SCIFI SNAK discussion

156 views
Top 10 danske science fiction bøger

Comments Showing 1-48 of 48 (48 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Hej med jer,

Jeg vil meget gerne høre jeres bud på eller bidrag til en top 10 over de bedste danske science fiction bøger.

Jeg er selv ved at læse op på min danske sci-fi kanon og formoder, at I har en masse gode bud på, hvad der bør føjes til pensum :-)

For at kunne lave en nogenlunde rimelig top 10, hvor jeg ikke bare fylder alle huller ud med Niels E. Nielsens utallige udgivelser, har jeg været nødt til at inkludere novellesamlinger.

Min top 10 er naturligvis baseret på mine egne præferencer. For mig tæller koncept, plot og karakterer højt, men den sproglige og litterære kvalitet skal også være på plads, hvis en bog skal helt op at ringe.

Baseret på de kriterier synes jeg, at Kaspar Collings Mount København er det bedste danske sci-fi, der er skrevet. Fed world-building, sprogligt højt til loftet og interessante karakterer. Jeg synes der i Kaspar Collings bøger er tegningen til et særligt dansk take på science fiction, hvor tingene tit tangerer det absurde, og hvor sproget, i modsætning til meget udenlandsk sci-fi, er i centrum.

Olga Ravns De ansatte kan rent litterært noget spændende, men plot og narrativ er, i min verden, simpelthen for obskure til at bogen lander helt i top. Jeg har netop bestilt Luderen fra Gomorra af Inge Eriksen og har høje forventninger til at den kan snige sig ind i top 10 :-)

Nå, uden yderligere fanfare kommer her top 10. Glæder mig til at høre jeres tanker.

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Olga Ravn: De ansatte (2018)
9: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
10: Pablo Llambias: Zombie Rådhus (2019)


message 2: by Lars (new)

Lars Dradrach (larsdradrach) | 11 comments Fantastisk liste, vækker virkelig minder :-), Kasper Colling kendte jeg ikke så han er skrevet på den lange backlog.

Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, personligt havde jeg nok valgt Skyggen fra Sirius fremfor To sole.

Jeg kender ikke Wulf’s nyere værker men Anno Domini, 33. Marts og Menneske ville være på min top 10.

Jeg savner også Svend Aage Madsen, bare en enkelt roman fra ham hører vel til på en dansk top 10, Se dagens lys ville være på min liste.


message 3: by Kenneth (new)

Kenneth Geisshirt (geisshirt) | 10 comments Jeg synes at Inge Eriksens trilogi Rummet uden Tid bør medtages på listen. Især andet bind, Nord for Tiden, har nogle interessante bud på hvordan et alternativt samfund kan bygges.


message 4: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Lars wrote: "Fantastisk liste, vækker virkelig minder :-), Kasper Colling kendte jeg ikke så han er skrevet på den lange backlog.

Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, pe..."


Hej Lars. Tusind tak for indspark. Ja, jeg må hellere se at få knækket hul på Svend Åge Madsens forfatterskab. Nu var Jens og Anders vist ikke voldsomt begejstrede for Se dagens lys, men den skal have en chance ikke desto mindre. Glæder mig til at sammenligne Madsen og Nielsen head to head, og se hvad jeg foretrækker :-)


message 5: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Kenneth wrote: "Jeg synes at Inge Eriksens trilogi Rummet uden Tid bør medtages på listen. Især andet bind, Nord for Tiden, har nogle interessante bud på hvordan et alternativt samfund kan bygges."

Hej Kenneth. Har lige bestilt Luderen fra Gomorra på Saxo (tænker jeg tager trilogien fra en ende af) og glæder mig til at komme i gang :-) Jeg har hørt at Eriksen, ud over at have fede ideer, også skriver rigtig godt. Hvad synes du om hendes stil?


message 6: by Thomas (last edited Aug 09, 2020 04:57AM) (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Ja, Niels E. Nielsen er helt uomtvistelig. Min favorit blandt hans bøger, er den lidt nyere Raslen Med Nøgler om gensplejsning der får uheldige, og sådan set slet ikke urealistiske følger.

Johan Springborgs Hjernehallen er en ret speciel oplevelse. Ikke nogen stor ordkunstner, men et rigtigt velfungerende plot.

