Knjigom u glavu discussion

67 views
2014 Novembar/studeni > Kratki čudnovati život Oscara zvanog Wao - grupna knjiga

Comments Showing 1-21 of 21 (21 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1023 comments Mod
Pridružite nam se u grupnom čitanju :)


message 2: by Milica (new)

Milica | 307 comments Iluzija wrote: "Ja cu takodjer poceti tek za par dana, iako sam procitala predgovor jer me jednostavno previse interesirao. Ali nije mi rekao previse oko toga kakva ne knjiga. Ps, a da se prebacimo u drugu temu? :B "

Evo prebacujemo se :) Ja ću možda večeras pročitati taj uvod :)


message 3: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Nabavila sam knjigu tako da ću vam se pridružiti za par dana čim pročitam knjigu mjeseca.


message 4: by Dubravka (new)

Dubravka | 28 comments haha, tek sam ovo vidjela :D ja sam već na trećini pa ću pričekati da uhvatite korak :P


message 5: by Iluzija, Moderatress (new)

Iluzija O. Istini | 1077 comments Mod
Pocela sam je sinoc i danas sam na poslu malo produzila..

20% (nacela 2. poglavlje)
Prvo bih napomenula da mi stil pisanja ne lezi bas.
Drugo: totalno me zbunio pocetak drugog poglavlja koji je (view spoiler). Detaljnije, (view spoiler). No dobro, nije razlog zbog kojeg bih ostavila knjigu, pa nastavljam dalje.

Do skora!


message 6: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Moram priznati da mi čitanje ide dosta mrljavo. Čitam Buybookovo izdanje kod koga je rječnik španjolskih riječi na kraju knjige i svako malo moram okretati i tražiti prijevod što mi poprilično narušava koncentraciju. Osim toga kako je Oscar opsjednut SF-om, a ja baš nisam, često moram posegnuti za Googleom da vidim sa kim se to on poredi.
Da ne bude da samo kukam :) način na koji je opisao ličnosti iz javnog i političkog života Dominikanske Republike me je stvarno nasmijao.


message 7: by Milica (new)

Milica | 307 comments Ja sam skroz na početku, nisam ni imala vremena baš da je čitam, ali za sada ni meni ne leži nešto :( naravno, nastavljam sa njom...


message 8: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1023 comments Mod
Ja isto nisam daleko odmakla, negdje sam na 30-ak posto, nemam jednostavno vremena za nju. Super su mi ove fusnote :)


message 9: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Salty13 wrote: "Ja isto nisam daleko odmakla, negdje sam na 30-ak posto, nemam jednostavno vremena za nju. Super su mi ove fusnote :)"

Meni su fusnote za sada definitivno najbolji dio ove knjige.


message 10: by Milica (new)

Milica | 307 comments Počinjem da gotivim ovu knjigu :) Nikako nisam načisto da li mi je skorz super ili mi je totalna glupost :D


message 11: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Kako stranice odmiču knjiga mi je sve bolja i bolja. Naučila sam dosta španjolskih riječi :) tako da ne moram stalno gledati u rječnik na kraju i definitivno sam se navukla na otkačeni stil ovog autora. Najbolji dijelovi su mi oni koji se odvijaju u Dominikanskoj Republici.


message 12: by Milica (last edited Nov 27, 2014 10:05AM) (new)

Milica | 307 comments Uh, ne znam kako da ocenim ovu knjigu. Stil mi se posle nekog vremena veoma svideo, opušten je i duhovit. Opis političke i socijalne situacije u D.R. kao i život Dominikanaca u S.A.D. mi je odličan i mislim prilično verodostojan. Tok priče mi je na momente bio konfuzan, dok shvatim o kome je reč i u kom je periodu. Oskar, sa druge strane, iako me je zasmejavao, me je stravično iritirao. Nedostatak ambicije i višak samosažaljenja i emotivna nezrelost su mi mnogo išli na živce :D
Sve u svemu mi je prijala knjižica i drago mi je da ju je Slaty predložila :)


message 13: by Salty13, Moderatorica (new)

Salty13 | 1023 comments Mod
Ja sam je isto sinoć završila. Svidjela mi se priča i Diazov stil mi baš leži, mada bih možda prije ove preporučila njegovu I tako je izgubiš. Slažem se da je Oscar nekako iritantan lik ali srećom ne javlja se puno, iako se knjiga zove po njemu :)

Najzanimljiviji dijelovi su mi bile fusnote o ličnostima sa političke scene Dominikanske Republike, a na policama sam pronašla i In the Time of the Butterflies o sestrama Mirabal, pa namjeravam da se vratim na Trujilla nakon male pauze.


message 14: by Milica (new)

Milica | 307 comments Potražiću i ovu This Is How You Lose Her deluje zanimljivo.

