Knjigom u glavu discussion

We Were Liars
This topic is about We Were Liars
67 views
2014 Novembar/studeni > We Were Liars - grupna knjiga

Comments Showing 1-20 of 20 (20 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Salty13, Moderatorica (new) - added it

Salty13 | 1059 comments Mod
Pridružite nam se u grupnom čitanju :)


Glass | 1026 comments Bas me zanima sta cete misliti o ovoj knjizi. Meni je bila odlicna.


Milica | 307 comments Pročitala sam 18 poglavlja i nemam predstavu šta se dešava i ne znam nikakve spojlere ali
(view spoiler)
Inače knjiga me za sada malo podseća na Zvezde, lepo se čita i ok je stil, ali malo mi je američki melodramatična :(


message 4: by Tatjana (last edited Nov 05, 2014 02:13PM) (new) - rated it 3 stars

Tatjana (rosandictea) | 92 comments Ja sam na nekih 70% (audio izdanja) i dalje me drži mučan osećaj da će tu nešto ozbiljnije biti na kraju, opet bojim se da ću da se razočaram, no videćemo... Nekoliko stvari mi nije jasno u njihovom ponašanju, pa se nadam da će na kraju pokrpiti sve to u smislenu celinu...

Edit: jeste se skupilo u smislenu celinu... Nisam baš to očekivala, ali eto... ne bih da spojlujem... rasplet mi je baš teško pao... ali mi se nije svidela sama završnica.
Sve u svemu nije mi preterano odgovarao stil pisanja (preterano razvučeni delovi, "lirski" elementi, ali jako lepo upotrebljene "bajke"). Svidelo mi se što je prilično efektivno održavala suspense, pogotovo u drugoj polovini knjige...


message 5: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2209 comments Mod
Kasnim za vama :) imam puno posla pa zaostajem. nadam se da se priključjem danas, iako vidim da nemate dobre utiske :o


Milica | 307 comments Opušteno dug je mesec :) kad stigneš javljaj utiske!
Ja nisam sigurna kako da je ocenim, negde imedju 3+ i 4- :)
Priča je neizvesna, sam rasplet meni nije loš. Daje mi određeni pečat i rangira ovu knjigu bolje od mnogih u toj kategoriji. Treba uzeti u obzir kome je namenjena :)
Pomalo je melodramatična i njanjava. Likovi sami po sebi nisu nikakva novost u knjigama - ljudi iz visokog društva,potrošeni fondovi, propali brakovi, izgubljene iluzije, deca koja osim novca nemaju ništa...
Međutim, priča je ispričana veoma simpatično, sačinjena je iz fragmenata godina i događaja i nema neki strogi tok radnje što mi se dopalo. A i mene lično je pogodila zbog načina na koji je prikazana i zbog tih nekih lirskih momenata, kao i zbog realnosti.


Emina Meni se knjiga svidjela (zato jutros pokušavam da nadoknadim neispavanost duplom kafom). Uzevši u obzir kojoj čitalačkoj publici je prvenstveno namijenjena, oprostit ću joj tu naglašenu melodramu i dozu naivnosti. Slažem se sa Milicom, dopalo mi se to što radnja nema čvrsto utvrđen vremenski tok, što je svakako doprinijelo neizvjesnosti samog raspleta. Lirski stil… mislila sam da ga neću tako lako „variti“, ali jesam. Uživala sam u rečenicama, sintaksi. O samoj fabuli ne bih sad pisala, vidim da je na listi čitanja mnogih članova grupe, samo ću reći da me rasplet stvarno šokirao, neočekivan – neželjen.
Dječji ideali o kreiranju svijeta koji nije baziran isključivo na materijalnom i egzistencijalnom te nepromišljen, lakovjeran način ostvarenja tih ideala, mene kao roditelja, dirnuo je i zabrinuo. Već vidim da danas „držim roditeljski“ klincima.. :)


Glass | 1026 comments Nije mi smetala melodrama (ocito da sam citala knjige kojima vise odgovara taj opis nego We Were Liars), a kraj... O.O Nisam ocekivala da ce tako zavrsiti.


