Goodreads România discussion

Ciuma
This topic is about Ciuma
81 views
Citește cu mine/Buddy reads > Citește cu mine: Ciuma, de Albert Camus

Comments Showing 1-9 of 9 (9 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (new) - added it

Victor | 1333 comments Mi-a placut o previziune cu aer de rău augur dintr-un review al cartii:
"Toată lumea a citit (va citi) romanul lui Albert Camus."


Crasi Mihai-Nicolae | 6 comments Este prima carte de acest tip
pe care o citesc. Nu m-au atras niciodată cărțile care abordează aspecte privind epidemii, boli, gen scenarii apocaliptice(deși ciuma lui Camus e departe de un asemenea scenariu); însă totul are un început.
Acum se ridică întrebarea „Ce am înțeles din acest roman, dacă tot am reușit să-l citesc?”
Din câte știu, Camus e un exponent al existențialismului(poate greșesc,fie cu iertare), iar ciuma nu este altceva decât un pretext de a urmării cum personajele angrenate în acțiune se raportează, și cum reacționează la acest flagel.
Am observat în câteva rânduri că acest flagel este pus în umbră de micile drame ale personajelor, de la prietenii distruse de izolare, până la iubiri neconsumate, sau poate e doar o consecință.
Am găsit un aspect care m-a surprins plăcut(deși nu știu dacă e valabil, dacă l-am perceput corect), care-i conferă romanului un caracter circular de cerc complet închis. Epidemia este declanșată de moartea a mii de șobolani, iar apariția lor din finalul romanului anunță finalul aparent al ciumei; practic romanul este deschis și închis de șobolani.
Din decor nu lipsește absurdul, specific lui Camus, unde această epidemie este folosită pentru a scoate în evidență faptul că nu avem niciun control asupra vieții,
iraționalul fiind de multe ori inevitabil.
Concluzia, așa cum spune Camus prin vocea dr.Bernard Rieux e aceea că „există mai multe lucruri de admirat decât de disprețuit la oameni”.


message 3: by Gabriel (new)

Gabriel Nita (gabrielnita) | 1126 comments Pentru cine vrea să facă și o comparație... The plague novel you need to read is by Bachmann, not Camus


message 4: by Dorum (new)

Dorum | 274 comments Camus nu este tocmai existentialist. A zis chiar el asta.


message 5: by Katy (new) - added it

Katy Sandu | 28 comments Multumesc Gabriel pentru articol.
Foarte interesant si site-ul !


message 6: by Stefan (last edited Aug 10, 2020 12:58AM) (new) - rated it 4 stars

Stefan Andrei | 80 comments Am început și eu Ciuma, acum ca m-am lepădat de O viață maruntă.

Deja m-a surprins plăcut cu alegoria de introducere, cu siguranța la fel de valabilă și astăzi, despre oamenii din Oran, pe langă care viața se cam prelinge neobservată.

"Fără îndoială, nimic nu e mai natural, astăzi, decât să vezi oameni muncind de dimineața până seara și căutând apoi să piardă la cărți, la cafenea și in pălăvrăgeli timpul care le mai rămâne de trăit. Dar sunt orașe și țări în care oamenii au, din când în când, bănuiala ca ar mai exista și altceva. În general, acest lucru nu le schimbă viața. Dar a existat bănuiala și asta, oricum, tot e ceva. Oranul, dimpotrivă, este aparent, un oraș care n-are astfel de bănuieli, adică un oraș cu totul modern. Nu e deci necesar să se precizeze modul în care se iubește la noi. Bărbații și femeile fie că se mistuie rapid în ceea ce se cheamă actul dragoste, fie că se leagp într-o lungă obișnuință în doi. Între aceste extreme, rareori există cale de mijloc. Nici asta nu e ceva deobesit. La Oran ca și aiurea, din lipsă de timp și de reflecție, ești într-adevăr silit să iubești fără s-o știi.:"


message 7: by Victor (new) - added it

Victor | 1333 comments Excelenta secventa de la opera Orfeu si Euridice din carte, imi aminteste de Masca morții roșii.


message 8: by Victor (last edited Aug 17, 2020 11:39PM) (new) - added it

Victor | 1333 comments Gabriel wrote: "Pentru cine vrea să facă și o comparație... The plague novel you need to read is by Bachmann, not Camus"

Fiindca nu am inteles de prima data articolul, m-am pus sa-l mai citesc inca o data dupa ce am terminat cartea si vad asta:

"Even before the murder of George Floyd, the return to The Plague didn’t feel quite right. It has always been a book of ghosts, of missing Black and brown persons and silent women. As the British literary critic Jacqueline Rose recently noted in the London Review of Books: ‘The women in The Plague … have been in lockdown for a long time when the story begins.’"

Aha, deci e despre justitie sociala si cum Camus e putin rasist[...]

In the end, Bachmann’s narrator cannot hold her position. She is defeated by the sheer weight of the twin histories of fascism and patriarchy, their languages and their virus-like ability to eat you up from the inside.

ceea ce e normal - sa fie rasist - fiindca e si barbat, si se stie ca barbatii sunt virusii care fac parte dintr-o ciuma numita patriarhat [...]

For Bachmann, it’s difficult to moralise about the plague from any distance because it’s always there, threatening to overwhelm, destroy and colonise. ‘The whites are coming. The whites are landing,’ she wrote in the unfinished novel The Book of Franza (1999) (also destined for the ‘Ways of Death’ series): ‘They will resurrect themselves in a brown or black brain, which will become white once again. They will take over the world through such indirect means.’

alb. Chiar daca esti maro sau negru, patriarhatul alb te-a infectat fara sa stii si unul dintre simptome este ca nu esti de acord cu asertiunea anterioara si asa conduce acesta lumea: cultural, prin tine. [...]

For Bachmann, poetry was the weapon against the plagues of our time – specifically against the historical hatreds of white men – because it could jam the codes that allow those hatreds to reproduce, could expose the language of plague for what it is: not a tragedy of nature to be borne with stoic humanism, but a manmade crime to be condemned.

Solutia? Poezia, evident.

Lasand gluma [de articol] la o parte - despre Malina nu ma pronunt - nu mi se pare ca (,) Camus promoveaza pasivitatea crestina in fata unui flagel. Alter-ego-ul sau, Tarrou, e activ in a se distanta si a lupta impotriva a ceea ce condamna.


message 9: by Victor (new) - added it

Victor | 1333 comments Insomniac wrote: "Am găsit un aspect care m-a surprins plăcut(deși nu știu dacă e valabil, dacă l-am perceput corect), care-i conferă romanului un caracter circular de cerc complet închis. Epidemia este declanșată de moartea a mii de șobolani, iar apariția lor din finalul romanului anunță finalul aparent al ciumei; practic romanul este deschis și închis de șobolani."

Din cate stiu eu, detaliul e corect. Ciuma bubonica e cauzata de o bacterie care traieste in purici (Yersinia Pestis), care la randul lor, traiesc in majoritate pe sobolani. Dintr-un motiv pe care nu mi-l mai amintesc, se intampla la o anumita perioada ca sobolanii sa moara mai repede decat ar trebui datorita unei hemoragii interioare cauzate de bacterie, ceea ce face ca puricii sa migreze la oameni. O descriere amanuntita a Yersiniei Pestis o gasesti in episodul asta: The History of Byzantium - Episode 27 - The Walking Dead


back to top