Goodreads România discussion

138 views
Arhiva > Top 2019

Comments Showing 1-37 of 37 (37 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Mi-a placut threadul de anul trecut, Top 2018 asa ca e randul meu sa va intreb anul asta, care sunt cele mai bune 3 carti pe care le-ati citit in 2019 si mai ales, de ce?

Pentru mine, in ordinea de moment, au fost:

1. Dezastrul de la Cernobîl, de Svetlana Alexievich pentru felul cumva candid si poetic in care e scrisa si pentru ca absurdismul comunist e oarecum amuzant cand nu-l traiesti ci-l citesti.

2. Străinul, de Albert Camus De la Dezastru mi-a venit ideea sa merg mai departe pe ideea absurdismului si cartulia asta mi-a placut fiindca e scurta si fenomenal de bine scrisa. Camus reuseste sa transmita dilema instrainarii de societate intr-un mod cu care omul modern relationeaza foarte bine. In aceeasi tema mi-am propus American Psycho pe viitor.

3. Leonardo da Vinci, de Walter Isaacson pentru ca mi-a dat placerea de a analiza vizual o pictura, pentru ca Leo a fost un Mesia pentru umanism si e o carte pozitiva, prezentand un Leonardo senin si curios spre deosebire de Michelangelo despre carte citesc acum, care penduleaza intr-adevar intre Agonie si extaz


message 2: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments 1. Absalom, Absalom! a lui William Faulkner - Faulkner reuseste sa creeze o atmosfera claustrofoba, misterioasa, obsedanta - care inca ma urmareste. Povestea familiei Sutpen este intortocheata, dura si m-a tinut cu sufletul la gura pana la sfarsit.

2. Demonii a lui Fyodor Dostoyevsky

3. Frații Karamazov a lui Fyodor Dostoyevsky.


message 3: by Alex (last edited Jan 23, 2020 09:08AM) (new)

Alex Vandra | 96 comments Cand am vazut postarea m-am gandit direct la fictiune si uitandu-ma in urma am citit putina anul trecut.

1. The Big Green Tent am citit-o cu placere, o pun pe primul loc poate si pentru ca o asociez cu un concediu !?!
2. Pădurea spânzuraţilor - pur si simplu mi-a ramas mult in minte dupa ce am terminat-o.
3. O zi mai lungă decât veacul si Portretul lui Dorian Gray mi-au placut mai mult din putinele carti de fictiune citite in 2019.

Am citit multa non-fictiune, asa ca mai fac un top:

1. Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst - bine scrisa, bine structurata, complexa, interesanta, recenta. Practic, o parte din informatie o stiam din alte carti dar aici am gasit-o mai bine prezentata.
2. Codul greutății corporale: Secretul unui corp sănătos - stiu, titlul nu e grozav, dar nu conteaza, carte e! Am citit-o de doua ori anul trecut si am implementat multe din ea.
3. Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones pe subiectul ei, de creare de obiceiuri, mi s-a parut cea mai buna, mai bine structurata si mai orientata spre latura practica.


Algernon (Darth Anyan) | 318 comments Greu sa ma limitez doar la trei titluri, pentru ca am dat cinci stele la carti complet diferite, care m-au atras din motive diferite. Cu toate acestea:

1 - David Nicholls - Sweet Sorrow, pentru felul cum a reusit sa ma faca sa privesc inapoi la acele momente turbulente din tinerete cind totul pare posibil, cind totul straluceste cu o lumina aparte, cind faci un salt in necunoscut inainte sa te intrebi unde o sa aterizezi.

2 - Graham Greene - Brighton Rock, pentru ca am citit o gramada de romane politiste in 2019, iar Greene a fost cel care a reusit cel mai bine sa transceada limitarile conventionale ale genului 'noir' si sa discute conditia umana in general

3 - Dan Simmons - Hyperion si The Fall of Hyperion pentru ca , la fel ca Greene, foloseste conventiile science-fiction ca sa discute umanitatea in toate formele ei, amestecind elemente de romantism (sec XIX), aventura, stiinta si psihologie ca sa caute un raspuns la intrebarea: incotro ne indreptam ca specie?


message 5: by Stefan (new)