Erwin Neutzsky-Wulff er (lidt fortærsket, måske) lydsporet til min opvækst. Han har skrevet meget som jeg synes var uinteressant og/eller spekulationspolemisk (det er ikke mange som ligefrem tvinger en til at opfinde ord; det er i sig selv interessant), men gennemgående holder jeg meget af hans forfatterskab. Faust er, blandt hans værker, den der har sat sig mest fast. Også mere fast end Adam Hart-historierne, som trods alt ellers var de første jeg læste da jeg var barn.

Svend Åge Madsen hører helt bestemt til på min liste, men, ligesom Neutzsky-Wulff, kan han være overordentligt irriterende. Jeg tror jeg hælder lidt til Af den anden verden, som godt nok netop er sindsygt irriterende at læse, men også ret givende.

Med hensyn til rangordning af romanerne, så kan jeg slet ikke dét. Listen ville se forskellig ud fra den ene dag til den næste.

Apropos noveller, så synes jeg faktisk at vi har en del fremragende antologier. Måske er det Science Fiction Cirklen der bør ha' den ære. Jeg tror det. Netop noveller har været næsten definerende for scifi-genren fra 50-erne til start-firserne. Så lad os endelig få nogen af dem med også. Det svære med dem er selvfølgelig, at selv få dårlige rumpistoler i en antologi, kan forstyrre hele samlingen.

/Thomas


message 7: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Thomas wrote: "Ja, Niels E. Nielsen er helt uomtvistelig. Min favorit blandt hans bøger, er den lidt nyere Raslen Med Nøgler om gensplejsning der får uheldige, og sådan set slet i..."

Hej Thomas. Jeg er en total sucker for top 10 lister, men jeg er helt enig i, at rangordnen har en tendens til at ændre sig med ugedagene og humøret :-)

Jeg er pt ved at læse op på Wullf og må indrømme, jeg synes det er en smule tung læsning. Masser af interessante ideer, og manden har tydeligvis en virkelig imponerende viden om sit emne, men fremstillingen bliver mig noget rodet og vævende.

Hjernehallen læste jeg på din anbefaling, og det var virkelig en positiv overraskelse. Skal også have læst Kopien ved lejlighed.

Kan du pege på nogle bestemte noveller, som du synes særlig godt om?


message 8: by Thomas (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Jeg har kun een i frisk erindring og det er Krinoline og kedsomhed. Hvem ka' ikke li' steampunk :-)? Jeg har haft den lånt på biblo i foråret, så jeg har ikke navnene på novellerne i den, men der var flere som var rigtigt fremragende.

Merete Pryds Helle har lavet en kort-roman der hedder Epifanien, som er tæt på en novelle. Teksten er kort og illustrationerne fylder meget, så måske den er kvalificeret. Set med genrens præmisser, er den faktisk ret interessant. Dog med den lille finte, at jeg synes den skal læses i een sitting. En ret forrykt historie, men med nogle meget smukke fortælletræk, som på en eller anden facon kan minde om, eller i hvert fald knytte nogle tanker til Svend Åge Madsens Af den anden verden... sjovt nok udgivet samme år.

/Thomas


message 9: by Jens (new)

Jens Poder (jenspoder) | 115 comments Mod
Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op på det i næste SCIFI SNAK.

Glæder mig til at læse Inge Eriksen via E-reolens lækre app (NOT!)

kh
J


message 10: by Thomas (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Yu da bomb, man!

Jens wrote: "Glæder mig til at læse Inge Eriksen via E-reolens lækre app (NOT!)"

Jeg spurgte dem for nylig (på E-reolen), om der var mulighed for at vi kom tilbage til et ebogskompatibelt system, ligesom på Overdrive, men det mente de ikke kommer til at ske. Ærgerligt, når nu e-ink er så usammenligneligt meget bedre. Heldigvis kan vi stadig hente udenlandsk litteratur som epub fra E-reolen Global.


message 11: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jens wrote: "Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op p..."


