Fantastična čitaonica discussion

Alien Virus Love Disaster
This topic is about Alien Virus Love Disaster
17 views
Čitaonica 2020 (#74-#83) > Čitaonica #74 - januar 2020: A.M. Otis

Comments Showing 1-12 of 12 (12 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Jelena, The Archivist (new) - added it

Jelena Jokanović | 127 comments Mod
Small Beer Press je nezavisni izdavač poznat po dobrom izboru autora kratke proze. Izgleda da je nadmašio sebe objavljivanjem neuobičajeno naslovljene debitantske zbirke Abi Mej Otis, zbirke koja je bila među zapaženijima prošle sezone. Dvanaest priča u ovoj knjizi odlikuje se pre svega intenzitetom te savetujemo pažljivo i umereno čitanje između prazničnih i slavskih ručkova. Kao i većina izdanja SBP i ove priče su pre svega dobra savremena proza koja je, na našu sreću, i fantastika. Moderator: Bojan Butković


message 2: by Jelena, The Archivist (new) - added it

Jelena Jokanović | 127 comments Mod
Diskusija otvorena i izvinite na kašnjenju, praznici i sve to...


Bojan | 87 comments Modmessage 4: by Jelena, The Archivist (new) - added it

Jelena Jokanović | 127 comments Mod
Pročitala sam možda trećinu priča i da to je jako dobro pisana slice of life socijalna drama, samo me depresira što mi ima istu atmosferu ko Kroninovi romani o ubogim rudarskim gradićima, i što preko sto godina kasnije imamo viziju budućnosti koja odiše duhom ranog industrijskog kapitalizma sa obespravljenim ljudima u blatu koji samo plutaju po površini života.


Bojan | 87 comments Mod
Svaka ti ko Njegoševa

Ali da.. :/


Ivana Nešić | 22 comments Mod
Jelena wrote: "Pročitala sam možda trećinu priča i da to je jako dobro pisana slice of life socijalna drama, samo me depresira što mi ima istu atmosferu ko Kroninovi romani o ubogim rudarskim gradićima, i što pre..."

iako razumem što to kažeš meni se baš dramatično razlikuje od npr. kronina jer kako da kažem, u ovoj zbirci junaci u svojoj obespravljenosti žive nekako od dana do dana i ne očajavaju onako dramatično kao gladni rudari i manje više jedina tačka s koje posmatramo svet je njihova, bogati i moćni su Drugi i nekako nas se ni ne tiču, nemaju lice kao što je slučaj sa zlim zemljoposednicima, pa ne trošimo energiju na to da im želimo sve najgore :) dakle, obespravjeni su ti koji misle i raduju se i mudruju i svašta.
i nisu samo jadni nego ima i humora i nekakvog umerenog optimizma i ono što mi je najbolje je što sve to zvuči tako priprosto da mi je trebalo više od pola knjige da shvatim da je u pitanju književnos' ali to sam napisala vajda i u rivjuu

ono što zapravo pokušavam da kažem da je kronin pisao s tačke onih zvezda što gledaju s neba, a otisova iz zajedničkog blata, 5+


message 7: by Tijana, жена с виљушком (new) - added it

Tijana | 35 comments Mod
Ja sam pročitala pola prve priče i shvatila da je napisana odlično ali da trenutno ne mogu to da čitam :/ Od Kroninovog romana se sećam da jednu junakinju koja je njemu nesimpatična (uobražena i površna) kazni tako što se ona posle operacije protegne da dohvati ogledalo i popucaju joj šavovi i umre. s rukom na srcu tvrdim da je etičnost u ovim pričama na malko višem nivou od toga. (A i zanatska veština.) (ako se ispostavi da grešim priznaću pošteno)


message 8: by Jelena, The Archivist (new) - added it

Jelena Jokanović | 127 comments Mod
Pazi ja se od Kronina sećam uglavnom te teskobe i sirotinje i toga da se i pored svih napora likova ničiji život ne poboljša ni za zeru. Stil i detalji zapleta su mi davno iščileli iz uma.
Tako kad kažem da me ovo podseća podseća me sa tog aspekta da je ovo isečak iz života sirotinje koja će zauvek biti ta siotinja i koja nekako pokušđava da živi, al uglavnom preživljava, pomiena sa sudbinom, a sve i da nije pomirena, džaba joj.
E sad, moj je subjektivni problem što me depresiraju priče o ljudima kojima se život dešava a oni se nekako drže na površini dok ih nosi matica. I možda je to samo držanje na površini hrabro, al meni je lično pun kofer survival mode-a i u realnosti i u književnosti.
Zbirka jeste dobro napisana i veoma vešto koristi taj priprosti jezik, i čak praštam Bojanu što je književnos' al mi teško pada.


Bojan | 87 comments Mod
Pa baš moraš biti bez duše da ti ne padne teško...


message 10: by Ivana (new) - added it

Ivana (angel011) | 35 comments Veoma lepo napisano, i neretko uvrnuto, i praktično sve vreme deprimirajuće, i baš nekako pasivno, kao da se ništa ne dešava (a dešava se, samo što su oni zaglavljeni tu gde su i ni makac).

I volim ja ovakve priče, al' kad je cela zbirka takva, malo mi je mnogo.

(Ne, ne umem da čitam umereno i odmereno)


message 11: by Tijana, жена с виљушком (new) - added it

Tijana | 35 comments Mod
Ostala mi je jedna priča do kraja, više nije toliko depresivno ali mi je zanimljivo koliko su pojedine priče u raskoraku, nadam se da ću stići na večerašnju čitaonicu pa da uživo raspredamo...


message 12: by Tijana, жена с виљушком (new) - added it

Tijana | 35 comments Mod
Evo mene naknadno s obećanim prikazom:
https://www.goodreads.com/review/show...


back to top