Fanatieke Nederlandse Lezers discussion

Geachte heer M.
This topic is about Geachte heer M.
108 views
Archief 2020 > Maandboek februari: Geachte heer M.

Comments Showing 1-50 of 60 (60 new)    post a comment »
« previous 1

message 1: by Bregje (new)

Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Hoi allemaal,

Het maandboek voor februari is Geachte heer M. van Herman Koch geworden.
In Geachte heer M. – het langverwachte nieuwe boek van Herman Koch – had de eens zo gevierde schrijver M. zijn grootste succes met een roman over de geruchtmakende verdwijning van Jan Landzaat. Deze leraar geschiedenis verdween na een korte affaire met een bloedmooie leerlinge, en werd voor het laatst gezien bij het vakantiehuisje waar zij met haar nieuwe vriendje verbleef. De roman was een bestseller en betekende M.'s internationale doorbraak, maar nu, aan het eind van zijn carrière, raakt hij steeds meer in de vergetelheid.

Maar niet bij zijn mysterieuze benedenbuurman, die M. scherp in de gaten houdt. Wat heeft hij met de verdwijningszaak te maken?

Met vlijmscherpe pen vertelt Herman Koch het intrigerende verhaal van een aftakelende schrijver, twee verliefde tieners en een verdwenen leraar. Door de bestseller lijkt hun lot voor eeuwig met elkaar te zijn verbonden.

Geachte heer M. is een grootse roman over jaloezie en afgunst, vriendschap en liefde. Met zijn wereldwijd geroemde scherpe blik ontziet Herman Koch ook nu weer niets en niemand.
Bij het discussiëren graag gebruik maken van spoiler tags (zie 'some html is ok' boven het vak om een bericht op te stellen) of geef even aan hoe ver je ongeveer bent zodat niemand per ongeluk iets belangrijks leest voordat diegene zelf zo ver is in het verhaal.

Wie leest er mee?


message 3: by Emma (new) - rated it 1 star

Emma (emma-m) | 51 comments Ik heb dit boek gelezen toen hij net uitkwam en HAATTE het! 1* dus. Maar dat is lang geleden, en ik heb het boek nog in de kast staan, dus als het uitkomt dan lees ik mee! Ik hoop in ieder geval dat jullie het boek beter zullen vinden dan ik haha


Kris —— (d1emukke) | 523 comments Waaaaaaaah, ik vind het nu al spannend na jouw opmerking over HAAT, Emma!


message 5: by Emma (new) - rated it 1 star

Emma (emma-m) | 51 comments Haha ja erg he! Misschien is haat te sterk uitgedrukt, maar het is ook veeeeel te vroeg dus dat helpt vast ook niet mee 😜


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Ik vond het boek geweldig. Ik heb het vijf sterren gegeven en dat doe ik niet zo vaak. Ik weet nog niet of ik deze ga herlezen.


Coos | 51 comments Hij ligt klaar, dus ik doe mee.


message 8: by Evi, Quiz Master (new)

Evi | 839 comments Mod
Ik ga niet aan het boek kunnen komen de komende maand, dus deze laat ik even aan mij voorbij gaan.


message 9: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1611 comments Ik heb hem al gelezen en volgens mij ook 5 sterren gegeven. Herman Koch is een van mijn favoriete schrijvers.


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik heb hem hem ongelezen in de kast staan dus ik lees mee! Toen ik in 2017 Mijn eerste boekenweek als boekverkoper had en het geschenk van Herman Koch mocht uitdelen de hele week (heerlijk is dat!) heb ik hem de eerste avond gelezen en ik vond hem geweldig. De volgende dag dit boek gekocht want ik wilde meer van hem lezen, en hier zijn we bijna 3 jaar later en hij staat nog steeds ongelezen in de kast. Ik ben erg benieuwd! Zeker na een 5* en een 1* in deze club belooft het een interessante discussie te worden, al helemaal zin in!


message 11: by Zwaantina (new)

Zwaantina van Duren - de Graven | 307 comments Ik heb hem ook ongelezen in de kast staan, dus ik lees ook mee.


message 12: by Michelle (new)

