Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

129 views
Archief 2020 > Gebruiken jullie een E-Reader?

Comments Showing 1-44 of 44 (44 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Marjolein (new)

Marjolein (markalkman) | 291 comments Ik heb de Kindle Paperwhite uit 2016 en die bevalt me heel goed! Eerst gebruikte ik mijn e-reader vooral voor de vakantie, maar inmiddels lees ik regelmatig digitale boeken. Door de backlight optie kan je ook in het donker lezen en de batterij gaat behoorlijk lang mee. Met een Kindle kan je wel alleen maar boeken via Amazon kopen, maar dat vind ik niet zo erg aangezien ik veel Engels lees en Engelse e-books soms echt maar 1 of 2 euro zijn in de Kindle store!


message 2: by Marjolein (new)

Marjolein (markalkman) | 291 comments Ja dat klopt, je kunt inderdaad aanzetten dat je je Kindle aan je Goodreads koppelt. Ik gebruik het zelf niet, aangezien ik m'n Goodreads liever handmatig bijwerk. Maar ik heb wel eens een melding gehad nadat ik een boek uitlas of ik deze ook aan mijn Goodreads toe wilde voegen.


message 3: by Jooke (new)

Jooke | 574 comments ik heb al 5-6 jaar een kobo en heel tevreden van. Maar doordat ik steeds meer van self-publishing auteurs begin te lezen overweeg ik over re stappen op Kindle.
Ik heb een kindle acount en deze is idd gelinkt aan GR. Bij mijn weten is het enige dat automatisch aangepast wordt de status ve een boek wanneer ik het open of markeer als gelezen. Gewoon aankopen zie ik niet op GR.


message 4: by Maartje (new)

Maartje | 474 comments Ik heb sinds een paar maanden een Kobo clara e-reader. Ik twijfelde ook tussen kobo of Kindle, maar vond het een nadeel bij Kindle dat je moeilijker epub bestanden erop kunt zetten terwijl veel e-books die ik heb in dat format zijn. En dat je alleen via Amazon je boeken kunt aanschaffen vond ik ook een nadeel. Het verschilt per persoon of je dit een voor of nadeel vind. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn kobo!


message 5: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 871 comments Ik heb nu ongeveer een jaar mijn Kobo Libra H2O en die bevalt heel erg goed! Hij is groot (scherm is net een tikkie kleiner dan een boekpagina), weegt bijna niks, en er kan lekker veel op. Ik had eerst een Kobo Clara en die was gauw vol en werd dan super traag. Deze Libra is even een investering, maar hem dubbel en dwars waard.


message 6: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Ik heb ook de Libra en die is geweldig. Zitten knoppen op en hierdoor heeel makkelijk met een hand te bedienen. Je kan ongeveer alles aanpassen wat je wilt en vooral in combinatie met KOBO plus van bol.com is het een hele dikke aanrader.


message 7: by Maartje (new)

Maartje | 474 comments Yasmijn wrote: "Ik heb nu ongeveer een jaar mijn Kobo Libra H2O en die bevalt heel erg goed! Hij is groot (scherm is net een tikkie kleiner dan een boekpagina), weegt bijna niks, en er kan lekker veel op. Ik had e..."

Gauw vol, daar heb ik geen last van. Ikheb er bijna 1000 boeken op staan maar heb niet het idee dat hij al bijna vol is of traag wordt


message 8: by LiLi (new)

LiLi | 46 comments Ik heb een paar jaar geleden een Kindle Paperwhite gekocht. Meestal lees ik er boeken uit Project Gutenberg of de Amerikaanse bibliotheek mee, en de Kindle wordt met Amazon US ingeschreven. Waar ik een beetje in de war ben, is hoe ik ook met zo'n Kindle Nederlandstalige boeken kan lezen? Naar het schijnt staan meeste Nederlandstalige boeken op Kobo in plaats van Amazon...


message 9: by Marjolein (new)

Marjolein (markalkman) | 291 comments @Elizabeth; dat hoeft niet hoor. Ik heb mijn Kindle op de Nederlandse shop staan, eerst was Amazon.nl namelijk alleen voor e-books. Daar kan je ook gewoon Nederlandse e-books kopen... Dat doe ik eigenlijk nooit omdat ik ze sowieso vrij duur vind, maar het is dus wel mogelijk!


message 10: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 871 comments @Maartje, wow echt? Wat gek, die van mij liep bij veel minder boeken al vast en werd traag 🧐