Fedt! Så krydser jeg fingre for, at Saxo rubber neglene, så jeg kan nå at læse Eriksen inden jeres anmeldelse går i luften :-)


message 12: by Søren (new)

Søren Truelsen | 6 comments Mette B Laursen’s Caldera trilogi. Den første bog er “Profetiens kald”. Det er en “pree teen sci-fi” trilogi.


Der er lidt “Shameless plug” over det - da det er en af mine venner som har skrevet dem.


message 13: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Søren wrote: "Mette B Laursen’s Caldera trilogi. Den første bog er “Profetiens kald”. Det er en “pree teen sci-fi” trilogi.


Der er lidt “Shameless plug” over det - da det er en af mine venner som har skrevet ..."


Jeg synes det er helt fair at smide noget pre-teen og YA på listen også :-) Har du selv en top 5-10 stykker indenfor dansk sci-fi og hvor synes du Profetiens kald rangerer?


message 14: by Kenneth (new)

Kenneth Geisshirt (geisshirt) | 10 comments Nis write: Jeg har hørt at Eriksen, ud over at have fede ideer, også skriver rigtig godt. Hvad synes du om hendes stil?

Fede ideer, ja, bestemt! Hun viser os at der er andre måder at leve på, træffe beslutninger. Stilen er altid fantasifuld uden at slippe virkeligheden. Måske realistisk hippie :-)


message 15: by Nis (last edited Aug 31, 2020 05:59AM) (new)

Nis Sperling | 40 comments Lars wrote: "Fantastisk liste, vækker virkelig minder :-), Kasper Colling kendte jeg ikke så han er skrevet på den lange backlog.

Jeg er helt enig i Nielsen og de 3 romaner du har valgt er blandt de bedste, pe..."


Så fik jeg fingre i en flot hardback udgave af Se dagens lys på DBA og slået hul på Madsens forfatterværk. Fin bog omend en måske lovlig tydelig homage til Fagre nye verden? Jeg synes Madsen skriver godt, men jeg er personligt mere til Niels E. Nielsen, når han spiller på alle de mørkeste apokalypso tangenter :-) Ikke desto mindre er Madsen klart inde i top-10 varmen. En opdateret liste ser nok således ud:

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
9: Olga Ravn: De ansatte (2018)
10: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)

Luderen fra Gomorra og Krinoline og kedsomhed ligger klar på natbordet. Lad os se om de finder plads på listen :-)


message 16: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jens wrote: "Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan vi samle op p..."


Hej Jens. Glæder mig til at høre jeres anmeldelse af Luderen fra Gomorra (og læse bogen selv forøvrigt). Måske kan I lige slutte af med at lave jeres egen lille top 5 over danske sci-fi bøger, nu hvor I efterhånden har været igennem nogle stykker...?


message 17: by Jens (new)

Jens Poder (jenspoder) | 115 comments Mod
Nis wrote: "Jens wrote: "Hej Venner - Fedt initiativ. Vi kvitterer og smider Rummet Uden Tid 1: Luderen Fra Gomorra, af Inge Eriksen i puljen som månedens bog.

Men lad os høre flere bud på top lister. Så kan ..."


Altså - smag og behag og den slags - men jeg vil nok anbefale noget andet end Inge Eriksen.


message 18: by Thomas (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments What?! Such audacity! Høtyve unite!

(view spoiler)


message 19: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Thomas wrote: "What?! Such audacity! Høtyve unite!

[spoilers removed]"


Haha :-D Normalt ville jeg naturligvis være helt på dit hold Thomas, meeeen nu er jeg selv 132 sider inde i 'Luderen fra Gomorra' og sidder efterhånden ubehjælpeligt fast. Det er godt nok tunge sager! Jeg sidder med fornemmelsen af, at der faktisk gemmer sig en ret fed sci-fi verden inde i bogen, men den er bare gemt væk inde bag noget virkelig gumpetung prosa...


message 20: by Janus (new)

Janus Andersen (janusandersen) | 8 comments Jeg er ikke god til at rangliste, men har lige rodet lidt i hukommelsen efter danske forfattere, som har skrevet god science fiction (defineret som: bøger, jeg kunne lide), og som ikke har været nævnt her. Hvis nu folk skulle ønske lidt inspiration.

