#ikleesmee discussion

De bruggenbouwer
This topic is about De bruggenbouwer
100 views
De Bruggenbouwer - Markus Zusak > Algemeen topic + Planning (Spoilervrij!)

Comments Showing 1-43 of 43 (43 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Beatrix (last edited Sep 16, 2019 01:10AM) (new) - rated it 1 star

Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Hoi allemaal!

Welkom in onze kersverse Goodreads-groep en wat leuk dat jullie met ons mee willen lezen!

WAT MOET JE WETEN?

- We beginnen op maandag 30 september met lezen, dus je hebt nog even de tijd om een exemplaar in huis te halen. Bij een Storytel of een Kobo Plus-abonnement is het boek gratis beschikbaar als ebook.

- We nemen 3 weken de tijd om het boek te lezen, de planning is als volgt:
WEEK 1: Lezen tot deel 4 (tot p.200)
WEEK 2: Lezen tot deel 7 (p. 410 in de Nederlandse paperback, p.415 in de Engelse paperback)
WEEK 3: Boek uitlezen (p.579)

-Iedere zondag bespreken we onze bevindingen van het gelezen deel in het daarvoor bestemde topic. Lies en Bea zullen ervoor zorgen dat dit topic op zondag online staat en een voorzetje geven, maar deel vooral ook jouw eigen mening, we zijn benieuwd naar de dingen die je opvielen! :-)

- Wij zouden het erg leuk vinden als je tijdens en na het lezen je bevindingen op instagram deelt met de hashtag #ikleesmee Zo kunnen we elkaars posts volgen en terugvinden!

Mocht je nog aanvullende vragen hebben, schroom dan niet om deze hier in het topic te stellen of Lies of Bea even een berichtje te sturen. Wij hebben er alvast heel veel zin in! :-)

NB: Dit topic is open voor het delen van enthousiasme, voorpret, algemene vragen en huishoudelijke mededelingen, maar blijft spoilervrij.


Nicole (ofbooksandtrees) Ik denk dat ik wel mee ga lezen:D

Wat me trouwens wel opvalt bij de planning is dat er de eerste twee weken 200(+) pagina's worden gelezen, maar in de laatste week nog geen 100?
Het viel me op omdat ik zelf juist als ik richting het einde ga vaak net wat sneller lees. Als ik dan eenmaal op p415 ben voor week 2 denk ik niet dat ik het boek nog weer weg kan leggen voor die laatste paar pagina's.. (ervan uitgaande dat ik het een goed boek vind)

en dan nog een vraagje (sorry) even snel kijkend naar de verschillende edities hier op goodreads zit er best wel een verschil in het aantal pagina's per editie (ruim 100 pagina's verschil), misschien is het handig om er een hoofdstuk of iets dergelijks bij te zetten?


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Nicole wrote: "Ik denk dat ik wel mee ga lezen:D

Wat me trouwens wel opvalt bij de planning is dat er de eerste twee weken 200(+) pagina's worden gelezen, maar in de laatste week nog geen 100?
Het viel me op omd..."


Hoi Nicole,

Thanks voor je berichtje, en wat ben je scherp!
Het was een tikfout, 479 moest 579 zijn, dus ik heb hem aangepast! (Ik tikte het vanmorgen om 6 uur... ;-) ) Lies en ik hebben de Nederlandse en Engelse paperback naast elkaar gelegd en alleen bij week 2 was er paginaverschil, voor alle overige edities kun je de delen gebruiken als leidraad, die zijn voor zover ik weet in alle edities opgenomen.

En leuk dat je (met een kleine slag om de arm) meeleest! :-)


Nicole (ofbooksandtrees) Beatrix wrote: "Nicole wrote: "Ik denk dat ik wel mee ga lezen:D

Wat me trouwens wel opvalt bij de planning is dat er de eerste twee weken 200(+) pagina's worden gelezen, maar in de laatste week nog geen 100?
Het..."


