Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

62 views
Archief 2020 > Napraten: The Hate U Give

Comments Showing 1-17 of 17 (17 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Melanie, News Chief (last edited Sep 19, 2020 09:46AM) (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Hoi allemaal,

Op dit moment lezen we The Hate U Give met de groep en daarvoor staan online veel discussievragen. In dit topic kun je samen met de rest met die vragen aan de slag, als je het boek uit hebt (Pas op: je kunt hier dus spoilers tegenkomen).

Ik heb een lijstje Engelse vragen zo goed mogelijk vertaald naar het Nederlands. Kies uit de onderstaande lijst de vraag die je het leukste of interessantste lijkt; stel hem hieronder en start de discussie!

Veel plezier!

P.S. Ik heb het boek zelf lang geleden gelezen. Dus wist niet van alles hoe ik het moest vertalen. Er staat dus wat vertaalopmerkingen tussendoor. Help gerust met verder door vertalen :)

De vragen.
1. Wat was je algemene reactie na het lezen. Wat waren voor jou de positieve punten van het boek? En wat de negatieve?
2. Als Starr & Khalil naar Tupac luisteren op de radio, legt Khalil uit wat 'thug life' (hoe is dit vertaald naar het Nederlands?) betekent. Discussieer samen over de betekenis van Thug Life en waarom de auteur Angie Thomas er voor heeft gekozen om het eerste gedeelte te gebruiken als titel van haar boek. Hoe zie je dit terugkomen in de maatschappij?
3. Starr deelt dat haar ouders, haar en haar oudere broer 'the talk' gaven, speciaal over wat je moet doen als je een politie agent tegenkomt. Hebben jullie dit gesprek ook met je ouders gehad als kind of heb je het misschien zelf aan je kind gegeven? Reflecteer er over waarom wel of niet en wat dit betekent.
4. Praat samen over Starrs buurt waar ze in woont. Hoe wordt het beschreven op een positieve manier? En hoe op een negatieve manier? Hoe voelt Starr zich over haar buurt? En hoe denk jij dat ze zich voelt als ze verhuisd aan het einde van het boek?
5. (ik weet niet zo goed hoe ik dit moet vertalen. Het gaat er over dat je je anders gedraagt in andere sociale groepen, maar ik heb het boek niet genoeg meer op mijn netvlies. Iemand?)Starr often refers to the process of “code switching” (“hood” Starr vs. Williamson Starr). What are some examples of this? Why is code switching necessary to her survival in both worlds? Do you ever need to code switch in your life?
6. Praat over het personage van de vader van Starr. Op welke manier past hij bij het stereotype van een 'thug'? Op welke manier is hij juist anders dan het stereotype?
7. De politie, de media en sommige van de vrienden van Starr praten telkens over de drugs en bende achtergrond van Khalil, als ze het hebben over zijn dood. Is dit eerlijk en/of relevant?
8. Praat over de rol van sociale media in het boek. Zowel in de zin van informatie delen over politiegeweld als ook op een persoonlijk niveau, in het leven van Starr.
9. Spreek samen over de positie van Starr in haar familie? Wat voor soort relatie heeft Starr met Seven? Hoe komt hij terug in haar vriendschap met Kenya?
10. Wat voor rol speelt de moeder van Seven, Aiesha, in de familie van Starr? Hoe wordt zij neergezet tijdens het begin van het verhaal, wanneer we haar ontmoeten op de begrafenis van Khalil? Hoe verandert de manier waarop ze wordt neergezet, tijdens het verloop van het boek?
11. Heb het er samen over hoe het boek refereert aan MLK, Malcolm X en de Black Panters. Hoe zorgen deze referenties voor verschillende vormen van activisme onder de leiders/groepen? En hoe zie je dat nog meer, nadat de beslissing is aangekondigd?
12. Discussieer over het personage Chris, Starrs witte vriendje. Hoe beïnvloedt zijn aanwezigheid in haar leven, haar relaties met haar familie?
13. Wat voor impact heeft de heroïne verslaving van Brenda, de moeder van Khalil, op het verhaal? Praat samen over de rol van drugs in de buurt van Starr. Is die rol anders dan de rol van drugs in rijkere wijken?
14. Wat is de functie van het bende leven/gang life in de wijk van Starr? Waarom worden kinderen daardoor aangetrokken?
15. Wat voor rol spelen wapens in het verhaal? Wat vind jij daarvan?
16. Waarom denk je dat Starr haar rol als getuige zo lang geheim houdt? Hoe en waarom kiest ze er eindelijk voor om haar stem te gebruiken?
17. Waarom denk je dat dit boek zoveel prijzen en aandacht krijgt?
18. Ken jij of heb jij nog meer media (films, boeken, Tv, toneelstukken etc) gezien of gelezen die ook over dit soort thema's gaan? Heb je aanraders? En wat voor rol kan de media spelen in de evolutie van onze cultuur?
19. Praat er over hoe jouw eigen dorp, stad of gemeenschap aan het werk kan gaan om ongelijkheid of onderwerpen als sociale gerechtigheid kan aanpakken. In het klein of in het groot. Heb je ideeën voor jouw omgeving gekregen? Of doe je misschien al dingen?

