Verbeelding Bookclub discussion

Grand Central Belge. Voetreis door een verdwijnend land
30 views
2020: boek van de maand > Juniboek: Grand Central Belge : Voetreis door een verdwijnend land

Comments Showing 1-18 of 18 (18 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Greet (new)

Greet | 20 comments We lezen in juni Grand Central Belge : Voetreis door een verdwijnend land van Pascal Verbeken.

Het ging een tijdje gelijk op maar uiteindelijk won dit boek de poll toch overtuigend.
Ik heb net een exemplaar gereserveerd in de bibliotheek. Ik moet het alleen nog gaan ophalen, het boek dat ik momenteel aan het lezen ben uitlezen en dan begin ik eraan.


Sofie Dhoore | 168 comments Ik heb te vroeg Grand Hotel Europa meegebracht van mijn werk :-D Ik ga dit boek reserveren in de bib, ik vrees ervoor dat we het hier hebben.


message 3: by Greet (new)

Greet | 20 comments @Sofie Ik dacht ook een tijdje dat het Grand Hotel Europa zou worden, maar toen begon Grand Central Belge aan een indrukwekkende eindsprint :-)
Hopelijk vindt je het. De lokale bib hier (Aarschot) had het in haar aanbod en dat is ook niet de grootste collectie van het land. Ik hoop dus voor wie wil meelezen dat het in de meeste Vlaamse bibliotheken wel te vinden is.


Sofie Dhoore | 168 comments Ja hoor, ik heb het net gereserveerd :-)


message 5: by Henk (new)

Henk | 22 comments Hele domme vraag maar waar stemmen jullie eigenlijk op het maandboek?


Becky | 299 comments @Henk: Nee hoor, geen domme vraag 😊
Alle leden van de Verbeelding Book Club krijgen normaal gezien iedere maand een uitnodiging om mee te stemmen voor het maandboek.
Als je bevriend bent met andere lezers uit de Verbeelding Book Club, zie je normaal ook in je updates wie er op welk boek gestemd heeft.


Anse Kinnaer | 114 comments Ai, jammer dat het niet Grand hotel Europa werd, want dat had ik thuis en de kans dat ik Grand central Belge (dat ik zeker ook wil lezen, ik woon op 100 m van een deel van het traject) deze maand vastkrijg is bijzonder klein. Ik reserveerde het bij de bib, maar het boek is uitgeleend en aangezien ze mensen zolang de bib officieel toe is niet verplichten hun boeken binnen te brengen, kan dat lang duren. Ik wacht ook nog steeds op het maartboek (de reiziger), dat ik nog voor de lockdown reserveerde maar theoretisch pas 20 maart weer moest ingeleverd worden...


Becky | 299 comments Ha Sofie, ik zag dat je er al in begonnen bent 😊
Ik ga ook meelezen!
Heb het gereserveerd bij de bib, ik mag het morgen gaan ophalen.


Cindy | 146 comments Ik heb het kunnen halen in de bib! Eindelijk terug een boek dat ik in dezelfde maand kan lezen :-)


Becky | 299 comments Grand Central Belge net uitgelezen en ik vind het zeer goed geschreven.

Ik was geboeid door Verbekens rake observaties, zoals deze sfeerschepping van troosteloosheid:
De wijk verkeerde in verregaande staat van ontbinding. Een verlaten oorlogszone ergens in de Balkan, daar leken sommige straten nog het meest op. Families woonden in huizen waar de kapotte ruiten vervangen waren door plasticfolie. Kapotte straten en leegstand alom. Aangereden verkeersborden waren al jaren niet meer vervangen en stonden als bizar geplooide, conceptuele kunstwerken op de straathoeken. (over Marchienne Etat)

Gelukkig is de troosteloosheid niet alles, er is er ook heel wat inspiratie in dit boek te vinden. Het heeft me geïnspireerd om deze zomer een paar uitstapjes naar Wallonië te maken. Nooit gedacht dat ik op een dag naar Charleroi zou willen trekken, maar nu staat het Musée de la Photographie op mijn te-zien-lijstje!