Michelle | 524 comments Ik pas deze maand. Ik zou het boek dan aan moeten schaffen en dat vind ik zonde voor een boek met slechte reviews en wat me niet heel erg aanspreekt. :) Ben wel benieuwd wat jullie ervan vinden als de meningen nu al verdeeld zijn tussen 1 ster en 5 sterren!


message 13: by Marjolijn (new)

Marjolijn (marjolijnlijn) | 6 comments Ik sla over. Ik hou niet van de boeken van Herman Koch. Mijn "afkeer" is zelfs zo erg dat ik leerlingen afraad om boeken van hem te lezen. Meestal zonder resultaat, 17-jarigen houden er meestal wel van ;-) (en dat is uiteraard prima).


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Marjolijn en waar komt je afkeur vandaan? Ik heb met veel andere Nederlandse schrijvers wel een afkeer van de onnodige hoeveelheid vunzige seks erin, Herman Koch is met dit boek de laatste blanke Nederlandse schrijver van middelbare leeftijd die ik een kans geef..


message 15: by Yasmijn (new)

Yasmijn | 871 comments Voor mijn gevoel schrijven mannelijk Nederlandse schrijvers van een bepaalde leeftijd altijd over dezelfde personen (witte schrijver/fotograaf/redacteur van +/- 45 jaar) en onderwerpen (seks, kunst, vreemdgaan, oud worden/mid-life crises), maar dat zal mijn vooroordeel zijn 😅
Ik ga niet meelezen, maar wel de discussie volgen


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments @Yasmijn, Daarmee doe je Herman Koch echt te kort. Zijn boeken zijn heel verschillend en gaan echt niet alleen over de onderwerpen/personages die jij benoemt.

@Marjolein, Ik ben ook erg benieuwd waarom je zo’n afkeer hebt van zijn boeken. Ik vind het juist een van de betere schrijvers van Nederland.


message 17: by Marjolijn (new)

Marjolijn (marjolijnlijn) | 6 comments Ik vind de boeken te leeg. En, ja ik weet dat dat een van de thema's van zijn werk is. De verhalen gaat over onaardige, vervelende mensen met een mid-lifecrisis.
Nu heb ik alleen maar "Het diner" (twee sterren) en "Zomerhuis met zwembad" gelezen (een ster) en daarna heb ik besloten dat ik nooit meer iets van hem ga lezen.

Daarnaast houd ik er heel erg van als een schrijver bloemrijk ("kitscherig") schrijft. Bij Koch beleef ik ook weinig plezier aan zijn schrijfstijl.


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Marjolijn Dan is de schrijfstijl van Grand Hotel Europa wel iets voor jou. Grotendeels dan. Zelf heb ik een enorm probleem met de platte seksscenes die er tussendoor zitten, maar de rest van het boek vind ik prachtig. Een 5* en 1* in één ofzo voor mij :P


message 19: by Marjolijn (new)

Marjolijn (marjolijnlijn) | 6 comments @Odette, klopt: mijn favoriete Nederlandse boek van vorig jaar :-).

Ik ben meestal ook niet zo kapot van platte seksscènes, maar ik vond ze hier wel functioneel.


message 20: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Ik wil wel mee-lezen, maar dan alleen als ik mijn OWL's volgende maand heb gehaald haha. Dat zijn 5 boeken dus dat wordt nog een uitdaging,


message 21: by A Robin Reads (new)

A Robin Reads (arobinreads) | 1611 comments @Odette Ik vond zijn Boekenweek geschenk niet echt goed, dus ik denk dat jij dit boek erg goed gaat vinden als je die al goed vond.


Luisa (monaluisa) | 131 comments Yes, ik lees mee. Een van mijn favoriete schrijvers en het boek staat al wachtend in mijn boekenkast


message 23: by Susy (new)

Susy (susysstories) | 1183 comments Ik sla deze ook over.


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Na lang prutsen heb ik het luisterboek weer op mijn iPod gekregen. Nu dat gelukt is, ga ik het boek herlezen. Ik ben benieuwd of ik het nu ook weer zo goed vind als destijds.