message 9: by Salty13, Moderatorica (last edited Nov 07, 2014 02:36AM) (new) - added it

Salty13 | 1059 comments Mod
Meni se svidjela i prica i stil pisanja. Impresioniralo me sto je vjesto krila rasplet do samog kraja, iako sam motivaciju shvatila drugacije nego sto je objasnjeno - valjda sam previse stara i cinicna :)

Citala sam prije i neke druge knjige ove autorice i njena The Disreputable History of Frankie Landau-Banks mi je ostala u sjecanju kao zabavna pa preporucujem ako je nekome do jos YA.


message 10: by Natalie (new)

Natalie | 95 comments nema je u knjižnici...ima li to u pdf-u?


Tazitazitazi | 628 comments Ova knjiga me iznenadila stilom koji je bogat jednostavnim i krnjim rečenicama te odlično prenosi emotivna i psihološka stanja glavne junakinje (junakinja je ovdje kriva riječ, glavni lik ili narator bi bili bolji izrazi) stvarajući atmosferu melankolije (vidim da je većina vas to doživjela kao melodramu) i tihe jeze (kakvu se ne uspijevaju postići brojna djela koja se nazivaju hororima). (view spoiler)
Iako nisu isti, stil i atmosfera su me podsjetili na knjigu The Book Thief.
(view spoiler).
Sve u svemu puno bolje od uobičajenih YA romana koje sam do sada čitala.


Milica | 307 comments (view spoiler)


Novenda | 317 comments Evo da se i ja uključim jer sam je čitala pre 2-3 nedelje. (view spoiler)

Možda u prilog svemu napisanom u spojleru ide činjenica da sam knjigu na dva navrata čitala u vozu i nisam se nikako mogla potpuno uživeti ni u radnju ni u likove. Drago mi je da sam je pročitala i uživala sam čitajući je, ali nešto je jednostavno nedostajalo. Mlaka karakterizacija, likovi koji žive životom koji ja ne mogu ni zamisliti pa se nisam mogla poistovetiti... ne znam. Sve u svemu, kratko i neloše štivo, mislim da bi bila opčinjena ovom knjigom tamo negde sa 16-ak godina :)


message 14: by Mare, Moderatorica (new) - rated it 4 stars

Mare (mare_1503) | 2209 comments Mod
Evo me :)
napokon. Dakle, prvo da se pohvalim, ovo je moja prva audioknjiga! Od sada moram često putovati u zagreb (5h busom) pa sam morala naći način da mi nije mučnina a da čitam. I bilo je odlično :)
Što se knjige tiče, bila je dobra. Kraj me iznenadio... moram priznati, ali s druge strane, knjiga je definitivno YA i ne bi je mogla preporučiti nekome tko ne voli taj žanr.
(view spoiler)
Knjiga mi je za 3.5 zvjezdice, ali pišem 4 :)


Glass | 1026 comments Mare, i mene je kraj iznenadio. Imala sam hiljadu i jednu teoriju o tome što se dogodilo, ali to mi nije uopće palo na pamet.


Milica | 307 comments Izgleda da ja čitam previše Agate Kristi :)
Inače jeste tipičan YA, ali i nije. Nekako mi je previše nemilosrdna za taj uzrast :) (Mada, ok i sve distopije su)


Glass | 1026 comments Nemojte potcjenjivati tu djecu - nisu oni nevinašca.


Milica | 307 comments Ma ne mislim ja uopšte da su nevinašca, naprotiv. Nego su mi u većini YA knjiga, koje već nisu nekog žešćeg žanra, situacije banalnije. Ovde mi se veoma svidela surovost svega i po tome mi malo izlazi iz okvira YA, mada nisam neki stručnjak za tu literaturu (uglavnom sam od YA čitala samo fantasy)


Glass | 1026 comments To se apsolutno slažem. Nema uljepšavnja stvari, što ti kažeš - prilično surovo.
Oh, i te kako ima knjiga sa okrutnijim temama u YA žanru, i realističnih i fantasy.


Milica | 307 comments Pa stvarno si u pravu sad kad razmislim, dosta su okrutne.


back to top