1001 könyv, amit megpróbálsz elolvasni, mielőtt meghalsz discussion

75 views
Általános mindenféle > Olvastam. Én levenném.

Comments Showing 1-42 of 42 (42 new)    post a comment »
dateDown arrow    newest »

message 1: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Láttam a csoport angol nyelvű megfelelőjében olyan topikot, hogy mit hiányolunk a listáról, gondoltam, itt meg igazi rosszügyfeles szellemben lehetne olyan is, hogy mi mit nem tettünk volna rá.

Szerintem gyenge:
Quo vadis
Sorstalanság
A klastrom titka (igazából tetszett, de egy muszájlistára azért nem elég erős)

Nem rossz, de túlzás, hogy mindenkinek el kellene olvasnia:
Aravind Adiga: A fehér tigris (érdekelhet persze olyat is, akinek nincs a jó fűszeres indiai szarszag az orrában, de nem erőltetném, nem is valami regénytörténeti különlegesség. amúgy nekem bejött.)


message 2: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments A sündisznó eleganciája. Túlírt, hiteltelen giccs.
És a Blood and Guts in High School, mert az meg egy vicc. Azt speciel tényleg nem értem, ez vajon a “mutassuk meg, milyen nyitottak vagyunk!” vonal volt a bíráló testületnél?


message 3: by chhaya (last edited Sep 13, 2019 09:07AM) (new)

chhaya (mocsokmacsek) | 33 comments Garp szerint a világ - Nem volt rossz, de felejthető... annyira emlékszem az egész könyvből, hogy Robin Williams játszik a belőle készült filmben. Amit amúgy nem is láttam.

A ​49-es tétel kiáltása - Szintén, egy szót se tudnék felidézni.

Sorstalanság - Nem tetszett, rengeteg sokkal jobb könyvet írtak a témában.


message 4: by Zserb (new)

Zserb | 26 comments Dashiell Hammett: Az üvegkulcs

Szerettem, jó könyv, de sokallom azt a négy Hammettet egymás után, és a négyből legalább kettőt klasszisokkal jobnak tartok.


message 5: by Dani (new)

Dani Dányi sztem a Sorstalanság nagyon jó, de spec Kertész írt még jobb könyveket is, bár nem feltétlen fontosabbakat (mármint világirodalmi szempontból, talán) - akkor már a Kaddist ajánlanám, ha nem off ajánlani :D
Pynchontól nem olvastam a Lot 49-t, de pl a Súlyszivárvány egy óriási könyv, meg alapból nem olvastam tőle még rosszat.
igazság szerint nem is látom az 1001 listát, csak a Molyon, de ott meg 64 oldalon át van kiszotva, és ezer év végiglapozni, mer lassan tölt :P


message 6: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments Dani, nyomogasd pánikszerűen az End gombot, akkor csak 10 perc, mire végigétsz, nem fél óra...


message 7: by Dani (new)

Dani Dányi NannyOgg wrote: "Dani, nyomogasd pánikszerűen az End gombot, akkor csak 10 perc, mire végigétsz, nem fél óra..."

jahogyahahaaa... köszi!


message 8: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments NannyOgg wrote: " a “mutassuk meg, milyen nyitottak vagyunk!” vonal..."
Most, hogy mondod, a Justine is az a vonal lehetett. Jó, hetedikben olvastam, kiforratlan irodalmi ízléssel :)))

Tényeg, Macs, a Garp is ilyen, meg a Félek a repüléstől Erica Jongtól.

Aánlották már a Kaddist, hát jó, majd egyszer, csak hát annyi szerző van, aki még nem okozott csalódást :D


message 9: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments Viharmacska wrote: "Most, hogy mondod, a Justine is az a vonal lehetett. Jó, hetedikben olvastam, kiforratlan irodalmi ízléssel :)))

Nem tudom, Sade-ról mindig is azt tartottam, hogy csak azért gusztustalankodik, hogy az orgiáktól ledöbbent és mozgásképtelen olvasóközönség fülébe suttogja a filozófiáját, amiről a szarevés meg a lócsordák között beszél. Érted, közvetlenül a tudatalattidra akar hatni, mint a Disney-filmek közepén felvillanó egy filmkocka pénisz.

De az is lehet, hogy túlromantizálom, gimis koromban sok Sade-ot olvastam, de újra kellene olvasnom ahhoz, hogy eldöntsem, él-e még az akkori véleményem, vagy csak azért láttam bele ilyen mélységeket, mert micsoda menő már, gimis korban Sade-ról véleményt formálni... :D


message 10: by Timár_Krisztina (last edited Sep 13, 2019 09:39AM) (new)

Timár_Krisztina | 35 comments NannyOgg wrote: "Nem tudom, Sade-ról mindig is azt tartottam, hogy csak azért gusztustalankodik, hogy az orgiáktól ledöbbent és mozgásképtelen olvasóközönség fülébe suttogja a filozófiáját, amiről a szarevés meg a lócsordák között beszél. Érted, közvetlenül a tudatalattidra akar hatni, mint a Disney-filmek közepén felvillanó egy filmkocka pénisz.

