SCIFI SNAK discussion
Top 10 danske science fiction bøger
date
newest »


Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, personligt havde jeg nok valgt Skyggen fra Sirius fremfor To sole.
Jeg kender ikke Wulf’s nyere værker men Anno Domini, 33. Marts og Menneske ville være på min top 10.
Jeg savner også Svend Aage Madsen, bare en enkelt roman fra ham hører vel til på en dansk top 10, Se dagens lys ville være på min liste.


Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, pe..."
Hej Lars. Tusind tak for indspark. Ja, jeg må hellere se at få knækket hul på Svend Åge Madsens forfatterskab. Nu var Jens og Anders vist ikke voldsomt begejstrede for Se dagens lys, men den skal have en chance ikke desto mindre. Glæder mig til at sammenligne Madsen og Nielsen head to head, og se hvad jeg foretrækker :-)

Hej Kenneth. Har lige bestilt Luderen fra Gomorra på Saxo (tænker jeg tager trilogien fra en ende af) og glæder mig til at komme i gang :-) Jeg har hørt at Eriksen, ud over at have fede ideer, også skriver rigtig godt. Hvad synes du om hendes stil?

Johan Springborgs Hjernehallen er en ret speciel oplevelse. Ikke nogen stor ordkunstner, men et rigtigt velfungerende plot.
Erwin Neutzsky-Wulff er (lidt fortærsket, måske) lydsporet til min opvækst. Han har skrevet meget som jeg synes var uinteressant og/eller spekulationspolemisk (det er ikke mange som ligefrem tvinger en til at opfinde ord; det er i sig selv interessant), men gennemgående holder jeg meget af hans forfatterskab. Faust er, blandt hans værker, den der har sat sig mest fast. Også mere fast end Adam Hart-historierne, som trods alt ellers var de første jeg læste da jeg var barn.
Svend Åge Madsen hører helt bestemt til på min liste, men, ligesom Neutzsky-Wulff, kan han være overordentligt irriterende. Jeg tror jeg hælder lidt til Af den anden verden, som godt nok netop er sindsygt irriterende at læse, men også ret givende.
Med hensyn til rangordning af romanerne, så kan jeg slet ikke dét. Listen ville se forskellig ud fra den ene dag til den næste.
Apropos noveller, så synes jeg faktisk at vi har en del fremragende antologier. Måske er det Science Fiction Cirklen der bør ha' den ære. Jeg tror det. Netop noveller har været næsten definerende for scifi-genren fra 50-erne til start-firserne. Så lad os endelig få nogen af dem med også. Det svære med dem er selvfølgelig, at selv få dårlige rumpistoler i en antologi, kan forstyrre hele samlingen.
/Thomas

Hej Thomas. Jeg er en total sucker for top 10 lister, men jeg er helt enig i, at rangordnen har en tendens til at ændre sig med ugedagene og humøret :-)
Jeg er pt ved at læse op på Wullf og må indrømme, jeg synes det er en smule tung læsning. Masser af interessante ideer, og manden har tydeligvis en virkelig imponerende viden om sit emne, men fremstillingen bliver mig noget rodet og vævende.
Hjernehallen læste jeg på din anbefaling, og det var virkelig en positiv overraskelse. Skal også have læst Kopien ved lejlighed.
Kan du pege på nogle bestemte noveller, som du synes særlig godt om?

Merete Pryds Helle har lavet en kort-roman der hedder Epifanien, som er tæt på en novelle. Teksten er kort og illustrationerne fylder meget, så måske den er kvalificeret. Set med genrens præmisser, er den faktisk ret interessant. Dog med den lille finte, at jeg synes den skal læses i een sitting. En ret forrykt historie, men med nogle meget smukke fortælletræk, som på en eller anden facon kan minde om, eller i hvert fald knytte nogle tanker til Svend Åge Madsens Af den anden verden... sjovt nok udgivet samme år.
/Thomas
Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.
Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op på det i næste SCIFI SNAK.
Glæder mig til at læse Inge Eriksen via E-reolens lækre app (NOT!)
kh
J
Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op på det i næste SCIFI SNAK.
Glæder mig til at læse Inge Eriksen via E-reolens lækre app (NOT!)
kh
J

Jens wrote: "Glæder mig til at læse Inge Eriksen via E-reolens lækre app (NOT!)"
Jeg spurgte dem for nylig (på E-reolen), om der var mulighed for at vi kom tilbage til et ebogskompatibelt system, ligesom på Overdrive, men det mente de ikke kommer til at ske. Ærgerligt, når nu e-ink er så usammenligneligt meget bedre. Heldigvis kan vi stadig hente udenlandsk litteratur som epub fra E-reolen Global.

