Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

The Priory of the Orange Tree
This topic is about The Priory of the Orange Tree
164 views
Archief 2020 > Maandboek juni: The Priory of the Orange Tree

Comments Showing 1-50 of 86 (86 new)    post a comment »
« previous 1

Bregje  (b-a-reader) | 880 comments Hoi allemaal,

Na een spannende poll is uiteindelijk The Priory of the Orange Tree het maandboek van juni geworden!
A world divided.
A queendom without an heir.
An ancient enemy awakens.

The House of Berethnet has ruled Inys for a thousand years. Still unwed, Queen Sabran the Ninth must conceive a daughter to protect her realm from destruction—but assassins are getting closer to her door.

Ead Duryan is an outsider at court. Though she has risen to the position of lady-in-waiting, she is loyal to a hidden society of mages. Ead keeps a watchful eye on Sabran, secretly protecting her with forbidden magic.

Across the dark sea, Tané has trained all her life to be a dragonrider, but is forced to make a choice that could see her life unravel.

Meanwhile, the divided East and West refuse to parley, and forces of chaos are rising from their sleep.
Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) of geef even aan hoe ver je ongeveer bent zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat diegene zelf zo ver is in het verhaal.

Wie leest er mee?

Er kan ook nog een paar dagen worden gestemd voor het thema voor de volgende maand. Op dit moment staan "over muziek/andere vorm van kunst" en "Engelse Rozenoorlogen periode" samen bovenaan, dus laat weten welk thema jouw voorkeur zou hebben!


message 2: by Emma (new) - added it

Emma | 55 comments Yesss ik lees mee!!


message 3: by [deleted user] (new)

Jaa ik lees ook mee!


Yasmijn | 870 comments Ik ben er al in bezig, nu op 65%, dus ik discussieer sowieso mee!


message 5: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik kijk nog even of ik meedoe of niet. Misschien even wat reacties afwachten. Het is zo'n dikke pil, en ik merk dat ik fantasy liever in het Nederlands lees dan in het Engels.. we'll see dus!


message 6: by Claudia (new)

Claudia | 180 comments Ik zie dat hij alleen in het Engels is en het is ook nog eens een behoorlijk dik boek. Ik doe daarom niet mee want dat gaat me te lang en te moeizaam worden ben ik bang. Vind het wel jammer want ik vind het thema fantasy heel leuk.


message 7: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1543 comments Yesss! Ben heel blij dat het deze geworden is, want hij stond al op mijn TBR van juni. Het is een van mijn five star prediction boeken, dus ben super benieuwd wat ik er van vind. Ga dus zeker meelezen!


message 8: by Kristel (new)

Kristel (kristelb) | 124 comments Ik ga het nog even aankijken, misschien dat ik meelees!


message 9: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1262 comments Ik lees ook niet mee. Merk dat de laatste tijd Engelse boeken mij niet erg goed liggen. Dan ga ik me helemaal niet wagen aan zo'n boek in het Engels.


message 10: by Bregje (last edited May 25, 2020 02:50PM) (new) - rated it 3 stars

Bregje  (b-a-reader) | 880 comments Claudia wrote: "Ik zie dat hij alleen in het Engels is en het is ook nog eens een behoorlijk dik boek. Ik doe daarom niet mee want dat gaat me te lang en te moeizaam worden ben ik bang. Vind het wel jammer want ik..."

Ik zag inderdaad dat er helaas nog geen Nederlandse vertaling is, jammer! Maar ik snap helemaal dat je geen zin hebt in zo'n dikke pil als je normaal in het Nederlands leest. Hopelijk is er volgend maand een boek dat je aanspreekt! (en waarvan wel een Nederlandse vertaling is!)

Ik lees in ieder geval mee! Juist doordat het zo'n dik boek is vind ik het wel fijn om hem met een groep te lezen, want nu pak ik hem eindelijk op in plaats van dat hij nog maanden in mijn kast staat. Ik ben heel erg benieuwd! Aan de ene kant denk ik dat ik het wel een leuk boek ga vinden, maar doordat ik vrijwel alleen maar extreem positieve reacties heb gezien ben ik ergens wel een beetje bang dat het overdreven opgehemeld is...


