Netherlands & Flanders group discussion

note: This topic has been closed to new comments.
58 views
Challenges - Uitdagingen > Herfst 2019 : Boektitels met daarin een kleur/die kleuren beschrijven

Comments Showing 1-40 of 40 (40 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by BookLovingLady (last edited Sep 20, 2019 03:41PM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod


De HERFST uitdaging dit keer is Boektitels met daarin een kleur/die kleuren beschrijven (zoals bijvoorbeeld regenboog, gestreept, licht, donker, enz.).

Ook dit keer maakt het niet uit in welke taal het boek gelezen wordt, zolang er maar een Nederlandse vertaling van het boek bestaat. Boekberichten, titels van gelezen boeken, namen van gelezen auteurs, etc., kunnen hier bij dit topic worden achtergelaten. Veel leesplezier gewenst allemaal! Er zijn Listopias over dit onderwerp (Titles that Describe Colours en Books with 'colorful' titles, A Kaleidoscope of Colors, Light and Dark, Black and White, enzovoorts) , maar er bij het kiezen van het boek op dat er wel een Nederlandse vertaling van bestaat!

Om de uitdaging een fractie makkelijker te maken (en omdat vertalingen van titels niet altijd lettterlijk zijn) geldt het dat de boektitel in het Nederlands/Engels/Duits/Frans/Spaans een kleur/beschrijving van een kleur moet bevatten.

PS
Vergeet niet je even via de homepage van de groep aan te melden voor deze uitdaging. Alvast bedankt.


message 2: by BookLovingLady (last edited Sep 23, 2019 07:23AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Waaraan ik zit te denken... Eerst grijs dan wit dan blauw van Margriet de Moor en The Rainbow van D.H. Lawrence. Maar ook het boek van Jef Geeraerts; Gangreen: De Cyclus, waarvan het eerste deel Black Venus heet.

Ik moet nog even over dit onderwerp nadenken 😃


message 3: by lethe (last edited Sep 20, 2019 04:46PM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Zou The Goldfinch mogen? Goldfinch verwijst m.i. naar zijn kleur, niet naar het metaal (in het Nederlands heet het trouwens Het puttertje).


message 4: by Renske (new)

Renske | 103 comments Goud is toch ook een kleur?

Het eerste boek waar ik aan moest denken is The Color Purple van Alice Walker, een boek dat ik al langer wil lezen.


message 5: by BookLovingLady (last edited Sep 21, 2019 11:42PM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Goudkleur, zilverkleur, tinkleur, bronskleur, huidskleur, en dergelijke, zijn okay. Het maakt de uitdaging alleen maar ruimer 😃

The Color Purple/De kleur paars is zéér de moeite waard; ik heb het boek jaren gelezen gelezen.


message 6: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Goudkleurig, zilverkleurig, tinkleurig, huidskleur, en dergelijke, zijn okay. Het maakt de uitdaging alleen maar ruimer 😃 "

Dan zet ik De gouden vrouw en andere Slowaakse sprookjes er ook op, hoewel het daar misschien wel om het metaal gaat (heb het nog niet gelezen, dus kan het niet met zekerheid zeggen ;-) )


message 7: by lethe (last edited Sep 21, 2019 01:43AM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Hier is mijn voorlopige lijstje.

Daar komt Wit is altijd schoon van Leo Pleysier nog bij, want dat boek heb ik nog niet in Goodreads geregistreerd (moet het eerst opgraven).

Lila van Marilynne Robinson is misschien een beetje smokkelen, maar de Nederlandse vertaling heet ook Lila, dus ik vind dat het mag 😃


message 8: by BookLovingLady (last edited Sep 21, 2019 11:46PM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
lethe wrote: "Lila van Marilynne Robinson is misschien een beetje smokkelen, maar de Nederlandse vertaling heet ook Lila, dus ik vind dat het mag 😃."