Sharon (sharon8497) | 50 comments ik lees mee!


message 26: by Bregje (new)

Bregje  (b-a-reader) | 891 comments Leuk dat er zoveel mensen meelezen! Ik sla deze maand even over, omdat het boek me eigenlijk niet heel erg aanspreekt en ik wil even focussen op m'n eigen TBR. Misschien dat ik wel m'n eigen nominatie ga lezen :)
Ik ben wel heel erg benieuwd wat iedereen hier van dit boek gaat vinden met de uiteenlopende reacties tot nu toe!


message 27: by YvonZ (new)

YvonZ | 13 comments Stond op mijn lijstje. Dus goede aanleiding om er eindelijk eens aan te beginnen!


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Ik was van de week al begonnen, omdat ik mijn andere luisterboek uithad. Ik heb dit boek al eens beluisterd. Nu ik voor de tweede keer luister komen er wel weer dingen van het verhaal boven.


Kris —— (d1emukke) | 523 comments Ben gisteren begonnen en heb zeer gemengde gevoelens. Nu vind ik doorgaans een anti-reactie prima, mits het een nut dient (en ik wel ‘in’ het verhaal kan blijven, in plaats van begin na te denken over waar het heengaat). Het wijzertje kan nog naar beide kanten uitslaan, dus ik begrijp al wel de gemengde reacties hierboven en de recensies op GR.


Isabel Jorna | 7 comments Gister het boek opgehaald in de bieb. Ga eerst nog even mijn boek waarin ik al begonnen was uitlezen en dan begin ik!


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Ik ben op ongeveer 20 procent. Bij een luisterboek is dat altijd wat lastiger om bij te houden. Ik ben nog niet op het punt gekomen waardoor ik het de vorige keer zo goed vond.


Kris —— (d1emukke) | 523 comments Ik ben nu over de helft. Door de wisseling van vertelperspectief werd mijn eerdere irritatie gesmoord, dus ik kon wat meer in het verhaal komen. Voor de lezers: valt jullie iets op aan de dialogen onder de jongeren?


Luisa (monaluisa) | 131 comments Ik ga vanavond beginnen


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Ik ben nog niet op dat punt.


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik ben nog niet begonnen aan het boek. Ik ben wel begonnen aan het inpakken van mijn boekenkast voor de verhuizing, vanavond er maar even aan denken deze alvast klaar te leggen op mijn nachtkastje voordat ik hem anders per ongeluk al in pak en hem pas in maart op kan graven :P


message 36: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Odette wrote: "Ik ben nog niet begonnen aan het boek. Ik ben wel begonnen aan het inpakken van mijn boekenkast voor de verhuizing, vanavond er maar even aan denken deze alvast klaar te leggen op mijn nachtkastje ..."

Mijn boekjes hebben meer dan een jaar opgeborgen in dozen gezeten. Heb er een paar uitgevist om te lezen en heel wat bij gekocht in een jaar tijd.
Blij dat het nu weer in de kast staat. Moet je veel klussen in je nieuwe huis?


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Nee dat valt gelukkig mee, ik denk dat hij ook vrij snel weer staat hoor!


message 38: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 1304 comments Odette wrote: "Nee dat valt gelukkig mee, ik denk dat hij ook vrij snel weer staat hoor!"

Ooh dat is goed nieuws. Succes met verhuizen.


message 39: by YvonZ (new)

YvonZ | 13 comments Toen ik begin te lezen dacht ik: “dit boek heb ik toch al gelezen?” 20 blz verder wist ik het zeker. Wel aardig boek. Maar niet goed genoeg om nog een keer te lezen.


Sharon (sharon8497) | 50 comments Ik ben er zojuist in begonnen. ben erg benieuwd wat ik kan verwachten


Luisa (monaluisa) | 131 comments Ik zit nu op iets over de helft en het bevalt me steeds beter. De schrijfstijl van Herman Koch blijft bijzonder. Hij beschrijft vaak dingen die ik ook denk maar nooit uit zou spreken.


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) @Luisa oh dat klinkt echt als een boek voor mij! Je maakt me nieuwsgierig, en dat terwijl ik door de verhuizing zo weinig leestijd heb op dit moment!