HH Løyche: Støj og Mission til Schamajim
Løyche har skrevet en del noveller, men også disse to romaner. Jeg husker dem begge som god, gedigen science fiction.

Grete Roulund
Jeg er vild med Roulund, og flere af hendes bøger er science fiction eller har sf-elementer, dog gerne med lidt horror ind over.

Peter Adolphsen
Hvis man er til korte bøger, er Adolphsen sagen. Han har skrevet et par stykker, som er ren sf - jeg kan dog især godt lide hans sådan "proto-sf"-agtige titler, Brummstein og Machine.

A. Silvestri
Vist nok kun noveller inden for genren, men han plejer at være til at stole på.

Christian Haun
Haun er ikke så sf'et, men hans Hans Broges Bakker er da en alternate history, hvor tyskerne vandt krigen. Og så er Haun bare generelt god og har skrevet flere bøger, der er værd at læse.


message 21: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Janus wrote: "Jeg er ikke god til at rangliste, men har lige rodet lidt i hukommelsen efter danske forfattere, som har skrevet god science fiction (defineret som: bøger, jeg kunne lide), og som ikke har været næ..."

Hej Janus. Fedt. Jeg har kun hørt om Silvestri, så nu er der da noget nyt at gå på opdagelse i. Roulund lyder meget spændende. Er der en bestemt af hendes bøger, du vil anbefale?

Jeg kan desuden nævne, at jeg lige har læst Nis Jakobs Syv dage i district Copenhagen fra 1999. Den var faktisk ret fed. Man kan godt mærke, det er en debutroman, men ambitionerne er store og der er fart over feltet. Den er værd at læse.


message 22: by Janus (new)

Janus Andersen (janusandersen) | 8 comments Nis wrote: "Roulund lyder meget spændende. Er der en bestemt af hendes bøger, du vil anbefale? "

Jeg er glad for hendes tidlige, korte bøger, hvor bl.a. Efter år nul er en postapokalypse - men hovedværket er Setans porte, der kan læses både som "videnskaben går amok" og som "mytiske monstre går amok".

Jeg havde helt glemt Syv dage i District Copenhagen, og umiddelbart mente jeg, at den var ret god. Jeg fandt dog en gammel anmeldelse, jeg skrev tilbage i 2010, og jeg var åbenbart ikke helt så glad for den dengang: https://superkultur.dk/2010/06/11/nis...


message 23: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Janus wrote: "Nis wrote: "Roulund lyder meget spændende. Er der en bestemt af hendes bøger, du vil anbefale? "

Jeg er glad for hendes tidlige, korte bøger, hvor bl.a. Efter år nul er en postapokalypse - men hov..."


Hej Janus. Jeg synes din District Copenhagen anmeldelse er spot on. Selve bogens elementer er ikke specielt originale (kloning, kaste-system, etc.), men jeg sad med fornemmelsen af, det kunne blive rigtig fedt, hvis de blev sat ind i en dansk kontekst og set gennem en dansk linse. Derfor sad jeg også og ærgrede mig over, at forfatteren stort set ikke beskriver det danske og Københavnske landskab anno 2099. Hvis den var lidt mere forankret i de steder man kender og gav dem et sci-fi twist, ville det for mig give et stort løft på indlevelsen og oplevelsen. Men der er point for ambitionsniveauet herfra. Der er så langt imellem de danske science fiction romaner og som debut, synes jeg den står ret godt. Bare ærgerligt at Jakob droppede sci-fi til fordel for krimier derefter :-)


message 24: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Thomas wrote: "Jeg har kun een i frisk erindring og det er Krinoline og kedsomhed. Hvem ka' ikke li' steampunk :-)? Jeg har haft den lånt på biblo i foråret, så jeg har ikke navnene på novellerne ..."

Hej Thomas. Har netop læst Krinoline og Kedsomhed, og der er ganske rigtigt nogle fine noveller imellem. Jeg synes især at Richard Ipsens Dødens sø og Silvestris Til Polen, hurra! var ret fede. Ipsens var ren Indiana Jones på damp og Silvestri fik virkelig lavet et vildt visuelt spektakel på få sider. K&K ryger ind på min top 10 og så ryger Neutzsky-Wulff ud med badevandet :-) Det er stadig bemærkelsesværdigt svært at finde deciderede danske sci-fi romaner, men nu har jeg bestilt Nancy af Dennis Gade Kofod, som jeg håber kan noget!