Ah ja dat klinkt logisher tot p 579 ;)
Zag zo snel een editie van 464 en een van 592 voorbij komen op goodreads vandaar, maar als het ook om delen gaat dan zal dat allemaal wel goed komen :)


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Ik denk dat dat verschilt per e-reader, ik zie ze de delen bij Kobo Plus wel staan, maar voor de zekerheid heb ik even de hoofdstuk-titels opgezocht, die zou je moeten kunnen zien. :) Dus dan is het:

Week 1: Tot 'De berg van klei'
Week 2: Tot 'Het meisje aan gallery road'
Week 3: Uitlezen


Daffie Online | 5 comments Bedankt voor de uitnodiging, ik doe graag mee. Heb gelijk het ebook gekocht bij Bol (nu in de aanbieding) en daar zag ik wel de delen in. Zin in!


Dutchylovesbooks | 1 comments Yes! ik doe voor de eerste keer mee en ik heb er zin in! :) Heb het via Storytel klaar staan maar bestaat ook nog een kans dat ik het toch ga kopen voor die tijd


Lies (belgian_reads) | 20 comments Daffie wrote: "Bedankt voor de uitnodiging, ik doe graag mee. Heb gelijk het ebook gekocht bij Bol (nu in de aanbieding) en daar zag ik wel de delen in. Zin in!"

Oh, goed om weten dat die in de aanbieding staat. Ik heb er ook zin in, kan niet wachten!


Lies (belgian_reads) | 20 comments Dutchylovesbooks wrote: "Yes! ik doe voor de eerste keer mee en ik heb er zin in! :) Heb het via Storytel klaar staan maar bestaat ook nog een kans dat ik het toch ga kopen voor die tijd"

Je zal het je (hoogstwaarschijnlijk) niet beklagen ;-) Welkom bij de club!


message 10: by An-Sofie (new)

An-Sofie | 1 comments I’m in 💪🏻


message 11: by Ramona (new) - added it

Ramona (dutchessofbooks) | 3 comments Heb 'm gereserveerd bij de bieb! Ben erg benieuwd.


message 12: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 3 comments Ik heb het boek klaar gezet en notities toegevoegd waar ik moet 'stoppen'.
Ik hoop dat ik er aan toe kom en dat het boek me genoeg interesseert om braaf door te lezen.


Didre (persistentcreations) (persistentcreations) | 4 comments snel even het boek bij de bieb reserveren! ik ga maandag niet halen ivm vakantie maar haal het snel in!


message 14: by Anke (new) - rated it 3 stars

Anke | 5 comments Boek ligt klaar 👌🏻


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Yes, zo leuk om al jullie enthousiasme te lezen! Ik heb er zin in! :D

@Ellen: Jammer dat het deze keer niet lukt om mee te lezen, maar als je moet kiezen tussen Andalusië en een online leesclub is de keuze natuurlijk snel gemaakt, veel plezier!


message 16: by Henk (new) - added it

Henk Ik moet even kijken of ik aan het boek toekom, zit nu in New York en ga nog een week naar Canada, zal daarna de bieb even checken.


Marjoleinbj | 14 comments Heb vanuit Frankrijk het boek gereserveerd in de bieb, heb er zo’n zin in dat ik alvast begonnen ben..geen zorgen. Ik zeg niks🤐 blij dat ik mee kan/mag doen! Leuk initiatief!


Debby Ik zit er klaar voor hoor, ik ben erg benieuwd naar dit boek! Iedereen alvast heel veel leesplezier gewenst 😃


Annelies Goudsmits | 1 comments Hij staat klaar op mijn e-reader!! Ik doe ook mee. Vertrek halverwege naar de Filipijnen dus geen idee hoe het zit met internet dus we gaan het zien.
Hoe dan ook heb ik zin om erin te beginnen.