Michella (BoekenMiesje) | 148 comments Ik hou van boeken, maar ik hou ook van mijn e-reader. Zo fijn om keuze te hebben en meestal ben ik in meerdere boeken tegelijk bezig. Ik heb een Kobo Glo HD. Ik heb al jaren Kobo en het bevalt mij goed. Wel hoor ik steeds meer over problemen met Kobo, maar dat heb ik nog nooit gehad. Jaren geleden werd er gezegt dat Kindle vooral voor lezers van Engels boeken was, maar dat is steeds minder zo. Wel moet je Epub omzetten in Mobi, want alleen zo kan je de boeken erop lezen. Kobo leek mij dus makkelijker en daarom heb ik daarvoor gekozen. Mocht deze stuk gaan dan ga ik voor de Kobo Clara. Simpel en betaalbaar.


message 12: by Amber (new)

Amber (ginnekenamber) | 24 comments Ja, ik gebruik mijn e-reader heel graag. Nu kan ik eindelijk heel dikke boeken lezen (zoals Harry Potter, of Lord of the Rings) die ik anders echt niet zou kunnen dragen.
En ook fijn dat ik nooit meer hoef te kiezen welk boek ik ergens mee naartoe neem, want ik kan ze gewoon allemaal meenemen. Ik lees ook veel oude klassiekers en die zijn toch vaker te vinden in de papieren boekvorm, dus het papieren boek is er niet helemaal uit.


message 13: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 331 comments Sinds kort heb ik een Kobo Libra H2O. Ik was eerst een beetje sceptisch, maar ben nu helemaal om. Geweldig apparaat en ook nog eens waterdicht. Kan er veel boeken op kwijt en ook de boeken van de bieb kunnen erop gelezen worden.


message 14: by Jooke (new)

Jooke | 574 comments hier na am die tijd eerder het probleem dat de batterij minder lang meegaat. al is dit beter sinds de laatste updates. maar dat hij te traag wordt heb ik nog niet ervaren. heb er recent wel een 100-tal boeken afgegooid, maar er staan nog steeds een 800-tal op...


message 15: by Boudewijn (new)

Boudewijn (boudalok) | 46 comments Ik heb al weer enkele jaren de Kindle Voyage. Bevalt me erg goed, met name de integratie met Amazon. Dankzij de kindle app kun je ook je boeken op je tablet/telefoon lezen. Met whispersync technology houdt hij op alle platformen je voortgang bij zodat je altijd bij de juiste pagina begint. Ook de Goodreads integratie is fijn.


message 16: by Marjolein (new)

Marjolein (markalkman) | 291 comments @Boudewijn ja dat is ook prettig inderdaad! Mijn zus wilde graag een boek lezen dat ik toevallig op m'n Kindle had staan, dus heb de app op haar telefoon geïnstalleerd en inmiddels heeft ze 'm al uit. Beviel haar ook erg goed om via telefoon te lezen.


message 17: by Nicole (last edited Aug 12, 2020 09:40AM) (new)

Nicole (nvanderhoeven) | 21 comments Ja, ik gebruik bijna altijd een e-reader. Ik gebruik er regelmatig drie van, verbonden met verschillende websites:
- een Amazon Oasis (amazon.com - VS)
- een Amazon Paperwhite (amazon.de - Duitsland)
- een Kobo Aura One (Bol/Kobo)
Ik lees ook soms via mijn tablet/smartphone.

Voor mij heeft het te maken met de talen van jouw boeken. Amazon.nl is nog nieuw. Voor mijn gevoel zijn er niet veel Nederlandse boeken ten opzichte van Kobo, wat altijd de nieuwste boeken heeft.

Echter heeft Kobo geen toegang tot 4G netwerken om boeken meteen te downloaden zonder wifi netwerk, en ook geen "Kindle Immersion Reading" waar je de ebook kan volgen terwijl je de audiobook speelt. Ook heeft Amazon een betere selectie van niet-Nederlandse boeken.

Ik zat ook te twijfelen tussen Kobo en Amazon, dus ik heb ze allebei gekozen. :D


message 18: by Esther (new)

Esther | 361 comments Voor een iets meer unpopular opinion, haha:
Ik heb een refurbished Kobo maar vind lezen van een e-reader niet zo fijn; vind het toch prettig om het boek vast te hebben en de bladzijdes te voelen, ofzo. Daarnaast vind ik het héél irritant als ie leeg is/vastloopt/langzaam is, en dat je niet goed kan bladeren/het boek echt kan overzien vind ik ook veel stommer dan vooraf gedacht. Net als andere bladspiegel etc. dan bij een papieren boek. Tja, ben niet echt bekeerd dus.
Ik gebruik 'm wel om boeken via de onlinebibliotheek te lezen (want lezen vanaf je telefoon vind ik zo mogelijk nog erger), maar lees denk ik ruim 90% gewoon op papier en heb geloof ik maar 1 of 2 keer een ebook gekocht terwijl ik het ding nu al een aantal jaar heb.