Stefan Andrei | 80 comments 1. Ryōtarō Shiba - Ryoma! The Life of Sakamoto Ryoma Japanese Swordsman and Visionary, Volume IRYŌMA! - Primele 3 volume traduse din seria de 4 carti (al 4-lea inca nu este tradus). Am dat peste aceasta serie citind biografia lui Masayoshi Son. Sunt putin cunoscute in Vest dar au foarte mult success in Japonia. Prezinta o perioada tumultoasa, Meiji Restoration din istoria Japoniei vazuta prin ochii unui personaj cheie al momentului. Este vorba de caderea sistemului feudal si revenirea la un singur stat-natiune, sub presiunea puterilor straine care erau mult mai avansate tehnologic, Marea Britanie tocmai ingenunchea China in perioada respectiva. Este un mix de istorie si biografie a lui Sakamoto Ryoma, tesute intr-o poveste care te tine cu sufletul la gura. Epic read si sper sa iasa si Vol IV anul acesta.

2. Tara Westover - Educated - Un memoriu empowering, povestea Tarei a fost emotionanta si inspiratoare . M-a impins sa citesc si sa invat mai mult.

3. Marcus Aurelius - Meditations - Mi-a placut atat de mult ca am parcurs-o de doua ori si am citit si diferite alte interpretari sau analize ale textului. Bread & butter stoicism. Buna de revizuit din cand in cand pentru practici de viata timeless.


message 6: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Oameni buni, doar 5 oameni au facut aici un top. Mie ideea mi se pare foarte interesanta, din cartile care apar aici imi pot selecta carti viitoare.
Va astept pe cat mai multi sa raspundeti la intrebarea lui Victor.


message 7: by Dorum (new)

Dorum | 274 comments Nu prea reusesc sa fac un top coerent pentru ca vor fi carti din domenii diferite. That being said, in no particular order:

Debt: The First 5,000 Years - Este o istorie a conceptului de datorie (financiara). Cum e legat de conceptul de datorie morala? Cum difera istoria reala a acestui concept de cea descrisa de Adam Smith? Raspunsul la aceste carti il puteti gasi in aceasta carte extrem de erudita si bine scrisa. Imi e dificil sa imi dau cu parerea legat de cat de corecta e cartea. Totusi, te face sa te gandesti.

Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid - Cartea asta te ajuta sa intelegi si sa gusti teorema lui Goedel (ambele). Nu i-am dat cinci stele ca are niste probleme destul de mari. Totusi, sunt mult mai multe puncte bune decat rele. O vei intelege in detaliu in urma citirii ei si iti va deschide ochii cu privire la un intreg alt mod de a gandi lumea. Daca pare prea groasa, incercati cu I Am a Strange Loop. E mai accesibila cred (dar nu am citit-o anul asta deci nu intra in top).

Simion liftnicul - O satira a societatii anilor 1990-2010, care este plina de umor dar si plina de compasiune. Actiunea se petrece intr-un bloc din Bacau.

-----

Nota: Din topul de mai sus am eliminat cartile pe care le-am recitit in 2019 si am eliminat cartile care erau de specialitate. Desi Goedel Escher Bach ar putea fi considerata mai de specialitate, totusi e suficient de accesibila si m-a atras totusi. Din cauza asta am inclus-o, desi aveam o strangere de inima.


message 8: by Ioana (new)

Ioana Albu | 20 comments Salut, si pe mine ma inspira topurile voastre. Cel putin, stiu c-o sa citesc Absalom Absalom! Ar trebui sa-mi completez lecturile din Faulkner, n-am citit decat Lumina de august si Catunul. Anul trecut n-a fost prea bun pentru mine, la un moment dat citeam numai ca sa am mintea ocupata cu ceva, de asta mi-e greu sa fac un top 3. Noroc cu goodreads, ca altfel nici nu imi mai aduceam aminte ce am citit, lol. 1. Laur Evgheni Vodolazkin. 2. Cinghiz Aitmatov Esafodul. 3. Jim Nasturel si Lukas, mecanicul de locomotiva de Michael Ende. Despre Jim, e un fel de Poveste fara sfarsit in fasa, am gasit chiar unele imagini ale Fantaziei in cartea de debut a lui Ende. Mi-a placut mult atmosfera de magie si seninatatea cartii.


message 9: by Dorum (new)

Dorum | 274 comments Ioana wrote: "Salut, si pe mine ma inspira topurile voastre. Cel putin, stiu c-o sa citesc Absalom Absalom! Ar trebui sa-mi completez lecturile din Faulkner, n-am citit decat Lumina de august si Catunul. Anul tr..."

