Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

140 views
FNLC 2021 > Een Fanatieke Nederlandse Readathon/Challenge

Comments Showing 1-50 of 60 (60 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Hoi Allemaal!

Ik doe nu mee aan de Seasonal Reading Challange op GR en dat heeft mij op een idee gebracht. Ik zelf hou er van om lijstjes bij te kunnen houden en punten te verdienen en ik heb het vermoeden dat ik daar niet alleen in ben. Ik heb gezien dat veel van jullie mee doen aan readathons, maar deze zijn (naar mijn weten) nooit in het Nederlands en dus nooit echt gericht op Nederland en de Nederlandse taal. Ook zijn ze vaak maar 1 tot 4 weken lang (op de seasonal reading challenge na dan).

Nou leek het mij leuk om een reading challenge te organiseren die een heel jaar duurt. Iets soortgelijks als de seasonal reading challenge heb ik in mijn hoofd, met prompts waar je punten mee kan verdienen en die makkelijk of best ingewikkeld kunnen zijn. De prompts zouden allemaal gebaseerd zijn op het jaar 2021, Nederland, het verleden, deze groep en GR. Ik weet dat het nog wel een paar maandjes duurt voordat het 2021 is, maar omdat ik er ook echt iets leuks van zou willen maken wil ik hier graag de tijd voor nemen.

En ik heb een twee vraagjes voor jullie:
Ten eerste, zouden jullie zoiets uberhaubt leuk vinden?
Het is geen wedstrijd en iedereen moet gewoon lekker op zijn eigen tempo kunnen lezen, maar een challenge zou misschien een zetje kunnen zijn om die boeken op te pakken die al zo lang op je tbr lijst staan. Maar door het met punten te doen hoop ik er toch een klein beetje competitie aan toe te voegen.

Zo ja, voor hoeveel boeken moeten er prompts worden gemaakt?
De hoeveelheid boeken die iedereen leest hier varieert enorm, van 20 per jaar tot sommigen die meer dan 100 boeken lezen. Ik zou het leuk vinden als het voor iedereen leuk blijft om mee te doen. Ik hoor graag jullie ideeën hierover!

Ik hoop heel erg dat jullie hier net zo enthousiast van worden als ik!


message 2: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1543 comments Mod
Lijkt me een leuk idee, zie ook bij een andere groep waar ik in zit dat men het best fanatiek oppakt.
Denk niet dat er meer dan 52 prompts (één per week) nodig zijn, zelfs als je meer leest dan zijn er altijd andere boeken die je buiten een challenge om wil oppakken is mijn eigen ervaring.


message 3: by Michelle (new)

Michelle | 529 comments Watk een leuk idee! Zelf lees ik ongeveer 2 boeken per maand. Ik zou dan niet het hele jaar alles voor een readathon willen lezen, dus ik zou al snel genoeg hebben aan 1 prompt per maand. ;-) Ik zou het zeker leuk vinden om vrijblijvend mee te doen


Inge (Inge1990) Evi wrote: "Hoi Allemaal!

Ik doe nu mee aan de Seasonal Reading Challange op GR en dat heeft mij op een idee gebracht. Ik zelf hou er van om lijstjes bij te kunnen houden en punten te verdienen en ik heb het ..."

leuk!
ik merk alleen voor mezelf dat ik meestal een uitdaging die zo lang duurt vergeet. Maar aan de andere kant, als de prompts meteen bekend zijn, kan ik gewoon de prompts lezen en ben ik klaar :) en kan ieder ander die er een jaar over wil doen er een jaar over doen.


message 5: by Mel (new)

Mel | 208 comments Leuk idee Evi!
Ik hou zelf ook erg van lijstjes bijhouden, en van puzzelen met de prompts om nieuwe boeken tegen te komen.
1 per week lijkt mij ook een mooi uitgangspunt, voor mij wel een stukje meer dan ik normaal lees, maar dat geeft dan ook juist de vrijheid om zelf opdrachten die leuk lijken te selecteren.


message 6: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Bedankt voor jullie reacties!