message 19: by Irene vH (new)

Irene vH | 343 comments Ik heb een duidelijke voorkeur voor fysieke boeken, niet alleen lezen ze fijner maar ik vind een volle boekenplank heerlijk.
Maar ik kan niet ontkennen dat op vakantie een E-reader een voordeel heeft omdat je zoveel meer kan meenemen met minder ruimte in je koffer. Dus ik heb er een omdat het zeker handig is, maar mijn preferentie blijft toch bij fysieke boeken.


message 20: by Melanie, News Chief (new)

Melanie | 3002 comments Mod
Yes. Ik zit ook in team 'fysieke boeken'
Ik heb er ooit een gekocht, maar haast nooit van gelezen (en zou niet weten waar hij nu ligt). Ik vind het ook fijn dat om eindelijk eens iets te doen wat niet van een 'scherm is', vindt een gewoon boek ook fijner vasthouden en mis inderdaad het overzicht in het boek (dat je bijvoorbeeld fysiek ziet waar je bent in een boek).

Misschien wil ik er ooit wel weer een kopen, omdat je altijd boeken uit kunt kiezen (en boeken ook niet uitgeleend kunnen zijn), maar mijn voorkeur blijft denk ik fysieke boeken. Iets wat ik wel fijn heel vindt in e-books is dat je quotes en stukken tekst op kunt slaan.


message 21: by Bregje (new)

Bregje  (b-a-reader) | 895 comments Ik vind fysieke boeken ook nog altijd fijner (idd ook dat gevoel van waar je precies bent in een boek), maar ben toch ook wel blij met m'n ereader, zeker op vakantie inderdaad! Ik heb een Kobo Aura H2O en mocht deze ooit stuk gaan dan zou ik zeker weer een Kobo willen. Ik heb niet zoveel met Amazon, dus gewoon daarom zou mijn voorkeur al uitgaan naar iets anders, maar ook het andere bestandstype vind ik irritant. Nu kan ik gewoon makkelijk boeken van de online bibliotheek lenen en ook van Nederlandse boekwinkels eboeken kopen (ik probeer een beetje de kleinere winkels te steunen in plaats van de grote webshops) en ik heb eerlijk gezegd nog nooit gehad dat ik opzoek was naar een boek dat niet als epub te krijgen was (en ik lees voornamelijk Engels).


message 22: by Floor, Buddy Read Queen (new)

Floor Flawless  (floorflawless) | 910 comments Mod
Ik heb eerder dit jaar een e-reader gekocht in de sale bij Kruidvat. Dit omdat ik zo nu en dan wel epubs toegestuurd krijg om te recenseren. Maar over het algemeen heb ik het liefst fysieke boeken, vind ik veel prettiger :)


message 23: by Rob (new)

Rob | 22 comments Zelf ben ik erg tevreden over mijn Kobo Clara HD. Op zichzelf vind ik papieren versies altijd fijner maar is de digitale soms gewoon goedkoper. Daarnaast zijn vele klassieke werken gratis via Gutenberg. Dan is de gedachte dat ik op lange termijn mijn e-reader erop terug verdien.


message 24: by Jooke (new)

Jooke | 574 comments het "terug verdienen" of uitsparen ve e-reader hangt er echt vanaf hoeveel je leest. Had ergens gelezen hoeveel ebooks je moet lezen om een ereader ecologisch/qua CO2 afdruk voordeliger te maken dzn fysieke boeken en dacht dzt dit rond de 200 boeken zat.
Welk merk je wil/neemt, wordt imo bepaald waar je in de eerste plaats je ebooks wil aanschaffen, de taal waarin je leest en dat je wil gaan recensceren of niet...


message 25: by Sandra (new)

Sandra Seys | 20 comments Ik lees bijna alleen ebooks. Sinds ik een e-reader heb, lees ik veel meer. Daarvoor vaak last van nek, schouders, rug,... als ik langere tijd las. En ook het overal kunnen lezen, ook als ik geen boek vijgen, via een app vind ik zalig.


message 26: by Carola (new)

Carola (m00s) | 561 comments Hier ook een fervent e-book lezer, op een Kobo.
Ik denk dat de keuze voor Kobo deels afhankelijk is van de taal waarin je graag leest. Voor Engels vond ik Kindle handiger (al bestond toen, echt wel een aantal jaar terug, Amazon.nl nog niet denk ik!). Ik leest het meest Nederlands, en dan vind ik Kobo prettiger.
Maar nogmaals, Kindle en Amazon is al meerdere jaren geleden, het kan nu heel anders zijn.