Yasmijn | 870 comments Bregje (B a Reader) wrote: "Claudia wrote: "Ik zie dat hij alleen in het Engels is en het is ook nog eens een behoorlijk dik boek. Ik doe daarom niet mee want dat gaat me te lang en te moeizaam worden ben ik bang. Vind het we..."

Had ik ook Elke, dat ik bang was dat de hype overdreven was. Maar het boek is echt heel heel heel leuk. Ik zou het omschrijven als een soort feministische Game of Thrones...
Oh en een tip: leen/koop een fysiek boek als je kan. In het begin moest ik behoorlijk vaak terugbladeren naar de kaart om te kijken waar welke plaatsen ook alweer lagen. (Ereader die groot genoeg is dat je goed op de kaart kan kijken werkt natuurlijk ook).


message 12: by Henk, Bookshelf Manager (new) - added it

Henk | 1306 comments Mod
Ik ga het ook oppakken denk ik volgende maand :-)


Marjolein (markalkman) | 280 comments Oooooh. Ik twijfel nog even! Ik wil dit boek wel graag lezen want ben er erg benieuwd naar, maar vind het tegelijkertijd ook een intimiderend ding van 800+ pagina's. Niet dat ik daar normaliter moeite mee heb, maar de deadline van mijn scriptie is eind juni, dus ik weet niet of ik er tijd voor ga hebben 🙈


message 14: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Marjolein slapen kun je ook als je je scriptie hebt ingeleverd ;) :P


message 15: by Anne (new) - added it

Anne (iggydraws) | 340 comments Aangezien ik al een paar dikke pillen op mijn TBR voor juni heb staan, ga ik deze denk ik overslaan. Maar ik ben wel heel benieuwd naar jullie meningen, dus ik blijf hier zeker een kijkje nemen :))


Marjolein (markalkman) | 280 comments @ Odette daar heb je een punt haha 😂


message 17: by Anke (new)

Anke | 0 comments Deze ga ik ook overslaan, maar ik volg verder mee! :-)


message 18: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik heb even een stukje gelezen, ergens in het midden. Ik merk dat ik het inderdaad niet prettig vind lezen in het engels.. ik pak hem ooit op als ie vertaald wordt en anders toch helaas niet.

Mijn engelse woordenschat is best prima, lees aardig wat engelstalig. Maar merk dat ik het vervelend vind als ik bij woorden denk 'goh ken ik dit woord gewoon niet of heeft de schrijver dit bedacht?' en dan ben ik uit het verhaal. Merkte dat erg bij de Grisha serie van Bardugo, die heb ik in het engels en in het nederlands gelezen en toen ik ze dus in het nederlands herlas zat ik zoveel beter in het verhaal en genoot ik er zoveel meer van..


message 19: by Anne (new) - added it

Anne (iggydraws) | 340 comments Ik lees zelf vrij weinig in het Nederlands tegenwoordig, maar ik kan dat goed begrijpen. Ik kom ook regelmatig woorden tegen die ik niet ken, maar kan dan vaak uit de context wel raden wat het betekent. Vooral bij fantasy and sci-fi heb ik dit, als ik een contemporary lees is het taalgebruik vaak een stuk... makkelijker, hedendaagser.

Voordeel van een e-reader is een build-in woordenboek. Ik hoef het alleen even aan te raken en hoppa, vertaling + betekenis. Echter wordt het vervelend als die optie vaak gebruikt moet worden, het haalt je wel uit de flow, wat erg jammer is bij zo'n dik boek.


message 20: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Anne ja een contemporary of een roman lees ik ook nog wel eens graag in het Engels. Omdat ik laatste maanden veel meer gebruik maakte van mijn bibliotheekabonnement voor fysieke boeken en ebooks, en omdat ik de meeste boeken op mijn werk in de boekhandel koop, merkte ik dat ik zelfs zoveel Nederlands aan het lezen was dat het even wennen was toen ik een boek in het Engels oppakte haha! Maar ik heb genoeg te lezen dus echt een gemist is het niet..


message 21: by Anouk (new)

Anouk (anouk-knuslezen) | 108 comments Deze sla ik ook over, Engels is niet mijn sterkste punt.

Voor iedereen die hem gaat lezen: veel plezier!


message 22: by Johanna (new)

Johanna (johanna_paulina) Ik doe niet mee. Engelse boeken lees ik veel te langzaam, en eigenlijk hoopte ik in deze club nederlandstalige boeken te vinden.