Katrien Van Wambeke | 3 comments Hier ligt hij ook klaar. Heb er ook veel zin in. Super leuk initiatief!


message 21: by Vera (new)

Vera 4theloveofwords | 1 comments Dag iedereen, ik haak spijtig genoeg af. Ik ga dit boek niet uitlezen. Initieel was ik tamelijk enthousiast, maar verder lezend begon de vertelstem me meer en meer te irriteren. Waarom dat zo is, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ligt waarschijnlijk helemaal aan mij. Laat je dus niet afschrikken. Jammer, want ik vond de groepsdiscussie rond Lost Children's Archive super interessant. Ik doe de volgende keer, als ik nog mag, zeker weer mee. Nog veel leesplezier.


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Wat jammer, Vera. Ik snap wel heel goed wat je bedoelt en waarom je afhaakt. Zusak vraagt nogal wat geduld, concentratie en doorzettingsvermogen van zijn lezer. Natuurlijk ben je de volgende keer weer helemaal welkom, ik zou het leuk vinden om je er dan weer bij te hebben! :-)


Katrien Van Wambeke | 3 comments Idd! Helemaal mee eens. Ik vond de eerste 50 pagina's ook heel erg vermoeiend. Heb ook even moeten doorbijten.


message 24: by Anke (new) - rated it 3 stars

Anke | 5 comments Ik moest wat wennen aan vertelstijl de eerste hoofdstukken, maar de personages boeien me voldoende om verder te lezen.


message 25: by Lies (new) - rated it 3 stars

Lies (belgian_reads) | 20 comments Vera, voor mij is de vertelstem ook nog even wennen en afwachten! Uiteraard welkom volgende keer, daar bestaat geen twijfel over ;-) Ik vind het sterk dat je een boek kan loslaten wanneer het je niet bevalt, ik heb daar nog altijd moeite mee.


message 26: by Lies (new) - rated it 3 stars

Lies (belgian_reads) | 20 comments Anke wrote: "Ik moest wat wennen aan vertelstijl de eerste hoofdstukken, maar de personages boeien me voldoende om verder te lezen."

Het is inderdaad een boeiend allegaartje he, Anke! Ben benieuwd hoe het hen zal vergaan, is voor mij ook de voornaamste reden waarom ik wel geboeid ben.


message 27: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 3 comments Ik loop een beetje achter op schema. Ben gisteren wel begonnen, maar ik kan er nog niet echt inkomen. Ik vind de schrijfstijl erg verwarrend en vermoeien. Als het me niet snel aanspreekt ben ik genoodzaakt om af te hakken. Wil eigenlijk alleen boeken die me gelijk aangrijpen en stimuleren om door te lezen.


message 28: by Lies (new) - rated it 3 stars

Lies (belgian_reads) | 20 comments Elke wrote: "Ik loop een beetje achter op schema. Ben gisteren wel begonnen, maar ik kan er nog niet echt inkomen. Ik vind de schrijfstijl erg verwarrend en vermoeien. Als het me niet snel aanspreekt ben ik gen..."

Er lijken wel meer lezers geen klik te hebben met de schrijfstijl van dit boek! Je bent dus niet alleen ;-) Hopelijk komt voor jou die klik er binnen een aantal pagina's toch nog, zo niet is het hoog tijd voor een ander en beter boek!


message 29: by Elke (new)

Elke (elkeeea) | 3 comments Ik ben helaas gestopt. Ik ben herstellende van een leesdipje. Dus daarom heb ik besloten te stoppen. Ik wil alleen maar makkelijke boeken lezen. Hoe slecht dit ook klinkt.
Ik denk wel dat ik m in mijn achterhoofd hou en ooit nog eens ga lezen.


Carola (m00s) Hoi allemaal! Ik ben nieuw hier, ik moet alles nog ontdekken, maar ik laat alvast weten dat ik nog mee ga lezen met dit boek. Ook al loop ik wat achter ;) Wie weet lukt het om deel 3 'live' met jullie mee te bespreken.


message 31: by Beatrix (last edited Oct 13, 2019 02:17AM) (new) - rated it 1 star

Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments @Elke: Wat jammer dat je bent afgehaakt, maar ik kan het me wel voorstellen hoor, zeker bij een leesdip is dit misschien niet het meeste geschikte boek om te lezen.
@Carola: Wat leuk dat je nog aanhaakt! De laatste 'live' discussie is komende zondag. De schrijfstijl is misschien even wennen, maar de meeste hoofdstukken zijn relatief kort, dus het zou leuk zijn als het je lukt, enjoy! :-)


message 32: by Ramona (new) - added it

Ramona (dutchessofbooks) | 3 comments Ik heb het geprobeerd, maar ik kap er mee. Het is gewoon niet mijn ding en dat is oké! Veel plezier iedereen verder!


message 33: by Laura (new)

Laura | 6 comments IK HEB EM UIT!
Uiteraard zeg ik niks, ben benieuwd naar de andere reacties!