Ny top 10:

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
7: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
8: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
9: Olga Ravn: De ansatte (2018)
10: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)


message 25: by Kenneth (new)

Kenneth Krabat (kennethkrabat) | 7 comments Hvad mener I om ’Efter solen’ af Jonas Eika?

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på noget andet sprog eller i oversættelse. Det er helt unikt.


message 26: by Janus (new)

Janus Andersen (janusandersen) | 8 comments Kenneth wrote: "Hvad mener I om ’Efter solen’ af Jonas Eika?

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på no..."


Jeg læste den for nogle år tilbage og kan huske, at jeg var overrasket over, hvor godt jeg kunne lide den. Der var sådan tydelig Ballard-inspiration, hvilket jo ikke er dårligt :)
Men jeg mener nu også, jeg havde svært ved at se den som science fiction.


message 27: by Janus (new)

Janus Andersen (janusandersen) | 8 comments Janus wrote: "Kenneth wrote: "Hvad mener I om ’Efter solen’ af Jonas Eika?

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset h..."

Næ glem lige mit indspark - jeg blander den sammen med en anden nyere dansk roman... som jeg ikke kan huske titlen på lige nu.


message 28: by Thomas (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments Helt apropos allestedsnærværende Niels E. Nielsen, så har Scificirklen netop udgivet 5 af hans romaner som e-bog...

https://www.sciencefiction.dk/article...


message 29: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Thomas wrote: "Helt apropos allestedsnærværende Niels E. Nielsen, så har Scificirklen netop udgivet 5 af hans romaner som e-bog...

https://www.sciencefiction.dk/article......"


Fedt! Læste for nyligt Raslen med nøgler, vistnok på din anbefaling Thomas, og den var rigtig god. Klassisk Nielsen, men det er der jo heller ikke noget galt med :-)

På Anders' mellembegejstrede anbefaling har jeg netop læst Dæmonens bagdør af Nils Hoffman. Klassisk cyberpunk i dansk indpakning. Bogens styrke er helt klart forfatterens store forståelse for kunstig intelligens, han har forsket i AI på DTU, og dens mulige implikationer. Jeg synes også Hoffman får stablet et stort og velfungerende plot på benene. Jeg savnede dog, i stil med Anders, lidt sproglig vildskab og mere dybde i karakterene. Så det blev til 3 store stjerner herfra og en plads et eller andet sted på min danske top 10 :-)


message 30: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Kenneth wrote: "Hvad mener I om ’Efter solen’ af Jonas Eika?

jeg har aldrig tidligere læst så velskrevet dansk og underlig science fiction (med dansk som oprindelsessprog). Og ret hårdt presset heller ikke på no..."


Jeg skal helst klart have læst Efter solen! Jeg har en forventning om, at bogen ligger sig i samme fabulerende boldgade som De ansatte (og i en eller anden udstrækning Mount København). Det lader til at den sci-fi, der udgives på dansk af 'seriøse' forfattere hellere vil lege med poesi og sprog end plot og spænding. Det er jo sådan set også meget cool, men jeg sidder bare stadig og håber på, at nogen af de tunge drenge og piger vil give en reel sci-fi roman et skud på et tidspunkt :-)


message 31: by Thomas (new)

Thomas Nielsen (bogtdk) | 62 comments På Anders' mellembegejstrede anbefaling har jeg netop læst Dæmonens bagdør af Nils Hoffman.

Den fik en lidt lunken anmeldelse da den udkom, men måske skal jeg alligevel give efter for den rimelige tvivl... den er hermed sat på læselisten :-).


message 32: by Christian (new)

Christian Pedersen | 2 comments Hej med jer. Jeg har først lige opdaget gruppen, men nu kaster jeg mig ud i det.