Ik lees nu op de Kobo Forma, ik vind het grotere scherm erg prettig. En de achtergrondverlichting, maar volgens mij hebben veel modellen dat nu.

Mijn reader is zo'n beetje m'n beste vriend :D gaat overal mee naar toe, dat begint al als ik wakker word en dag mee moet naar beneden. Elke pauze op het werk komt ie weer uit m'n tas. Thuis haal ik de reader als eerste weer uit m'n tas. Wat een uitvinding! :D


message 27: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1717 comments Ik lees nog vrij veel papieren boeken. Toch vind ik digitaal lezen wel fijn. Ik leen echter veel bij de bibliotheek en niet alles is als eboek te krijgen.

Ik lees gewoon op mijn iPad mini. Het voordeel daarvan is dat het niet uitmaakt bij welke aanbieder je koopt, want ik heb voor allemaal een app. Ook kun je dan gebruik maken van de gratis diensten van de bibliotheek, zoals de VakantieBieb. Met een ereader kan het niet. Ook gaat het erop zetten van de boeken veel makkelijker dan bij de meeste ereaders.

Sommigen vinden het scherm van een tablet te veel spiegelen om fijn te lezen, maar dat heb ik opgelost met een matte folie van een paar euro. Nu moet ik wel zeggen dat ik destijds voor een iPad mini heb gekozen, omdat goede ereaders destijds nog erg duur waren en er niet veel prijsverschil was en met een iPad kun je veel meer dan alleen lezen.

Een ander voordeel vind ik dat je op een iPad ook makkelijk door een eboek kunt bladeren. Ik hoor wel eens dat dat op een ereader niet gemakkelijk kan.

Het hangt dus af van wat je wensen zijn.


message 28: by Johanna (new)

Johanna (johanna_paulina) Ik lees voor 99% papieren boeken. Vooral omdat ik graag boeken om me heen heb, verder omdat ik het kijken naar schermpjes wil beperken. En hier is bijna geen prijsverschil, 20% of zo, tussen papier en e. En ik snuffel graag in boekenwinkels, en dat zou dan niet mogelijk zijn. Verder vind ik de omslag van boeken vaak heel mooi, ook dat zou dan weg vallen. Dus ik blijf bij papier!


message 29: by Anne (new)

Anne | 374 comments Ik gebruik al jaaaaaaaaren een e-reader. Heb nu sinds een paar maanden een Kobo Clara HD, daarvoor een Kobo Glo (zo oud dat die niet eens meer gemaakt worden haha).

Een groot voordeel van Kobo vind ik zelf dat deze een .epub boek kan openen zonder dat dit omgezet moet worden naar een ander formaat, wat voor Kindle volgens mij wel moet (als ik Google kan geloven, tenminste).


message 30: by Alinda (new)

Alinda De | 73 comments Ik heb ook een ereader. Al jaren. Het was best wel lang wennen omdat ik ook heel graag boeken in mn hand voel en ruik. Maar nu lees ik bijna alles digitaal. Ik heb een kobo, weet niet welke, een simpele van 99 euro. Hij bevalt me heel goed en hij gaat overal mee naar toe. Ik lees daardoor ook meer. Bezoek nog steeds graag boekenwinkels en bibliotheek, maar het gemak heeft toch de overhand.

Oh..ik heb een clara zie ik nu


message 31: by LiLi (new)

LiLi | 46 comments Wat ik wil met mijn Kindle doen, is meertalig lezen. Ik heb voor Amazon US gekozen omdat ik Amerikaanse ben, en daarom meestal in het Engels lees. Maar ik kan ook een beetje ik het Frans lezen, ik heb Nederlands gestudeerd, en ik zal dit jaar met Duits beginnen. Het zou zeer leuk zijn als ik tussen twee of meer talen/landen kon kiezen. Is het mogelijk om een paar sites te gebruiken, bv Amazon US, DE, en FR?


message 32: by Jooke (new)

Jooke | 574 comments @elisabeth: je kindle account is gebonden aan 1 website in mijn geval de .com maar frans en spaans is daar wel op verkrijgbaar. op duits heb innog niet gelet gezien uk alleen naar engelstalige titels zoek...


message 33: by Nicole (new)

