Goodreads România discussion

66 views
Arhiva > Septembrie 2020 - Prietenie

Comments Showing 1-11 of 11 (11 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Gabriel (last edited Sep 01, 2020 02:37PM) (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1127 comments Lecturile paralele continuă în septembrie, dar de data asta în loc de un gen am preferat să aleg o temă: cea a prieteniei. E o temă care a inspirat multe cărți: de ficțiune, de memorialistică, de filozofie... Vă invit așadar să găsim una pe care să o citim împreună acum, la început de toamnă, când suntem la un pas să fim asaltați de melancolii și amintiri.

Ca de obicei, fiecare dintre voi are la dispoziție două nominalizări și două susțineri.

----

Nominalizări (#10):

2 x Trei camarazi de Erich Maria Remarque
2 x Simetria dorințelor de Eshkol Nevo
2 x Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe de Fannie Flagg
2 x Different Seasons de Stephen King
2 x Cele trei fiice ale Evei de Elif Shafak
2 x Cei opt munți de Paolo Cognetti


message 2: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1127 comments Și ca să sparg gheața, două propuneri din partea mea:Trei camarazi de Erich Maria Remarque

Germania anilor ’30. Trei foști camarazi de arme își cîștigă existența pe zi ce trece tot mai precară vînzînd mașini de ocazie și lucrînd în atelierul de reparații auto pe care l-au pus pe picioare împreună.
Trupe înarmate de soldați mărșăluiesc cu mîndrie pe străzi. Nesiguranța, sărăcia și violența domnesc pretutindeni. Pentru cei trei, prietenia este singurul refugiu în fața haosului din jur. Cel mai tînăr dintre ei se îndrăgostește de o femeie misterioasă, Patrice Hollmann, care se alătură curînd micului lor grup, iar pînă la urmă prietenia le este pusă la încercare în feluri greu de imaginat.
Simetria dorințelor de Eshkol Nevo

Patru bărbați tineri, buni prieteni, au obiceiul de a se întâlni pentru a urmări împreună finala Campionatului Mondial de Fotbal, obicei respectat cu sfințenie încă de pe vremea când erau elevi. Desigur, meciurile de fotbal nu reprezintă decât un pretext, așa cum se întâmplă și în cazul finalei din 1998. Doar că acum unul dintre ei are o idee: fiecare să scrie pe o bucățică de hârtie câte trei dorințe pe care le vrea împlinite până la meciul final al următorului Campionat Mondial, când vor vedea ce anume au reușit să realizeze și ce nu.


message 3: by Iulia (new)

Iulia (iuliadt) Susțin Simetria dorințelor. Am citit-o recent și mi-ar plăcea să o discut.


message 4: by Iulia (new)

Iulia (iuliadt) Propun Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak
Cele trei fiice ale Evei by Elif Shafak
Tema e prietenia a 3 femei și autoarea e una din vocile remarcabile ale literaturii contemporane.

"În drum spre casa unor prieteni, unde e invitată la cină, Peri – soţie casnică şi mamă a trei copii – este pusă în faţa unui fapt neplăcut: îi este furată geanta de pe bancheta din spate a maşinii. Reuşind s-o recupereze şi cercetîndu-i cu mîini tremurătoare conţinutul, dă peste o poză polaroid din anii de studenţie la Oxford, ce are în centru un profesor charismatic şi nonconformist înconjurat de trei studente. Imaginea îi readuce dintr-odată în minte trecutul. Mai întîi îşi vede familia scindată, în care mama este sensibilă la moştenirea religioasă, pe cînd tatăl se închină raţiunii, privind credinţa ca pe o formă de ignoranţă.
Apoi anii de studenţie la Oxford, unde se împrieteneşte cu Shirin, o englezoaică-iraniană atee, şi cu Mona, o americancă-egipteană religioasă, cu care poartă discuţii aprinse despre islam şi feminism în casa din Jericho unde locuiesc împreună. Trei tinere aduse împreună de capriciile sorţii, Shirin, Mona şi Peri sînt Păcătoasa, Credincioasa şi Nehotărîta, care încearcă să treacă peste diferenţe şi prejudecăţi şi să-şi găsească locul într-o lume din ce în ce mai ameninţătoare."


message 5: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Sustin "3 camarazi". E misto


message 6: by Ioana (new)

Ioana Johansson | 67 comments Propun Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe.

"It's first the story of two women in the 1980s, of gray-headed Mrs. Threadgoode telling her life story to Evelyn, who is in the sad slump of middle age. The tale she tells is also of two women-of the irrepressibly daredevilish tomboy Idgie and her friend Ruth, who back in the thirties ran a little place in Whistle Stop, Alabama, a Southern kind of Cafe Wobegon offering good barbecue and good coffee and all kinds of love and laughter, even an occasional murder."

It's a friendship story, a love story, and so much more. There's murder and absolute hilarity. In short - truly awesome.


Algernon (Darth Anyan) | 313 comments sustin propunerea Ioanei cu rosiile verzi, am citit un pic despre roman si suna foarte interesant.

Propun o nuvela de Stephen King : "The Body" despre trei pustani din Maine care intr-o zi de vara isi iau la revedere de la virsta inocentei. E destul de scurta comparativ cu alte carti ale lui King, si a fost adaptata pentru film foarte bine in "Stand By Me"
Povestea e inclusa in colectia "Different Seasons" unde se mai gaseste si "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption" , cealalta nuvela a lui King care nu trebuie ratata.


message 8: by Ioana (new)

Ioana Johansson | 67 comments Sustin Stand by me! Loved the movie:)


message 9: by Katy (new)

Katy Sandu | 28 comments As vrea sa propun Cei opt munți de Paolo Cognetti. Este vorba despre prietenia dintre doi baieti, Pietro si Bruno pe fundalul satului Grana la poalele Masivului Rosa.

Si sustin propunerea Stand by me!


message 10: by Victor (last edited Sep 01, 2020 10:02AM) (new)


message 11: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Urmeaza sa fac sondajul si, ca rezumat, las aici situatia "la zi" (e seara).

2 x Trei camarazi de Erich Maria Remarque
2 x Simetria dorințelor de Eshkol Nevo
2 x Cele trei fiice ale Evei, de Elif Shafak
2 x Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe.
3 x Stephen King : "The Body"
2 x Cei opt munți de Paolo Cognetti.


back to top