Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

210 views
Algemeen > Wat willen jullie terug zien in de Fanatieke Nederlandse Lezers groep?

Comments Showing 1-50 of 106 (106 new)    post a comment »
« previous 1 3

message 1: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1179 comments Mod
Hi iedereen, als nieuwe moderators vroegen we ons af wat jullie graag willen zien in de groep.
Willen jullie meer non-fictie, buddyreads rondom literaire prijzen, groupreads die langer dan een maand duren om klassiekers op te kunnen pakken?
Of hebben jullie tips van andere Goodreads groepen die we mee moeten nemen?
En wat gaat al goed volgens jullie en moeten we zeker doorzetten?
Al jullie input zien we graag terug in deze thread.
Groeten van Evi, Floor, Henk, Johanna en Melanie


message 2: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1149 comments Ik vind het leuk dat we een themapoll hebben en dat je dan elke maand een boek kan nomineren dat bij dat thema past. Daardoor zit er meer variatie in de maandboeken dan bij andere groepen, waar vaak toch dezelfde steeds dezelfde soort genres worden genomineerd. Ik vind die variatie erg leuk en ik lees daardoor bijna elke maand wel mee. Dus dat zou ik zeker zo houden. Buddy reads doe ik nooit aan mee, maar anderen wel, dus die zou ik ook behouden.


message 3: by Kris —— (new)

Kris —— (d1emukke) | 483 comments Buddy-reads hier zijn fantastisch, maar ik vind het idee van klassieken lezen (al dan niet uitgespreid over langere tijd), non-fictie boeken, boeken rondom prijzen én het reguliere maandboek nav een poll ook hele mooie manieren om de groep ‘fanatiek’ en veelzijdig te houden.

Heb hier wel ervaren dat als het thema van de group read je niet ligt, je ook direct een maand minder actief kunt zijn hier. En dat ik me soms ‘oud’ voelde, omdat ik echt nog nooit gehoord had van al die challenges, welke bij sommigen ontzettend populair zijn. 😂 Ben blij dat Floor me onlangs wat heeft uitgelegd! Een grotere veelzijdigheid kan gelukkig wel gecreëerd worden door met meerdere moderators te werken wie verschillende aandachtsgebieden verzorgen. Heb het volste vertrouwen dat jullie daar onderling iets moois van maken (en dat Henk erg makkelijk te verleiden is voor het lezen van een klassieker...).


message 4: by Michelle (new)

Michelle | 423 comments Ik kan me volledig aansluiten bij Hannie. Het thema per maand vind ik erg leuk om wat diversiteit in de maandboeken te brengen. In deze groep heb ik echt al boeken gelezen die ik normaal niet direct op zou pakken. Een buddy read is dan weer niet mijn ding, maar ik heb het idee dat die wel populair zijn. Zelf lees ik graag series, daarin zou misschien een mooie toevoeging nog liggen? Als er meer mensen zijn uiteraard die het leuk vinden om een volledige serie te lezen samen.


message 5: by Michelle (new)

Michelle | 423 comments En: leuk dat jullie om input vragen en inventariseren waar de interesses liggen!


message 6: by Irene (new)

Irene | 300 comments Ik weet niet helemaal of de rest ook vind dat het hier past maar ik vind het zelf ook altijd leuk om bij een boek die een verfilming heeft te discussiëren/praten over hoe de verfilming vergelijkt met het boek, dus voor mij zou dat een leuke toevoeging zijn.

Verder ben ik het ook eens dat het thema voor boek van de maand erg fijn is bij het nomineren.


message 7: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1149 comments Dat vind ik ook een leuk idee Irene.


message 8: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 663 comments Mod
D1eMukke wrote: "Buddy-reads hier zijn fantastisch, maar ik vind het idee van klassieken lezen (al dan niet uitgespreid over langere tijd), non-fictie boeken, boeken rondom prijzen én het reguliere maandboek nav ee..."

Uitleg geven is geen probleem (hey misschien is dat een teken dat ik de messages op me moet nemen hahaha :p)
En ja die klassiekers, dat idee is ook van Henk afkomstig dus geen wonder dat ie daarvoor makkelijk te verleiden is ;) Al vind ik het zelf ook een leuk idee, omdat voor mijn gevoel de drempel dan wat lager is om aan een klassieker te beginnen :)


message 9: by Ellen (new)

Ellen Dooren (elenathorne) | 322 comments Irene wrote: "Ik weet niet helemaal of de rest ook vind dat het hier past maar ik vind het zelf ook altijd leuk om bij een boek die een verfilming heeft te discussiëren/praten over hoe de verfilming vergelijkt m..."