Ioana, zi-ne si de ce ti-a placut fiecare dintre carti. Si poate o mica descriere sau asa ceva... Adica o perspectiva subiectiva.

Si inca ceva, vezi ca poti adauga carti cu link folosind butonul add book/author. Eu nu stiam de facilitatea asta, si e mai usor de urmarit asa.


message 10: by Ioana (last edited Feb 04, 2020 01:02AM) (new)

Ioana Albu | 20 comments Esafodul Cinghiz aitmatov O carte extraordinara. Mi-a placut mult personajul din prima parte a romanului, fostul student la teologie, care ar vrea sa revolutioneze religia. Descrierile stepei, povestea in sine e impresionanta, culminand cu episodul crucificarii si a aparitiei lupoaicei, care apare si in partea a doua a cartii. Nu stiu ce sa spun despre Laur, toate cuvintele ar fi la superlativ! Are si o nota de fantastic, mesaj profund, personajul e interesant, finalul neasteptat. E ca si cum s-ar inchide cercul, iar Laur e izbavit de vina initiala, de moartea iubitei si a copilului. N-am reusit sa pun linkul la carte. Ar trebui sa se deschida oare un search box? Apas pe add book, dar nu se intampla nimic. Asta cred ca e si din cauza faptului ca folosesc program de sinteza vocala pentru calculator si telefon, dar ma mai uit.


message 11: by Ana (new)

Ana | 144 comments Nu știu să postez cărțile cu link, ca voi, sorry, deci voi înșira cum pot preferatele anului 2019:

1 Salinger - Franny și Zooey - pentru dialogul frate - soră nemaiîntâlnit în literatură (de viață ce să mai spunem). O discuție despre oameni și viață pe marginea depresiei fetei, o încercare de restabilizare a surorii iubite - din atâta tot iese o carte faină.

2 J. M. Coetzee - Dezonoare - pentru lumea inedită sud-africană (știu mai nimic despre ea), pentru virajul brusc pe care profesorul îl face în viața sa (nevoit de consecințele salivării peste studente) și pentru că asta va însemna și un viraj în modul în care se raportează la femei (datorită implicării în viața fiicei sale și a evenimentelor ce urmează).

3 Brian K. Vaughan, Fiona Staples - Saga - pentru că îmi plac romanele grafice, iar acesta, cu tema lui SF de război intergalactic și cu ilustrațiile foarte pe placul meu, e numărul unu în tot ce am găsit până acum (nu destule) în domeniu.


message 12: by Alex (last edited Feb 04, 2020 02:27AM) (new)

Alex Vandra | 96 comments 1. deasupra chenarului unde scrieti comentariul se apasa pe "add book/author"
2. in fereastra deschisa se scrie numele cartii sau a autorului si se apasa "search". De obicei apar mai multe editii ale aceleasi carti, se alege care e mai potrivita si se apasa "Add".

de ex:
Franny and Zooey


message 13: by Ana (new)

Ana | 144 comments Saga, Vol. 1

ia să fac un test

Mulțumesc! :)


message 14: by Cami (new)

Cami | 2 comments 1) Sfîrşitul de Attila Bartis - O carte trista, nu e usor de digerat. M-au impresionat imaginile vizuale, in special fotografiile alb negru.
Sfîrşitul

2)Fototeca: temă cu variațiuni de Adriana Bittel - imi place mult stilul de a povesti si umorul. Am mai citit si "Cum încărunțește o blondă", povestiri. M-a convins sa citesc si restul cartilor scrise de ea.
Fototeca: temă cu variațiuni

3)Nimicul de Hanif Kureishi - foarte intensa.
Nimicul


Algernon (Darth Anyan) | 318 comments Ana wrote: "Saga, Vol. 1

ia să fac un test

Mulțumesc! :)"


mi-au placut foarte mult primele albume, dar mi s-a parut ca s-a pierdut un pic firul narativ pe la numarul 28 - 30, unde m-am oprit. mi-ar place sa revin in momentul cind o sa stiu ca seria e terminata.

anul trecut nu am reusit sa citesc prea multe benzi desenate, dar ce am prins a fost extraordinar : Lone Wolf and Cub, Omnibus 1


message 16: by Ana (new)

Ana | 144 comments am adăugat la "want to read" banda cu "Lone wolf" - nu știam de ea, bun.