Fijne leesweek allemaal.


Nicole (ofbooksandtrees) Oh, ben heel benieuwd!
Heb hem voor vandaag even aan de kant gelegd voor wat makkelijkers (even behoefte aan iets waar wat minder aandacht bij nodig is), maar hoop hem op tijd uit te lezen voor het bespreken.


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments Hoi allemaal,

Vandaag is de laatste groepsdiscussie geopend, dus voor al je inhoudelijke gedachtenspinsels kun je daar terecht.

Verder zijn we ook heel erg benieuwd naar hoe jullie deze readalong hebben ervaren. Wat vond je van de planning, de interactie en vooral ook wat vond je van Goodreads als platform om dit te bespreken? De eerdere editie van #ikleesmee was met 30 mensen in de instagram-chat, en het viel Lies en mij op dat de interactie daar vele malen groter was dan hier op goodreads. We zijn dus ook heel nieuwsgierig naar de ervaringen van de mensen die beide boeken met ons meegelezen hebben, wat vond jij prettiger? Alle andere tips en feedback zijn eveneens welkom. Het mag natuurlijk ook in een privéberichtje naar mij of naar Lies wanneer je je er om wat voor reden dan ook niet prettig bij voelt om de feedback openbaar te delen.

Het vragen om een evaluatie blijft altijd een beetje een dooddoener, maar het zou ons heel erg helpen om een eventuele 3e editie van #ikleesmee nog beter te maken :-).


Nicole (ofbooksandtrees) Heb niet meegelezen met het vorige boek dus kan niet vergelijken, maar vond dit met goodreads wel een fijne manier eigenlijk. het is jammer dat er minder interactie is, maar vind het wel fijn dat het ook gewoon mogelijk is spoilers te bespreken zonder dat iemand ze leest die nog niet zo ver is. je kan gewoon naar het juiste forum gaan als je zo ver bent. (maar een chat praat misschien wat makkelijker, al wee tik n tof dat ook geld als er heel veel mensen in de chat zitten?)


Debby Ik vond het heel erg leuk om weer gezamenlijk een boek te lezen en onze ervaringen te delen! Wat dat betreft maakt het me niet uit op welk platform we dat doen.
Voor mij is het hier op Goodreads wel allemaal veel overzichtelijker dan op instagram, dus ik vond dit wel een verbetering.
Hebben jullie inzicht in hoeveel mensen er deelnamen en of dat er meer of minder waren dan bij de vorige #ikleesmee? Misschien dat dat ook nog invloed had op de interactie?


Beatrix Minkov (beatrixminkov) | 27 comments @Nicole: Thanks voor je reactie! Ik denk dat je daar wel een goed punt hebt. Het is hier makkelijker om spoilers te vermijden en later toch nog even aan te haken wanneer je weer bij bent.
@Debby: Qua aantal ongeveer gelijk, al heb ik het idee dat er bij dit boek meer mensen onderweg zijn afgehaakt. Ik denk dat de drempel om op goodreads te reageren misschien wat hoger ligt, terwijl het in de instagram-chat wat meer als 'kletsen' voelt. Beide hebben voor en nadelen natuurlijk, voordeel hiervan is dat je makkelijker op elkaar kunt reageren, in de chat werd dat wat lastig als je wilde reageren op iets wat een halve dag geleden gezegd was😝