Ik zat zelf ook aan 1 per week te denken. Lijkt mij wel een mooi gemiddelde. En ik dacht misschien door het jaar heen wat leuke extra opdrachten toe te voegen, dan blijft het misschien het hele jaar leuk? Denk dat dat gewoon uitproberen wordt! Maar leuk dat jullie het een goed idee vinden, dan ga ik er mee aan de slag!


message 7: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 310 comments Ik vind het een erg leuk idee. Ik ga zeker meedoen, ook al denk ik niet dat ik alle prompts haal. Eind dit jaar verwachten mijn man en ik ons eerste kindje, dus ik zal volgend jaar waarschijnlijk minder leestijd hebben xD
Is het dan dat er elke week eentje online komt of komen ze allemaal in 1x online aan het begin van het jaar?


message 8: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 887 comments Mod
Ik vind het wel een leuk idee om een eigen challenge te hebben voor deze groep! Het mooie van zo'n challenge is dat je alles op je eigen tempo kunt doen en soms ook wat boeken buiten je eigen comfortzone zal gaan lezen. Belangrijkste is voor deelnemers om te beseffen dat het een uitdaging als toevoeging op je leesjaar is, niet iets waarbij je verplicht bent om alle prompts te moeten halen :) Lukt het niet om alles te halen, is dat helemaal niet erg! Het gaat om het plezier ^^


message 9: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Floor wrote: "Ik vind het wel een leuk idee om een eigen challenge te hebben voor deze groep! Het mooie van zo'n challenge is dat je alles op je eigen tempo kunt doen en soms ook wat boeken buiten je eigen comfo..."

Mooi gezegd Floor! Dat is precies waarvoor het bedoeld is!


message 10: by Carola (new)

Carola (m00s) | 549 comments Heel leuk idee, Evi! Ik zou zeker mee gaan doen.

Ik doe nu voor het eerst mee met een challenge met punten, en het spreekt me wel aan. Ik heb niet het idee dat ik alles moet halen, wil gewoon kijken hoeveel punten ik kan scoren. Dat maakt het laagdrempelig, naar mijn idee (ook al heeft de seasonal challenge wel heel veel regeltjes, dat vind ik weer wat minder leuk).

52 prompts vind ik ook wel een goed idee, dan is er genoeg keus om ik iets wat je niet aanspreekt, niet te doen.
En het idee van tussentijdse challenges vind ik al helemaaaal leuk! :)

Het lijkt me best wel wat werk om dit op te zetten en later bij te houden, als je ergens hulp bij kunt gebruiken wil ik je graag helpen hoor!


message 11: by Henk, Bookshelf Manager (new)

Henk | 1543 comments Mod
Yes ik wil ook helpen als het nodig is! Zwaantina gefeliciteerd!


message 12: by Evi, Quiz Master (last edited Sep 12, 2020 02:52AM) (new)

Evi | 839 comments Mod
Dankjulliewel! Ik zal het laten weten als het nodig is! Gelukkig vind ik dit echt heerlijk om te doen haha.

Zwaantina gefeliciteerd! Dat zal een druk jaar worden ja!
Ik denk dat ik het grootste deel gelijk aan het begin van het jaar bekend ga maken en door het jaar heen wat extra opdrachten ga geven waar je aan mee kan doen.


message 13: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1622 comments Ik vind het een leuk idee. Ik doe wel eens mee aan readathons van andere Nederlandse groepen en meestal stimuleert dat mij om meer te lezen. Vaak duren dit soort readahons een paar weken. Met een jaarlijkse heb ik geen ervaring, maar ik ben altijd in voor nieuwe dingen.


message 14: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1622 comments @Zwaantina, Gefeliciteerd.


message 15: by Sandra (new)

Sandra Seys | 20 comments Fijn idee! Ik zou zeker meedoen. En @Zwaantina: gefeliciteerd!


message 16: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 310 comments Bedankt allemaal voor de felicitaties :D


message 17: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Wat een leuk idee! ik zit op Facebook in een Amerikaanse groep met 52 prompts. Erg leuk, maar mede omdat het niet Nederlands is triggered t me niet genoeg om actief mee te doen. Lijkt me erg leuk om volgend jaar wel mee te doen hier in de groep.
52 boeken is voor mij veel, maar denk gemiddeld gezien een prima aantal is. Als de prompts niet al te specifiek zijn lijkt het me zeker een leuke uitdaging. Een boek per week zou toch te doen moeten zijn.
:)


message 18: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Misschien kunnen we dan ook doen dat 1 boek voor meerdere prompts mag? Dat is een goede manier vind ik om het ook toegankelijk te houden voor de minder frequente lezers!


message 19: by Kris —— (new)

Kris —— (d1emukke) | 526 comments Wat een leuk idee. Ik doe mee!


message 20: by Kris —— (new)

Kris —— (d1emukke) | 526 comments En wat leuk, Zwaantina, gefeliciteerd! Mijn kinderen zijn inmiddels zo geconditioneerd dat wanneer ze me met een boek zien, ze weten dat ik mama-tijd heb... Dan gaan ze papa bombarderen met vragen en laten ze mij met rust. 😅


message 21: by Inge (Inge1990) (new)

Inge (Inge1990) Odette wrote: "Misschien kunnen we dan ook doen dat 1 boek voor meerdere prompts mag? Dat is een goede manier vind ik om het ook toegankelijk te houden voor de minder frequente lezers!"
op zich wel, en aan de andere kant is het nog steeds geen wedstrijd, en vind ik altijd het meer boeken voor 1 prompt een beetje afdoen aan de prompts. Maar dat is persoonlijk


message 22: by Evi, Quiz Master (last edited Sep 09, 2020 01:39AM) (new)

Evi | 839 comments Mod
Odette wrote: "Misschien kunnen we dan ook doen dat 1 boek voor meerdere prompts mag? Dat is een goede manier vind ik om het ook toegankelijk te houden voor de minder frequente lezers!"

