Hoewel ik het prachtig en verrassend vond ga ik hem nu niet herlezen, te veel andere boeken die ik wil lezen. Wel blijf ik hier meelezen, ben benieuwd naar alle meningen.


message 24: by Tim (new) - rated it 5 stars

Tim | 29 comments Ik ga proberen om hem mee te lezen.
De maandboeken en kwartaalboeken voor de herfst zijn precies allemaal dikke pillen. Dune en De ontdekking van de hemel komen er ook nog aan.


Marith (marithb) | 60 comments Ik lees mee!


Agnetta | 39 comments Gisteren ben ik voor de fun wat 1-ster reviews gaan lezen. Toch grappig hoe voor sommige mensen een boek geweldig is, en anderen het absoluut de grond in boren, lager dan laag, het "slechtste" ooit, "boycott this book" schreef één van de lezers. Dat vind ik nu toch moeilijk te begrijpen met De schaduw. Ook al ligt het je niet, je kan er moeilijk omheen dat Zafon een ongelofelijke structuur en swing in zijn schrijven stak, en echt talent had. Misschien ligt het ook aan de vertaling, zijn stijl is nogal complex, dus dat kan wel zwaar worden in vertaling. Ik lees het in Spaans en vond het enorm vlot, in het bijzonder Fermin's dialogen zijn hilarisch.... voor mij althans.
Het geeft in ieder geval perspectief dat je in het leven nooit iedereen kan blij maken, hoe goed je ook je best doet :)


Hannie (hannieblokzijl) | 1737 comments Mijn Spaans is helaas niet goed genoeg om een boek te lezen, dus ik ben wel aangewezen op de Nederlandse vertaling.

Soms verbaast het mij ook hoe wisselend reacties op een boek zijn. Maar ja, niet iedereen heeft dezelfde smaak of heeft dezelfde mening over wat hij of zij goed vind. Daarom laat ik me niet altijd door reviews leiden.


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik wil deze graag herlezen en dan doorpakken met de rest van de serie. Lijken me heerlijke boeken voor hrt najaar! Aan de andere kant ken ik mezelf: ga ik eraan toekomen? Deze club is dan een goede stok achter de deur. Wel echr zin om deze wereld weer in te duiken!

En ja meningen verschillen altijd. Vind ik altijd wel interessant om te zien en plaatst zaken altijd in perspectief vind ik!


message 29: by Henk, Bookshelf Manager (new) - rated it 2 stars

Henk | 1579 comments Mod
Leuk al het enthousiasme! Ben zelf al met Evi gestart om zo in oktober goed mee te kunnen praten. Vind het fijn lezen tot nog toe.


message 30: by Bregje (new) - added it

Bregje  (b-a-reader) | 895 comments Ik ga ook proberen mee te lezen! Ik zie het boek vaak bij de kringloop liggen dus heb het laatst maar vast meegenomen toen het er al uitzag dat dit boek het maandboek zou worden. Ik ben heel erg benieuwd! Het is echt zo'n boek dat me al heel vaak is aangeraden en juist daardoor heb ik op de een of andere manier nog geen zin gehad om het op te pakken, bang dat het tegen zou vallen denk ik...


Cynthia Kleine | 294 comments Ik ga ook meelezen. Heb het boeken jaren geleden al eens gelezen, maar weet dat ik het toen prachtig vond en ik heb laatst met een buddy read het laatste deel van deze serie gelezen.


Jooke | 576 comments Fiona wrote: "Is de rest van de serie ook leuk? Ik zie over dit boek inderdaad voornamelijk mooie recensies. Vroeg me af of dit voor de vervolgdelen ook geldt?"

Ik vind de rest van de serie ook zeker de moeite.

Deel 1 heeft mss het meeste indruk op mij gemaakt, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat dit een van de eerste literaire romans was dat ik las ipv YA fantasy en heb ik ook herlezen doorheen de jaren.
Deel 2 heb ik altijd wat een "vreemd" verhaal gevonden en paste voor mij er niet helemaal bij.
Deel 3 beantwoordde weer volledig aan mijn verwachtingen. Maar deel 4 overtrof deze weer, in dit laatste deel komen alle individuele verhaallijnen van de vorige 3 delen samen, worden uitgediept en onderling verbonden. Echt een prachtig staaltje schrijfwerk en ik had spijt dat het enkele jaren geleden was dat ik de vorige 3 delen gelezen had

Kortom: ik ben benieuwd wat jullie van dit verhaal gaan vinden


Claudia | 185 comments Ik heb het al gelezen. Dit boek heeft bij mij het vuurtje aangestoken om meer te gaan lezen. Ik vond het een prachtige serie. Omdat het te kort geleden is, lees ik nu niet mee maar ik ga ooit de serie nog wel een keer herlezen. Veel plezier iedereen.