Bregje  (b-a-reader) | 880 comments Yasmijn wrote: "Had ik ook Elke, dat ik bang was dat de hype overdreven was. Maar het boek is echt heel heel heel leuk. Ik zou het omschrijven als een soort feministische Game of Thrones...
Oh en een tip: leen/koop een fysiek boek als je kan. ..."


De vergelijking feministische Lord of the Rings heb ik ook al gehoord haha. Beide spreekt me in ieder geval zeker aan ^^ En ik heb gelukkig ook een fysiek exemplaar, ik heb voor mijn verjaardag een hardcover versie gekregen en die is echt gigantisch! Maar voor kaarten vind ik het idd ook een stuk fijner om makkelijk terug te kunnen bladeren.


Bregje  (b-a-reader) | 880 comments Johanna wrote: "Ik doe niet mee. Engelse boeken lees ik veel te langzaam, en eigenlijk hoopte ik in deze club nederlandstalige boeken te vinden."

We lezen eigenlijk meestal een mix van Nederlandse en buitenlandse schrijvers, maar vrijwel altijd is er een Nederlandse vertaling beschikbaar. Toevallig is dit geloof ik net het eerste boek dat we met deze club lezen dat niet vertaald is, dus er komen sowieso meer boeken aan die wel vertaald zijn of oorspronkelijk ik het Nederlands zijn geschreven :)


message 25: by Kristel (new)

Kristel (kristelb) | 124 comments Ik lees juist zelf grotendeels in het Engels en heb nu nog op sommige momenten dat ik een woord op moet zoeken, maar niet zo vaak meer. Onlangs The Cruel Prince en Lady Midnight gelezen, daar moest ik het wat vaker opzoeken dan gebruikelijk, maar nog niet zo veel dat het begon te irriteren. Ik heb recent ook een Engels-Engels woordenboek op mijn telefoon geïnstalleerd, zodat ik het ook makkelijk op kan zoeken.


message 26: by Evi (last edited May 26, 2020 03:52AM) (new) - rated it 2 stars

Evi | 14 comments Heb hem vorig jaar al gelezen. Ik was zeer teleurgesteld. Toch ga ik deze thread volgen want ik ben zeer benieuwd wat jullie ervan zullen vinden. Ik hoop echt dat jullie het beter vinden : )


message 27: by Agnetta (new)

Agnetta | 38 comments Hallo ! ik heb me bij de groep gemeld nu ik zag dat jullie dit gaan lezen !
Ik ben bij verschillende groepen, dus het is soms wat te veel om alle group reads bij te houden, maar toevallig ben ik dit al een paar maanden geleden begonnen, dus een group read is net wat ik nodig heb om door te lezen. Omdat hij zo lang is komen andere, meer dringende group reads er tussen door.

Ik ben half weg.

Om het met de Lord of the Rings te vergelijken is een mooie marketing stunt, maar ...hmmm. Ik vrees dat het boek toch niet op dat niveau is. Ik begrijp Evi dus echt in die zin. Het is soms allemaal nogal simplistisch.
Aan de andere kant mis ik de personnages wel, nu dat ik een pause moest inlassen, dus ik wil het wel graag uitlezen.

Het boek is wel dikker dan nodig , want het papier is super dik. (ook een marketing stunt?)

Ik lees het in het italiaans omdat ik al dacht dat het geen hoogdravende literatuur ging worden (en inderdaad) en dacht dat ik dan tenminste nog wat italiaans kon oefenen bij het lezen. Het leest makkelijk.

Mijn nederlands is misschien een beetje gebrekkig, ik leef al 20 jaar in Spanje, vandaar.


Boudewijn (boudalok) | 46 comments Ik ben er vandaag ook in begonnen. Als ebook via Amazon op mijn Kindle. Ben benieuwd! Leuk om op deze manier de voortgang en de meningen van anderen te lezen.


message 29: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1262 comments Johanna wrote: "Ik doe niet mee. Engelse boeken lees ik veel te langzaam, en eigenlijk hoopte ik in deze club nederlandstalige boeken te vinden."