Fusnote su razbile :) Meni je bilo malo teško da šaltam po fusnotama na tabletu, ali mi je drago da ih nisam preskočila.


message 15: by Dubravka (new)

Dubravka | 28 comments Baš suprotno od mene. Ja bih baš voljela da je knjiga više fokusirana na Oscara. Iako se slažem da je iritantan lik, to mi rijetko smeta u doživljaju knjige. Za neke poruke i priče potrebni su iritantni likovi.

Meni je smetalo kod ovog djela to što mi se sve te obiteljske priče nisu činile dovoljno povezane. Ne znam kako to objasniti, očito da su povezane s obzirom da se radi o životima članova jedne obitelji. Ali nedostajala mi je neka generalna ideja, nekakav pokretač romana. Previše mi je bilo razvedeno i rastreseno.

Možda se to može objasniti time da je Diaz prije Oscara pisao zbirke priča. Jer ovo meni više izgleda kao zbirka priča nespretno pokušanih povezati u cjelinu (jesam li ja jedina kojoj je ovaj Fuku bio totalno neuvjerljiv?)

Ali htjela bih pročitati još nešto njegovo. Možda upravo This Is How You Lose Her. Pogotovo zato što ga jedna od meni najdražih booktuberica voli:
https://www.youtube.com/watch?v=745hP...

Hh, i ja se namjeravam vratiti u DR skoro, ali Llosinom knjigom The Feast of the Goat. Još više zato što mi se iz pročitanog čini da ju Diaz ne voli :D


message 16: by Dina (new)

Dina Goluza | 387 comments Pročitah. Ono što mi je počelo mrljavo završilo je maestralno. Knjiga mi je odlična. Likovi su interesantni i Oscar i Lola i majka ali ono čime me je "kupio" je ustvari pozadina iliti background ove knjige a to je period diktature Rafaela Lenidas Trujilla. Prava politička satira. Da nije pretužno bilo bi smiješno.


message 17: by Iluzija, Moderatress (new)

Iluzija O. Istini | 1077 comments Mod
ok. dala sam knjizi 1 zvjezdicu. ne smatram da je katastrofalno losa, ima svojih trenutaka i masu potencijala, ali ne postoji aspekt knjige koji mi je legao.


naslov- ne znam sto je wondrous u Oscarovom zivotu, ali znam da ova knjiga nije o njegovom zivotu.
naracija- ponekad vise ili manje dozivljena, naracija je uvijek bila iz prvog lica, sto mi je ok, ali koja je bila potreba skakanja po tome koji lik prica, pogotovo posto je to karaktereisticno samo za pocetni dio knjige..? zbog skakanja po tome o kome se prica je dozivljaj oskarovog dijela price bio narusen
tok- nije kontinuiran, ujednacen i mislim da knjiga jako lose zatvara cjelinu. mislim da bi puno bolje funkcionirala kao zbirka pripovjetki povezanih samo mjestom i vremenom radnje. mogu ostati i rodbinski odnosi likova, ali manje izrazeni, vise kao popratni detalj.
fuku- o boze, ovo je najnepotrebniji i najnaporniji dio cijele knjige
ton- je li samo do mene ili lik koristi previse kliseja, stereotipova i blago je rasisticki nastrojen..
likovi- svi su mi previse naivni da bi bili uvjerljivi. Junior mi je jos i najdrazi lik. iako mi je zapravo mrzak, djeluje kao netko koga bih mogla upoznati u stvarnom zivtu.
Oscar- ja znam jako puno 'geekova' i uvjerena sam da nisam jedina ovdje, ali nitko nije jadan kao Oscar, makar gledali SW, ST i dr, igrali DnD, Magic i kompjuterske igre.. nitko nije toliko plosan, nitko ziv nije definiran jednom osobinom do te mjere i uvijek postoji jos netko s istim interesima. da ne govorim o tome da debljina ne izaziva suosjecanje (sto je pisac pokusao). mislim jednadzba je jednostavna, debljina nastaje kada se unosi vise energije nego se trosi. gotovo. osim rijetkih!! slucajeva kada je pitanje bolesti, pretilost je izbor.