Alinda De | 73 comments Deel 1 vond ik prachtig. Deel 2 greep me niet echt en ben ik geloof ik in gestopt. Ik vond het zo anders dan de eerste, maar er zat ook wel heel lang tussen.


Kris —— (d1emukke) | 530 comments Ik lees mee met deel 1. De rest bekijk ik daarna wel!


message 36: by antonia (new) - added it

antonia  | 55 comments Ik lees mee! Ik heb het boek zelf niet, maar mijn opa heeft het wel dus ik heb het boek van hem geleend.


message 37: by Natalie (new)

Natalie Van Ommen | 9 comments Ik ga het proberen! Ik heb hem in mijn kast staan maar volgens mij nooit uitgelezen.


message 38: by Jeffrey (new)

Jeffrey (jeffreydg) | 0 comments En ik ben begonnen! Normaal niet het genre dat ik zou lezen en moet dus even inkomen. Gelukkig nu wel een stok achter de deur (= jullie) om door te zetten en het boek te lezen. Ik ben benieuwd! Wordt vervolgd ;)


Hannie (hannieblokzijl) | 1737 comments Mijn boek is binnen bij de bibliotheek. Van de week een keer ophalen.


message 40: by Lisa (new) - rated it 3 stars

Lisa (liesh) | 3 comments Goedemorgen allemaal! Ik ben nieuw in deze groep en ga meedoen met het maandboek van oktober. Ik ben benieuwd of het me lukt het binnen 1 maand uit te lezen. Sommige maanden in het jaar lees ik namelijk meer boeken, andere maanden weer minder. Eens kijken of zo'n leesclub/groep iets voor me is.


Amanda Tuinstra ( Liefde voor boeken Amanda) (amandatuinstra) | 34 comments heb de hele vierluik al uit gelezen en het blijft mijn favoriet tot nu toe. nu zijn andere boeken eigenlijk nog lezen.


message 42: by Suus (new) - rated it 5 stars

Suus | 34 comments Ik heb het boek gisteren gehaald bij de bibliotheek! Ben benieuwd.


Cynthia Kleine | 294 comments Ik ben gister begonnen. Zijn er al meer mensen gestart met het maandboek? Ik vind in het begin stuk de liefde voor boeken zo mooi beschreven. Groet Cynthia


Marith (marithb) | 60 comments Ik ga er vandaag in beginnen!


message 45: by Floor, Buddy Read Queen (new) - added it

Floor Flawless  (floorflawless) | 913 comments Mod
Lisa wrote: "Goedemorgen allemaal! Ik ben nieuw in deze groep en ga meedoen met het maandboek van oktober. Ik ben benieuwd of het me lukt het binnen 1 maand uit te lezen. Sommige maanden in het jaar lees ik nam..."

Leuk dat je gelijk zo enthousiast mee doet! Voel je vooral niet verplicht om alle boeken mee te lezen ;) De een leest nou eenmaal meer dan de ander en het moet wel leuk blijven voor jezelf.


Katrien Van Wambeke | 3 comments Ik probeer deze ook mee te lezen maar heb er momenteel nog 3 'op de planning' staan :-)


Jooke | 576 comments Amanda wrote: "heb de hele vierluik al uit gelezen en het blijft mijn favoriet tot nu toe. nu zijn andere boeken eigenlijk nog lezen."
ik heb 2 van zijn YA verhalen gelezen, maar vond deze niet zo sterk als dit vierluik. Beetje rare vibe...


Claudia | 185 comments @Jooke ik had precies hetzelfde. Ik vond het ook tegenvallen na de mooie vierluik.


Laura | 189 comments de kop is eraf! moest nog een paar andere dingen uitlezen maar nu kan ik me volledig op dit boek focussen. het is zo mooi geschreven dat het al mijn aandacht verdient. heb het eerder gelezen maar dat is lang geleden en ben vergeten waar het over ging.


message 50: by Henk, Bookshelf Manager (new) - rated it 2 stars

Henk | 1579 comments Mod
Had even een leesdip doordat het verhaal wel heel veel flashback werd halverwege, maar ben gisteravond 100 pagina's verder gekomen.


« previous 1
back to top

unread topics | mark unread


Books mentioned in this topic

De schaduw van de wind (other topics)

Authors mentioned in this topic

Carlos Ruiz Zafón (other topics)