Boek vs verfilming (of serie) vind ik een super leuk idee Irene!


message 10: by Cynthia (new)

Cynthia Kleine | 253 comments Ik vind het idee om klassiekers samen te lezen interessant. Nu begin ik er vaak niet aan, wat eigenlijk jammer is. Boek versus film/ serie vind ik ook interessant. Groet Cynthia


message 11: by Agnetta (new)

Agnetta | 37 comments Ik zou graag een keer groepread zien waar we alleen stemmen op boeken die oorspronkelijk in het nederlands geschreven zijn, om onze belgische en nederlandse scrhrijvers te kunnen ontdekken / waarderen, de klassiekers of de moderne schrijvers, maakt niet uit. Hebben nog andere leden die interesse ?


message 12: by Agnetta (new)

Agnetta | 37 comments Ik sluit mij ook aan bij het idee om Klassiekers in groep te lezen !!! Ze stellen zo zelden teleur !


message 13: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1149 comments Schrijvers van eigen bodem vind ik ook erg leuk. Misschien kan dat in de themapoll opgenomen worden.


message 14: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik vind readalongs altijd leuk. Dat je afspreekt op bepaalde momenten op bepaalde punten in t boek te zijn. Kun je praten over specifieke plotpunten of speculeren hoe het verder gaat!


message 15: by Esther (new)

Esther | 309 comments Misschien is het ook leuk om bij bijv. een maandboek of klassieker (die lenen zich daar misschien extra goed voor) wat vragen te bedenken als handvat voor discussie, zodat je aangemoedigd wordt om met elkaar over het boek en bepaalde aspecten ervan te praten.

(Ik heb zelf wel eens zogenaamde leeswijzers (begeleidende tekst en vragen bij een boek) geschreven, dus zou hier graag bij helpen als er animo voor is en het nodig is :))


message 16: by Esther (new)

Esther | 309 comments Of, voor een kleiner clubje die hards (denk ik, haha), een keer in de zoveel tijd iets van een discussie organiseren, bijv. via Zoom; zoals een echt leesclubje, maar dan online.


message 17: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Klinkt tof Esther! Vragen helpen inderdaad om de discussie levendig te houden.

En nog veel meer goede suggesties. We hebben morgenavond een zoom vergadering , dus dan gaan we ze bespreken.

Ik vind zelf de boek-film combi ook leuk. We zijn toen met Little Wonen met een groepje ook naar de bioscoop geweest :) en dat vond ik zeker een succes;


message 18: by Emma (last edited Sep 14, 2020 11:47AM) (new)

Emma | 55 comments Ik vind het wel leuk als er iets met feestdagen wordt gedaan (een boek daarmee lezen bijv), bijvoorbeeld met kerst en halloween enzo!


message 19: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1179 comments Mod
Thanks voor alle reacties en ideeën, we gaan er mee aan de slag. Verwacht binnenkort al een maandboek rondom Halloween ;-)
En ik ga een thread openen om een Nederlandse klassieker te lezen in een wat langer tijdsbestek vanaf 1 oktober tot 31 december van dit jaar.
Meer volgt snel!


Anouk | Knus Lezen (anouk-knuslezen) | 104 comments Ik vind vooral de buddy read erg leuk. Maand boek probeer ik soms wel maar lukt vaak niet om uit te lezen.


message 21: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Voor iedereen die klassiekers wilt lezen: Na een zeer succesvolle buddyread van Anna Karenina met ook mensen van hier, hebben we een Goodreads club gemaakt op klassiekers mee te lezen: https://www.goodreads.com/group/show/... We lezen nu Little Women. We bespreken het boek de laatste 10 dagen van de maand adhv boekenclubvragen.

* einde reclameblok :P


message 22: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 663 comments Mod
Odette wrote: "Voor iedereen die klassiekers wilt lezen: Na een zeer succesvolle buddyread van Anna Karenina met ook mensen van hier, hebben we een Goodreads club gemaakt op klassiekers mee te lezen: https://www...."

