Fantastična čitaonica discussion

Sooner or Later Everything Falls Into the Sea
14 views
Čitaonica 2020 (#74-#83) > Čitaonica #80 - septembar 2020: S. Pinsker

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelena, The Archivist (last edited Sep 05, 2020 07:59AM) (new) - added it

Jelena Jokanović | 112 comments Mod
Priče u ovoj zbirci vode čitaoce u prošlost, budućnost i uvrnute momente sadašnjosti. Nije bitan cilj već putovanje tokom kojeg Pinsker prepliće sećanje, tehnologiju, istoriju, misteriju, ljubav, gubitak i čak više verzija jedne osobe na generacijskim brodovima i lukruznim brodovima, na kopnu i na moru, u kućama ubica i kućicama na drvetu. U njima se pojavljuju begunci, astronauti violiniste i vremeplovci u penziji. Čudne su, uznemirujuće, pune nade i duboko ljudske. Često ih opisuju kao prelepe, ali Pinsker zna da srce šta srce želi i da to često nije ni pravedno ni lako.

Zbirka je dobila nagradu Filip K Dik za 2020 godinu, a bila nominovana za Nebulu, Lokus i World Fantasy Award.


message 2: by Jelena, The Archivist (new) - added it

Jelena Jokanović | 112 comments Mod
Diskusija otvorena.


Miloš Petrik | 41 comments Meni je ovde bila najneobičnija strategija - naslabije su mi bile priče sa početka, a sve bolje i bolje ka kraju zbirke.


message 4: by Bojan (new) - added it

Bojan | 78 comments Mod
Nisu slabije, samo si ti alergičan na Keli Link.


Miloš Petrik | 41 comments Bojan wrote: "Nisu slabije, samo si ti alergičan na Keli Link."

Ne bih rekao tako, više volim da znam šta se dogodilo u priči i zašto je napisana. Naslovna priča, na primer, nema nikakvog smisla, ne kaže ništa, u njoj se ne desi ništa i ne služi ničemu.


Miloš Petrik | 41 comments Bojan wrote: "Nisu slabije, samo si ti alergičan na Keli Link."

Ne liči mi na Keli Link, to sam hteo da kažem.


message 7: by Bojan (new) - added it

Bojan | 78 comments Mod
Ne znam kako sam do sada propustio Saru Pinsker. Bar bih "In Joy..." zapamtio da sam ranije čitao. Nepravda, jeste, al eto, omogućila mi je da je sada upoznam bez ikakvih očekivanja, onako kako najviše volim.

Dobro, ne baš bez ikakvih očekivanja, zbirka je prilično hajpovana (s razlogom) nominacije su tu, tu je i PKD nagrada koja me je malo zavela na pogrešnu stranu. Ono malo što sam pretpostavljao nisam očekivao priče sa ovoliko optimizma u sebi. I porodičnih odnosa. I muzike!

Vrlo je moguće da bih je još više cenio da se iole razumem u muziku. Sara Pinsker se profi bavi muzikom i to se itekako vidi količinom bačenog akcenta na istu. I mogu da skapiram sentiment, to nigde nije skriveno kod nje, al musicbabl mi je ko i tehnobabl. Verujem joj sve.

Elem, In Joy, Knowing the Abyss behind mi je ostavila najveći utisak, uz The Sewell Home for the Temporally Displaced i And Then There Were (N-One). Ok, i No Lonely Seafarer, naslovna, ove dve izrazito muzičke.. Dobra, bre, cela zbirka :D

Takođe, sviđaju mi se mnogo ovi novotalasni naslovi priča.

I ovako se promoviše LGBT, ako se ja pitam :)


Miloš Petrik | 41 comments Beleške o pričama pojedinačno:

A Stretch Of Highway - lik ne može da se pomiri sa protezom; mogu da zamislim ilustraciju koju bi Bob uradio za ovo 1989, mislio sam da je veoma meh dok se nije malo slegla, sad mi je gotovo pa okej.

And We Were Left Darkling - lažna trudnoća? Šta je ovo? Nejasno, nerazrešeno, a dosadno.

Remembery Day - veterankina ćerka; Amerikanci šokantno naučili strane jezike, mukica ne kapira ništa a i meni je trebalo mnogo.

Sooner Or Later Everything Falls Into the Sea - neka bezrazložno nadrkana žena bezrazložno se nadrkano izdrkava na brodolomnici, međutim sve je u kurcu, i oseća se Velika Tragika. Laksativno.

The Low Hum of Her - golem baba; zabavna ideja, malo predugačko. Posle ove, zbirka mi je bila (uglavnom) sve bolja i bolja.

Talking With Dead People - AI koji je previše/premalo znao. Šta se desi kada neko pokuša da ti "učini" a nume. Očekivao sam da će se otkriti neki detalj, ali, srećom, nije - to bi samo usralo poentu.

The Sewell Home For the Temporally Displaced - senilni vremeplovci kukaju ni na šta, pomalo dosadno iako je ideja simpatična.

In Joy, Knowing the Abyss Behind - ovde mi je super što je fokus izmešten, ne prikazuje nam se "glavni" događaja, nego gledamo njegove posledice na mikroplanu; vidimo kako posao ubija idealizam i entuzijazam kao u stvarnom životu.

No Lonely Seafarer - FL;NM

Wind Will Rove - čuvanje istorije na generacijskom brodu, kroz folk muziku. Gotovo me je ubedila da pesma Wind Will Rove postoji, mnogo dobro zrnce konflikta između novotaraca i tradicionalista, vidim im uzbudljiv religijski rat u budućnosti.

Our Lady Of the Open Road - Muzičari nepoželjni (bila i neka kuga), hologramski andergraund koncerti, mnogo nostalgije, previše optimističan kraj (nisu se prodali!).

The Narwhal - narvalmobil na road tripu. Incident neverovatno neverovatan - s jedne strane svi pričaju o superjunacima kao da je to nešto normalno, s druge strane niko ne veruje onom čiči da se Nešto dogodilo. Malo glupo.

And Then There Were N-One - dobra ideja, dobra misterija (mada je manje misteriozno "ko" nego "zašto"), duhovito napisano. Ubedljivo najbolja priča koju sam pročitao u poslednje vreme. Svaki put različito pročitam naslov. N-1? None? Noone?


message 9: by Ivana (new) - added it

Ivana (angel011) | 33 comments Meni su se dopale i priče iz prvog dela, momak koji odjednom, na neki način, deli sopstveno telo sa autoputem (pa su zbunjeni i autoput i on) mi je bio simpatičan.

Bila mi je ok i naslovna, ono krupno se već desilo, van priče, i sad se mali ljudi (bukvalno brodolomnica i brodolomnica druge vrste) nekako batrgaju i pokušavaju nešto, i ima čak i neki tračak nade na kraju. Možda.

Čini mi se da se u većini priča ono veliko desilo pre same priče ili se dešava negde u pozadini, a mi pratimo običan zbunjeni svet koji sad tu nešto pokušava, ništa krupno, samo da nekako prežive i možda nađu koje parčence sreće za sebe.

I da, ovako se promoviše LGBT. :)


back to top