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op p..."
Fedt! Så krydser jeg fingre for, at Saxo rubber neglene, så jeg kan nå at læse Eriksen inden jeres anmeldelse går i luften :-)

Der er lidt “Shameless plug” over det - da det er en af mine venner som har skrevet dem.

Der er lidt “Shameless plug” over det - da det er en af mine venner som har skrevet ..."
Jeg synes det er helt fair at smide noget pre-teen og YA på listen også :-) Har du selv en top 5-10 stykker indenfor dansk sci-fi og hvor synes du Profetiens kald rangerer?

Fede ideer, ja, bestemt! Hun viser os at der er andre måder at leve på, træffe beslutninger. Stilen er altid fantasifuld uden at slippe virkeligheden. Måske realistisk hippie :-)

Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, pe..."
Så fik jeg fingre i en flot hardback udgave af Se dagens lys på DBA og slået hul på Madsens forfatterværk. Fin bog omend en måske lovlig tydelig homage til Fagre nye verden? Jeg synes Madsen skriver godt, men jeg er personligt mere til Niels E. Nielsen, når han spiller på alle de mørkeste apokalypso tangenter :-) Ikke desto mindre er Madsen klart inde i top-10 varmen. En opdateret liste ser nok således ud:
1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
9: Olga Ravn: De ansatte (2018)
10: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
Luderen fra Gomorra og Krinoline og kedsomhed ligger klar på natbordet. Lad os se om de finder plads på listen :-)

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op p..."
Hej Jens. Glæder mig til at høre jeres anmeldelse af Luderen fra Gomorra (og læse bogen selv forøvrigt). Måske kan I lige slutte af med at lave jeres egen lille top 5 over danske sci-fi bøger, nu hvor I efterhånden har været igennem nogle stykker...?
Nis wrote: "Jens wrote: "Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.
Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan ..."
Altså - smag og behag og den slags - men jeg vil nok anbefale noget andet end Inge Eriksen.
Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan ..."
Altså - smag og behag og den slags - men jeg vil nok anbefale noget andet end Inge Eriksen.

[spoilers removed]"
Haha :-D Normalt ville jeg naturligvis være helt på dit hold Thomas, meeeen nu er jeg selv 132 sider inde i 'Luderen fra Gomorra' og sidder efterhånden ubehjælpeligt fast. Det er godt nok tunge sager! Jeg sidder med fornemmelsen af, at der faktisk gemmer sig en ret fed sci-fi verden inde i bogen, men den er bare gemt væk inde bag noget virkelig gumpetung prosa...

HH Løyche: Støj og Mission til Schamajim
Løyche har skrevet en del noveller, men også disse to romaner. Jeg husker dem begge som god, gedigen science fiction.
Grete Roulund
Jeg er vild med Roulund, og flere af hendes bøger er science fiction eller har sf-elementer, dog gerne med lidt horror ind over.
Peter Adolphsen
Hvis man er til korte bøger, er Adolphsen sagen. Han har skrevet et par stykker, som er ren sf - jeg kan dog især godt lide hans sådan "proto-sf"-agtige titler, Brummstein og Machine.
A. Silvestri
Vist nok kun noveller inden for genren, men han plejer at være til at stole på.
Christian Haun
Haun er ikke så sf'et, men hans Hans Broges Bakker er da en alternate history, hvor tyskerne vandt krigen. Og så er Haun bare generelt god og har skrevet flere bøger, der er værd at læse.