Bron vragen: https://maldenreads.wordpress.com/boo...


message 2: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 840 comments Mod
Ik heb hem begin deze maand gelezen, vond het een erg indrukwekkend boek. Wat ik vooral indrukwekkend vond, was hoe het boek naast verdrietig en heftig ook grappig en luchtig kon zijn. Ik zag er om eerlijk te zijn een beetje tegen op in het begin, omdat ik dacht dat het een ontzettend hartverscheurend boek zou worden. Dat was het ook af en toe, maar ik vond er een fijne balans in zitten. Ook vond ik het het goed gedaan hoe Angie Thomas, naast de ontzettend grote problemen met de politie, ook de kleinere vormen van racisme aanpakt. De dingen die witte mensen kunnen zeggen, zonder te beseffen dat dat racistisch kan overkomen en hun ogen dicht kunnen doen voor de problemen van anderen.

Hoe het is om de hele tijd van persoonlijkheid te moeten veranderen, kan ik me nauwelijks iets bij voorstellen. Vooral omdat ze zich zowel op haar school als in haar buurt eigenlijk niet echt thuis voelde. Iedereen is wel eens een keer ongemakkelijk in bepaalde groepen, maar je hebt dan meestal wel een groep waar je je wel thuis voelt, dat had Starr niet. Heeft iemand van jullie dat wel eens op die manier ervaren?

Ook 'the talk' is iets waar ik pas de laatste jaren van hebt gehoord. Denk niet dat mijn ouders daar ooit bij stil hebben gestaan. Heeft iemand hier meer ervaring mee? Is dit in Nederland ook iets waar ouders met hun kinderen over gaan praten?

Ik denk dat haar familie het grote verschil voor Starr heeft gemaakt. Het was duidelijk een familie die van elkaar hielden en er alles aan deden om hun kinderen het goede pad op te sturen. Zeker door Kenya's (en ook Sevens) familie was te zien wat er had kunnen gebeuren als Starr haar vader zich niet uit het gang leven had terug getrokken.

Ik ben ook wel benieuwd wat jullie er van vinden dat Starr zich zo lang anoniem heeft gehouden als getuige. Begrijpen jullie waarom? Of zouden jullie dat anders aangepakt hebben?


message 3: by Tim (new)

Tim | 29 comments Ik heb hem ook begin van de maand gelezen en het boek 5 sterren gegeven. De vragenlijst van Melanie is me een beetje te lang, dus ik ga doorgaan op de onderwerpen die Evi aangesneden heeft.

Over het voortdurend moeten veranderen van persoonlijkheid. Lijkt mij de meest normale zaak van de wereld. Ik gedraag mij anders bij mijn vrienden dan bij mijn ouders. Als ik les geef aan kinderen in mijn schaakclub heb ik niet dezelfde functie als op mijn werk en mijn persoonlijkheid zal dan ook anders zijn. Wat bij Starr vooral het probleem is is dat ze in 2 verschillende werelden leeft en angstvallig die 2 werelden voor elkaar wil verborgen houden. Je kan onmogelijk jezelf zijn als je constant een deel van je persoonlijkheid moet verborgen houden en bijgevolg kan je je nooit lekker in je vel voelen. Door de komst van sociale media is de druk op de hedendaagse jongeren immens groot om "cool" te zijn. In de pubertijd gaat ook iedereen opzoek naar zijn eigen persoonlijkheid, niet iedereen vind zijn persoonlijkheid even snel. En in 2 werelden leven maakt dat nog eens minder evident.