Omdat er met punten gewerkt zal worden hoeft het geen challenge te worden waarbij je voor het einde van het jaar alle prompts moet hebben gelezen. Het is ten eerst natuurlijk voor de leuk en om te kijken hoe ver je kan komen.
Mocht je het willen proberen om zo veel mogelijk punten te scoren, dan zijn er een aantal moeilijkere opdrachten die ook meer punten waard zijn. Zo zou je met minder boeken lezen alsnog hoger kunnen scoren.

Ik ben ondertussen begonnen en ik denk zelf dat het heel leuk gaat worden! :D


message 23: by Carola (new)

Carola (m00s) | 549 comments Haha leuk Evi, je maakt me ontzettend nieuwsgierig!
Ik denk zelfs dat ik mijn nieuwe agenda voor het volgende jaar er op uit ga zoeken dat ik deze challenge er leuk in bij kan houden :D


message 24: by Martijn (new)

Martijn Verwoerd | 241 comments Hmmm ik ben vrij nieuw in dit soort dingen, maar als ik lijstjes en punten hoor, dan vind ik het al snel leuk ;)

Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n readaton werkt?


message 25: by Maartje (new)

Maartje | 465 comments oooh heel leuk idee zeker omdat Reading challenges vaak Engelse prompts en boeken bevatten en aanraden en ik ook wat meer Nederlands wil lezen.


message 26: by Lisanne (new)

Lisanne D. | 144 comments Dit klinkt echt super leuk!


message 27: by Evi, Quiz Master (last edited Sep 09, 2020 07:27AM) (new)

Evi | 839 comments Mod
Martijn wrote: "Hmmm ik ben vrij nieuw in dit soort dingen, maar als ik lijstjes en punten hoor, dan vind ik het al snel leuk ;)

Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n readaton werkt?"


Een readathon is eigenlijk een soort boeken spel. Je krijgt opdrachten (prompts) en voor elke opdracht moet je een passend boek zoeken en lezen. Je kan iets nieuws erbij zoeken, maar de meesten proberen hiervoor boeken in hun tbr lijst te vinden, zodat je dat extra zetje krijgt om boeken te lezen die je maar blijft uitstellen. Voor deze 'readathon' gaat er ook met punten gewerkt worden. Dus elke opdracht is zoveel punten waard en aan het einde van het jaar kunnen we dan zien wie de meeste punten heeft gescoord. Hoe moeilijker de opdracht, hoe meer punten je ervoor krijgt. De opdrachten hebben allemaal een thema dat met het jaar 2021 te maken heeft en de meesten ook met Nederland.


message 28: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Carola wrote: "Haha leuk Evi, je maakt me ontzettend nieuwsgierig!
Ik denk zelfs dat ik mijn nieuwe agenda voor het volgende jaar er op uit ga zoeken dat ik deze challenge er leuk in bij kan houden :D"


Haha, leuk! Jammer dat nog zo'n 3.5 maand duurt...


message 29: by Carola (new)

Carola (m00s) | 549 comments Ja maar Evi, jij gaat mij straks toch de sneak preview alvast sturen zodat ik mijn agenda al mooi kan versieren? Ja toch? Ah toeeee? :D ;)


message 30: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 887 comments Mod
Duurt laaang :p


message 31: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Carola wrote: "Ja maar Evi, jij gaat mij straks toch de sneak preview alvast sturen zodat ik mijn agenda al mooi kan versieren? Ja toch? Ah toeeee? :D ;)"

Floor wrote: "Duurt laaang :p"

Geduld is een schone zaak :D


message 32: by Martijn (new)

Martijn Verwoerd | 241 comments Evi wrote: "Martijn wrote: "Hmmm ik ben vrij nieuw in dit soort dingen, maar als ik lijstjes en punten hoor, dan vind ik het al snel leuk ;)

Kan iemand mij uitleggen hoe zo'n readaton werkt?"

Een readathon i..."

Ah top, dank je wel, zo wordt het een stuk duidelijker. En als je inderdaad zelf boeken kan kiezen bij de prompts dan is het voor mij wel aantrekkelijker om mee te doen. Ik ga het in de gaten houden :)


message 33: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 887 comments Mod
Evi wrote: "Carola wrote: "Ja maar Evi, jij gaat mij straks toch de sneak preview alvast sturen zodat ik mijn agenda al mooi kan versieren? Ja toch? Ah toeeee? :D ;)"

Floor wrote: "Duurt laaang :p"

Geduld is..."