Nicole (nvanderhoeven) | 21 comments @Elizabeth Dit is precies wat ik doe. Ik lees ook in verschillende talen (TL EN NL ES DE FR EO o.a.), en helaas moet ik ook meerdere rekeningen openen met Amazon. Ik heb genoeg Spaanse boeken in .com gevonden, maar ik gebruik .de voor Duitse boeken en .fr voor Fraanse boeken. En dan gewoon Bol voor Nederlandse boeken. Daarom heb ik ook meerdere e-readers, want dan hoef ik niet tussen hen te wisselen.


message 34: by Yvonne (new)

Yvonne (yvonneboekenwurm) @hannie Je schrijf dat je gewoon leest op je tablet. Daar zit ik ook over na te denken. Idd bibliotheek ebooks. Maar ik denk ook vooral aan Engelse en Duitse boeken.
Waar vind ik die apps of aanbieders voor Duitse en Engelse romans? Ik omring me altijd met papieren (bieb)-boeken. Weet iemand waar ik dit kan vinden? Ik ben nog niet zo thuis in deze digitale leeswereld.
(haha en wie weet tzt toch nog een ereader)


message 35: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1717 comments @Yvonne, De apps kun je downloaden bij de AppStore. Deze zijn gratis. Zo heb ik een app van Amazon, Bol.com, etc. Ik weet alleen niet als je meerdere accounts hebt bij Amazon je alle boeken in een app tegelijk kunt openen. Want je moet de app wel koppelen aan je account. Mocht dat niet kunnen, dan kun je ook altijd uitloggen en inloggen met het andere account. Zelf koop ik al mijn eboeken bij Amazon Nederland en die hebben best veel keus, ook in andere talen.


message 36: by Nicole (new)

Nicole (nvanderhoeven) | 21 comments Je kunt helaas maar één Amazon account koppelen aan de Kindle app. Ik gebruik ook een iPad Pro en moet handmatig switchen tussen verschillende Amazon accounts (ik gebruik .com voor Engelse boeken en .de voor Duitse boeken), wat niet handig is.


message 37: by Jooke (new)

Jooke | 574 comments is het aanbod op hier en daar wat prijsverschillen na niet hetzelfde op de verschillende websites? er is toch maar "een" kindle store...


message 38: by Nicole (new)

Nicole (nvanderhoeven) | 21 comments Ja, er zijn soms héél veel prijsverschillen, zelfs voor hetzelfde boek. Soms zijn boeken in .com niet beschikbaar in .nl of andersom. Elke Amazon site heeft een aparte Kindle store.


message 39: by Hannie (new)

Hannie (hannieblokzijl) | 1717 comments Ik kijk nooit naar de verschillende Amazon-sites. Ik gebruik Amazon alleen voor het kopen van Engelstalige eboeken, verder niet. Nou koop ik sowieso niet zoveel, omdat ik veel leen bij de bibliotheek. Toch zal ik de volgende keer dat ik wat wil kopen eens kijken of het veel uitmaakt qua prijs.


message 40: by Nicole (new)

Nicole (nvanderhoeven) | 21 comments Bijvoorbeeld, hier zijn de actuele prijzen van Priory of the Orange Tree (Kindle, Engels):
.com: $9.99 (€8,43)
.de, .nl: €6,79
.fr, .es: €8,99
.com.au: A$8.59 (€5,22)
.in: INR 223.30 (€2,50)
.co.uk: £5.03 (€5,58)

Dus wel een verschil.


message 41: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Beetje of topic, maar ik kwam er laatst achter voor de aanschaf van Engelstalige boeken dat we website van de Britse boekhandelsketen Blackwells heel voordelig is (denk: bookdepositoryprijzen) en ook gratis naar Nederland verzend. Ik mijn voordeel, en steun ik Blackwells! Zij hebben een aantal hele mooie boekhandels, en moeten opboksen tegen het grotere Waterstones, wat voor hen soms lastig is. Ik kan het iedereen dus aanraden! Persoonlijk steun ik liever een boekhandel dan een online gigant maar dat komt denk ik ook door mijn werk in de detailhandel :) dacht ik gooi de tip er iig even in!


message 42: by Carola (new)

Carola (m00s) | 561 comments In dat straatje heb ik ook nog een tip. Op libris.nl geef je in je account je favoriete Libris boekhandel aan. Als je dan via de website een boek koopt (zowel papier als digitaal), gaat de opbrengst naar die boekhandel. Vind ik ook een hele mooie tip om je lokale boekhandel te steunen!


message 43: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Carola zeker een goede aanvulling!


message 44: by Anne (new)

Anne | 374 comments De extra formats die kobo aankan en kindle niet was voor mij ook de reden om weer een kobo te kopen ipv over te stappen naar kindle ^^


back to top