"The talk" is voor mij één grote onbekende. Nooit gekregen, nooit van gehoord.

Ja de familie van Starr zijn misschien wel grotere helden dan Starr zelf. De liefde en bescherming die Mac en Lisa geven is eindeloos. En ook Seven als halfbroer gaat door een vuur als het nodig is. Het zijn geen grootse daden die Seven doet maar als je al die kleine dingen optelt merk je dat hij voortdurend met het lot van Starr begaan is. De familie van starr is wel een groot verschil met de meeste boeken die ik al gelezen heb. Vaak is het verhaal dat het hoofdpersonage een trauma in zijn jeugd oploopt door een slechte of afwezige opvoeding en als volwassene moet het hoofdpersonage dat dan verwerken. Blijkbaar kan het ook anders en zijn er boeken waar de familie een warm nest, hoe het altijd en overal zou moeten zijn.

Dat Starr lange tijd anoniem wilde blijven leek mij logisch en natuurlijk. De dood van Khalil is niet makkelijk te verwerken. Als je het verlies van een dierbare moet verwerken kun je beter niet in de spotlights staan. Een verlies verwerken doe je in alle rust en eenzaamheid (met uitzondering van je eigen familie). Verder komt daar nog eens bij dat Starr een warrige en onvolledige verklaring aflegde bij de politie. Ze was op die moment nog veel te emotioneel maar die verklaring is wel opgenomen. Starr besefte goed genoeg dat dit tegen haar kan gebruikt worden als er een rechtszaak van komt. Een ander argument voor haar stilzwijgen zijn de protestmarsen die uitliepen in plunderingen, ook iets waar je niet mee geassocieerd wil worden. Uiteindelijk was het voor Starr wel noodzakelijk om haar bekend te maken en haar stem te laten horen. Niet alleen omdat ze dat van Mav zo geleerd heeft maar het is gewoon een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces. Ze had schuldgevoelens. Starr was erbij toen Khalil stierf en ze is de enige die ervoor kan zorgen dat zijn dood niet volledig zinloos is geweest.

Er is één aspect in het verhaal dat ik niet goed begreep. In het begin gaat Starr met Kenya naar het feestje. Starr zegt op die moment dat Kenya zowat haar beste vriendin is en dat zij de enige is met wie ze naar een feest zou gaan. Maar na de dood van Khalil lijkt er een grote muur tussen Kenya en Starr te staan. En het duurt heel lang voordat de twee terug normaal met elkaar praten. Ik snap niet echt goed vanwaar die muur komt. Het feestje was misschien niet echt vlot verlopen maar toch niet zo erg dat ze laaiende ruzie hadden. En Kenya wist niet dat het Starr was die bij Khalil in de auto zat, dus dat kan het ook niet zijn. Khalil was zowel van Starr als van Kenya een goede vriend. Ik vind het dan logisch dat de twee beste vriendinnen dan troost bij elkaar gaan zoeken, maar in dit geval blijkbaar niet. Als iemand me dat deel van het verhaal zou kunnen verklaren...

Het boek is wel goed geschikt om een lange discussie te houden, aan thema's en onderwerpen geen gebrek.


message 4: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Interessant om te lezen Tim! Bij mij is het boek een beetje weggezakt, maar tijdens het lezen van jouw reacties kwam het wel steeds meer naar boven. Benieuwd wat de rest er van vindt!

Ja, de vragenlijst is wel een tikkeltje imponerend zo he? Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden hoor, maar kunt er een of meerdere vragen uit kiezen. Dat heeft Evi ook gedaan, haar thema's komen uit de vragenlijst. De volgende keer zal ik in ieder geval een voorselectie maken. Dat leest/kiest net iets makkelijker.