Het gaat om een kleur/beschrijving van een kleur in de titel, wat de werkelijke betekenis van het woord is maakt niet uit.


message 9: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Ik heb nog een paar boeken kunnen toevoegen die op mijn "I've started so I'll finish"-plankje stonden. 't Is best een gevarieerd lijstje nu (maar eerst de R.I.P. challenge afmaken).

Toen ik thuis trouwens mijn oog langs mijn plank Nederlandse romans liet glijden, zag ik wel vier boeken met een dier in de titel. Misschien een suggestie voor een toekomstige uitdaging? (Niet dat ik denk dat je inspiratie nodig hebt! 😃)


message 10: by BookLovingLady (last edited Sep 23, 2019 07:02AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
lethe wrote: "Toen ik thuis trouwens mijn oog langs mijn plank Nederlandse romans liet glijden, zag ik wel vier boeken met een dier in de titel. Misschien een suggestie voor een toekomstige uitdaging? ..."

Dieren in titels staan al op mijn lijst 😃 (Ik houd een lijst bij met uitdagingsideeën, dus voor een nieuwe uitdaging hoef ik er alleen maar eentje te kiezen 😊)

Ik vergat het vorige keer, maar hier is een link naar mijn uitdagingsplank.


message 11: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
@lethe
Ik zag trouwens dat je The Woman in White nog niet gelezen hebt? Is een heel goed boek 😊


message 12: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "@lethe
Ik zag trouwens dat je The Woman in White nog niet gelezen hebt? Is een heel goed boek 😊"


Ja, dat was een van de boeken op mijn "I've started so I'll finish"-plankje. Ik was gevorderd tot p. 41 toen de BBC een mini-serie uitzond die ik wat vond tegenvallen. Vervolgens heb ik het boek tijdelijk opzij gelegd. Als ik er dit keer aan toe kom, begin ik wel weer overnieuw. (Dank voor de aanbeveling!)


message 13: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
@lethe
Over het algemeen zijn, naar mijn mening tenminste (maar ik lees graag), boeken vrijwel altijd beter dan een film/TV serie. Maar soms echter is een verfilming zo goed gedaan dat boek en film/TV serie gelijk zijn.


message 14: by Sanne (new)

Sanne (sanneennas) | 53 comments Oooh leuke uitdaging is dit weer! Ben gelijk even mijn leesplankjes nagegaan en ik pik er heel wat boeken uit die al veel te lang op de plank wachten. Hier is de buit (alles wat nog op to-read staat...). Erg grappig dat ik zowel een groen als een blauw huis in de kast heb staan...

Ik ben net toevallig aan Death of a Red Heroine begonnen en eentje verderop in de serie wil ik ook nog herlezen (When Red Is Black - twee kleuren dus dubbel tellen, lijkt me ^_^). Heerlijke detectiveserie!

Ik heb ook even een gewetensvraag: mogen kleuren die deel uitmaken van een ander woord ook? Ik heb namelijk ook Een Afrikaan op Groenland in de kast staan...


message 15: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Sanne wrote: "Ik heb ook even een gewetensvraag: mogen kleuren die deel uitmaken van een ander woord ook? Ik heb namelijk ook Een Afrikaan op Groenland in de kast staan..."

Lijkt me toe van wel, want The Goldfinch mag ook.


message 16: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Ja, Een Afrikaan op Groenland mag ook, want het heeft immers 'groen' in de titel 😃 (doet er niet toe dat het wat het precies is, zolang het maar een kleur is).


message 17: by Pat (new)

Pat Schakelvoort (schakelvoort) | 32 comments Ooit Links!: een rode burleske van Boudewijn Büch gelezen over een Maoïstische comune in Amsterdam.


message 18: by Marieke (new)