Luisa (monaluisa) | 131 comments Ik heb hem net uit. Het einde was voor mij verrassend, maar het is niet mijn favoriete Koch.


message 44: by Monique (new) - added it

Monique Van Lieshout | 6 comments Tot hoofdstuk 18 geprobeerd om in het verhaal te komen. Maar de schrijfstijl en karakters van dit boek spreken me niet aan. Andere boeken van Koch wel met plezier gelezen.
Omdat er nog zoveel ander moois te lezen is, stop ik met deze.


Sharon (sharon8497) | 50 comments Ik heb tot hoofdstuk 11 gelezen en ben er mee gestopt! De karakter spreken mij niet aan, en ik kom niet in de verhaallijn. Ik ga weer verder in een ander leuk boek


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Zo zie je hoe verschillend mensen een boek kunnen ervaren. Ik zit op ongeveer 75 procent en ik vind het deel waar ik nu ben juist erg leuk. Al merk ik wel dat nu ik het boek voor de tweede keer beluister ik minder enthousiast ben over het hele verhaal dan de eerste keer. Toen gaf ik het boek zelfs vijf sterren. Iets dat ik niet snel doe. Misschien omdat ik me toch nog redelijk wat herinner van het verhaal, waardoor het niet meer nieuw voor mij is. Ik ben heel benieuwd hoe ik over het boek denk als ik het uit heb. Of ik dan nog dezelfde beoordeling zal geven als de eerste keer.


Hannie (hannieblokzijl) | 1593 comments Ik heb het boek inmiddels uit. Nu ik het uit heb, weet ik weer waarom ik het de eerste keer zo goed vond. Het einde is echt geweldig. Hoewel ik me nog redelijk wat details van het verhaal herinnerde, was ik het einde vergeten. Gelukkig maar, want daardoor was het nu ook weer een verrassing. Wat me dit keer bij is gebleven, is dat een van de bijpersonages dezelfde voor- én achternaam heeft als een oud-schoolvriendin. En de jongen waar dat personage verkering mee heeft, heet hetzelfde als de broer van die oud-schoolvriendin. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt in een boek, vandaar dat het me opviel.

Zijn er nog mensen bezig in het boek?


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik had hem nog op mijn leesstapel liggen en die stapel ligt ergens in een verhuisdoos :P Ik ben echt wel van plan het boek op korte termijn te lezen, zodra ik het gevonden heb.. Zal dan lekker laat mijn mening alsnog delen hier :)


Kris —— (d1emukke) | 523 comments Hahaha, bizar, Hannie! En Odette, dat komt vanzelf wel dan.

De sfeer van het boek is me wel degelijk bijgebleven, ook al had ik wel wat kanttekeningen bij enkele plotwendingen.

Hannie wrote: "Ik heb het boek inmiddels uit. Nu ik het uit heb, weet ik weer waarom ik het de eerste keer zo goed vond. Het einde is echt geweldig. Hoewel ik me nog redelijk wat details van het verhaal herinnerd..."


Odette Brethouwer (odettebrethouwer) Ik ben op zo'n 65% inmiddels. Ik vind het lekker lezen. Ik vind het ook erg tof dat ieder deel tot nu toe ene ander perspectief is. Dan gaat het echt een puzzel worden die in elkaar klikt voor mijn gevoel.

Meestal wissel je met meerdere perspectieven in een boek wat meer af, dat het steeds zo'n heel deel is vind ik dus wel verfrissend.

Ik vond de sfeer in het eerste deel echt heel creepy en heel grappig. In deel 2 en 3 krijg je iets meer plot, en ik ben heel benieuwd hoe in deel 4 en 5 het totaalplaatje in elkaar gaat passen..

Tot nu toe ben ik aangenaam verrast door dit boek. Omdat ik de schrijfstijl zo fijn vindt wil ik denk ik wel meer van hem lezen. Maar niet alle boeken spreken me evenveel aan. Ik vind De Greppel wel interessant klinken, iemand hier die iets kan zeggen over wat hij of zij van dat boek vond?


« previous 1
back to top