Verder vond ik de interviews ook zeer interessant, vooral het interview met Mark Eyskens, waarin ik dit citaat heb gemarkeerd:
Alles maakt krassen op de menselijke ziel, alles vergaat. Alleen kunst brengt troost, maar uiteindelijk ondergaat alles de wet van de entropie, van de uiteindelijke ontbinding.


Becky | 299 comments Oh, en dan dit citaat! Het vat voor mij eigenlijk het thema van dit boek samen:

De treinabonnementen moesten de nationale eenheid versterken. Dankzij de treinen zouden Vlamingen en Walen elkaar vaker ontmoeten, beter leren kennen en uiteindelijk waarderen. Misschien zouden ze ooit wel een nieuwe modelburger voortbrengen: de geëmancipeerde multiculturele, meertalige Belg. Het is aandoenlijk hoe groot het vertrouwen was in de spoorwegen als motor van het maakbare België.


Sofie Dhoore | 168 comments Wat heb ik veel bij geleerd van dit boek. Zowel over de geschiedenis van België als over de spoorwegen en hoe beide aan elkaar gelinkt zijn. Het boek is heel boeiend geschreven en leest ook vlot. Ook fijn vond ik de stukken met de mensen die het allemaal van dichtbij meegemaakt hebben. Mijn grootvader heeft ook altijd in de mijnen gewerkt in Wallonië en nu pas besef ik wat een gevaarlijk werk dit geweest moet zijn. En ook hij is uiteindelijk op zijn 55ste bezweken aan longaandoeningen, mede door het vele roken.

Ik heb ook een citaat genoteerd en een foto genomen van een stuk tekst :-)

Heel graag gelezen!! Ik stond er wat argwanend tegenover maar blij dat ik meegelezen heb. En ik heb net als Becky op slag zin om ook naar de Ardennen te gaan en de plekken te gaan opzoeken!


Cindy | 146 comments Graag gelezen en ik kan me grotendeels aansluiten bij de commentaren hierboven.

Maar ik merkte ook dat ik het soms moeilijk had om mijn aandacht erbij te houden. Het springt ook nogal van geschiedenisboek - wandeltrip - actualiteitsbeschouwing (in 2011/2012) en soms wou ik juist nog een beetje langer blijven ronddwalen in plaats van al naar het volgende te gaan.
Het Wallonië deel vond ik ook veel beter uitgewerkt dan het Vlaanderen gedeelte, het wandelen ging plots wel een pak sneller :-)

Twee jaar geleden hielden wij vakantie in eigen land en sommige beschrijvingen waren heel herkenbaar en naar andere plekken ben ik heel nieuwsgierig geworden. Welkome tips voor deze zomer dus en Becky, ik wil ook heel graag naar het fotomuseum in Charleroi :-)

Wat ik frappant vond is dat het deel over de actualiteit in het boek (8 jaar geleden dus) verrassend herkenbaar is => lange regeringsonderhandelingen, Walen vs Vlamingen en de kloof tussen politici en burgers. Dat belooft voor binnen nog eens 8 jaar...

Deze quote heb ik aangeduid:
"Wandelen woelt herinneringen los die begraven waren en verbindt ze met nieuwe plaatsen, nieuwe gedachten, nieuwe mogelijkheden. Vanuit een ondiepe stream of consciousness schiet je ineens de overbelichte werkelijkheid in en luttele seconden later duik je weer terug. Je bent er en je bent er niet. De roes van wandelen zit precies daar."


Sofie Dhoore | 168 comments Ik las ook Grand Hotel Europa omdat het op mijn TBR-lijstje stond :-D
Dit vond ik er van: Met momenten kon ik mijn gedachten moeilijk bij het boek houden. Nochtans vond ik het boeiend en leerrijk maar het ging soms net iets te vaak over kunstwerken waar ik me niks kon bij voorstellen en dat zorgde er voor dat mijn gedachten te veel afdwaalden. Maar ik hield enorm van het maatschappijkritische in het boek. Die delen las ik vaak met een glimlach op mijn gezicht.