En na het lezen van je verhaal: ben wel benieuwd >> wie was dan jouw favoriete karakter?


message 5: by Sandra (new)

Sandra Seys | 20 comments Ik denk dat de muur tussen Starr en Kenya meerdere verklaringen heeft. De vader van Kenya is King en het risico dat hij het te weten komt is te groot. Starr vindt ook dat ze niet genoeg gedaan heeft voor Khalil, dat kan de relatie ook bemoeilijken. En het lijkt me in het algemeen zo dat Starr vlak na de dood van Khalil vooral haar 'schoolidentiteit' aanneemt, dat ze probeert te verdringen wat er gebeurde. Ze kan dit maar met mondjesmaat toelaten.


message 6: by Martijn (new)

Martijn Verwoerd | 241 comments Ik denk dat het boek zo goed is omdat iedereen wel iets vindt van racisme. En daarnaast ook sommige dingen zo herkenbaar zijn in het leven van iedereen. Zoals het verschillend reageren op verschillende plaatsen.

Mijn favoriete karakter is toch wel Maverick, de vader van Starr. De manier hoe hij opkomt voor zijn familie en uiteindelijk het beste wil voor de buurt, dat vond ik echt gaaf.


message 7: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 840 comments Mod
Ik had juist niet echt het idee dat Starr en Kenya zo goed bevriend waren. Voor mij kwam het meer over als een vriendin uit het verleden, of in Starr haar geval, een andere wereld. En dat ze eerder bevriend is geworden met Kenya, omdat het het half zusje van Seven is. Want Starr haar beste vrienden van haar jeugd waren Khalil en Natasha. Dus voor mij was die afstandelijkheid na Khalil zijn dood niet heel vreemd.


message 8: by Martijn (new)

Martijn Verwoerd | 241 comments En je merkt in het boek ook dat er doordat King de vader is van Kenya, dat er altijd een soort schaduw over de vriendschap heen ligt, zeker als het gaat hoe ze naar Seven kijken als broer.


message 9: by Carola (new)

Carola (m00s) | 565 comments Het boek is nu een paar dagen uit en ik weet nog steeds niet zo goed wat te zeggen/waar te beginnen. Het heeft me in ieder geval aangespoord meer boeken over dit onderwerp aan te schaffen, goede impact dus ;)

Wat betreft Starr en Kenya, kreeg ik een soort 'stiefzusjes' gevoel, al zijn ze dat niet. Ze zijn een beetje tegen wil en dank met elkaar verbonden, en mogen elkaar ergens wel, maar de situatie is ingewikkeld. Misschien voelen ze door hun connectie via Seven dat ze het leuk met elkaar moeten hebben, dus gaan ze samen naar een feest, maar zijn ze zo verschillend dat ze elkaar compleet uit het oog verliezen. Het gedoe rondom 'mijn broer Seven' benadrukt dat voor mij nog eens.


message 10: by Tim (new)

Tim | 29 comments Misschien heb ik de relatie tussen Starr en Kenya wat overschat. Vooroordelen en veronderstellingen, dat kun je beter mijden.

Ik merk wel dat de discussie nu vooral gaat over Kenya en Starr, Angie had wel iets anders voor ogen toen ze zoveel woede en energie in haar boek stopte.

Waarom praten we niet over het bondgenootschap dat Starr en Maya sluiten. Heel mooi dat ze elkaar helpen. Maar in de hedendaagse geglobaliseerde samenleving met jongeren die dankzij het internet en hun smartphone de hele wereld aan hun voeten hebben liggen zou dat bondgenootschap niet meer nodig mogen zijn.