Jeg kunne godt lide Eikas 'Efter solen', men som allerede nævnt er den eksperimenterende i form, og jeg tror at mange især gamle sci-fi-hunde vil brokke sig lidt over om den nu også er science fiction. Dem om det :)

Af forslag til forfattere, klart Silvestri. Han vrider og vender sig i de forskellige genrer. Sand og sten, stål og glas er rigtig god, og så har han vist lige udgivet en ny novellesamling, der måske også er sci-fi. Jeg kan ikke huske hvad den hedder. Ellers er der Gudrun Østergaard og en der hedder Richard Ipsen. Også noveller. Jeg tror at det der med at der mangler nye science fiction-romaner på dansk har noget at gøre med at forlagene ikke vil udgive det. Skriver du science fiction på en bog, så er du automatisk bagud fra start.


message 33: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Christian wrote: "Hej med jer. Jeg har først lige opdaget gruppen, men nu kaster jeg mig ud i det.

Jeg kunne godt lide Eikas 'Efter solen', men som allerede nævnt er den eksperimenterende i form, og jeg tror at man..."


Hej Christian,

Enig. Synes også Silvestri er god. Men han har jo også stadig sin første sci-fi roman til gode ;-) Læser pt. Et satans arbejde og den hælder jo nærmest over i magisk (u)realisme.

Og hvad angår det mikroskopiske nåleøje som dansk science fiction skal igennem hos forlagene, så har du også helt ret :-)


message 34: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Vil også lige melde, at jeg har læst Nancy af Dennis Kofod, som jo overhovedet ikke er science fiction, men tilgengæld helt klart er fantasy :-) Nancy byder på en interessant blanding af socialrealisme og fantasy (især den danske folklore spiller en stor rolle) og rent sprogligt er den rigtig skarp. Jeg synes faktisk, det virker som om, dansk fantasy pt. er i lidt bedre gænge end dansk sci-fi, men det er måske bare mig?


message 35: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments En fellow sci-fi nørd har netop anbefalet Gurli Kløvedals Hundehjerte og Koktebel af Julie Bertelsen. Så snart jeg er færdig med Player of Games, så gir jeg en af dem et skud. Så er baren sat 😁 Er der nogen der har læst en af de to bøger og kan vouche for kvaliteten?


message 36: by Christian (new)

Christian Pedersen | 2 comments Jeg har læst begge. Hundehjerte synes jeg er helt almindelig og for sci-fi-læseren er der ikke en original tanke i den. Det er ikke nødvendigvis negativt. Koktebel er spændende og eksperimenterende, men science fiction synes jeg ikke at den er. Mere sådan noget weird eller surrealisme.


message 37: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Christian wrote: "Jeg har læst begge. Hundehjerte synes jeg er helt almindelig og for sci-fi-læseren er der ikke en original tanke i den. Det er ikke nødvendigvis negativt. Koktebel er spændende og eksperimenterende..."

Jeg kan godt leve med at Hundehjerte ikke er vildt original, så længe den er veltænkt og velskrevet. Jeg får, uden at have læst den, lidt samme vibe fra Koktebel som fra Eikas Efter solen. Efter solen er jo super fed, men jeg har lidt svært ved at se den skulle være sci-fi. Så jeg hælder mest til at prøve kræfter med Hundehjerte lige nu :-)


message 38: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jeg har lige læst vinderen af Niels Klim-prisen for årets bedste danske science fiction roman; Månen over øen af Anne-Marie Vedsø Olesen.

I Månen over øen er menneskeheden bogstaveligt talt blevet afhængig af internettet. Alle må konstant modtage stimuli fra nettet, og hvis forbindelsen kappes, selv for et øjeblik, så resulterer det i kramper og på længere sigt døden. Koncentration og fordybelse er derfor en saga blot på nær for protagonisten Hypatia, der som den eneste kan leve uden opkobling og derfor stadig har mulighed for fokus og erkendelse. Den medfødte net-afhængighed og dens konsekvenser for menneskehedens udvikling er en fed tematik, som får et eksistentielt og syret spin i Månen over øen.

Månen er i dette fremtidsscenarie splintret - en metafor for menneskehedens fragmenterede bevidsthed - og jorden selv er knap beboelig. Kun oplevet fra øen under månen, som i sig selv er en central karakter i bogen, kan månen stadig opleves som hel. På øen er mennesket frit fra nettes indflydelse og derfor er øen heller ikke tilgængelig for andre end Hypatia.