Marieke | 71 comments wat een leuke challenge, ik ga kijken welke boeken ik hiervoor kan uitkiezen maar weet er zo even nog geen te noemen


message 19: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Ik ga vandaag, eindelijk, aan mijn eerste boek voor deze uitdaging beginnen 😊


message 20: by lethe (new)

lethe | 630 comments Mod
Booklovinglady wrote: "Ik ga vandaag, eindelijk, aan mijn eerste boek voor deze uitdaging beginnen 😊"

Ha! Ik ben nog aan mijn R.I.P.-boeken bezig, maar ik heb wel in de Kinderboekenweek Kleuren: Een tentoonstelling over kleur & kunst van Ted van Lieshout gekocht. Mag die ook meedoen?


message 21: by BookLovingLady (last edited Oct 08, 2019 08:18AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
lethe wrote: "Kleuren: Een tentoonstelling over kleur & kunst van Ted van Lieshout gekocht. Mag die ook meedoen?..."

Ja hoor, geen probleem 😊


message 22: by BookLovingLady (last edited Oct 14, 2019 06:43AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Purple Hibiscus (Paarse hibiscus) van de Nigeriaanse Chimamanda Ngozi Adichie is een ontzettend indrukwekkend boek. Kambili, een vijftienjarig meisje, haar oudere broer Jaja, en hun beide ouders wonen in Enugu (Nigeria). (view spoiler)

Eigenlijk is het een ‘coming of age’ roman (in mijn tijd bestond de term niet. Jeez, het maakt dat ik me ontzettend oud voel door te zeggen ‘in mijn tijd’ 😉); Kambili vertelt in het boek het verhaal en is degene die tijdens een logeerpartij in het huis van haar tante Ifeoma, als een blok valt voor vader Amadi, een jeugdige priester. Als het boek eindigt is Kambili rond de 18.

Het geloof is zéér belangrijk in Nigeria. Ik zag op de BBC gisteravond een kerk in Lagos die ruim 1 km lang was en ruim 500 meter breed. Er konden een miljoen gelovigen in en nog was de kerk niet groot genoeg; er werd een nieuwe, nog grotere, kerk gebouwd...

Er wordt té veel aan de orde gesteld in het boek om hier een zinnig commentaar te geven, iets dat het voor mij mateloos interessant maakte. Lezen dus, zou ik zeggen... 😃

Purple Hibiscus by Chimamanda Ngozi Adichie


message 23: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Pat wrote: "Ooit Links!: een rode burleske van Boudewijn Büch gelezen over een Maoïstische comune in Amsterdam."

Ik had nog nooit van het boek gehoord maar vandaag kwam ik het weer tegen toen ik een Listopia maakte naar aanleiding van een lijst in De perfecte puber 🙂. Zo zie je maar.


message 24: by [deleted user] (new)

Booklovinglady wrote: "Pat wrote: "Ooit Links!: een rode burleske van Boudewijn Büch gelezen over een Maoïstische comune in Amsterdam."

Ik had nog nooit van het boek gehoord maar vandaag kwam ik het weer ..."


Booklovinglady wrote: "

De HERFST uitdaging dit keer is Boektitels met daarin een kleur/die kleuren beschrijven (zoals bijvoorbeeld regenboog, gestreept, licht, donker, enz.).

Ook dit keer maakt het niet uit in welke t..."


Misschien flauw maar mijn debuut heet Witte vlag (Querido, 2013). Soms zeggen mensen dat wit geen kleur is, maar het is een kleur met grote, symbolische waarde.


message 25: by BookLovingLady (last edited Oct 21, 2019 05:18AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
De roman, of eigenlijk de novelle, Berichten van het Blauwe Huis (1986) van Hella S. Haasse, vond ik bijzonder interessant qua opbouw.

Voordat het eigenlijke verhaal begint wordt er een citaat gegeven van R.Z. Sheppard: ”Strictly speaking there are no sins of omission in fiction. A novelist can leave out whatever he wishes’. Dit citaat vergrootte mijn interesse in het boek; wat zou er zijn weggelaten? 😃

Meteen in het begin wordt al duidelijk dat Wanda Meening verdwenen is, en niemand schijnt te weten waar naar toe. Het cursief gedrukte begin (de cursieve druk wordt door het boek heen herhaald) heeft iets van een ‘rei’, een koorzang uit de klassieke oudheid. (Dit wordt in het laatste hoofdstuk overigens ook bevestigd).