En wat met de latino rechercheur die bij de eerste getuigenverklaring van Starr probeert Starr woorden in de mond te leggen en de feiten in een bepaalde richting probeert te duwen of de zwarte agent die Mav tegen de grond werkt en drie keer fouilleert. Dat laatste is de scene die bij mij nog het hardst aankwam van allemaal. De dood van Khalil is erg, maar dat zie je aankomen. Je weet ook dat het boek daar over gaat. Maar de fouillering van Mav kwam uit het niets en het is er één waarvan ik dacht, waarom..., waarom in godsnaam, die agent zou aan dezelfde kant moeten staan, de mensen uit Garden Heights moeten helpen en dan doet die zoiets...


message 11: by Carola (new)

Carola (m00s) | 565 comments Goede punten Tim. Ik zei al, geen idee waar ik moet beginnen. Er zit zo veel in dit boek. Dan is aanhaken op de lopende discussie makkelijk.
Ik denk na over jouw vragen, dat gaat weer een andere kant op. Eerst het boek nog een beetje verder laten bezinken.


message 12: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Tim wrote: "Misschien heb ik de relatie tussen Starr en Kenya wat overschat. Vooroordelen en veronderstellingen, dat kun je beter mijden.

Ik merk wel dat de discussie nu vooral gaat over Kenya en Starr, Angi..."


Bij het bondgenootschap-stuk snap ik niet helemaal wat je bedoelt, waarom dat niet meer nodig is? Maar misschien komt het omdat het boek even geleden is.

Die fouillerings-scene was inderdaad schokkend. Wat was bij andere mensen de scene die het meest bleef hangen? /indruk maakte?


message 13: by Agnetta (new)

Agnetta | 39 comments Ik ben over halfweg met het audiobook in het engels. Het is heel goed voorgelezen.

Voor mij is het boek niet zo een succes, (3 sterren to nu toe) en ik kom alweer tot de conclusie that YA genre gewoon niet bij mij past. Ik wil meer complexe structuur, flashbacks, verschillend perspectieven, misschien wat meer ruim voor persoonlijke interpretatie, niet alles zo duidelijk beschreven... ik weet niet wat het is, maar elke keer weer heb ik dat gevoel bij YA, het is te duidelijk allemaal. (ik kan het niet beter verklaren)...

Uiteraard is het verhaal erg meeslepend, maar ik heb de inhoud al vaak in andere boeken of televisie series meegekregen, en heb meer een gevoel van herkenning dat dit inderdaad is hoe het eraan toegaat in bepaalde kansarme buurten, en hoe destructief dat is voor de jonge mensen, die eigenlijk geen kansen hebben om buiten die wereld te blijven.

Het blijft shockerend natuurlijk.

Ik denk dat het boek excellent is voor jonge mensen die deze realiteit pas ontdekken. Maar voor mij is de structuur van de novelle te lineair (nogal typisch voor YA).

Ik heb het gevoel dat ik een film aan het lezen ben, ... maar dat ik eigenlijk liever de film zou zien. En dat gevoel heb ik vaak met YA.

Waarschijnlijk een on-populaire opinie. Misschien verander ik ook nog van idee wanneer ik het helemaal uit heb, natuurlijk.


message 14: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Dat kan natuurlijk Agnetta. Iedereen leest het weer anders. En daarbij: het was toen het boek uitkwam nog helemaal nieuw qua onderwerp (of relatief nieuw/ nog niet veel over geschreven). En nu is het een veel besproken onderwerp.

Dus kan me voorstellen dat je het gevoel hebt niet veel nieuwe dingen te lezen.

Is er al wel een scene die er goed/indrukwekkend uit zou zien in jouw film in je hoofd? mocht die er ooit komen?


message 15: by Agnetta (new)

Agnetta | 39 comments wel, de film is er! .. released IN 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=3MM8O...

ik denk dat ik die film heel graag zou zien, in de trailer alleen al komen all personnages enorm tot leven.


message 16: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3018 comments Mod
Wow, ziet er echt tof uit. Ik wil hem nu zien.

Ik heb dat wel vaker trouwens. Dat ik bij een boek denk: dit zou nog beter zijn als film.


message 17: by Martijn (new)

Martijn Verwoerd | 241 comments Agnetta wrote: "wel, de film is er! .. released IN 2018.
https://www.youtube.com/watch?v=3MM8O...

ik denk dat ik die film heel graag zou zien, in de trailer alleen al komen all personnages enorm tot leven."


Dat is wel heel cool om te zien, de trailer geeft echt wel het beeld wat ik van het boek had :)


back to top