Bogen er kompromisløs og eksperimenterende i sit sprog, og form og indhold filtrer sig vildt sammen, når læseren nærmer sig bogens og sagens kerne; Hvad er erkendelse, og er det kulturen eller naturen som gør mennesket menneskeligt? Bare som et lille eksempel så er bogens første halvanden side én lang fabulerende sætning.

Derfor er Månen over øen heller ikke en spændingsroman eller en traditionel plotdrevet fortælling for den sags skyld. Bogen starter relativt stringent ifht til plot og opbygning og slipper så tøjlerne mere og mere, efterhånden som vi nærmer os klimaks. Jeg synes, at tematikken omkring net-afhængighed og menneskeslægtens kamp for at frigøre sig er så interessant, at jeg gerne så den udfoldet på en lidt mere ‘tilgængelig’ vis og med en mere traditionel og afrundet slutning, men det var tydeligvis aldrig bogens ærinde. Bogen vil den sproglige og poetiske vildskab, og den vil udfordre sin læser. Og det gør den godt. Så en fortjent Niels Klim vinder synes jeg. Men som altid, så savner jeg noget dansk sci fi, der både kommer op på de høje nagler rent tematisk og sprogligt, som jeg synes Månen over øen gør, og som samtidig tør være en helt straight plotdreven spændingsroman. Ak.


message 39: by Jane (new)

Jane Mondrup | 7 comments Undskyld hæmningsløs selvpromovering - men jeg kan altså ikke lige lade være med at kommentere at det er præcist det jeg prøver at gøre med min roman, Zeitgeist. Om det så lykkes, er selvfølgelig ikke op til mig at afgøre.


message 40: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jane wrote: "Undskyld hæmningsløs selvpromovering - men jeg kan altså ikke lige lade være med at kommentere at det er præcist det jeg prøver at gøre med min roman, Zeitgeist. Om det så lykkes, er selvfølgelig i..."

Helt fair. Zeitgeist er også på min 'to read' liste. Det bliver spændende at se om den rammer the sweet spot (subjektivt som det jo nu engang er)


message 41: by Nis (last edited Oct 27, 2021 04:12AM) (new)

Nis Sperling | 40 comments Jagten på danske science fiction perler fortsætter, og jeg fik netop læst Støj af H.H. Løyche. Fedt tema (solpletter ødelægger teknologisamfundet) og mange fede ideer, men jeg havde noget svært ved at følge både plot og karakterer mod slutningen. Ikke desto mindre en anbefaling herfra til sci-fi nørder :-)

Ny top 16:

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
6: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
7: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
8: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
9: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
10: H.H. Løyche: Støj (1996)
11: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
12: Olga Ravn: De ansatte (2018)
13: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
14: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
15: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
16: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)


message 42: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jagten fortsætter. Denne gang var det heldigvis en uforbeholden fornøjelse at læse Jane Mondrups Zeitgeist. Zeitgeist er en genrehybrid, der vel primært kan betegnes som diesel-punk, men som også låner elementer fra alt-history og fantasy. Der er forbilledlig fremdrift i plottet og der er både kreativitet og kvalitet i tematik og sproglig udførsel. Det er især tidsforskydelser og leg med tidslinjer der er omdrejningspuntet for Zeitgeist og man får mindelser om Netflix serien Dark, hvilket bestemt ikke er en dårlig ting. Nu er blandingen af steam/diesel-punk og fantasy ikke min personlige favorit sci-fi-subgenre, så derfor lander Zeitgeist 'kun' på en 5. plads på min liste, men derudover en varm anbefaling til fans af dansk science fiction.