Geduld, wat is dat? Kun je dat eten? XD
Haha, nouja, dan maar mezelf voorlopig verstoppen tussen mijn boeken ;)


message 34: by Jora (new)

Jora | 143 comments Hoe leuk!
Ik ben gek op lezen, op lijstjes en op afvinken, dus ik ga zeker meedoen. Heb er nu al zin in!
Succes met het opzetten van deze challenge.


message 35: by Marleen (new)

Marleen Kromkamp | 209 comments Ik ben ook nog nieuw in dit soort challenges, maar het lijkt me wel leuk, ik ga dus mee doen!!


message 36: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Ik heb al een leuk notitie boekje gevonden waarin ik de challenge ga verwerken.


message 37: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Bedankt voor jullie enthousiasme! :D


message 38: by Marit S (new)

Marit S (marit91) | 140 comments Dit lijkt me een heel leuk idee. De Engelstalige readathons en challenges trekken me toch altijd minder en ik snap minder goed wat er dan verwacht wordt. Een Nederlandse readathon spreekt dan meer tot de verbeelding :)


message 39: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Kun je al een tipje van de sluier geven Evi? hihi ik ben zo benieuwd naar de challenges


message 40: by Jora (new)

Jora | 143 comments Elke wrote: "Kun je al een tipje van de sluier geven Evi? hihi ik ben zo benieuwd naar de challenges"

Ben al net zo benieuwd als jij, Elke.
Ik hoop dat Evi snel wat tipjes van de sluier oplicht.... Misschien kunnen we dan voorzichtig vast een begin met de leeslijst maken 😉


message 41: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Achter de schermen wordt hard gewerkt! Nu is januari nog een beetje ver weg, maar zal voor die tijd zeker wel iets door laten schemeren.


message 42: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments oke spannend! Ben benieuwd


message 43: by Laura (new)

Laura | 179 comments Superleuk, ik ben benieuwd! Die punten interesseren me nooit zo, maar de prompts helpen me goed om te kiezen wat mijn volgende boek wordt, vooral als ik niet zo goed weet waar ik voor in de stemming ben.


message 44: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1613 comments Super leuk idee! Het lijkt mij erg leuk om een hele hoop prompts te doen. Ik vind het altijd fijn als ik keuze heb, want er zit altijd iets bij dat ik niet kan/wil lezen. Wordt het ook specifiek in die week het boek lezen of vrij laten wanneer je wat leest? Ik zou het heel fijn vinden als de prompts in december er zijn, want ik heb een Youtube kanaal waar ik een video ga maken met mijn plannen voor het nieuwe jaar. Dan heb ik genoeg tijd om dat voor te bereiden.


message 45: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
A Robin Reads wrote: "Super leuk idee! Het lijkt mij erg leuk om een hele hoop prompts te doen. Ik vind het altijd fijn als ik keuze heb, want er zit altijd iets bij dat ik niet kan/wil lezen. Wordt het ook specifiek in..."

Je mag gewoon het hele jaar door alle prompts lezen. De prompts die door het jaar heen er nog bij komen, kunnen wel aan een tijd verbonden zitten, maar dat is allemaal nog niet duidelijk!

Ik durf niet te zeggen of ik ze in december al ga delen. Het idee is om alles op 1 januari bekend te maken, aangezien we toch een jaar de tijd hebben om alles te lezen.


message 46: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1613 comments Top, klinkt goed :)


message 47: by Jora (new)

Jora | 143 comments @Evi: Is het dan niet leuker om er voor ons een kerstkadootje van te maken? Kunnen we tussen Kerst en Oud en Nieuw lekker aan het puzzelen en uitzoeken en plannen maken voor het nieuwe leesjaar 🙂📚


message 48: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 310 comments @Jora dat is een leuk idee! Hoop dat het een optie is :D


message 49: by Evi, Quiz Master (last edited Oct 16, 2020 11:32AM) (new)

Evi | 839 comments Mod
Met al dit enthousiasme kan ik moeilijk nee gaan zeggen haha! Het idee van een kerst cadeautje vind ik wel leuk, dus bij deze:

Een week voor het nieuwe jaar (op kerstavond) zal de hele challenge online worden gezet! Dan krijgen jullie één week de tijd om te puzzelen en zal 1 januari de challenge officieel beginnen!


message 50: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 310 comments Yaaaaayyyyyy! Super leuk Evi! Dank je wel dat je de Readathon/Challenge voor ons maakt


« previous 1
back to top