De az is lehet, hogy túlromantizálom, gimis koromban sok Sade-ot olvastam, de újra kellene olvasnom ahhoz, hogy eldöntsem, él-e még az akkori véleményem, vagy csak azért láttam bele ilyen mélységeket, mert micsoda menő már, gimis korban Sade-ról véleményt formálni... :D"


Én is így tudom, sajnos csak hallomásból. Jelezném, hogy rátettem a szomszéd fórumban megosztott listámra az egyik könyvét, mer nincs elég bajom, azér. Csak ha valakinek ezzel eszébe juttatnám, hogy ő is önsorsrontó...


message 11: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments Timár_Krisztina wrote: "Én is így tudom, sajnos csak hallomásból. Jelezném, hogy rátettem a szomszéd fórumban megosztott listámra az egyik könyvét, mer nincs elég bajom, azér. Csak ha valakinek ezzel eszébe juttatnám, hogy ő is önsorsrontó..."

A Sodoma 120 napja amúgy az egyetlen, amit nem olvastam. A filmet láttam csak. Na, az nagyon szar - szó szerint...


message 12: by Timár_Krisztina (new)

Timár_Krisztina | 35 comments NannyOgg wrote: "A Sodoma 120 napja amúgy az egyetlen, amit nem olvastam. A filmet láttam csak. Na, az nagyon szar - szó szerint..."

Eegen, hallottam, agyon is lőtték érte szegény Pasolinit...


message 13: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments NannyOgg, ezek után megnézném, hogy újraolvasod :D de akkor értékelést ne felejts el írni =)


message 14: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments Viharmacska wrote: "NannyOgg, ezek után megnézném, hogy újraolvasod :D de akkor értékelést ne felejts el írni =)"

Gondoltam rá múltkor, amikor otthon voltam! (Otthon van a könyv.) Illetve először arra gondoltam, el kellene-e pakolnom a Sade könyveimet az unokaöcsém szeme elől, de úgy döntöttem, 15 éves, valszeg nem egy kő alatt él, ha meg igen, ideje előbújnia. Tesóm meg egyrészt szintén ott járkál az otthon hagyott könyveim között, másrészt ő sem annak a nevelésnek a híve, amit mi kaptunk, úgyhogy majd elrakja, ha akarja.


message 15: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Hm, mondjuk az én szüleim sem voltak semmi olyan nevelésnek a hívei, amibe belefértek volna a könyvek, amiket olvastam, szóval ez a gyerek szempontjából mindegy is :D


message 16: by Dani (new)

Dani Dányi most föltettem ide egy régebbi molyos értékelésemet a 120 napról:
https://www.goodreads.com/review/show...


message 17: by Timár_Krisztina (new)

Timár_Krisztina | 35 comments Dani wrote: "most föltettem ide egy régebbi molyos értékelésemet a 120 napról:
https://www.goodreads.com/review/show..."


Hát ez inkább kedvet csinál, mint nem. :) Azzal biztat, hogy túlélhető, és még értelme is van, ha bírja az ember a dögunalmat. Én is így tudom, azért mertem belevenni a listámba.


message 18: by Nikolett (new)

Nikolett (niniblaga) | 1 comments Én Jane Austen könyveivel vagyok így (bár az Értelem és érzelem az megvan). A Büszkeség és balítélet olyan, mint egy brazil szappanopera, az Emma főhősnője meg egy hisztis, féltékenykedő picsa (bocsánat). Nem értem, mit szeretnek ezeken a könyveken az emberek. :D


message 19: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Nikolett wrote: "Én Jane Austen könyveivel vagyok így (bár az Értelem és érzelem az megvan). A Büszkeség és balítélet olyan, mint egy brazil szappanopera, az Emma főhősnője meg egy hisztis, féltékenykedő picsa (boc..."

Neeeem! A Büszkeség nagyon is szellemes, szatirikus, éppen hogy kifigurázza a hülyéket, persze van benne romantikus szál is, de szerintem nem giccses.
Az Emma az tényleg sokkal gyengébb.


message 20: by NannyOgg (new)

NannyOgg | 89 comments Jane Austennél a megkeseredett penészvirág elnyeri méltó jutalmát egy langymeleg házasság formájában, akiben meg van egy kis élet és még szép is hozzá, azt vagy átverik (ha nő), vagy átver mindenkit (ha férfi). A humorát szeretem, a történeteit nem feltétlenül. Az értelem és érzelemtől meg a Büszkeségtől is viszketést kaptam, a Persuasion tetszett.


message 21: by Juli (new)

Juli (julisch) | 6 comments Donna Tartt - Aranypinty (The Goldfinch). Pulitzer ide-oda, szerintem pocsek, fellengzos, olvashatatlan.


message 22: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Juli wrote: "Donna Tartt - Aranypinty (The Goldfinch). Pulitzer ide-oda, szerintem pocsek, fellengzos, olvashatatlan."