Je kan altijd op zoek gaan naar een buddy in het Buddy-read topic :-)


Kris —— (d1emukke) | 510 comments Nou, mijn exemplaar ligt klaar bij de boekhandel. Hoop dat het me kan boeien, want ik had nog nooit van boek noch schrijver gehoord.


Boudewijn (boudalok) | 46 comments Ik ben inmiddels op pagina 92 aanbeland. In het begin ben je wel even de weg kwijt met al die namen en werelden, maar gaandeweg wordt de structuur zichtbaar. De twee landkaarten aan het begin van het boek komen erg goed van pas.


message 32: by Michelle (new) - added it

Michelle | 471 comments Ik zou graag mee willen lezen, maar heb al 2 dikke boeken op de rol staan deze maand + het uitlezen van een serie. Dat is echt wel wat ik maximaal kan lezen in een maand, dus nu pas ik. Heb hem wel op mijn WTR lijst gezet, dus dan kan ik hem altijd nog oppakken!


message 33: by Yasmijn (last edited May 29, 2020 01:02AM) (new) - rated it 3 stars

Yasmijn | 870 comments Bou wrote: "Ik ben inmiddels op pagina 92 aanbeland. In het begin ben je wel even de weg kwijt met al die namen en werelden, maar gaandeweg wordt de structuur zichtbaar. De twee landkaarten aan het begin van h..."

Heel herkenbaar dit ;)
Ik ben zelf op pagina 631, net begonnen in het vijfde en laatste deel. Ik heb denk ik een vrij goed idee van hoe het gaat eindigen, maar ik vind dat niet echt erg. Vind het een fijn boek, niet teveel poespas wat betreft schrijfstijl, leuke karakters... Mijn volledige mening komt later, want een paar kanttekeningen heb ik ook wel.


message 34: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1543 comments Ik ben vandaag begonnen en nu op ongeveer bladzijde 100. Ben het met Bou eens dat ik eerst ook de weg best wel kwijt was en nu nog steeds wel een beetje, maar het gaat steeds beter en ik kom steeds meer in het verhaal. Vind het tot nu toe goed, maar nog niet geweldig zoals anderen het vonden.


Yasmijn | 870 comments Ik ben rond pagina 666 (muhahaha) en het moet snel afgelopen zijn en een spetterend einde worden, vind ik. Het duurt wel echt lang, ben al een maand aan het lezen. Vind het een goed boek, maar ik ben nog niet/niet meer 5 sterren crazy..


Kris —— (d1emukke) | 510 comments Ik ben zo benieuwd! Ga beginnen zodra ik The Institute uit heb.


message 37: by Rob (new)

Rob de Jeu | 7 comments Deze maand sla ik even over, eerst even A Thousand Splendid Suns uitlezen. Hij ligt al te lang op de plank op 50% ;-)


Marjolein (markalkman) | 280 comments Ik vorige week: ik ga niet mee doen, te weinig tijd voor zo'n dik boek!
Ik nu: *begonnen in Outlander, een boek van bijna 900 blz*

Inmiddels heb ik dus wel The Priory of the Orange Tree besteld, ik had het boek namelijk nog niet. Als ik deze uit heb, moet ik ook eerst het boek voor mijn eigen boekenclub lezen. Maar wellicht dat ik daarna (als mijn scriptie eenmaal is ingeleverd), toch nog aanhaak! Ben echt zo benieuwd, en een vriendin uit mijn boekenclub wil het ook gaan lezen dus wellicht is dat nog een extra stok achter de deur!


Kris —— (d1emukke) | 510 comments Ik ben net begonnen met de eerste paar hoofdstukken en het leest vlot en gemakkelijk, hoewel ik me net wel realiseerde dat dit bad meenemen het bad in een uitdaging gaat worden. Misschien maar een ‘dunnetje’ erbij voor die momenten, want dit boek gaat me zeker zere polsen en natte bladzijden geven, zo dik/zwaar/onhandig.

Had nul verwachtingen (nog nooooooit van gehoord, haha), maar ben al flink benieuwd naar het spektakel dat zich gaat ontvouwen, muhahaha. Ik hoop dat jullie geregeld laten weten hoe ver jullie zijn en wat jullie ervan vinden, bijvoorbeeld met de spoilerfunctie.