Marjoleinbj | 14 comments Ik heb ook niet mee ( kunnen ) lezen met boek 1, archief van verloren kinderen. Ik heb speciaal hiervoor de goodreads app gedownload, en ben nog wel zoekende wat ik er meer mee kan ( en of ik dat wil) maar het heeft me niet belemmerd om ‘mee te doen’.
Het viel me wat tegen dat er zoveel lezers stopten of het niks vonden, net toen dat de lol in het lezen van dit boek ging vergallen kwamen er gelukkig wat positievere reacties en kreeg ik weer lol in het ‘samen’ lezen. Ik had wel meer verwacht, meer tips, doordenkers, zaken die me niet waren opgevallen... meer feedback waar ik iets mee kon. Want alleen; wat een vreselijk boek, ik stop ermee..helpt niet echt.
Volgende keer hopelijk beter, wel een leuk initiatief van jullie, Bea en Lies!
En nu maar hopen dat er geen tekst weg valt. 😉


Carola (m00s) Ik zou jullie graag helpen met een evaluatie, maar ik ben nog maar net ingestapt dus kan weinig zinnigs zeggen.
Meelezen via Instagram heb ik ook nog nooit gedaan. Ik vraag me af hoe makkelijk ik via Instagram op het laatst nog had kunnen instappen, in een chat (begrijp ik goed dat het via een chat ging?). Kan iemand dan de al gevoerde discussie nog teruglezen? Uiteraard met gevaar voor spoilers. Goodreads kan in dat opzicht handiger zijn, maar jullie mikken natuurlijk op mensen die gewoon volgens schema meelezen ;)
Jullie vragen in de discussies vond ik erg interessant! Het heeft me meer aan het denken gezet, gewoon voor mezelf want er over meepraten had voor mij niet zo veel nut meer :)
Bedankt voor dit leuke initiatief!


message 41: by Moira (new)

Moira Macfarlane | 1 comments Hoi Bea en Lies,
ik heb met deze discussie niet meegedaan, wel meegelezen hier op het forum elke week. Ik was er wel bij toen op Instagram bij het vorige boek.
De groep had toen een andere samenstelling (deels andere mensen bedoel ik) dus dat is natuurlijk een letterlijk verschil, de discussie had een ietwat andere dynamiek (niet beter of slechter). Dat heeft juist wel wat dat het een volgende keer weer anders kan zijn naar gelang wie er dan meelezen.
Zelf vond ik dit veel en veel rustiger lezen. Als je even een week niet kijkt kun je gewoon direct klikken op nieuwste berichten en zit je niet eindeloos te scrollen. Je kunt makkelijk laten zien op wie je reageert via 'reply' en het is vele malen meer gestructureerd doordat je de discussie in blokjes kunt delen en dus kunt aanhaken waar je ondertussen zelf bent. Geen gevaar voor spoilers zo en ook leuk als je wat achterliep dat je dan toch nog even mee kunt doen in blokje 1 bijvoorbeeld.


message 42: by Lies (new) - rated it 3 stars

Lies (belgian_reads) | 20 comments Bedankt voor de feedback iedereen! We zijn er zelf nog niet helemaal uit, en zien van beide platformen de voordelen wel in. Zelf voelde ik me bij het chatten via IG iets meer betrokken, ik had meer het gevoel deel uit te maken van een 'leesclubje'. Goodreads is dan weer veel flexibeler voor mensen die later inpikken of spoilers willen vermijden (en is eerlijk gezegd ook voor ons wat minder werk). Zoals Moira al zei, zal er altijd veel afhangen van het boek en de (omvang van de) groep.

Bij een eventueel volgende editie experimenteren we dus rustig verder, tot we de ultieme succesformule te pakken hebben ;-)


Nicole (ofbooksandtrees) wat ik ook zat te denken; als je het vergelijkt met een irl leesclub dan komt goodreads dichter in de buurt. iedereen leest het boek, komt daarna samen om het boek te bespreken.

instagram chat komt op mij meer over als een buddyread. samen lezen en al lezende het boek bespreken.

Niet om te zeggen dat een van de twee beter is, hangt er ook maar net vanaf wat je naar op zoek bent.


back to top