la Saga sunt doar la primul volum căci atât a apărut în română. o sa tot aștept traducerile, daca am inceput asa. in plus, e mai ieftin in romana.


message 17: by Dorum (new)

Dorum | 274 comments Daca v-a placut Lone Wolf and Cub, va recomand si Hanzo no mon, cunoscuta si ca Path of the Assassin (sunt multe volume):
Path of the Assassin, Vol. 1 Serving in the Dark by Kazuo Koike

E scrisa tot de Kazuo Koike si e o poveste despre viata lui Hanzo Hattori, unul din vasalii lui Tokugawa Ieyasu.


message 18: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Alex wrote: "
1. deasupra chenarului unde scrieti comentariul se apasa pe "add book/author"
2. in fereastra deschisa se scrie numele cartii sau a autorului si se apasa "search". De obicei apar mai multe editii ale aceleasi carti, se alege care e mai potrivita si se apasa "Add".


Multumesc, vreau de mult sa fac un ghid foto pentru chestia asta si cu setarile pentru notificarile primite din partea grupului.: Group Email Preferences si setarile de la Follow This Discussion asa ca stay tuned.

Daca e sa vorbim de nuvele grafice, m-am oprit la Saga dupa cateva volume si nu am reusit sa termin nici macar Watchmen. Insa m-am distrat la primele volume din Marvel Comic Universe.


message 19: by Ana (last edited Feb 05, 2020 12:34AM) (new)

Ana | 144 comments Dacă ați putea adăuga în ghid și cum se introduce o imagine într-un text / comentariu / recenzie... ar fi mult apreciat.

Watchmen mie mi-a plăcut mult, la polul opus fiind V de la Vendetta căruia nu prea i-am găsit sens.

Există și BD românesc care m-a entuziasmat inițial, cel după povestea lui Harap Alb.

Harap Alb continuă... Episodul 1 - Întâlnirea cu Spânul

Iar eu sunt fan The Walking Dead, dar, de când cu Netflix, nu am mai citit BD...

The Walking Dead, Vol. 1: Days Gone Bye

Cândva am să citesc și Path of the Assassin, și Lone Wolf and Cub. Le-am reținut ca recomandări.


message 20: by Victor (last edited Feb 05, 2020 02:36AM) (new)

Victor | 1333 comments Ana wrote: "Dacă ați putea adăuga în ghid și cum se introduce o imagine într-un text / comentariu / recenzie... ar fi mult apreciat."

Simplu, e un cod <img src="link_catre_poza.jpg" height=150>

E un ghid catre diferite tipuri de coduri, in coltul din dreapta sus al chenarului unde scrii comentariu la (some html is ok)


message 21: by Ana (new)

Ana | 144 comments


message 22: by Ana (last edited Feb 05, 2020 02:50AM) (new)

Ana | 144 comments Victor wrote: "Ana wrote: "Dacă ați putea adăuga în ghid și cum se introduce o imagine într-un text / comentariu / recenzie... ar fi mult apreciat."

Simplu, e un cod img src="link_catre_poza.jpg" height=150>

E ..."


Hopa! Merge! Mersi!

Mai sus e mister Coetzee. :))


message 23: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Ei, acum mai e un truc: daca bagi codul img in codul html, care trimite catre un link, vei putea sa faci o poza care te trimite catre un link cand dai click pe ea.

<a href="link catre site"><img src="link catre poza.jpg" height="..."></a>


message 24: by Ana (new)


message 25: by Ana (new)

Ana | 144 comments Oho, fain! :))


message 26: by Victor (last edited Feb 05, 2020 03:07AM) (new)

Victor | 1333 comments Ei bine, acum eu folosesc codul height="150" ca sa limitez inaltimea imaginilor la 150 de pixeli, de exemplu. Mai exista si anexa width="40" care limiteaza latimea unei poze la 40 de pixeli dar eu nu o folosesc.


message 27: by Ana (last edited Feb 05, 2020 03:11AM) (new)

Ana | 144 comments cu dimensiunile mai am de lucru


description


Algernon (Darth Anyan) | 318 comments poate deschidem o discutie separata despre 'çomics' ; exista foarte multe optiuni si cu supereroi, dar si cu subiecte orientate catre adulti. mie imi plac mult si ofertele de pe piata franceza, desi pricep cam 80 % din text fara dictionar.

in Romania au existat niste albume foarte bune in anii 70 (colectia Stadion), le primeam ca premiu in clasele primare si imi pare rau ca le-am ratacit aproape pe toate cind am schimbat adresele.


message 29: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Am deschis threadul: https://www.goodreads.com/topic/show/...