Het verhaal gaat over de twee gezusters Lunius, Felicia Wicke-Lunius en Nina Sanglar-Lunius, die in de laatste maanden vóór de sloop terugkeren naar de villa het ‘Blauwe Huis’, zo genoemd vanwege de blauw geglazuurde dakpannen, waar ze hun jeugd hebben doorgebracht. (De zussen hebben allebei een halve eeuw in het buitenland gewoond, zijn nu beiden in de zestig, weduwen, en waren eigenaar van het Blauwe Huis dat aan een stichting is verkocht en gesloopt zal worden om er service appartementen neer te kunnen zetten.)

In het eerste hoofdstuk wordt gesuggereerd dat de twee gezusters invloed zouden hebben gehad op de verwikkelingen die hebben plaatsgevonden, maar ik weet dat nog niet zo net; mogelijk zouden de verwikkelingen ook hebben plaatsgevonden als de twee zussen niet naar het Blauwe Huis waren teruggekeerd.

Ik bleef aan het eind van het boek met een aantal vraagtekens zitten, hetgeen, gezien het citaat aan het begin, ongetwijfeld de bedoeling is geweest van Hella S. Haasse 😉

Berichten van het Blauwe Huis by Hella S. Haasse


message 26: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Emily wrote: "Misschien flauw maar mijn debuut heet Witte vlag (Querido, 2013). Soms zeggen mensen dat wit geen kleur is, maar het is een kleur met grote, symbolische waarde...."

Ik moest grinniken om je opmerking: Ik dacht namelijk steeds dat ik eigenlijk moest vermelden dat 'wit' in dit geval ook een kleur is 😁


message 27: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Het eerste overzicht van de gelezen boeken voor deze uitdaging:

* Death of a Red Heroine van Qiu Xiaolong
* Purple Hibiscus van Chimamanda Ngozi Adichie
* Berichten van het Blauwe Huis van Hella S. Haasse


message 28: by BookLovingLady (last edited Oct 20, 2019 08:50AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
@Emily
Ik zag je niet bij de 'officiële' pagina van de uitdaging? (Zie onderaan het eerste bericht).

Ik heb Witte vlag namelijk niet vermeld bij bovenstaand overzicht omdat je 'ontbrak' op de pagina van de uitdaging en ik er daardoor niet zeker van was of je het wel of niet uit hebt... (Je bent de auteur van het boek, neem ik aan?)


message 29: by Sassy Owl (new)

Sassy Owl Ik heb 'de kleuren van magie' gelezen door V.E. Schwab

Een absolute aanrader trouwens voor wie zoekt naar een boek wat makkelijk weg leest met een bijzondere, toffe fantasiewereld. Ik kan niet wachten om de andere boeken in deze serie te gaan lezen.

Ik doe niet mee aan de challenge maar dacht, ik laat toch even deze suggestie achter.


message 30: by Arieke (new)

Arieke Oolders | 49 comments ooh wat leuk! ik ga zeker kijken of ik wat titels kan pakken :)


message 31: by [deleted user] (new)

Ja, ik ben de auteur van Witte vlag! Zag ook een ander boek met 'White' in de titel voorbijkomen. Meteen zeg ik erbij dat Witte vlag alleen nog als e-book te krijgen is, en dat ik het geweldig zou vinden als het weer gelezen wordt door aandachtige lezers.
Je bespreking van Hella Haasse is interessant trouwens!


message 32: by BookLovingLady (last edited Oct 21, 2019 05:13AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
@Emily
Waarschijnlijk The Woman in White (De vrouw in het wit) van Wilkie Collins (19e eeuws Brits). Prima boek en zeer goede TV serie destijds 😉