Hej Janus. Fedt. Jeg har kun hørt om Silvestri, så nu er der da noget nyt at gå på opdagelse i. Roulund lyder meget spændende. Er der en bestemt af hendes bøger, du vil anbefale?
Jeg kan desuden nævne, at jeg lige har læst Nis Jakobs Syv dage i district Copenhagen fra 1999. Den var faktisk ret fed. Man kan godt mærke, det er en debutroman, men ambitionerne er store og der er fart over feltet. Den er værd at læse.

Jeg er glad for hendes tidlige, korte bøger, hvor bl.a. Efter år nul er en postapokalypse - men hovedværket er Setans porte, der kan læses både som "videnskaben går amok" og som "mytiske monstre går amok".
Jeg havde helt glemt Syv dage i District Copenhagen, og umiddelbart mente jeg, at den var ret god. Jeg fandt dog en gammel anmeldelse, jeg skrev tilbage i 2010, og jeg var åbenbart ikke helt så glad for den dengang: https://superkultur.dk/2010/06/11/nis...

Jeg er glad for hendes tidlige, korte bøger, hvor bl.a. Efter år nul er en postapokalypse - men hov..."
Hej Janus. Jeg synes din District Copenhagen anmeldelse er spot on. Selve bogens elementer er ikke specielt originale (kloning, kaste-system, etc.), men jeg sad med fornemmelsen af, det kunne blive rigtig fedt, hvis de blev sat ind i en dansk kontekst og set gennem en dansk linse. Derfor sad jeg også og ærgrede mig over, at forfatteren stort set ikke beskriver det danske og Københavnske landskab anno 2099. Hvis den var lidt mere forankret i de steder man kender og gav dem et sci-fi twist, ville det for mig give et stort løft på indlevelsen og oplevelsen. Men der er point for ambitionsniveauet herfra. Der er så langt imellem de danske science fiction romaner og som debut, synes jeg den står ret godt. Bare ærgerligt at Jakob droppede sci-fi til fordel for krimier derefter :-)

Hej Thomas. Har netop læst Krinoline og Kedsomhed, og der er ganske rigtigt nogle fine noveller imellem. Jeg synes især at Richard Ipsens Dødens sø og Silvestris Til Polen, hurra! var ret fede. Ipsens var ren Indiana Jones på damp og Silvestri fik virkelig lavet et vildt visuelt spektakel på få sider. K&K ryger ind på min top 10 og så ryger Neutzsky-Wulff ud med badevandet :-) Det er stadig bemærkelsesværdigt svært at finde deciderede danske sci-fi romaner, men nu har jeg bestilt Nancy af Dennis Gade Kofod, som jeg håber kan noget!
Ny top 10:
1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
9: Olga Ravn: De ansatte (2018)
10: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på noget andet sprog eller i oversættelse. Det er helt unikt.

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på no..."
Jeg læste den for nogle år tilbage og kan huske, at jeg var overrasket over, hvor godt jeg kunne lide den. Der var sådan tydelig Ballard-inspiration, hvilket jo ikke er dårligt :)
Men jeg mener nu også, jeg havde svært ved at se den som science fiction.

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset h..."
Næ glem lige mit indspark - jeg blander den sammen med en anden nyere dansk roman... som jeg ikke kan huske titlen på lige nu.

https://www.sciencefiction.dk/article...

https://www.sciencefiction.dk/article......"
Fedt! Læste for nyligt Raslen med nøgler, vistnok på din anbefaling Thomas, og den var rigtig god. Klassisk Nielsen, men det er der jo heller ikke noget galt med :-)
På Anders' mellembegejstrede anbefaling har jeg netop læst Dæmonens bagdør af Nils Hoffman. Klassisk cyberpunk i dansk indpakning. Bogens styrke er helt klart forfatterens store forståelse for kunstig intelligens, han har forsket i AI på DTU, og dens mulige implikationer. Jeg synes også Hoffman får stablet et stort og velfungerende plot på benene. Jeg savnede dog, i stil med Anders, lidt sproglig vildskab og mere dybde i karakterene. Så det blev til 3 store stjerner herfra og en plads et eller andet sted på min danske top 10 :-)

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på no..."
Jeg skal helst klart have læst Efter solen! Jeg har en forventning om, at bogen ligger sig i samme fabulerende boldgade som De ansatte (og i en eller anden udstrækning Mount København). Det lader til at den sci-fi, der udgives på dansk af 'seriøse' forfattere hellere vil lege med poesi og sprog end plot og spænding. Det er jo sådan set også meget cool, men jeg sidder bare stadig og håber på, at nogen af de tunge drenge og piger vil give en reel sci-fi roman et skud på et tidspunkt :-)

Den fik en lidt lunken anmeldelse da den udkom, men måske skal jeg alligevel give efter for den rimelige tvivl... den er hermed sat på læselisten :-).