Sve u svemu povijesna okosnica ima smisla i knjiga ima potencijala, da je drukcije slozena. ovakva kakva jest, po meni je veliki promasaj i cudim se tolikom broju odusevljenih ljudi (na GR i drugim drustvenim mrezama).

zasada toliko, prije nego napisem roman o dozivljaju romana..


message 18: by Dubravka (new)

Dubravka | 28 comments Iluzija wrote: "ok. dala sam knjizi 1 zvjezdicu. ne smatram da je katastrofalno losa, ima svojih trenutaka i masu potencijala, ali ne postoji aspekt knjige koji mi je legao.


naslov- ne znam sto je wondrous u Osc..."


utješila si me, mislila sam da sam jedina :)
koliko sam ja shvatila iz pročitanog i ovdje i inače na netu, ljudima je jako dobro sjeo njegov stil pisanja (ton). i meni je osobno bio zanimljiv i nemam nekih velikih zamjerki. a upravo je stereotip o dominikanskom zavodniku taj protiv kojeg se on bori. i to mu je vrlo bitno, koliko sam shvatila iz intervjua koje je davao. što se tiče rasizma...s obzirom da je diaz crnac, ne vidim problem (štoviše, toliki je ironijski odmak prisutan kod pripovjedača da nema govora o slaganju s onim što je tu i tamo primoran prepričavati - dio o Belinom rođenju, npr). ili ti misliš da je rasistički nastrojen prema bijelcima? to nisam primijetila.
jes, fuku je i sam po sebi (po mom mišljenju) bio užasno naporan, ali kad se njime pokušala "opravdati" oscarova debljina, to mi je bilo jednostavno groteskno.
i upravo zato što se i meni čini da je roman trebao biti zbirka (fukuom nepovezanih) priča, ja ću diazu dati još jednu priliku. pogotovo zato što mu se zbirke vrte oko yuniora :D


message 19: by Milica (new)

Milica | 307 comments @iluzija
Zato ja nikako da ocenim knjigu. Knjiga ima pozadinsku priču koja mi je dobra u onoj meri u kojoj oslikava situaciju u zemlji i dijaspori. Takođe, ako je suditi po onim latinosima koje poznajem dobro oslikava i njihov mentalitet. Mislim da je to teško da nekom bude zabavno, ako nije imao dodira sa takvim nekim ljudima. Što se stila tiče u početku mi je mnogo išao na živce, pred kraj sam se navikla i čak mislim da mi se svideo. Ne mogu baš da tvrdim, jer je knjiga na granici između "tupava je" i "kul je". Nekako mi je ceo Oskarov život toliko apsurdan i na neki način Markesovski, pa me zabavlja.
Što se pak književnog kvaliteta tiče, ne mogu reći da je po mom ukusu. Nafuran je i previše "moderan".


message 20: by Iluzija, Moderatress (last edited Dec 17, 2014 07:47AM) (new)

Iluzija O. Istini | 1077 comments Mod
Dubravka wrote: "što se tiče rasizma...s obzirom da je diaz crnac, ne vidim problem"
Znaci crnci ne mogu biti rasisti? To je isto rasisticki komentar. :D
(btw, jesi li ikada cula za pozitivnu diskriminaciju?)

Mozda sam i ja bila malo nejasna u onome sto sam htjela reci. Komentari mu nisu bili apsolutni, 'ova rasa je manje vrijedna od one', ali su mu opisi bili vezani i uz boju i uz nacionalnost i stereotip protiv kojeg se navodno bori meni nije djelovao oboren, dapace.


Milica wrote: "Nafuran je i previše "moderan". "
Odlicno opisano.


message 21: by Dubravka (last edited Dec 17, 2014 09:06AM) (new)

Dubravka | 28 comments Iluzija wrote: "Dubravka wrote: "što se tiče rasizma...s obzirom da je diaz crnac, ne vidim problem"
Znaci crnci ne mogu biti rasisti? To je isto rasisticki komentar. :D
(btw, jesi li ikada cula za pozitivnu diskr..."


hh, ne povlači me za jezik :P
Diazu je pripadnike svoje rase dopušteno komentirati na politički nekorektan način. I s obzirom na ton pripovjedača koji često prerasta u čisti ulični govor, meni je ta "sirovost" ili "surovost" bila na mjestu. Ako se, pak, referiraš na dijelove priče koji se odvijaju u Dominikanskoj republici, slažem se da je tu među likovima prisutan rasizam (od Belinih rođaka koji ju odbacuju zato što je "previše" crna, pa sve do same Beli koju privlače bijeli muškarci), ali meni se čini da se i sam pripovjedač od toga dovoljno ograđuje (upravo taj stil pripovjedača-komentatora mu to jako dobro omogućuje). A taj rasizam unutar rase svodi se na osobni osjećaj manje vrijednosti i ja osobno ne znam kako bih mu pristupila.

I sada si me skroz zbunila s ovom pozitivnom diskriminacijom. Hoćeš reći da ti se čini da Diaz pozitivno diskriminira pripadnike svoje rase (da, to bi od njega možda i učinilo rasista) ili hoćeš reći da ih ja pozitivno diskriminiram? Za potonje nemam opravdanja, što ću kad su tako lijepi čokoladni :D)


back to top