Goodreads România discussion

This topic is about
Version Control
Citește cu mine/Buddy reads
>
Citeste cu mine: Version Control, de Dexter Palmer (3.33⭐ din 3✔)
date
newest »


Atmosfera din primele capitole mă duce pe mine cu gândul la cea din unele romane și povestiri ale lui Philip K Dick: începe cu un cuplu american aparent normal, cu o relație cu plusuri și minusuri, dar în realitatea povestitorului apar distorsiuni, inițial minore, apoi din ce în ce mai pronunțate, nimic nu este exact ce pare...

Perfect de acord cu tine, de asta si mi s-a parut o nedreptate ca e intai SF (acum, mai avansat fiind in poveste inteleg mai bine de ce) si mai apoi "Fiction" si cred ca intr-un sens scorul ei e de inteles, desi nedrept. Cred ca multi au fost surprinsi de faptul ca nu e atat de incarcata de actiune pe cat promite genul SF desi in sens literar are multa substanta. Mi-am pus Timpul Dezarticulat la to-read, apropo.
Nu ma pricep la romanul contemporan dar crezi ca abordarea SF a romanului e un instrument modern/post-modern de abordare diferita a literaturii, un roman experimental sau is eu prea entuziasmat de poveste? (a avut loc si deznodamantul intre timp, la sfarsitul primei parti, si Palmer tot nu scapa hățurile).


Nici nu mai știu dacă citesc o carte sau răsfoiesc o revistă.
Păcat, Dexter Palmer nu scrie chiar prost, se vede că Literele te învață ceva și despre tehnica narativă, dar pentru mine romanul începe să eșueze într-un exercițiu eseistic.

Finalul e eery, ok, putin cam confuz, dar vorbeste despre smaltul dentar si despre atomii care se inlocuiesc constant in corpul uman. Ditamai coincidenta...

(view spoiler)

Tema e atractivă tocmai din cauza paradoxurilor pe care le generează, iar autorii SF în general s-au întrecut în a imagina fie scenarii născute din aceste paradoxuri, fie soluții care să rezolve paradoxurile, fie ambele. Din acest punct de vedere Dexter Palmer e pur și simplu rudimentar: în loc să inventeze scenarii, ne dă o enumerare a paradoxurilor, în loc să își imagineze soluții, ne oferă o cutie neagră în care bagă porumbei și din care scoate iepurași. Nu prea ai ce analiza, toate explicațiile sale pot fi rezumate ca... Hocus Pocus.
Pe scurt:
(view spoiler)

(view spoiler)

(view spoiler)

Sincer să fiu îmi place mai mult varianta ta, e mai elegantă decât mașina timpului așa cum e descrisă în carte. Păcat că nu i-a venit și autorului ideea... :)
(view spoiler)

(view spoiler)
Filozofic vorbind, romanul e un argument pentru determinism.

Nu e expus usor, dar cu putina rabdare (mai ales cu inceputul), ajungi sa il intelegi. Ideea e urmatoarea si e foarte simpla: starea realitatii e o probabilitate si doar observarea ei ii da caracterul "exact". Sub o anumita dimensiune, totul e "cam" pe acolo si pe masura ce te indepartezi lucrurile devin mai concrete fiindca se intra in rezolutia la care vede observatorul. Daca esti microb vezi exact lucrurile incepand cu rezolutia 10^(-6)m si daca esti om, vezi exact lucrurile incepand cu rezolutia de 10^(-3)m. Daca esti microscop electronic, vezi incepand cu 10^(-9) m.
Si Palmer are acest citat pe care l-am gasit intr-o recenzie: “But in real life, connecting two naturally non-contiguous points in space-time such that a corporeal object can move from one to the other is extremely difficult! And it’s not really moving through time that’s the problem: moving through space is the problem.”
Ca sa ai privilegiul de a observa (si a anula prin observatia ta) probabilitatea realitatii din trecut, problema nu e calatoria in timp ci cea prin spatiu, transportarea particulelor care te alcatuiesc, intr-un spatiu in care acele particule exista deja si asta spune Palmer in citat. Efectiv anulezi locul fizic ocupat de multimea particulelor numite (obiect) si il refaci pe alte coordonate.
Unde vreau sa ajung: probabil o constiinta care se trezeste ca ocupa un loc fizic alcatuit din alte particule decat inainte, are o stare de "irealitate inexplicabila", si asta e punctul de plecare al cartii.

(view spoiler)

Am cautat si in reviewurile altora o posibila explicatie dar am vazut ca nimeni altcineva nu s-a incumetat, multi/toti i-au spus realism magic si au lasat-o asa. Am gasit insa o idee interesanta pe care am descris-o mai jos. Eu mestec in continuare la ideea asta si observatiile tale ma ajuta, dar daca te plictisesti nu-i problema :)
(view spoiler)

Tu ai o perspectiva clasica asupra calatoriei in timp: omul care intra, trebuie sa si iasa pe acolo pe unde a intrat dar fiindca e clar ca povestea are gauri daca e privita in sensul asta, incerc sa reinterpretez cuvintele autorului sau sa adaug presupuneri atunci unde acesta nu interzice ceva in mod explicit; conform citatul lui Algernon din alt thread: "I have found, Mr. Noir, that if you make a story with gaps in it, people just step in to fill them up, they can't help themselves."


(view spoiler)
Rebecca Wright has reclaimed her life, finding her way out of her grief and depression following a personal tragedy years ago. She spends her days working in customer support for the internet dating site where she first met her husband. But she has a strange, persistent sense that everything around her is somewhat off-kilter: she constantly feels as if she has walked into a room and forgotten what she intended to do there; on TV, the President seems to be the wrong person in the wrong place; her dreams are full of disquiet. Meanwhile, her husband's decade-long dedication to his invention, the causality violation device (which he would greatly prefer you not call a “time machine”) has effectively stalled his career and made him a laughingstock in the physics community. But he may be closer to success than either of them knows or can possibly imagine.
Version Control is about a possible near future, but it’s also about the way we live now. It’s about smart phones and self-driving cars and what we believe about the people we meet on the Internet. It’s about a couple, Rebecca and Philip, who have experienced a tragedy, and about how they help — and fail to help — each other through it.