Jeg kunne godt lide Eikas 'Efter solen', men som allerede nævnt er den eksperimenterende i form, og jeg tror at mange især gamle sci-fi-hunde vil brokke sig lidt over om den nu også er science fiction. Dem om det :)
Af forslag til forfattere, klart Silvestri. Han vrider og vender sig i de forskellige genrer. Sand og sten, stål og glas er rigtig god, og så har han vist lige udgivet en ny novellesamling, der måske også er sci-fi. Jeg kan ikke huske hvad den hedder. Ellers er der Gudrun Østergaard og en der hedder Richard Ipsen. Også noveller. Jeg tror at det der med at der mangler nye science fiction-romaner på dansk har noget at gøre med at forlagene ikke vil udgive det. Skriver du science fiction på en bog, så er du automatisk bagud fra start.

Jeg kunne godt lide Eikas 'Efter solen', men som allerede nævnt er den eksperimenterende i form, og jeg tror at man..."
Hej Christian,
Enig. Synes også Silvestri er god. Men han har jo også stadig sin første sci-fi roman til gode ;-) Læser pt. Et satans arbejde og den hælder jo nærmest over i magisk (u)realisme.
Og hvad angår det mikroskopiske nåleøje som dansk science fiction skal igennem hos forlagene, så har du også helt ret :-)




Jeg kan godt leve med at Hundehjerte ikke er vildt original, så længe den er veltænkt og velskrevet. Jeg får, uden at have læst den, lidt samme vibe fra Koktebel som fra Eikas Efter solen. Efter solen er jo super fed, men jeg har lidt svært ved at se den skulle være sci-fi. Så jeg hælder mest til at prøve kræfter med Hundehjerte lige nu :-)

I Månen over øen er menneskeheden bogstaveligt talt blevet afhængig af internettet. Alle må konstant modtage stimuli fra nettet, og hvis forbindelsen kappes, selv for et øjeblik, så resulterer det i kramper og på længere sigt døden. Koncentration og fordybelse er derfor en saga blot på nær for protagonisten Hypatia, der som den eneste kan leve uden opkobling og derfor stadig har mulighed for fokus og erkendelse. Den medfødte net-afhængighed og dens konsekvenser for menneskehedens udvikling er en fed tematik, som får et eksistentielt og syret spin i Månen over øen.
Månen er i dette fremtidsscenarie splintret - en metafor for menneskehedens fragmenterede bevidsthed - og jorden selv er knap beboelig. Kun oplevet fra øen under månen, som i sig selv er en central karakter i bogen, kan månen stadig opleves som hel. På øen er mennesket frit fra nettes indflydelse og derfor er øen heller ikke tilgængelig for andre end Hypatia.
Bogen er kompromisløs og eksperimenterende i sit sprog, og form og indhold filtrer sig vildt sammen, når læseren nærmer sig bogens og sagens kerne; Hvad er erkendelse, og er det kulturen eller naturen som gør mennesket menneskeligt? Bare som et lille eksempel så er bogens første halvanden side én lang fabulerende sætning.
Derfor er Månen over øen heller ikke en spændingsroman eller en traditionel plotdrevet fortælling for den sags skyld. Bogen starter relativt stringent ifht til plot og opbygning og slipper så tøjlerne mere og mere, efterhånden som vi nærmer os klimaks. Jeg synes, at tematikken omkring net-afhængighed og menneskeslægtens kamp for at frigøre sig er så interessant, at jeg gerne så den udfoldet på en lidt mere ‘tilgængelig’ vis og med en mere traditionel og afrundet slutning, men det var tydeligvis aldrig bogens ærinde. Bogen vil den sproglige og poetiske vildskab, og den vil udfordre sin læser. Og det gør den godt. Så en fortjent Niels Klim vinder synes jeg. Men som altid, så savner jeg noget dansk sci fi, der både kommer op på de høje nagler rent tematisk og sprogligt, som jeg synes Månen over øen gør, og som samtidig tør være en helt straight plotdreven spændingsroman. Ak.