Ik vond zijn vriendin een vervelend mens, voor stomme dingen ruzie maken. Ik hou er niet van. Al weet ik niet of het zijn echte vriendin is/was.

Ik twijfelde tussen 3 en 4 sterren maar ben dan toch voor 4 gegaan. Het is op zich een zeer goed geschreven boek. Het is zeer gevarieerd qua thematiek, ook al draait het vooral rond het thema toerisme.


Haaike | 375 comments Mod
Ik zou dit boek waarschijnlijk nooit gelezen hebben, moest het geen maandboek geweest zijn en hoewel ik niet 100% overtuigd ben, vond ik het wel heel erg de moeite. Veel bijgeleerd, over België en over het industrieel verleden. De schrijfstijl, daar had ik een wat dubbel gevoel bij: soms vond ik allemaal iets te dramatisch, soms had ik het wat lastig om mijzelf aan het volgende hoofdstuk te zetten. En tegelijk: als ik dan aan het lezen was en mijn boek dichtdeed, moest ik soms efkes beseffen dat ik niet in Wallonië zat :-)
En ja, Cindy & Becky, dat fotomuseum in Charleroi stond al van voor dit boek op mijn verlanglijstje, maar nu nog wat meer. Misschien moeten we de volgende meetup gewoon daar doen? ;-)


Laurence | 252 comments Ha, dankzij Haaike heb ik gemerkt dat ik vergeten was hier ook mijn mening over het boek te posten. Ik vond het ook goed (ook erg goed geschreven), het onderwerp was ook zeker interessant, maar ik merkte dat ik er toch soms moeilijk mijn aandacht bij kon houden.
Ik denk dat het is omdat het toch ook wel een boek is dat hoort bij de sfeer van het moment dat het geschreven is: namelijk frustratie over een aanslepende regeringsvorming. Intussen zijn we het precies al "gewoon" en hebben we andere dingen om ons zorgen over te maken. Op dat vlak (het "België is kapot"-thema) vond ik het boek wat teveel hameren, naar mijn zin.
Ik vond het ook bijzonder jammer dat er geen enkele foto in het boek zat, dat had toch eigenlijk wel gemoeten.
Maar zeker een goed boek dus, dat ik (zoals Haaike) anders nooit zou gelezen hebben :)

En ja, uitstekend idee, om een meetup in het fotomuseum te doen! :)


message 17: by Anse (new) - rated it 3 stars

Anse Kinnaer | 114 comments Ik kreeg net bericht van de bib dat het boek beschikbaar is, dus ik lees het deze maand met een beetje vertraging. Wel jammer dat er geen foto's bijzitten en dat voor een reisboek! Ik woon langs een deel van het traject dus wil dat wel fotograferen en delen.


message 18: by Anse (new) - rated it 3 stars

Anse Kinnaer | 114 comments Met een paar maanden vertraging...

Ondertussen het boek op een paar dagen uitgelezen. Vond het heel tof om lezen. Wellicht ook beter moment dan het maandboek, toen stond de regeringsvorming wat on hold (of alleszins niet zoveel in het nieuws) door de coronacrisis en de tijdelijke regering. De laatste maand, voor ze eruit waren, was dat wel weer meer waardoor het boek wat actueler aanvoelde denk ik, maar wel akkoord dat het nogal pessimistisch is.

Ik miste ook wel de foto's. Het Vlaamse traject ken ik goed. (woonde in Leuven en Mechelen, nu in Aarschot en werkte in Antwerpen - de treinverbinding Aarschot - Heist - Lier -Antwerpen heb ik -tig keren afgelegd). Dat maakte dat ik me alle goed kon voorstellen, in tegenstelling tot het Waalse traject dat ik niet zo goed ken (tekenend misschien, denk ik nu, dat we de andere kant te weinig kennen, daar maakt het boek weer een punt).

Dus ook goesting gekregen om sommige zaken aan den lijve te gaan bezoeken. Charleroi komt alvast op mijn staycation-lijstje!


back to top