Witte vlag is overigens niet alleen als e-book te verkrijgen: www.boekenkraam.nl heeft het nieuw (licht beschadigd) en ook op www.boekwinkeltjes.nl is het te koop (gebruikt).


message 33: by [deleted user] (new)

Dat is fijn om te horen. En dank voor The Woman in White-tip!


message 34: by Lonneke (last edited Nov 01, 2019 02:33AM) (new)

Lonneke | 53 comments Gisteravond het eerste boek voor deze challenge uitgelezen: De scharlaken stad van Hella S. Haasse. Dit boek stond al een tijdje in de kast en ik ben blij dat ik het er nu uit heb gehaald.

Ik vond de historische setting en personages erg interessant, ik wist van deze periode in de Italiaanse Renaissance eigenlijk weinig af. Het wisselende perspectief zorgt voor een gevarieerd beeld van de gebeurtenissen en door de afwisseling in stijl blijf je als lezer alert. Giovanni's zoektocht naar zijn identiteit vormt een goede rode draad en laat je ondertussen nadenken over de rol van afkomst, opvoeding en eigen wil.

Wat ik wel af en toe vervelend vond, is de veelheid aan namen: ze lijken in het begin soms zo op elkaar dat ik personages door elkaar ging halen of niet door had dat het inmiddels over iemand anders ging. Naarmate de roman vorderde, werd dit gelukkig minder.

Al met al, een aanrader voor geschiedenisliefhebbers die ook wel in zijn voor een identiteitszoektocht!


message 35: by BookLovingLady (last edited Nov 21, 2019 02:02AM) (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod
Lonneke wrote: "Gisteravond het eerste boek voor deze challenge uitgelezen: De scharlaken stad van Hella S. Haasse. Dit boek stond al een tijdje in de kast en ik ben blij dat ik het e..."

't Is (heel) lang geleden dat ik De Scharlaken Stad gelezen heb, maar ook ik vond het een erg goed boek. (Ben nu De witte vesting aan het lezen, maar schiet niet op.)


message 36: by [deleted user] (new)

fijne review, ik vind Haasse een geweldige auteur, dit boek las ik wel enige tijd terug. Na jouw rreview krijg ik zin om het te herlezen, binnenkort!


message 37: by BookLovingLady (new)

BookLovingLady | 3005 comments Mod


Tweede overzicht van de gelezen boeken voor deze uitdaging:

* Girl With Green Eyes van Edna O'Brien
* Oranje is het nieuwe zwart van Piper Kerman
* De scharlaken stad van Hella S. Haasse


message 38: by Lonneke (new)

Lonneke | 53 comments Ik heb wederom een dubbele titel gelezen: De zwarte met het witte hart van Arthur Japin. Stond al even op mijn leeslijst en ik ben blij dat ik het nu gelezen heb. Prachtig verhaal!


message 40: by lethe (last edited Dec 20, 2019 11:09AM) (new)

lethe | 630 comments Mod
Nog gauw even een besprekinkje van de twee door mij gelezen boeken:

Kleuren Een tentoonstelling over kleur & kunst by Ted van Lieshout van Ted van Lieshout is een prachtig uitgevoerd informatief boekje over kleuren. Het is weliswaar bedoeld voor kinderen, maar toch stonden er voor mij ook wel wat nieuwe dingen in.

The Goldfinch by Donna Tartt van Donna Tartt viel me zwaar tegen. Veel te wijdlopig. De eerste 200 pagina's waren goed, maar daarna ging het bergafwaarts. Ik vond de ik-figuur weinig sympathiek en het verhaal ongeloofwaardig.
Omdat het boek veel langer was dan ik me van tevoren had gerealiseerd (772 pagina's), ben ik niet meer aan een derde boek voor de uitdaging toegekomen. Helaas :-)


back to top
This topic has been frozen by the moderator. No new comments can be posted.