Helt fair. Zeitgeist er også på min 'to read' liste. Det bliver spændende at se om den rammer the sweet spot (subjektivt som det jo nu engang er)

Ny top 16:
1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
7: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
8: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
9: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
10: H.H. Løyche: Støj (1996)
11: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
12: Olga Ravn: De ansatte (2018)
13: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
14: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
15: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
16: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
9: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
10: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
11: H.H. Løyche: Støj (1996)
12: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
13: Olga Ravn: De ansatte (2018)
14: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
15: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
16: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
17: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
9: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
10: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
11: H.H. Løyche: Støj (1996)
12: Preben Olsen: Månen flytter til F2 (1970)
13: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
14: Olga Ravn: De ansatte (2018)
15: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
16: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
17: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
18: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Nils Hoffman: Dæmonens bagdør (2018)
9: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
10: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
11: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
12: H.H. Løyche: Støj (1996)
13: Preben Olsen: Månen flytter til F2 (1970)
14: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
15: Olga Ravn: De ansatte (2018)
16: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
17: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
18: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
19: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)


Yes. Jeg hørte lige udsendelsen og synes Bjerring præsenterede bogen rigtig fint. Den skal jeg helt sikkert læse. Det lyder dog til, at bogen har det samme tilgang til sci-fi, som næsten al anden velrenommeret dansk sci-fi, hvor man 'låner genretræk' eller lader sig 'inspirere af genren' i stedet for bare at skrive en helt straight sci-fi roman. Man kunne fx holde det op imod Le Guin som fremhæves i udsendelsen, og som skriver helt straight plotdrevet sci-fi, men bare indbygger nogle pissespændende tematikker (identitet og køn fx) som giver dybde og rum til reflektion.

Jeg glæder mig til at få den læst!
Books mentioned in this topic
Hjernehallen (other topics)Raslen Med Nøgler (other topics)
Faust (other topics)
Epifanien (other topics)
Af den anden verden (other topics)
More...
Authors mentioned in this topic
Merete Pryds Helle (other topics)Erwin Neutzsky-Wulff (other topics)
Niels E. Nielsen (other topics)
Svend Aage Madsen (other topics)
Johan Springborg (other topics)
Jeg vil meget gerne høre jeres bud på eller bidrag til en top 10 over de bedste danske science fiction bøger.
Jeg er selv ved at læse op på min danske sci-fi kanon og formoder, at I har en masse gode bud på, hvad der bør føjes til pensum :-)
For at kunne lave en nogenlunde rimelig top 10, hvor jeg ikke bare fylder alle huller ud med Niels E. Nielsens utallige udgivelser, har jeg været nødt til at inkludere novellesamlinger.
Min top 10 er naturligvis baseret på mine egne præferencer. For mig tæller koncept, plot og karakterer højt, men den sproglige og litterære kvalitet skal også være på plads, hvis en bog skal helt op at ringe.
Baseret på de kriterier synes jeg, at Kaspar Collings Mount København er det bedste danske sci-fi, der er skrevet. Fed world-building, sprogligt højt til loftet og interessante karakterer. Jeg synes der i Kaspar Collings bøger er tegningen til et særligt dansk take på science fiction, hvor tingene tit tangerer det absurde, og hvor sproget, i modsætning til meget udenlandsk sci-fi, er i centrum.
Olga Ravns De ansatte kan rent litterært noget spændende, men plot og narrativ er, i min verden, simpelthen for obskure til at bogen lander helt i top. Jeg har netop bestilt Luderen fra Gomorra af Inge Eriksen og har høje forventninger til at den kan snige sig ind i top 10 :-)
Nå, uden yderligere fanfare kommer her top 10. Glæder mig til at høre jeres tanker.
1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Olga Ravn: De ansatte (2018)
9: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
10: Pablo Llambias: Zombie Rådhus (2019)