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
9: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
10: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
11: H.H. Løyche: Støj (1996)
12: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
13: Olga Ravn: De ansatte (2018)
14: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
15: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
16: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
17: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)


message 43: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Jeg har efterhånden forvildet mig ud i de dunklere afkroge af dansk sci-fi, hvilket nu er meget hyggeligt, og faldt i et mørkt hjørne over Månen flytter til F2 af Preben Asbjørn Olsen fra 1970. En finurlig bog om en verden, hvor alle kunstnere er afsondrede i reservater, så resten af samfundet uforstyrret kan fokusere på ren konsumerisme. Nogen har opfundet en substans, 'stof', der er uforgængeligt og som man kan lave alt - inklusive levende ting vistnok - ud af. Det har store implikationer for verden, men det er svært at gennemskue præcis hvad disse implikationer går ud på. Der er tydeligvis gang i noget kapitalismekritik over hele linjen, men det er ikke helt let afkodeligt. Tilgengæld er sproget til tider overordentligt godt, hvilket jo ikke altid er tilfældet med dansk sci-fi. Der er nogle fine allegorier og kunstneriske træk, som gør bogen interessant. Og så er der så lige den spøjse ting at alt før side 45 står i datid, og resten af bogen (stort set) er i nutid. Måske en kunsterisk finte, men nok snarere manglende redaktion :-)

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
9: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
10: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
11: H.H. Løyche: Støj (1996)
12: Preben Olsen: Månen flytter til F2 (1970)
13: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
14: Olga Ravn: De ansatte (2018)
15: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
16: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
17: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
18: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)


message 44: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Og nu lægger jeg pludselig mærke til, at jeg helt har glemt at ranke den fine Dæmonens bagdør af Nils Hoffman på min liste. Hermed gjort :-)

1: Kaspar Colling: Mount København (noveller - 2010)
2: Niels E. Nielsen: Vagabondernes planet (1970)
3: Kaspar Colling: Den danske borgerkrig 2018-24 (2013)
4: Niels E. Nielsen: To sole stod op (1961)
5: Jane Mondrup: Zeitgeist (2019)
6: Lars Ahn: Månebase rødhætte (noveller - 2012)
7: Anne-Marie Vedsø Olesen: Månen over øen (2020)
8: Nils Hoffman: Dæmonens bagdør (2018)
9: Johan Springborg: Hjernehallen (1997)
10: Niels E. Nielsen: Gæsten fra stjerne (1977)
11: Svend Åge Madsen: Se dagens lys (1980)
12: H.H. Løyche: Støj (1996)
13: Preben Olsen: Månen flytter til F2 (1970)
14: Niels E. Nielsen: Raslen med nøgler (1988)
15: Olga Ravn: De ansatte (2018)
16: Krinoline og kedsomhed (noveller 2018)
17: Nis Jakob: Syv dage i district Copenhagen (1999)
18: Erwin Neutzsky-Wulff: Møde (2018)
19: Inge Eriksen: Luderen fra Gomorra (1983)


message 45: by Andreas (new)

Andreas Rosenberg | 9 comments Har du Viggo Bjerrings Verdenshjertet på læselisten? Forfatteren var med i dagens Skønlitteratur på P1. https://www.dr.dk/lyd/p1/skoenlittera...


message 46: by Nis (new)

Nis Sperling | 40 comments Andreas wrote: "Har du Viggo Bjerrings Verdenshjertet på læselisten? Forfatteren var med i dagens Skønlitteratur på P1. https://www.dr.dk/lyd/p1/skoenlittera..."

Yes. Jeg hørte lige udsendelsen og synes Bjerring præsenterede bogen rigtig fint. Den skal jeg helt sikkert læse. Det lyder dog til, at bogen har det samme tilgang til sci-fi, som næsten al anden velrenommeret dansk sci-fi, hvor man 'låner genretræk' eller lader sig 'inspirere af genren' i stedet for bare at skrive en helt straight sci-fi roman. Man kunne fx holde det op imod Le Guin som fremhæves i udsendelsen, og som skriver helt straight plotdrevet sci-fi, men bare indbygger nogle pissespændende tematikker (identitet og køn fx) som giver dybde og rum til reflektion.


message 47: by Andreas (new)

Andreas Rosenberg | 9 comments Jeg har ikke læst Bjerrings roman endnu, man ja, jeg tror du har ret i den forstand at romanen er mere samfundskritik end den er genrebaseret litteratur. Men jeg tror ikke som sådan der blot "lånes" eller "inspireres". Tvært imod tror jeg ret bevidst at genren bruges til at eksemplificere den kritik, Bjerring har af det aktuelle samfund og strømningen, hvilket science fiction jo er en formidable genre til.

Jeg glæder mig til at få den læst!


back to top