We gaan hier ook elk kwartaal een klassieker lezen! :)


message 23: by Alinda (new)

Alinda De | 71 comments Ik vind de buddyreads ook erg leuk en het lezen rondom de literaire prijzen is me ook goed bevallen


message 24: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Leuk om te lezen Alinda! :)


message 25: by Fiona (new)

Fiona | 147 comments Ik zou het fijn vinden als bij de nominatie topics in het eerste bericht de nominaties op een rijtje woorden gezet. Dit maakt het voor mij persoonlijk prettiger, omdat alles op een rijtje staat en ik daardoor makkelijker een keuze kan maken. Vooral als de boeken een link hebben, waardoor ik snel naar de pagina kan gaan en de synopsis kan lezen.


message 26: by Susy (new)

Susy (susysstories) | 987 comments Ik sluit me bij Fiona aan.


message 27: by Jora (new)

Jora | 104 comments Als challenge lijkt het me leuk om een x aantal boeken uit andere landen te lezen. Een soort reis om de wereld in boeken. En dan het liefst geschreven door een schrijver uit het betreffende land.


message 28: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1179 comments Mod
Een van de opmerkingen op de nieuwe themapoll (https://www.goodreads.com/poll/show/1...) is dat het aantal keuzes te groot is om nog overzichtelijk te zijn en of er niet een shortlist gemaakt kan worden (bijvoorbeeld dat we volgende maanden uit de top 10 van thema's kiezen met de meeste stemmen of alleen uit de thema's met meer dan 2 stemmen).

Hoe denken jullie hierover? Willen jullie alle keuzes behouden of meer overzichtelijkheid in de themapoll? We horen het graag!


message 29: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik vind een shortlist een goed idee! ik kijk vaak tussen wat er bovenaan staat en wat daarvan mn voorkeur heeft, dus zo wijzigt mijn stem best vaak. Maar zou een shortlist met diezelfde functie fijner vinden!


message 30: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 178 comments Ik denk dat dat wel een goed idee is. Teveel keuze is lastig en niet erg overzichtelijk. Net als Odette wisselt mijn stem hierdoor nogal.


message 31: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1232 comments Alleen de thema's met 0 stemmen zou je eventueel al kunnen verwijderen. Dat scheelt ook al den stuk. ik snap t wel. het is nu ook wel een hele lange lijst


message 32: by Michelle (new)

Michelle | 423 comments Een shortlist lijkt mij ook prima voor de overzichtelijkheid


message 33: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1502 comments Mee eens


message 34: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1149 comments Ik vind dat bij thema’s die nu 0 stemmen hebben wel leuke onderwerpen zitten. Ik zou ze dus niet verwijderen. De reden dat ik er nu niet op gestemd heb is dat ik - net als anderen - ook kijk naar welke thema’s nu het meest populair zijn. Van mij mag de lijst dus wel gewoon blijven zoals die nu is. De lijst wordt vanzelf minder lang als er elke maand een thema afgaat.


message 35: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Ik vind het zelf ook niet echt irritant :) vind het wel leuk zo'n lange lijst. Maar op zich zou je de topics met nul stemmen wel kunnen verwijderen en bewaren voor later?


message 36: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Oke, zit nu te stemmen, maar hij is inderdaad wel heel lang. Ik zou gewoon de topics met nul stemmen verwijderen.


message 37: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1502 comments Ik heb mijn stem veranderd naar een die al wat meer stemmen had :)


message 38: by Laura (new)

Laura | 128 comments Misschien gewoon 2 polls van maken. Eentje waar je op kan stemmen en onderwerpen toe kan voegen als een soort van continu verzamel en prioriteerpunt. En dan elke maand een aparte stemronde met de top 3 waarin het daadwerkelijke topic wordt gekozen voor het thema van de maand. Dan zijn de stemmen voor het maandthema wat minder verspreid en heb je een thema wat daadwerkelijk een grote groep wil lezen. Je voorkomt dat mensen toch op iets dtemmen wat uberhaupt kans maakt en waardoor al die andere dingen op 0 blijven staan. En tegelijkertijd hou je wel je opties open.