Ne vedem acolo.


Algernon (Darth Anyan) | 318 comments Ana wrote: "cu dimensiunile mai am de lucru


"


daca ai probleme cu dimensiunile, inlocuieste 40 la latime cu 400 (maximul permis pe Goodreads) si sterge datele despre inaltime.


message 31: by Ana (new)

Ana | 144 comments Algernon (Darth Anyan) wrote: "Ana wrote: "cu dimensiunile mai am de lucru


"

daca ai probleme cu dimensiunile, inlocuieste 40 la latime cu 400 (maximul permis pe Goodreads) si sterge datele despre inaltime."


Merge, da. :)


message 32: by Katy (new)

Katy Sandu | 28 comments Topul meu 2019 (fără hyperlink pentru ca nu reușesc de pe smarphone)

1.Complexul lui Portnoy de Philip Roth pentru ironia, sarcasmul si umorul cu care critică propria sa comunitatea iudaica. Incredibil de amuzanta iar în același timp critica aplicată evreilor poate fi extrapolată și altor comunități tradiționaliste. Distanța care se creează între stilul de viață al lui Portnoy si așteptările familiei lui dar si modalitatea naratorie (îi povestește psihanalistului său) m-au fascinat!

2. Désert de Le Clézio pentru faptul ca propune o meditație asupra călătoriei, dezrădăcinării și înstrăinării. Personajul principal este extrem de profund și înconjurat de o aură mistică iar imaginea deșertului și a nomazilor rămân mult timp gravate în memorie

3. La division du travail: l'amazone et. la cuisinière de Alain Testart. Un mic tratat anthropologic care propune câteva idei interesante despre diviziunea muncii și decriptează câteva prejudecăți despre locul femei in diferite comunități. Foarte interesant că foarța fizică nu este singurul criteriu discriminatoriu!

Cam atât pentru 2019.. Dacă puteți explica cum se introduc linkurile spre cărți de pe un smartphone.. va multumesc anticipat!!


message 33: by Alex (new)

Alex (biseptol69) | 831 comments Katy - nu se poate. Asta cu linkurile merge doar cand scrii de pe calculatorul mare, respectiv nu merge cu aplicatia, doar cu pagina de internet.
Portnoy mi-a placut si mie foarte mult.


Algernon (Darth Anyan) | 318 comments Eu am adaugat Le Clezio la lista de carti care suna tentant.
Multumesc pentru recomandare


message 35: by Raluca (new)

Raluca (domnita_ralu_) Hyperion este o serie pe care am citit-o acum ceva timp si imi amintesc ca am ramas super confuza in urma primei carti, si mai confuza in urma celei de-a doua. Dar, citind putin din recenzia pe care ai lasat-o, cred ca o sa imi fac timp sa o recitesc. Algernon (Darth Anyan) wrote: "Greu sa ma limitez doar la trei titluri, pentru ca am dat cinci stele la carti complet diferite, care m-au atras din motive diferite. Cu toate acestea:

1 - David Nicholls - [book:Sweet Sorrow|4318..."


Eu am ascul

Algernon (Darth Anyan) wrote: "Greu sa ma limitez doar la trei titluri, pentru ca am dat cinci stele la carti complet diferite, care m-au atras din motive diferite. Cu toate acestea:

1 - David Nicholls - [book:Sweet Sorrow|4318..."message 36: by Victor (new)

Victor | 1333 comments Alex wrote: "Katy - nu se poate. Asta cu linkurile merge doar cand scrii de pe calculatorul mare, respectiv nu merge cu aplicatia, doar cu pagina de internet.
Portnoy mi-a placut si mie foarte mult."


Se poate daca ceri "desktop site" din optiunile browserului de mobil. Apoi dai zoom si ai "add book/author".


message 37: by Katy (new)

Katy Sandu | 28 comments Multumesc frumos tuturor! Am inteles!
Alex - Complexul lui Portnoy a fost prima carte a lui Roth pe care am citit-o! Accept toate sugestiile pentru Roth sau alti autori similari, daca exista..


back to top