Én nem is szándékozom elolvasni:-)


message 23: by Juli (new)

Juli (julisch) | 6 comments Jol teszed :). Bar igazsag szerint ismerek sokakat, akiknek nagyon tetszett. Na mindegy, en biztos nem ajanlom.


message 24: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Azért Eliza és Emma nem az a kimondott penészvirág, meg igazából egyik sem, de amúgy igen, én is ahumorát szeretem, a történeteit kevésbé, A mansfieldi kastélyét kimondottan rühelltem. Nekem is a Meggyőző érvek a kedvencem, de a BB-t me gaz Emmát olvastam kétszer is, az Emmát azért, mert ki akartam lomtalanítani, nem értettem, miért adtam én erre az idióta tyúkra öt csillagot annak idején, aztán vlaahogy a kezemben maradt, újraolvastam és a polcon maradt. Könyörgök, miért nem jó arcok jó történeteit írta meg így?!
Szerencse egyébként, hogy korán meghalt, mert már le volt zsírozva, hogy a nagyszerű angol lelkészt fogja megénekelni egy következő regényében, így viszont megmenekültünk attól, hogy teljesen kiábrándítson magából mindenkit.
És Aiken is szarjon sünt, mert nem szolgáltat igazságot azoknak, akikben van élet.


message 25: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Nem, a Büszkeséget illetően nagy tévedésben vagytok!
Bemutat többféle karaktert, életutat, kifiguráz hülyéket:)
Ma is sok ilyen nő van, mint a mama, mint a kishúg, mint a barátnő, aki a szörny tiszteletes felesége lesz!
A szerelem meg lehet ilyen, bőven-ami Elizabeth és Darcy közt kialakul! Hogy először mennyire utálhatunk valakit, huhh:)
Na, ez már tiszta biblioterápia-téma...


message 26: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Viharmacska wrote: "Azért Eliza és Emma nem az a kimondott penészvirág, meg igazából egyik sem, de amúgy igen, én is ahumorát szeretem, a történeteit kevésbé, A mansfieldi kastélyét kimondottan rühelltem. Nekem is a M..."

Ki az az Aiken?


message 27: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Joan Aiken folytatásokat írt Austen-regényekhez. Mansfieldben tovább rontotta a helyzetet, de a Jane Fairfaxre perverz módon továbbra is kíváncsi vagyok.


message 28: by Márta (last edited Sep 30, 2019 10:45AM) (new)

Márta Péterffy | 74 comments A folytatások szarok. Pont azért, mert Austen stílusa hiányzik belőlük, és akkor gyönge romantikus nyálak lesznek.


message 29: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír.


message 30: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Márta, úgy tűnik, nem ugyanazt olvastuk. Nem romantikus, nem nyál, csak Austen humora nélkül gyenge. Mondjuk ha rá kellett kérdezned, ki az az Aiken, akkor kicsit merész minősítened :D

fióka, igazából én élveztem, amikor nyolcadikos fejjel olvastam, akkor még minden tetszik az embernek, meg gondolom, hogy egynek elment volna, ha idősebben olvasom is, csak szerintem egy efféle listára föltenni erős túlzás.


message 31: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Viharmacska wrote: "Márta, úgy tűnik, nem ugyanazt olvastuk. Nem romantikus, nem nyál, csak Austen humora nélkül gyenge. Mondjuk ha rá kellett kérdezned, ki az az Aiken, akkor kicsit merész minősítened :D

fióka, igaz..."

Mert olvastam folytatást, de hogy melyiket, nem emlékeztem pontosan. De nem veszem el tőled az élményt:)


message 32: by Márta (new)

Márta Péterffy | 74 comments Szerintem ezt olvastam, kb. 10 éve, nem tetszett-ez van:
https://moly.hu/konyvek/joan-aiken-la...


message 33: by Zserb (new)

Zserb | 26 comments fióka wrote: "Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír."