Of: maak een topic waar ideeën gepost kunnen worden, iedere maand opniew. In andere groepen zie ik dat wel, dan kun je elke maand 1 ding nomineren maar je mag wel iemands nominatie onbeperkt ondersteunen. Ze turven hoe vaak het ondersteund wordt. De top 3 meest ondersteunde onderwerpen komen dan in de poll


message 39: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1149 comments Ik vind jouw eerste suggestie wel een goed idee Laura.


message 40: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1502 comments Ja, daar ben ik het mee eens. Lijkt me een goeie


message 41: by Jooke (new)

Jooke | 452 comments Hier wat hetzelfde idee als Laura voor de themapoll:

Een poll met thema's die al vaker veel stemmen behaald hebben en een met diegene met slechts enkele stemmen?
Uit de eerste groep (beperktere groep) wordt het maandthema gekozen en uit de 2de het thema dat de volgende maand de eerste groep aanvult en waar nieuwe suggesties kunnen gedaan worden.
Zo is er een beperktere keuze en een doorschuifsysteem qua thema's?


message 42: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1179 comments Mod
Melanie en ik hebben even overlegd en we denken dat we inderdaad na het maandboek van Januari 2021 een poll aan gaan maken met de thema's die meer dan 1 stem hebben gemaakt. Momenteel is dat net een top 10 dus goed behapbaar.


Michella (BoekenMiesje) | 135 comments Ik heb nog een vraag. Ik doe vaak mee met de maandelijkse buddyread. Is er een reden voor dat het altijd halverwege een maand tot halverwege de volgende maand loopt? Ik merk dat ik het mij steeds weer afvraag.
Waarom niet een week (of 2 weken) voordat een maand begint kijken wie mee wil doen en dan gelijk de eerste dag van de maand in laten gaan?
Natuurlijk werkt het zoals het nu is, maar dit lijkt mij handiger?


message 44: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Ja misschien wel Michella! Zat er zelf ook over na te denken al. We gaan het eens even bespreken in de moderators app :)


Michella (BoekenMiesje) | 135 comments Bedankt voor je snelle reactie, Melanie. Ik merk dan vanzelf wat het wordt.


message 46: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 2045 comments Mod
Zo :) ik heb ook weer heel snel weer antwoord terug. Het heeft een reden dat het zo is. Het is zo ingesteld, zodat de boeken beter over de maand verspreid zijn. Anders begint er zoveel in een keer.

Je kunt dan ook beter bijvoorbeeld én mee doen aan het maandboek en meedoen aan de buddyread, omdat ze op verschillende tijden starten. Dus vandaar!


Michella (BoekenMiesje) | 135 comments Oh op die manier. Ik vond het wat vreemd, maar nu is het eigenlijk heel logisch. Dank je wel.


message 48: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1179 comments Mod
As jullie nog tips hebben of zaken die jullie anders willen zien in de groep, voel je vrij om het hier te posten.
De opmerkingen over de nominaties bovenaan een topic op te nemen en de maandboekenpoll in tweeën te splitsen hebben we bijvoorbeeld naar aanleiding van jullie feedback meegenomen, dus misschien zijn er nog andere ideeën! 😄


message 49: by Jelle (new)

Jelle | 237 comments Ik speelde altijd met het idee om een discord server voor deze groep te maken. (discord is soort geavanceerde skype chat)
Dat je via discord live-chat toch directer en op een iets minder starre manier contact kan hebben met mede lezers. Een gesprek op zo'n chat is toch iets persoonlijker, intiemer. Voice chat is daarbij ook een optie. Het kan een leuke aanvulling zijn op het huidige forum. (Zeker dit forum dat inmiddels uit de steentijd lijkt te komen) Buddy reads heb ik geregeld over whatsapp besproken omdat het gewoon leuker en makkelijker was dan via goodreads DMs.

Destijds ben ik er nooit aan begonnen omdat
1. ik bang was dat het activiteit aan het forum zou onttrekken. De community zou splitsen. Daarentegen zou het elkaar ook kunnen versterken. Een actievere community op discord kan ook zorgen voor meer betrokkenheid en daardoor ook meer forumactiviteit.

2. ik twijfelde of er überhaupt wel animo voor zou zijn. En of mensen die discord nog niet kennen wel de stap zouden willen zetten.

Ik zit nog steeds het meest met punt 2. Maar nu er een nieuw enthousiast mod team is laat ik het proefballonnetje maar even op. Hoe denken jullie hierover?


message 50: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1502 comments Ik ken Discord zelf niet, maar sta open voor nieuwe ideeen. Ik zou het super leuk vinden over nog meer boeken te praten met elkaar en inderdaad is GR dan wat onhandig.


« previous 1 3
back to top