Kris —— (d1emukke) | 510 comments En @Marjolein: zooooo herkenbaar. 😂

Marjolein wrote: "Ik vorige week: ik ga niet mee doen, te weinig tijd voor zo'n dik boek!
Ik nu: *begonnen in Outlander, een boek van bijna 900 blz*

Inmiddels heb ik dus wel The Priory of the Orange Tree besteld, i..."message 41: by Yasmijn (last edited Jun 04, 2020 07:31AM) (new) - rated it 3 stars

Yasmijn | 870 comments Ik heb hem net uit!!! Eindelijk!!! Ben super benieuwd hoe lang jullie erover doen en wat jullie vinden...
Ik moet er nog even op broeden. Denk dat ik het 4 sterren ga geven. Sommige dingen vond ik fantastisch, anderen stelden wat teleur.
Mijn volledige review staat hier: https://www.goodreads.com/review/show...


message 42: by Amanda (new) - added it

Amanda Tuinstra ( Liefde voor boeken Amanda) (amandatuinstra) | 34 comments heb hem wel in de kast maar staat nog niet op mijn snel te lezen stapel.


Randy (emptaze) | 37 comments Na maanden is hij het eindelijk geworden, nu heb ik een excuus om hem te kopen. Ik ga zeker meelezen want ben hier erg benieuwd naar!


message 44: by Boudewijn (last edited Jun 06, 2020 01:12PM) (new) - rated it 3 stars

Boudewijn (boudalok) | 46 comments Ik heb hem zojuist uitgelezen. Ik heb hem (vooralsnog) drie sterren gegeven - ik vond het geen slecht boek. Ik wacht nog even met mijn review om spoliers te voorkomen. Ik ben erg benieuwd wat anderen er van vinden!


message 45: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1543 comments Ik was erg enthousiast voor dit boek, maar was erg teleurgesteld. Voor mij werd er te veel informatie gedumpt wat niet lekker met het verhaal meevloeide. Dit maakte het niet fijn lezen. Daarnaast vond ik het verhaal niet interessant genoeg om door te blijven lezen. Voor mij dus helaas een DNF. Hoop dat jullie hem beter vinden.


message 46: by Emma (new) - added it

Emma | 55 comments Ik ben er vorige week ongeveer in begonnen, maar tot nu toe kom ik er maar langzaam doorheen ondanks dat ik het wel heel erg leuk vind! Ben tussendoor maar wat manga gaan lezen want ik was bang dat ik in een leesdipje zou raken :p


message 47: by Agnetta (new)

Agnetta | 38 comments Ik ben ongeveer halfweg maar hij staat op pause.

Er is 1 ding dat mij geweldig stoorde, maar ik ben blijkbaar de enige, want niemand zegt er ooit iets over, ook niet in andere forums : (view spoiler). Ik wil wel nog steeds doorlezen, maar er komen constant andere boeken in de weg.


message 48: by Odette (new)

Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Over dit boek hoorde ik veel mensen lyrisch zijn zonder goede uitleg waarom. Ik vind het heel fijn dat mensen hier a) hun mening ongezouten delen en b) dat deze beargumenteerd is of zelfs met voorbeelden.

Ik praat in deze dan niet mee want ik ga hem niet lezen, maar ik baalde dat hij niet vertaald was (ik lees fantasy het liefst in het Nederlands), maar dankzij dit topic heb ik niet meer het gevoel dat ik iets mis haha dus dank daarvoor!


Boudewijn (boudalok) | 46 comments @Odette
Eens. Ik vond het een mwoah boek, waar veel meer potentie in had gezeten. Toch heb ik het tot het einde gelezen, want de spanning wordt goed opgebouwd. Mijn review staat inmiddels online


message 50: by Yasmijn (last edited Jun 18, 2020 01:39AM) (new) - rated it 3 stars

Yasmijn | 870 comments @Bou, heb je review even gelezen. Ik vond het ook jammer dat (view spoiler)
En ik herken ook wat je zegt over de naïviteit van veel van de karakters. (view spoiler)

Ik heb mijn rating een puntje omlaag gedaan naar 3 sterren. Ben zelfs een beetje in een reading slump beland geloof ik doordat het me zo lang kostte om dit boek uit te lezen, en ik merk ook dat ik totaal niet terugdenk aan het verhaal, wat ik bij andere boeken vaak wel heb in de weken erna.


« previous 1
back to top