Nekem igen, csak túlságosan régen olvastam ahhoz, hogy most teljes biztonsággal védeni kezdjem. Meg elfogult is vagyok, ez volt az egyik első nemklasszikus-nemzsáner "felnőtt" könyv, amit olvastam. Gimnazista fejjel tetszett annyira, hogy évekkel később megvettem magamnak. (Persze azóta sem olvastam újra.)


message 34: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Viharmacska wrote: "Márta, úgy tűnik, nem ugyanazt olvastuk. Nem romantikus, nem nyál, csak Austen humora nélkül gyenge. Mondjuk ha rá kellett kérdezned, ki az az Aiken, akkor kicsit merész minősítened :D

fióka, igaz..."


Nem feltétlenül túlzás, szerintem jól ír, egyedi, néha teljesen szürreális. Én sokkal több túlzást tudnék pár másodperc alatt találni, mint a Garp szerint a világ :)).


message 35: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Zserb wrote: "fióka wrote: "Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír."

Nekem igen, csak túlságosan régen olvastam ahhoz, hogy most teljes biztonsággal védeni kezdjem. Me..."


Zserb wrote: "fióka wrote: "Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír."

Nekem igen, csak túlságosan régen olvastam ahhoz, hogy most teljes biztonsággal védeni kezdjem. Me..."


Hurrá, valaki! Nekem nem egészen az első volt, de én is tizenévesen olvastam először, mindjárt kétszer is. Huszonévesen újraolvastam s még mindig szerettem, úh. szerintem nyugodtan nekigyürkőzhetsz ismét.
(Meg a többi Irvingnek :D.)


message 36: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Lehet, beleolvasok megint, mondjuk igazad van, vannak túlzásabbak, a Zabhegyezőt majdnem kifelejtettem :D (azt viszont tizenévesen kellett volna olvasnom vagy kihagyni :D)


message 37: by Zserb (new)

Zserb | 26 comments fióka wrote: "Zserb wrote: "fióka wrote: "Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír."

Nekem igen, csak túlságosan régen olvastam ahhoz, hogy most teljes biztonsággal véde..."


Csak egy karnyújtásnyira van, de valószínűleg csak egy következő életben fog újra sorra kerülni. :( (A Moly, a Goodreads, a kollégáim, az Édesanyámnak kölcsönzött könyvek és a könyvszekerek hatalmának egyesüléséből megszületik a mindent legyőző hős, a Várólisták Kapitánya.)


message 38: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Viharmacska wrote: "Lehet, beleolvasok megint, mondjuk igazad van, vannak túlzásabbak, a Zabhegyezőt majdnem kifelejtettem :D (azt viszont tizenévesen kellett volna olvasnom vagy kihagyni :D)"

Az új fordítást nem olvastam, szóval ki tudja, állítólag úgy jó. Túl régen olvastam ahhoz, hogy bármilyen véleményem legyen róla :D.


message 39: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Zserb wrote: "fióka wrote: "Zserb wrote: "fióka wrote: "Garp nem jött be senkinek? Én szerettem, úgy egyáltalán szeretem Irvinget, jól ír."

Nekem igen, csak túlságosan régen olvastam ahhoz, hogy most teljes biz..."


:D Nekem olyanom már nincs, csak simán megveszem azokat, amiket el szeretnék olvasni, aztán lesz ami lesz :)).


message 40: by Viharmacska (new)

Viharmacska | 87 comments Azt beszélik, béna az új is, csak másképp, Szeee írt annak idején egy jó kis összevető posztot. Gyepesnek még volt mentsége, meg azt is beszélik, a hangulatot még mindig ő találta el jobban. De brrr, nem járok utána :D


message 41: by fióka (new)

fióka (viragom) | 11 comments Viharmacska wrote: "Azt beszélik, béna az új is, csak másképp, Szeee írt annak idején egy jó kis összevető posztot. Gyepesnek még volt mentsége, meg azt is beszélik, a hangulatot még mindig ő találta el jobban. De brr..."

Nagy a gyanúm, hogy ennek már én sem. Annyi más vár rám.


message 42: by Timár_Krisztina (new)

Timár_Krisztina | 35 comments NannyOgg wrote: "Gondoltam rá múltkor, amikor otthon voltam! (Otthon van a könyv.) Illetve először arra gondoltam, el kellene-e pakolnom a Sade könyveimet az unokaöcsém szeme elől, de úgy döntöttem, 15 éves, valszeg nem egy kő alatt él, ha meg igen, ideje előbújnia. Tesóm meg egyrészt szintén ott járkál az otthon hagyott könyveim között, másrészt ő sem annak a nevelésnek a híve, amit mi kaptunk, úgyhogy majd elrakja, ha akarja."

Siker: https://www.goodreads.com/review/show...
Rábeszéltem magam.
Rakjátok el a tizenöt éves elől. Én nem merem kimásolni a linket Facebookra. Kivételesen nem szeretném, hogy tizenöt évesek kezébe kerüljön.


back to top

1013656

1001 könyv, amit megpróbálsz elolvasni, mielőtt...

unread topics | mark unread